Reacția nucleară este un proces studiat de fizica și chimia nucleare care constă din ciocnirea nucleilor atomici între ei, sau cu o particulă elementară rezultând astfel nuclee atomice noi cu proprietăți diferite de nucleele atomice inițiale. Se pot enumera reacțiile de fuziune sau fisiune nucleară.
Reacţia nucleară se scrie simbolic sub forma: Q~
Prin această reacție de dezintegrare și transformare atomică, vor fi eliberate particule elementare, energie luminoasă, calorică și sub formă de radiații. In anii 1950 prima demonstratie la scara larga a eliberarii unei cantitati mari de energie in urma fiziunii necontrolata a fost facuta cu ajutorul armelor termonucleare in SUA, URSS, Marea Britanie si Franta. Aceasta experienta a fost foarte scurta si nu a pitut fi folosita la producerea de energie electrica.
Reactia in lant In fisiunea nucleelor de uraniu s-a gasit o reactie care este declansata de un neutron si care la randul ei elibereaza 1-3 neutroni; prin aceasta procesul furnizeaza proiectile noi si exista posibilitatea ca procesul de fisiune sa fie mentinut, fara alimentare cu neutroni din exterior, sub forma unei reactii continue pana la epuizarea completa a materialului fisionabil, deci avem o reactie in lant.
a + X → Y + b sau X(a,b)Y • a = particula sau nucleul proiectil care este de obicei accelerat pentru produce reactia • X = nucleul tinta • Y = nucleul residual • B =particula sau nucleul mai usor rezultat din reactive
Fisiunea nucleara, cunoscuta si sub denumirea de fisiune atomica, este un proces în care nucleul unui atom se scindeaza în doua sau mai multe nuclee mai mici, numite produsi de fisiune si, în mod uzual, un numar oarecare de particule individuale. Asadar, fisiunea este o forma de transmutatie elementara.
• Reactoare nucleare Reactorul nuclear este un sistem in care se autointretine reactia in lant, iar energia eliberata la fisiunea nucleelor poate fi folosita in mod controlat. Primul reactor nuclear a fost construit de Enrico Fermi in anul 1942, in orasul Chicago, iar Kurceatov in 1946 in fosta URSS.