GROEP 1: INFO In de ijstijd was er heel veel water bevroren. Daarom waren er niet zoveel zeeën als nu. Na de laatste ijstijd, ongeveer 9000 jaar geleden, werd het steeds warmer en warmer. Daardoor kwam er steeds meer smeltwater in de Atlantische Oceaan terecht. Hierdoor verhoogde het peil van het zeewater! Met als gevolg: Het ontstaan van de NOORDZEE.
Het water stroomde tussen onze kust en die van Engeland. Maar de zee was zo krachtig dat zij de rotskust van Engeland geleidelijk afbrak. Dat afbraakmateriaal bleef liggen voor onze kust. Dit vormde zandbanken. Zandbanken zijn hoger gelegen stukken. Ook nu is de zee niet overal even diep.
Eb en vloed heeft te maken met de veranderende hoogte van het water. Bij eb zakt het water en bij vloed stijgt het water. De maximale waterhoogte heet hoogtij of hoogwater en de minimum hoogte laagtij of laagwater. Als het hoogwater wordt, stroomt het water naar het Noorden en bij laagwater naar het Zuiden. De beweging (eb en vloed) van het water komt vooral door de aantrekkingskracht van de maan. Het water wordt aangetrokken door de maan. De kant van de aarde die het dichtst bij de maan staat, wordt sterker aangetrokken. Aan de andere kant van de aarde worden ze minder sterk aangetrokken en daar ontstaat dan ook een ‘waterberg’ (zie afbeelding).
GROEP 1: VRAGEN 1. Wanneer eindigde de laatste ijstijd? ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. 2. Waarom was het einde van de ijstijd zo belangrijk voor het ontstaan van de Noordzee? ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. 3. Kan jij aanduiden op de kaart waar België ligt? 4. Weet je ook wat de buurlanden van België zijn? 5. Ken jij het verschil tussen eb en vloed? a. Geef een andere naam voor eb. b. Geef een andere naam voor vloed. c. Leg uit wat eb is. d. Leg uit wat vloed is. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………………….