Les 3 - Groep 3 Werkblad

  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Les 3 - Groep 3 Werkblad as PDF for free.

More details

  • Words: 349
  • Pages: 3
GROEP 3: INFO Vanaf de 8ste eeuw begon de zee zich terug te trekken. De stroken land die bloot kwamen te liggen, werden alleen overspoeld bij hoogwater of bij springtij. De zon heeft een veel kleinere invloed op de bewegingen van het water. De invloed van de zon is alleen merkbaar door het springtij en doodtij. Bij springtij is de maximale hoogte van het water nog hoger dan bij een normale vloed. Bij doodtij is de vloed kleiner dan normaal.

Springtij (zon – aarde – maan op 1 lijn)

Doodtij (zon – aarde – maan in een hoek)

In die periode, rond de 8ste eeuw, kwamen de huidige duinen tot stand. Achter de duinengordel lagen de polders. In deze tijd werd ‘Het Zwin’ bevaarbaar. Hierdoor bloeide Brugge in die tijd uit tot een wereldhaven. Vooral in de 13de en de 14de eeuw kende de Brugse haven een hoge bloei.

Door de economische welvaart van Brugge groeide de bevolking aan en kwamen er meer nederzettingen aan de kust. Om te kunnen overleven, hadden de mensen behoefte aan goede landbouwgrond. Daarom werden er dijken gebouwd en werd het water gekanaliseerd. Via kleine waterloopjes kwam het water dan tot aan de mensen. Zo kon er geteeld worden op de vruchtbare poldergrond.

Het Zwin ging geleidelijk aan ook verzanden en de zee trok zich terug. In Brugge werden verschillende havens rond de vaargeul gesticht om mogelijk te maken dat Brugge nog steeds handel kon drijven. Een bekend voorbeeld hiervan is ‘Sluis’. In Brugge ontmoetten mensen van Zuid – en Noord-Europa elkaar om handel te drijven. Vooral de lakenhandel was zeer groot in de stad. Laken was een kwaliteitsvolle wollen stof. De 14de eeuw was zonder twijfel Brugges gouden eeuw.

GROEP 3: VRAGEN 1. Doordat de zee terugtrok, kwam er land droog te liggen. Wanneer kwam dit land toch nog onder water? ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. 2. Verklaar de begrippen: a. Springtij b. Doodtij ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. 3. Waardoor werd Brugge een grote wereldhaven? ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. 4. Verklaar waarom de 14de eeuw Brugges gouden eeuw was. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………………….

Related Documents

Les 3 - Groep 1 Werkblad
April 2020 13
Les 3 - Groep 4 Werkblad
April 2020 13
Les 3 - Groep 2 Werkblad
April 2020 12
Werkblad 3
October 2019 15