Influenta Exercitiului Fizic Asupra Organismului

  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Influenta Exercitiului Fizic Asupra Organismului as PDF for free.

More details

  • Words: 911
  • Pages: 20
Influenta exercitiului fizic asupra organismului Verejan Oleg

Atitudenea fata de exercitiul fizic

Activitatea fizica variaza de la o tara la alta . Ca de exemplu: 92% dintre filandezi au o atitudene pozitiva fata de activitatea fizica pe cind grecii , o plaseaza pe locul 7 , doar 60% au o atitudene pozitiva fata de exercitiu .

Consecintele nepasarii

 Obezitatea  Boli cardiovasculare  Hipertensiune arteriala  Diabet zaharat de tip II  Osteoporoza  Cancer de colon  Afectiuni locomotorii

Care sunt costurile inactivitatii ?  Majoritatea studiilor in SUA

au demonstrat ca 18% dintre cazurile de boli cardiace si 22% dintre cele de cancer de colon , sunt cauzate de sedentarism .  In Marea Britanie , unde rata obezitatii este cea mai ridicata din Europa (aproximativ 20% din populatie) , costurile pentru obezitate au fost estimate la 500 milioane de lire sterline .

Obezitatea – viciul seculului XXI  Obezitatea este o maladie

complexa , mecanismele biologice care duc la aparitia ei soldindu-se cu un surplus caloric , care este depozitat sub forma de tesut gras .  Conform studiilor recente 70% din energia alimentara este utilizata pentru metabolismul bazal, 10% pentru efectele termice si 20% sunt arse prin exercitiu fizic .

Tipurile de obezitate  Androida – distributia excesului ponderal este

partea abdominala sau cea truncala.

 Genoida – exces ponderal la nivelul jumatatii

inferioare (pe coapse , bazin ) .

Stadiile celulitei 2

IMC=G/H  Comparati rezultatele cu

urmatoarele date:  Subponderal : < 18.5  Normal : 18.5 – 24.9  Supraponderal : =25  Preobez : 25 – 29  Obez gradul I : 30 – 34.9

 Obez de gradul II :

35 – 39.9

Obez de gradul III : > 40

Procesele metabolice  Ingestia crescuta de glucide produce o

hiperglicemie , al carei rezultat este cresterea concentratii insulinei plasmatice .  Insulina ( vasoconstrictor ) activeaza procesul de lipogeneza , urmat de o depozitare a grasimilor cu scopul de a reveni la normal glicemia .  In timpul exercitiului fizic creste nivelul plasmatic al epinefrinei , astfel se intensifica procesul lipolitic .

 S-a observat ca in timpul exercitiului fizic de   





lunga durata scade cantitatea de leptina . Leptina (105 AA) este un hormon secretat de adipocite . Cantitatea de leptina este direct proportionala cu cantitatea masei adipoase . Leptina activeaza oxidarea lipidelor si creste metabolismul energetic , ceea ce demonstreaza ca are aport direct asupra homeostaziei energetice . Se presupune ca leptina reduce sensibilitatea tesuturilor fata de insulina si astfel regleaza eficienta insulinei in medierea metabolismului glucidic . Curent a aparut o ipoteza ca leptina poate avea un efect balansator in presiunea sangvina , afecteaza SN simpatic si joaca rolul de depresor local si are efect asupra oxidului de azot .

Deficienta primara a leptinei

suficienta

Celulele adipoase nu secreta cantitatea de leptina , ceea ce duce la inactivarea receptorilor din hipotalamus si

activarea enzimei Ianus – kinaza ce are rol in activarea centrului cortical al foamei (prin intermediul neuropeptidului Y) . Aceasta la rindul sau duce la hipertrofia ventriculara , care poate fi corectata doar prin administrarea unei

Geneza deficientei secundare a leptinei Are loc fosforilarea receptorilor leptineci , ce duce la inactivarea lor si aparitia deficientei secundare de leptina . Aceasta conduce la insensibilitatea receptorilor insulinici sau la sindromul metabolic . Aceste 2 procese incrucisate duc la hiperfagie si mai tirziu la obezitate . Se trateaza cu oxid de azot produs de vasele periferice ale singelui . In defecienta primara a leptinei se observa o crestere considerabila a rizistentei la leptina prin inactivarea unor receptori ( se reduce hipertrofia ventriculara , deoarece are loc o remodelare primara ) .

NO activeaza gruparea hemica a guanililciclaza , astfel creste GMP ciclic ce duce la activarea protein kinazei dependente de GMP , care determina fosforilarea kinazei miozinei cu lant usor . Forma fosforilata a acestei enzime are o afinitate redusa fata de complexul calciu –calmodulina (nu permite fosforilarea) . In plus , vasodilatatia mediata de fluxul sangvin in timpul efortului e dependenta de cresterea calciuclui din celula endoteliala , ce duce la cresterea de NO.

 Activitatea fizica

moderata actioneaza ca inhibator asupra foamei deoarece creste temperatura corpului .  In acelasi timp se va elibera substantele anorexigene care regleaza si chiar diminua ingestia calorica .

Dupa o activitate fizica prelungita , metabolismul bazal creste , in sensul catabolismului lipidic si anabolismului proteic . Cresterea debitul renal , a filtrarii glomerulare si a diurezei , consecutive efortului , reprezinta o alta actiune pozitiva asupra scaderii in greutate , prin reducerea retentei hidrice .

 Trebuie de remarcat ca organismele

antrenate pot oxida un procent superior ( 1/3 mai mult ) de acizi grasi . Excesul de grasime nu se transmite genetic . Excesul de grasime se dobindeste datorita dezechilibrului energetic . Un procent foarte mic de supraponderabilitate au legatura cu probleme de tip hormonal . Oricum , persoanele respective nu sunt condamnate la obezitate permanenta . Un exercitiu fizic adecvat si ajustari convenabile in balanta energetica , persoanele respective pot reduce in greutate .

Retineti !  Cel mai eficace efort este cel ciclic .

 Cel mai bun tratament impotriva obezitatii este

exercitiul fizic + scaderea de calorii alimentare .  Durata unei sedinte de exercitiu fizic trebuie sa dureze minimum 30 de min .  E necesar sa efectuati cel putin 3 sedinte pe saptamina pentru a imbunatati randamentul procesului de lipoliza .

Related Documents