Ontwerp cultuur complex Stadsblokken, Arnhem Door Daniël Tulp, 0510902 Eindopdracht Integraal Ontwerpen 7T810 10 April 2007
Stedenbouw
De locatie is gelegen in de uiterwaarden van de Rijn en heeft daarom een zeer groen karakter. Dit gebied ligt ingesloten tussen het hoogstedelijke centrum en de buitenwijken van Arnhem Zuid. Om de ervaring van het gebouw uniek te maken is het alleen bereikbaar via het water. Het gebouw richt zich naar het Noordoosten, naar de stad met de functies die noordelijk licht behoeven, zoals de ateliers. De stedelijke, artistieke cultuur zoekt de relatie met de stad. Het restaurant en de tentoonstellingsruimte daarentegen zoeken in kleine mate verbinding met de groen structuur van de uiterwaarden, het terras op het zuiden bied een uitgelezen kans voor de creatieve geesten om even afstand te nemen van de stedelijke invloeden en dus van hun werk.
Gebouw
Het gebouw zweeft boven het water om nog genoeg contact over te laten tussen de Rijn, de stad en de Stadsblokken (uiterwaarden). Ook zal dit het gebouw een status gevoel geven wanneer je er binnen gaat. Het kijkt uit over het water en de uiterwaarden als een uitkijktoren waar creativiteit vrij is van invloeden en het gebouw biedt zo de ruimte aan de artistieke uitspattingen van de kunstenaars. Het gebouw staat op een ponton dat omhoog en omlaag zal bewegen als het waterniveau dat ook doet.
Draagstructuur
De draagstructuur bestaat uit een driescharnierspant bestaande uit een gekromd vakwerk en een kolom bij de Noordoost gevel. In het midden is het vakwerk ook nog ondersteund door een kolom. Het geheel van kolommen draagt af naar het ponton dat op z’n plaats wordt gehouden door zestal palen. Hier moet ook één of ander dempingsysteem op worden aangebracht, aangezien het gebouw niet moet gaan mee schommelen met het water als er een boeggolf langs komt. De vloeren zijn betonnen bubbeldek vloeren om gewicht te besparen, maar toch een goede geluidsisolatie teweeg te brengen. Het gebouw zelf is in de dwarsrichting gestabiliseerd door windverbanden.
Gevel
De Noordoost gevel bestaat voornamelijk uit glas. De atelier ruimtes die hier te vinden zijn benutten zo optimaal het noordelijke licht (dus geen direct zonlicht). Het dak dat tegelijkertijd ook gevel is en ook de vloer omkaderd, bestaat uit gecoate en geprofileerd aluminium platen die een contrast vormen met het transparante karakter van de gevel die vanaf de Rijn is te zien. De Oost en West gevels zijn met een lichte houtsoort betimmerd om verbinding te zoeken met de natuur van de omgeving en om te contrasteren met de dak en Zuidwest gevel bekleding.
Installatie
In het dak zitten v-vormige sleuven tussen de vakwerken (zie aanzicht Zuidgevel bij Gevel) die noordelijk licht binnenlaten en waar fotovoltaïschecellen zijn geplaatst. Deze zonnepanelen nemen zo een aanzienlijk dakoppervlak in beslag met een ideale tilthoek ten opzichte van de zon (36°). De azimuth van 213° is niet optimaal (zie stedenbouw), maar komt toch dicht in de buurt van de optimale 186°. Er vind warmtewisseling plaats in het water van de rijn. Een leiding loopt naar het ponton toe en maakt daar de nodige lussen om voldoende warmte kwijt te raken of op te nemen, zodat de koel- en stooklasten worden verminderd. De installaties zijn in de ruimte van de keuken geplaatst tussen de tentoonstellingsruimte (expo) en het café-restaurant (zie plattegrond bij Gebouw).
Afbouw
Het interieur bestaat vooral uit kale materialen. Niets wordt opgeleukt of verborgen. De creativiteit van de kunstenaars is oprecht, dus zal het gebouw dat ook zijn. Om koudebruggen te voorkomen worden de balken die op de constructie (die op het ponton staat) liggen, gescheiden van deze constructie met een koudebrug onderbreking (bijvoorbeeld Schöck Isokorf type KST).