ISTORICUL PLANTELOR
“Când au cazut din Rai,plantele au spus: Orice fiinţă vie o fi să pă trundem ,omul acela nu va suferi nici un rau.”Rig Veda
•
Terapia naturală reprezintă un ajutor în orice boală. Plantele medicinale au constituit una dintre cele mai importante preocupări ale omului de la începutul existenţei sale. În căutarea celor necesare traiului, omul a observat că anumite plante puse pe răni alinau durerea, favorizând cicatrizarea acestora, iar altele consumate, vindecau anumite boli. Istoria plantelor medicinale arată că egiptenii cunoşteau şi întrebuinţau ricinul, pelinul, şofranul, etc., iar grecii şi romanii au dezvoltat mult cunoştinţele asupra plantelor medicinale, cunoştinţe ce au dominat tot Evul Mediu. După descoperirea Americii, s-a constatat că populaţia băştinaşă cunoştea unele efecte medicinale ale ardeiului, ale frunzelor şi ale seminţelor de cacao. În Africa, populaţia băştinaşă întrebuinţa, din cele mai vechi timpuri, seminţe de cola, ca stimulent în caz de oboseală sau de surmenaj. Dar, întrebuinţarea plantelor medicinale în vechime a fost asociată de multe ori cu manifestări mistice, crezându-se că acestea imprimă plantelor proprietăţi tămăduitoare.
•
Şi astăzi se acordă o mare atenţie plantelor medicinale care reprezintă surse inepuizabile de materii prime pentru obţinerea unor medicamente. Însă consumul pe perioade îndelungate a unor medicamente la un moment dat începe să nu mai fie eficient şi chiar poate produce efecte secundare. Cu toate că mai mult de cinci zeci la sută din medicamentele, foarte scumpe, pe care le găsim în farmacii, au la bază plante şi substanţe naturale, cei mai mulţi dintre noi ignoră o soluţie evident mai ieftină, mai simplă şi mai la îndemână de tratare a îmbolnăvirilor şi anume tratamentul cu plante medicinale. Majoritatea acestora sunt accesibile în forme în care pot fi utilizate ca remedii pentru diverse boli, sau ca auxiliare pentru menţinerea echilibrului organismului, deci pentru prevenirea îmbolnăvirilor.
•
Odată decişi să facem uz de efectele binefăcătoare ale plantelor asupra sănătăţii noastre, trebuie obligatoriu să ne imformăm corect de unde trebuie să le culegem, când trebuie să le culegem, cum trebuie să le păstrăm şi să le utilizăm, în cazul căror afecţiuni le putem folosi. Un lucru important este ca atunci când porniţi la culegerea plantelor să fiţi convinşi că sunteţi în stare să le recunoaşteţi. Dacă nu le cunoaşteţi decât din auzite este bine să consultaţi cărţi de specialitate care conţin pe lângă descrierea plantelor şi un desen sau o fotografie a acestora.
•
În speranţa că prin aceste cuvinte introductive v-am trezit interesul, în cele ce urmează vă propunem informaţii asupra câtorva dintre cele mai utilizate plante medicinale şi asupra bolilor în tra tarea cărora se folosesc.