Introducci A La Psicologia

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Introducci A La Psicologia as PDF for free.

More details

  • Words: 1,033
  • Pages: 4
Ana Febrero Rodríguez

21/10/08

INTRODUCCIÓ A LA PSICOLOGIA “La persona genèticament pot tendir a la conducta violenta i segon el seu entorn por desenvolupar o controlar les seves tendències.”  Factors que intervenen

 Herència: Determina espècie i individu.  Ambient present: Canvi actual, té un pes important en la nostra vida i molt present en relacions.  Ambient passat: El que som, és fruit d’unes experiències.

 Orígens de la Psicologia  Psicologia com a ciència.  És construeix meitat segle XIX.  Primer laboratori de psicologia experimental, al 1879 per Wundt.  Concepció general del que tenia que ser, quins continguts havia de comprendre i com s’havia d’abordar. Apareixen dues corrents:  Mecanicista o psicologia ambientalista

 Considera a la persona com una màquina que reacciona i actua, a mesura que és estimulada per l’exterior.  El subjecte no té capacitat de raonament ni de decisió propis.  El desenvolupament és un procés continu depenent del aprenentatge.  Organicista o psicologia innatista

 Completa al subjecte com organisme actiu, amb dinàmica activa i fites.  No depèn del desenvolupament de l’exterior com de si mateix.  El Canvi de conducta en la persona és el resultat dels processos interns.  Corrent interaccionista:  Les persones per desenvolupar-se necessiten factors ambiental i innats o hereditaris.  No són més importants uns factors que altres.  Aquesta corrent, és una conseqüència de les dues anteriors.  Esquemes de les corrents psicològiques: Corrent Mecanicista SUBJECTE

Corrent Organicista MEDI

SUBJECTE

SUBJECTE

MEDI

MEDI

Corrent Interaccionista  Per què serveix la psicologia?  Per conèixer el moment del desenvolupament de la persona i saber adaptarnos. Optimitzar les possibilitats de la persona i estructurar i dissenyar la nostra intervenció.  Aquesta intervenció:  Preventiva: L’individu té l’alteració.  Correctiva-Reeductiva: Detectem un trastorn i treballem per ajudar-lo.  Enriquidora: Aprofitar el màxim les capacitats del individu.  Que és la psicologia?  Psico: ànima o activitat mental.  Logia: estudi  Actualment, es l’estudi científic de la conducta i dels processos mentals, i abraça tot el que les persones penses, senten o fan.

 Conducta: És l’activitat per la qual un organisme viu, es relaciona amb el medi i s’ha adapta poden sobreviure.  El que la gent sent o pensa: fa referència als processos psicològics: percepció, memòria, pensament, creativitat... Trets característics de la psicologia com a ciència.  Caràcter científic: Utilitzen el mètode hipoteticodeductiu, que es basa en l’observació rigorosa i sistemàtica del fenomen psicològic.  Ciència eclèctica: Recull dades aportades per altres disciplines: biologia, sociologia, antropologia...  Caràcter multidisciplinar: Dirigeix l’interès al comportament d’un organisme que aprèn a adaptar-se al medi. Finalitats psicologia.  Descriure: comportament, vivències i sentiments.  Esbrinar causes d’aquet comportament. Formula hipòtesis explicacions basades en un teoria.  Realitza prediccions: Anticipacions a l’ocurrència d’un fet.  Canviar conductes, actituds o emocions.

o

busca

Branques de la Psicologia.  Psicologia general: Investiga la naturalesa i el funcionament dels processos psicològics bàsics (Memòria, llenguatge, pensament...). Formen part d’aquesta psicologia, les següents branques:

 Psicologia Experimental: Estudia els processos psicològics, per mitjà de dissenys experimentals. Utilitza tant animals com éssers humans i rigorosa i científica.  Psicologia Social: Estudia les manifestacions dels comportaments influenciades per la interacció de varies persones.

 Psicologia del desenvolupament: Estudia els canvis que es produeixen en    

la conducta durant el desenv. Vital. Descriu i explica la modificació de la conducta en funció de l’edat, del context i les experiències. Psicobiologia: Estudia les bases biològiques del comportament i les influencies de la herència genètica o de la farmacologia en al conducta. Psicologia de la personalitat: Investiga les característiques que ens defineixen com persona, perquè es comportem d’una manera o altre. Psicologia de l’aprenentatge: Investiga les diferencies del aprenentatge entre les diferents especies humanes. Psicologia diferencial: Investiga les diferencies que presenten les persones respecta la conducta i aprenentatge.

 Psicologia aplicada: S’ocupa de la funcionalitat dels processos psicològics en els diferents àmbits en que actuen els individus. Formen part d’aquesta psicologia, les següents branques:  Psicologia educativa: Investiga, realitza i interpreta proves psicològiques (Test memòria, CI...) per ajudar als estudiants a prendre decisions. Orienta pares i professors per aconseguir un millor rendiment acadèmic.  Psicologia clínica: Diagnostica i treballa amb problemes psicològics (manca d’autoestima...) emocionals i conductuals (manca d’habilitats socials...).  Psicologia industrial: Centra actuació en el món empresarial. Psicologia del desenvolupament.  Objectius:  Ajudar a conèixer l’Infant.  Aprendre a ser educadors.

 Concepte: És la part de la psicologia que estudia els processos psicològics que poden succeir al llarg de tota la vida al desenvolupament tan físic, psíquic, motor...Tots. Conceptes clau, per descriure el desenvolupament:

 Quantitatives: Es refereix a l’alçada i el pes, són fàcils de controlar, perquè

progressen d’una manera ordenada i contínua (Es veu, s’observen). No funciones tan ordenadament, poden haver salts, regressions... Però altres es donen d’una manera semblant en cada una de les etapes del desenvolupament : creativitat, intel·ligència, sociabilitat, pensament, imaginació...  Maduració: Concepte dinàmic de possibilitats de perfectibilitat (canvis qualitatius). A la arribada de la seva edat, estan en perfecte estat de maduració.  Desenvolupament: Transformacions morfològiques (físiques) que es van realitzant al llarg de la vida (quantitatius).  Evolució: Abraça tots dos conceptes. Evoluciona tan la maduració com el desenvolupament.

 Qualitatives:

Unitat en el desenvolupament:  Es únic per a cada persona. Aspectes qualitatius interrelacionats.  No es pot estudiar a cada nen o adolescent en particular.  Crean teories i patrons generals, que es donen sempre.

i

quantitatius

 Tots els nens i adolescents són diferents i evolucionen d’una manera distinta.  Teories i models sempre seran hipòtesis de treball prou comprovades. Considera a la persona, des de diferents perspectives:

 Etapa concreta: És la que ens diu les característiques de la persona que tenim al davant (Com s’està desenvolupant).  La pròpia experiència: El que viu la persona en cada moment.  Circumstancies culturals: Són les que envolten al subjecte (alumnes), es a dir, família, companys, amics, societat... Diferents perspectives: Etapa Concreta

Pròpia experiència

Circumstàncies Culturals

Fotografia de la persona.

PASSAT

PRESENT

Herència

FUTUR Ideals

Allò adquirit *Família *Grups *Escola *Societat

PERSON A

Temors

Noves experiències. Aspectes conscients i inconscients que persisteixen del passat.

Related Documents