Infobloc Horta Sud - Setembre 2008 Color

  • October 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Infobloc Horta Sud - Setembre 2008 Color as PDF for free.

More details

  • Words: 6,046
  • Pages: 12
Butlletí Informatiu del BLOC de l’Horta Sud – Setembre 2008

EDITORIAL

<<El valencianisme té futur>> Eixa és la màxima que des del BLOC volem transmetre. El valencianisme té futur, els valencians tenim futur, i sssssssssss el futur té al BLOC.

SUMARI Editorial .... .... .... .... .... .... .... .... .... .... ... 1 Col·lectius .... .... .... .... .... .... .... .... .... 2 a 6

Més d’un de vosaltres, al llegir esta frase, estareu pensant que ningú ens havia dit mai que no teníem futur, que està ahi, present, i ho veiem dia a dia com avancem. Però la qüestió, al final, és saber definir quin és el futur que volem. És el nostre futur el del Nou Mil·lenni de Catarroja? El dels contenidors de mercaderies del port emmagatzemats on abans teníem camps? O volem en canvi un futur on els i les valencianes puguem viure millor, perquè qui mane es preocupe per nosaltres per damunt de tot?

Article d’Opinió .... .... .... .... .... .... .... .... . 7 Comarca .... .... .... .... .... .... .... .... .... .... .. 8 L’entrevista .... .... .... .... .... .... .... .... 9 a 10 Nacional .... .... .... .... .... .... .... .... .... .... . 11 Blocs de l’Horta Sud .... .... .... .... .... .... .. 12

Això també és valencianisme. No és només un desig nacional. És un hospital per a Torrent, és defensar a Catarroja de l’especulació, és netejar l’Albufera, és una escola en valencià per a Mislata, és soterrar les vies, és tot. Perquè el valencianisme no és res més que voler el millor per als qui viuen esta terreta que ens estimem. Perquè sense nosaltres, sense els valencians, no hi hauria valencianisme. En este camí estem, i ho demostrem allà on tenim veu. No estem al BLOC per res més que per voler el millor per a este país. No som els més grans, segur, i tampoc als que més gent vota, però qui ens vota sap què fem, i sap perquè ho fem. I això, creieu-me, és ja més del que qualsevol altre partit polític us podrà prometre mai.

"Cal, sobre tot, tindre com gran honor enlairar el nom de València, portar-lo en el cor, sentir-lo amb tota l'ànima i València es transformarà d'una manera insospitada i tornarà a èsser." NICOLAU PRIMITIU

http://blochs.wordpress.com – [email protected]

1

MISLATA Presentació de BLOC amb INICIATIVA i VERDS per Mislata Després de les eleccions generals del 2008 on vàrem treballar junts en la campanya electoral, pocs mesos després es va continuar mantenint el contacte amb les diverses formacions i s’arribà a un acord de treballar junts a la Vila de Mislata per tal de fer una política alternativa a la que tenen sotmesa des de fa anys PP, PSOE i EU. A dia de hui el treball conjunt ha donat com a fruits més d’una desena de notes de premsa conjuntes, tres mocions al plenari de l’ajuntament, l’edició d’un butlletí informatiu propi, diverses reunions amb la Coordinadora de Veïns de Mislata, una web conjunta, la recollida de signatures per l’aplicació de la llei de dependència... Des del col·lectiu del BLOC i BLOC JOVE de Mislata estem satisfets d’aquest acord ja que s’ha demostrat que les tres formacions poden treballar conjuntament a nivell local. Sabem que el camí és llarg i dur, però que amb constància i diàleg, amb ganes de fer les coses i esforç podrem fer que al 2011 hi haja un projecte polític consolidat a la Vila i que siga l’alternativa al que venen oferint els partits centralistes espanyols.

ALAQUÀS El BLOC considera insostenible el nou PGOU El passat 28 de febrer, amb els vots a favor del PSOE i del PP, s’aprovà inicialment el nou Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) d’Alaquàs, que definirà el model de poble dels pròxims anys. El BLOC s’oposa a l’objectiu que recull el Pla de passar dels 30.000 habitants actuals a mes de 40.000, perquè empitjorarà la nostra qualitat de vida: continuarem tenint un únic centre de salut, una única piscina, un únic auditori o un únic ecoparc, fet que comportarà uns serveis públics més saturats i, per tant, de pitjor qualitat. L’increment de població suposarà noves necessitats de vivenda, transport i mobilitat. El nou PGOU no conté cap referència a la mobilitat interurbana (autobusos als polígons, carril bici). Pel que fa a les noves necessitats de vivenda, tan sols aporta com a solució la construcció de 1.553 vivendes noves, sense plantejar cap actuació respecte de les prop de 2.700 vivendes actuals desocupades. En definitiva, el Pla General aposta per un creixement insostenible de la ciutat, ocupant el terme municipal per complet, sense incrementar proporcionalment els serveis ni millorar la qualitat de vida dels actuals veïns i veïnes d’Alaquàs. L’objectiu és incrementar els habitants per a augmentar la recaptación municipal amb nous contribuents, que és el que som per a l’Ajuntament.

http://blochs.wordpress.com – [email protected]

2

PAIPORTA EL PLE DEL “PACTE DEL POLLASTRE” El BLOC de Paiporta manifesta la seua més absoluta disconformitat amb la decisió presa pel Ple de l’Ajuntament de Paiporta del passat 31 de juliol per la qual la regidora, i fins ara protaveu del grup municipal EU-BLOC, Isabel Martín Gómez queda separada d’aquest grup municipal, en contra de la seua voluntat, i relegada a la situació de regidora no adscrita. Entenem que aquesta decisió és contrària a llei i s’ha pres únicament per donar satisfacció a les aspiracions de D. Pascual Pardo Peiró de quedar com a portaveu i únic representant del grup municipal EU-BLOC. Des del BLOC sempre hem donat recolzament a qui va ser la cap de llista de la coalició a Paiporta perquè consideràrem injustes les pretensions de D. Pascual Pardo i també perquè Isabel ha seguit una línia política més coherent amb l’esperit de la coalició. Cal recordar que D. Pasqual Pardo es va abstenir en la votació dels pressupostos, quan la postura adoptada per la coalició era la de votar en contra, tal i com va fer Isabel Martín. No obstant això el BLOC va treballar, en primer lloc, per mantenir la coalició i el grup municipal tal i com es va constituïr. Quan este objectiu ja era inviable hem treballat per trobar una solució satisfactòria per a tots. Ni una cosa ni l’altra han estat possibles per l’actitud obstruccionista del regidor D. Pasqual Pardo i per l’actitud de connivència del PP i del sr. Alcalde que no ha mantingut la postura de neutralitat que en principi ens havia promés. Potser l’explicació a tot açò la trobem en la postura “benevolent” d’EU de Paiporta - en paraules pròpies del sr. D. Pasqual Pardo en l’últim ple – davant les propostes polítiques del PP a Paiporta.

SILLA SILLA, POBLE DE TRÀNSFUGUES Amb el segon acte de transfuguisme promogut per l’actual alcalde socialista, Silla s’ha posat en el punt de mira mundial, quina vergonya! Ara bé, el que ha fet el PSOE a Silla, i el que ha fet el PP a Dénia, ens ha de fer pensar que uns i altres són (fan) el mateix, o siga que, quan els convé, es passen el pacte antitransfuguisme pels collons, i com això és absolutament antidemocràtic hem de denunciar-ho. El poble està traumatitzat i es pregunta com és possible que un personatge capaç de passar-se de bàndol per diners, com és que estava a la llista del PP? Aquesta immoralitat ens deixa als nacionalistes com les persones indomables i honestes, que no venen per res del món, o siga, que en política tots no som iguals. Ara sols falta que, a les pròximes eleccions, Silla ho recorde vote BLOC!

http://blochs.wordpress.com – [email protected]

3

CATARROJA EL BLOC DE CATARROJA PRESENTA UN RECURS PER ANULAR L'HOMOLOGACIÓ DEL PLA NOU MIL·LENNI Jesús Monzó, portaveu del Bloc en l'Ajuntament de Catarroja ha presentat un recurs d’alçada contra la resolució de la Direcció general d’ordenació del Territori, de 14 de febrer, per la qual es declara definitivament aprovada l’homologació i Pla Parcial del Sector “Nou Mil·lenni” de Catarroja, publicat en el BOPV de passat 9 de juliol. Com fets principals que es denuncien, destaca que la reclassificació aprovada s’ha fet al marge del procediment legalment establit, tracta a Catarroja com un nucli urbà aliè al Nou Mil·lenni, i, a més, que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer no ha emès cap informe, pel que s’interpreta la negativa a la viabilitat del projecte. A més, segons l'escrit, “la forçada argumentació de l'acte que s'impugna, tracta al sector com una mica aliè o estrany al propi casc municipal”, reconeixent així el gran impacte que suposarà el seu desenvolupament. Així, en l'escrit, presentat davant la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, el Bloc de Catarroja ha sol·licitat que es revoque i deixe sense efecte l'acte objecte de recurs. D’altra banda, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer no ha emès cap informe, pel que s’interpreta la negativa a la viabilitat del projecte. Cal recordar que quan els actes o plans de les Comunitats Autònomes o de les entitats locals comporten noves demandes de recursos hídrics, l’informe de la Confederació Hidrogràfica es pronunciarà expressament sobre l’existència o inexistència de recursos suficients per a satisfer tals demandes. Així, l’informe que ha d’emetre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer és vinculant des del moment que la seua no emissió ho converteix en desfavorable. Per tot això, el Bloc de Catarroja ha sol·licitat que es revoque i deixe sense efecte l’acte objecte de recurs.

TORRENT L’Hospital de Torrent El BLOC, voldria saber si existeix alguna cosa més que bones intencions per part de l'equip de govern del PP i de la pròpia Conselleria de Sanitat. És lògic pensar que, abans de procedir a l'expropiació dels terrenys, als estudis topogràfics o qualsevol moviment de terres s'hauria de presentar un estudi previ, encara que fora provisional, sobre l'Hospital. Als pressupostos de la Generalitat s'assignà, per a l'any 2008, una partida de 600.000 euros en concepte de cost per la realització de l'esmentat estudi. A hores d'ara desconeixem quin és l'estat real. Fóra bo conéixer els seus paràmetres, com podrien ser: la població a què donarà servei l'hospital, els pobles implicats, la ràtio entre llits hospitalaris i població, el nombre d'especialitats que pensen assignar-nos, si hi haurà o no consultes externes, on estarà ubicat, com seran els accessos, si serà públic o de gestió privada. Qüestions fonamentals que ja hauríem de conéixer.

http://blochs.wordpress.com – [email protected]

4

ALFAFAR-BENETÚSSER-SEDAVÍ Els col·lectius d'Alfafar, Benetússer i Sedaví s'uneixen per ser més forts Els col·lectius locals del Bloc d' d'Alfafar, Benetússer i Sedaví s'han unit en una sola agrupació per configurar així un fort col·lectiu que treballe per ampliar el suport al Bloc en estos tres pobles i per aconseguir representació municipal, per primera vegada en la història, en les eleccions de 2011. El nou col·lectiu supramunicipal, que obre una fórmula fins ara inèdita dins el Bloc, té com a secretària local Reme Navarro, cap de llista del Bloc per Benetússer en les passades eleccions locals. La unió dels tres pobles en un sol col·lectiu també respon al repte d'encarar un gran nombre de problemes comuns que afecten els tres pobles per igual. En este sentit, un dels temes que més afecta estos pobles és el del soterrament de les vies. En este sentit, el Bloc de l'Horta Sud va presentar, per mitjà del secretari general del Bloc i diputat Enric Morera una proposició no de llei per tal que les Corts Valencianes instaren el Govern central a procedir al soterrament de les vies al seu pas per la comarca de l'Horta Sud des de Silla fins a València. Entre els motius que exposava la proposició no de llei, que va ser acceptada per unanimitat el passat mes de maig, destaca el fet d'eliminar una barrera física important per als municipis de I’Horta Sud, sobretot en el cas d'Alfafar i Benetússer. També es va instar al Consell a fer totes les gestions al seu abast a fi de fer realitat aquest projecte prioritari per a tota la comarca de I’Horta Sud. Els aspectes mediambientals també seran un dels objectius del nou col·lectiu d'Alfafar-Benetússer-Sedaví, insistint en denunciar irregularitats com l'abocament dels residus de Benetússer a l'Albufera, qüestió que el Bloc va denunciar al Seprona i a la fiscalia de Medi Ambient.

QUART DE POBLET EL BLOC RECOLZA LA VIA VERDA Després d’haver deixat de funcionar l'antic traçat del ferrocarril, sens dubte és la millor opció passa per convertir-lo en una Via Verda, per a l'ús de vianants, ciclistes i discapacitats. El tram té una longitud total d'uns 3 km, dels quals uns centenars de metres transcorren per terme de Mislata, que serien perfectes per connectar Xirivella amb Quart de Poblet de manera ràpida i sostenible. Mislata també eixiria beneficiada, més encara, si s'aconseguira finalment connectar aquesta via amb l'altra banda del riu de forma segura: els IES, l'Escola Oficial d'Idiomes de Quart de Poblet, els poliesportius, els polígons industrials, etc. per a en definitiva oferir un nou equipament públic per caminar, córrer, passejar, pedalar,…

que

milloraria

la

qualitat

de

vida

dels

ciutadans

i

ciutadanes.

Des del BLOC de Quart anem a donar una empenta decidida a favor d’esta alternativa. Ja uns anirme informant.

http://blochs.wordpress.com – [email protected]

5

XIRIVELLA Des del BLOC de Xirivella volem manifestar el nostre més sincer condol cap a les víctimes i familiars de l’accident ocorregut el passat 23 d’agost a Barajas. Els de Xirivella vivim a la continuació d’una pista d’aterratge, i tot i que, per sort, no sabem d’estes tragèdies humanes, sí coneixem d’altres que, si bé són més mundanes, ens afecten en el nostre quefer diari i en el nostre descans. Parle del soroll. Xirivella té, probablement, una de les taxes més altes de contaminació acústica de tot l’estat. I dic probablement, perquè, per desgràcia, l’ajuntament no practica transparència en aquest assumpte. A este soroll constant d’avions passant-te per damunt de casa, s’ha d’afegir el de camions i cotxes travessant el nucli urbà des de l’A-3 cap a la V-30. Al 2002 la Generalitat aprovà la Llei de protecció contra la contaminació acústica, i el govern de Xirivella té, des de 2006, un mapa acústic en el qual basar-se per a apanyar estos problemes. Davant el soroll, llei del silenci, davant les administracions complicitat o campanya, segons si troben companys de partit o rivals polítics. Ara, a agost, el Ministeri de Foment ha anunciat que ens considera un dels punts negres de l’Horta Sud en quant a soroll, i que posarà 900 metres de pantalles a la V-30 per a reduir la pol·lució acústica. Però dels avions i la plaça Espanya, què? Xirivella és un punt negre per si mateixa per la seua situació geogràfica, i el govern local o no sap encarar-se a les administracions o li interessa ben poc. El BLOC, tot i això, convida a tots els grups municipals a aparcar els interessos de partit i treballar conjuntament front a les administracions valenciana i espanyola. Per la dignitat dels ací vivim.

PICASSENT UTOPIES Hi havia una vegada un país ni gran ni xicotet, ni pla ni muntanyós, ni ric ni pobre, en definitiva un país normalet. El que el diferenciava dels altres era la distribució de les partides pressupostàries que cada any aprovava el govern que lliurement havia escollit el poble. Sense descuidar Obres Públiques, Urbanisme, Sanitat i Medi Ambient la partida econòmicament més dotada era l’àrea de Cultura. Així els savis, que en altres països romanien amagats u oblidats, se’ls posava al davant d’institucions amb l’objectiu de fomentar la millora del pensament i la col·lectivitat. Les escoles eren públiques i gratuïtes i els educadors gaudien de la confiança de tothom degut a les successives campanyes dels mitjans de comunicació en favor de l’educació i dels educadors. La llibertat de creences era respectada i la seua pràctica era permesa en privat i sense cap ostentació pública. Els governants promovien l’assistència a totes les manifestacions culturals amb criteris clars d’afavorir la formació de ciutadans lliurepensadors que, al mateix temps, apreciaren l’esforç que suposa portar endavant un país per xicotet que siga. En uns espais clarament diferenciats hom podia gaudir dels vespres i les nits en les zones lúdiques on tot tipus de distraccions restaven a l’abast de tots aquells adults ja formats i conscients que tot ,en mesura, és bo. Aquest país fou possible un dia molt llunya quan uns ciutadans decebuts pensaren que les utopies eren un bon punt de partida per una societat millor.

http://blochs.wordpress.com – [email protected]

6

YO NO TE PIDO LA LUNA – Levante EMV 14 d’agost de 2008 Rafael Beneyto (Secretari de Política Econòmica del BLOC) La reforma del finançament autonòmic que cal reivindicar des del País Valencià ha de possibilitar la reducció del dèficit fiscal que patim els valencians. I açò senyor Camps no és demanar la lluna. Quan el PP va dissenyar el sistema de finançament autonòmic actualment vigent (2001), el dèficit fiscal dels valencians sumava els 3.762 milions d’euros (Fernández, 2003). Cinc anys després, i d’acord amb les balances fiscals publicades pel Ministeri d’Economia i Hisenda, el dèficit fiscal dels valencians havia pujat fins els 5.646 milions d’euros anuals. En poques paraules, l’any 2005 de cada 100 euros que un valencià va aportar a l’Estat, una quarta part (25%) no van retornar al País Valencià. La capacitat de negociació del govern valencià del PP, quan a Madrid governava el mateix partit, va resultar nefasta per als valencians, ja que l’any 2001 quan es va dissenyar l’actual sistema de finançament autonòmic, mentre totes les comunitats van augmentar els seus recursos, el País Valencià en va perdre 162 milions d’euros (IVIE, Informe sobre la problemàtica del sistema de financiación de las comunidades autónomas de régimen común, juliol 2008). Ara no es pot desvincular el dèficit fiscal de la reivindicació de revisió del finançament actual tan dolent per als valencians. El nou sistema de finançament ha de tenir en compte les dades que indiquen les balances fiscals. L’acord entre vostè, senyor Camps, que depèn de les instruccions aprovades pel PP a la cimera de San Millan de la Cogolla, i el senyor Luna (PSOE), que deu aconseguir que el govern central retinga la majoria dels impostos pagats pels valencians, suposa una reducció del dèficit fiscal dels valencians de sols 1.000 milions dels 5.646 milions de dèficit, és a dir, cas que els acceptaren la seua reivindicació màxima, cosa poc probable, de cada 100 euros que un valencià aporte a l’Estat, una quinta part (20%) no retornaran al País Valencià. Tot l’esforç del PP i el PSOE per a reduir el dèficit fiscal dels valencians en cinc punts. Vaja misèria d’acord. Sols per a que les despeses en la sanitat valenciana arriben a la mitjana de l’Estat espanyol, el govern valencià deuria destinar-hi més de 1.800 milions d’euros addicionals cada any, quasi el doble del que reivindica. La reforma del sistema de finançament autonòmic que volen pactar PP i PSOE, no entra al fons de la qüestió i per això no pot augmentar els recursos dels valencians d’una forma significativa. Garantir un nivell semblant per a totes les comunitats autònomes als serveis bàsics de l’estat del benestar, és a dir, a sanitat, ensenyament i serveis socials, deixant la resta en funció de la capacitat fiscal de cada comunitat autònoma. Per exemple, l’actual sistema de finançament autonòmic possibilita que Castella La Manxa destine 95 milions d’euros per a incentivar la seua indústria agroalimentaria, mentre que el País Valencià sols hi pot destinar 37 milions. I també, com no, la revisió del sistema de finançament autonòmica caldria que fixara un sistema d’anivellació que evite que el País Valencià, amb una renda per càpita inferior a la mitjana estatal (91’4 sobre 100) suporte dèficit fiscal, és a dir, que transferisca recursos a altres comunitats autònomes amb una renda per càpita superior a la valenciana (Aragó i Castella i Lleó, per posar dos exemples). Açò ens recorda de nou l’acord entre PP i PSOE per a redactar un nou Estatut per als valencians. En aquell moment les propostes del valencianisme polític van estar excloses del debat de reforma, i no s’abordà la reivindicació d’un sistema de finançament just per als valencians. Des de llavors el Bloc te un objectiu: fer possible un sistema de finançament que elimine el dèficit fiscal asfixiant que patim els valencians, la qual cosa suposa un fre real al progrés del País Valencià i al benestar dels valencians. I açò no es demanar la lluna, sinó més be justícia i equitat per a la relació dels valencians amb l’hisenda central.

http://blochs.wordpress.com – [email protected]

7

EL TRAMVIA INVISIBLE Albert Sebastià (Secretari Comarcal del BLOC de l’Horta Sud) Ja fa més de dos anys, el Conseller d’infraestructures, Garcia Anton, i el Director General de Transports, Vicente Dómine, anunciaren que la Generalitat volia dotar a molts pobles de l’Horta Sud d’un tramvia que ens unira amb Valencia, un tramvia que ens connectara entre nosaltres, i que millorarà la deficient infraestructura que tenim a esta comarca. La notícia no era nova, no en và ja s’havia gastat al 2003, prèvia a eleccions, i també al 2007, on fins i tot ampliaren els pobles als quals arribava per aplegar a Alcàsser –i no així a Picassent, on governa el BLOC-. A dia de hui, més d’un any després de les eleccions, el projecte continua com aleshores, aturat i oblidat en algun calaix, potser esperant a que arribe el 2011 per a tornar a treure-li el pols acumulat. A què juguen? Eixa és la pregunta que a mi em vé al cap mentre espere alguna notícia, i pense que també a vosaltres. Al respecte d’això, des del BLOC anem a dur a Les Corts una pregunta parlamentària per a obtindre resposta, per a remoure consciències i tractar de despertar este vell projecte que mai acaba d’arrancar. Les infraestructures com esta ens milloren la vida, i han de ser prioritàries. O si no, per a què volem una Generalitat? Per a muntar grans events o per a cuidar-nos als qui xafem esta terra? Esperem que, algun dia, algú entenga que està per davant. Grans events sí, millorar la vida a tots, abans, eixe és, almenys per al BLOC, el camí a seguir.

EL BLOC JOVE DE L’HORTA SUD ALERTA DE LA FALTA DE SEGURETAT EN ELS ACTES DE BOUS AL CARRER Des de la formació juvenil nacionalista alerten de la falta de responsabilitats dels ajuntaments i cossos de seguretat i Protecció Civil davant els actes de bous al carrer que es celebren arreu de la comarca. Aquesta falta de seguretat fa que xiquets menors de 16 anys puguen entrar als recorreguts i consumir begudes alcohòliques, o el consum de substàncies estupefacients, sense que se’ls haja de demanar cap tipus de documentació. Segons Àngel Pérez, Secretari Comarcal en funcions, “sols hi ha que vore l’advertència del llibre de festes de Silla on es pot llegir que serà responsabilitat dels pares si als menors de 16 anys els passa alguna cosa. Així doncs, veiem com des de la pròpia administració pública no volen cap responsabilitat de cap tipus a l’hora de portar a terme esdeveniments taurins ni del que es consumisca al seu recorregut o a les places de bous portàtils.” Des del BLOC JOVE de l’horta Sud demanem la involucració dels cossos de seguretat i dels ajuntaments a l’hora de que es faça complir la normativa vigent. La responsabilitat en l’educació dels i les joves es cosa de tots i totes.

http://blochs.wordpress.com – [email protected]

8

JOSEP LLUÍS PITARCH Militant del BLOC de Silla, és professor de Valencià a la UV-EG (Universitat de València) i col·labora escrivint columnes d’opinió a EL PUNT, edició País Valencià i a EL PUNT, edició de Silla. A més de ser la persona que fa els encreuats de la secció el DAU del Levante – EMV. Josep Ll. Pitarch te l’honor de ser l’únic alcalde nacionalista de l’Horta Sud a dies d’avui. BLOC HORTA SUD: Com et vas començar a involucrar en el món del nacionalisme.

BHS: Com van ser les relacions amb el PP, EUPV i UV, durant aquells anys?

JOSEP LL. PITARCH: Primer, ho vaig fer sentimentalment, que és com comencen aquestes coses, i concretament m’involucrí en l’antiespanyolisme i l’antifranquisme, de ben jovenet, intuitivament. A nivell polític, quan comencí a estudiar a la Universitat (anys 60). I “professionalment”, per dir-ho d’alguna manera, quan entrí a treballar al Secretariat de l’Ensenyament de l’Idioma (que posteriorment esdevindria Acció Cultural del P.V), l’any 1973. Com a militant, passí del PSAN a la UPV-Bloc, i fins ara.

PITARCH: Evidentment, problemàtic, però amb molt de sentit comú i un poc d’enginy, per part nostra, poguérem dur endavant moltes iniciatives “nacionalistes”; no tantes com n’hauríem fet, si haguérem tingut més oportunitats. Tin en compte que jo era l’alcalde, però no era la reina dels mars, amb 5 regidors populars, 1 o 2 comunistes i 1 regionalista. En aquestes condicions, ves i busca qui t’ha pegat! Però, així i tot, férem moltes coses. Per exemple, en matèria lingüística normalitzàrem tot l’ajuntament (fins i tot els regidors populars, inclosa una castellanoparlant, ho feien tot en valencià normativitzat; i el regidor blaver, també!). Una cosa importantíssima és que l’urbanisme, en mans dels populars, es va dur amb una satisfactòria transparència i a Silla no s’intentaren, ni es feren, malifetes urbançístiques i de corrupció com les que hem vist en tants pobles governats pels populars o pels socialistes, amb majories absolutes. Crec que els 4 partits ens sentíem intervigilats, i cadascú sabia fins on podia arribar i no se’n passava.

BHS: Durant les legislatures que vas estar com a regidor a l'Ajuntament de Silla, quina és la que més recordes? PITARCH: Són 12 anys, en total, que he estat de regidor, o siga tres legislatures i han estat ben distintes. Durant la primera, jo era un sol regidor nacionalista i un poc el dimoni de l’oposició, aconseguint que la resta de partits secundaren moltes propostes nostres. La segona legislatura, quan formàrem el quatripartit entre el BLOC, el PP, UV i EU, els nacionalistes teníem dos regidors (Empar Hostalet i jo mateix) i treballàrem de valent; jo era segon tinent d’alcalde. La tercera, altra vegada amb un sol regidor, continuàrem el quatripartit, però ara a condició que jo tindria l’alcaldia.

BHS: Per què es va fer un pacte d'eixes dimensions? PITARCH: Com la proposta del quatripartit la fiu jo, i el pacte el vaig “suportar” jo (perdoneu-me l’autobombo, però és veritat), puc presumir que la meua és una opinió qualificada. El pacte fou possible, perquè el socialisme de Silla representat per F. Baixauli (el baixaulisme) era i és, ara que ha tornat el dirigent, un caos i una immoralitat.

http://blochs.wordpress.com – [email protected]

9

Jo vaig ser dels primers que començà a advertir que aquest personatge no era de fiar i que solament cercava el profit propi, o siga que de socialista no en tenia res i els esdeveniments posteriors han demostrat que és així. O siga que el quatripartit era contra el baixaulisme, no contra el socialisme. Crec que front a un altre candidat, no hauria estat possible ni fer la proposta ni aguantar 8 anys. BHS: Com alcalde de Silla, vares vore un somni fet realitat? PITARCH: Podria fer una llista, és evident, de les coses que vàrem fer, de qui les inspirava (la major part, per activa o per passiva, els nacionalistes) i les que deixàrem en marxa i que l’actual alcalde Baixauli ha d’acabar a la força (projecte de pluvials, per exemple). Però, sobre tot, m’interessa subratllar que férem realitat el somni de poder actuar a la vista de tothom, com a nacionalistes, amb honestedat i amb eficàcia, i això per a la imatge del partit és molt important: que ens reconeguen bons treballadors, per les bones idees que formulem, per bones persones i especialment per honrats. Ara, per exemple, aquestes qualitats la gent les compara amb el que està veient a l’Ajuntament de Baixauli i, com és lògic, el nacionalisme quedem pels núvols. Això és fenomenal, no? Sobretot, tenint en compte que, no fa molt, encara ens suposaven amb banyes i amb cua de dimonis catalanistes. BHS: I ara, què fas, políticament parlant? PITARCH: Continue essent militant del Bloc. Crec que no puc ser una altra cosa. Per tant, faig el que em manen, encara que, com sempre, un poc a la meua manera; sobretot, procure no destorbar i com ja tinc 66 anys, la gent em dispensa les extravagàncies. Ah, i l’Enric Morera m’ha nomenat assessor del grup parlamentari!, així que si ningú vol res, estic a la seua disposició.

BHS: Passant a un nivell nacional, com veu el BLOC? PITARCH: Els que portem tants anys a l’esquena, si repassem la situació, més o menys pensem que estem millor que mai, però que encara ens falta un poc més d’espenta per a consolidar-nos com la tercera força política del País i l’única opció nacionalista, entrant pel nostre peu a les Corts. És clar que tenim molts enemics fotent-nos: uns, dins de casa, com els mangonejos verinosos de l’Eliseu Climent, que són maniobres de distracció al servei dels seus interessos i dels dels socialistes; altres, des de fora, com els atacs a què ens sotmeten els “comunistes”, els “socialistes” i els populars, o siga i resumint, els espanyolistes. Però, com veig el BLOC (el nacionalisme) resistint, amb valentia, això m’omple de satisfacció i de confiança. Crec que Enric Morera i el seu equip estan fent-ho molt bé i, com sóc home fidel a l’aparato i sé que no defalliran, que no defallirem ningú, tinc una certa esperança. Jo pense morir amb les botes posades. BHS: Quin consell li donaria a la gent del BLOC de la comarca? PITARCH: Que s’ha d’insistir més en l’organització i en la cohesió dels diversos col·lectius. Aquesta és una feina feixuga, però amb personatges com l’Albert Sebastià, crec que és ben possible. Seria fenomenal que, quan toque la trompeta el nostre secretari tothom s’hi pose a la feina, a col·laborar colze a colze... Crec que, acabant l’estiu com estem i a punt de començar un nou curs, és el moment de formular aquest tipus de proposta. També crec que és el moment d’anar de cara als nacionalistes indecisos que hi ha repartits pels pobles que encara no tenen un col·lectiu en marxa i plantejarlos que ja s’ha acabat, que ara o mai. Jo, si algú vol fer-me anar a algun poble a dir-ho, a exigir-ho, estic disposat a fer-ho.

http://blochs.wordpress.com – [email protected]

10

L’ESPAI VALENCIÀ Enric Morera (Secretari General del BLOC i Diputat a les Corts Valencianes) Un del punts clau a l'inici del curs polític serà la d'un nou model de finançament per a les Comunitats Autònomes. (CCAA). El PP i el PSOE, de bell nou, com la reforma de l'Estatut, es posaran d'acord. O millor dit, els de Madrid faran que els d'ací aproven el que allà s'ha decidit. Una nova forma de centralisme i sucursalisme polític: dues cares d'una mateix amoneda. Com la reforma de l'Estatut (el de la Vergonya). De nou, el poble valencià patirà la marginació econòmica. L'actual sistema de finançament de les CCAA es fruït d'un acord durant el mandat d'Aznar a l'any 2000, entre el PP i el PSOE. Estudis diversos, ratificats per la recent publicació de les balances fiscals, constaten que el dèficit fiscal entre el País Valencià i el Govern central es de 5.600 milions d'euros. La diferència entre el que paguem els valencians i el que se'ns retorna via pressupostos generals de l'Estat o via transferències a la GV és una barbaritat. Quan parlem de finançament autonòmic parlem de benestar per als nostres ciutadans. Més encara si tenim en compte que amb els Governs Centrals i Autonòmics del PP, els valencians ens hem empobrit. Hem reduït el nostre nivell de renda respecte a la resta d'Espanya. Ara estem en un nivell del 91% quan la mitjana espanyola és de 100. És a dir, som pobres i paguem. Ells enganyen el poble valencià. Se'ls plena la boca de la paraula solidaritat quan ja s'ha demostrat que el que es tracta és de mantenir els privilegis a les autonomies que si que tenen pes polític. No és acceptable, que s'incomplisca el principi d'igualtat constitucional de forma tan evident. Cal posar exemples sobre la dotació al nostre sistema escolar. O sanitari. Per a igualar-nos a la mitjana espanyola caldria un increment lineal de 1.800 milions d'euros. Mentre que ells cobren atur agrari la nostra agricultura està desfent-se. O podem parlar de les obres de l'estat i les infames muralles de l'Alta Velocitat al seu pas per l'Horta Sud. No hi ha ni diners ni solidaritat per als valencians. El bipartit del PP-PSOE no està disposat a defensar els interessos del poble valencià. La reunió de la Diputació Permanent de les Corts Valencianes ja vam poder constatar l'entente cordiale entre populars i socialistes per a reclamar, per l'increment de la població, un xifra al voltant de 960 milions d'euros. Per això cal que el Bloc explique de forma clara i senzilla la qüestió del finançament. Posar exemples i vincularlos a les inversions als ajuntament i a la superació d'una crisi que al nostre País, per la seua inoperància, és especialment dura. Així, si des del Bloc reclamem un nou sistema que ens permeta recuperar 5.000 milions d'euros a l'any, caldria destinar un 25% al finançament municipal. Així, per posar un cas, un Ajuntament com Torrent disposaria en quatre anys d'un finançament extra de 80 milions d'euros ja que compta amb una població de 80.000 habitants. Són els nostres diners i ni el PP ni el PSOE faran res per defendre els interessos del poble valencià. A nosaltres ens pertoca liderar la construcció de l'espai polític valencià.

http://blochs.wordpress.com – [email protected]

11

SEPARATISMES de Artur J. Martínez (Paiporta) http://amosredo.blogspot.com Hui com quasi tots els dies de treball (si ja m'he apurat les vacances), a l'hora d'esmortzar estava fullejant el diari (en este cas el Levante-EMV) i a la pagina 3 m'he trobat este article del senyor José María Noguerol titolat El frente catalán Vaja res de nou en la baralla mediàtica que s'està produint sobre el finançament de les autonomies de la pell de brau. Res de nou sinó fora per com acaba l'article i cite "Para Montilla, transigir puede llegar a significar traicionar. ¿Se imaginan a los ministros Chacón y Corbacho, una charnega y un emigrante, votando en contra de los presupuestos de su gobierno y de sus votantes?" Vaja durant anys la brunete mediàtica a criticat als nacionalismés perífèrics atribuit-los la característica d'excloents, d'ètnics i fins i tot racistes. Com a prova empírica deien que anomenavem als que "no comparten su pureza racial o cultural" xarnegos o xurros. Vaja alguna cosa de raó tindrien, quan el nacionalisme tan valencià com català, basc o galleg es posaren ma a l'obra per a integrar tots eixos nouvinguts dins la seua cultura amb diferents èxits. La valenciana en particular tingué prou d'èxit fins els anys trenta, tal volta perquè tots els seus habitants en bona mesura eren emigrants, tant de l'Aragó, com de Catalunya, després de Castella i ara de quasi tot el món. I així apleguem a l'actualitat on el nacionalisme espanyol recupera estos mots per al mateix que es crearen, és dir per a diferenciar les persones, en el cas de l'article per a deixar ben clar que hi han dos tipus d'espanyols, los buenos i los que són medio catalanes. Jo ho tinc clar, el nacionalisme espanyol fa pudor a ranci, sort que, nosaltres els valencians, ja superaràrem eixa etapa fa temps i mirem amb esperança de convivència el futur, sempre i quan algun espanyolista furibund no vinga i trenque el joguet.

PREMIS PAELLA VALENCIANA PREMI GARROFÓ El premi “Garrofó” se l’emporta la Plataforma Salvem Catarroja pel seu incansable treball per la defensa de l’Horta de Catarroja i per oposar-se a la construcció del PAI de Nou Mil·lenni que suposarà la construcció de més de 20.000 vivendes que afectarà als recursos existents en Catarroja i poblacions limítrofes. PREMI SOCARRAT El premi “Socarrat” se l’emporta el Govern de Catarroja (PP+UV) i de Silla (PSOE + Trànsfuga del PP). El primer per ser el principal benefactor del PAI de Nou Mil·lenni i el segon per fer de la política i de la democràcia un circ i salsa rosa. Podeu presentar el vostres candidats al premi Garrafó i Socarrat a través de l’adreça electrònica [email protected]

http://blochs.wordpress.com – [email protected]

12

Related Documents

Setembre
June 2020 13
Setembre
October 2019 13
Horta
November 2019 24