Het digitale schoolbord Jammer genoeg heb ik zelf nog niet mogen werken met het digitale schoolbord. Overal hoor ik verhalen over hoe leuk het is om dit bord te gebruiken tijdens de lessen. Maar wat het precies is en wat je er allemaal mee kunt is mij nog een raadsel. De basiskennis mis ik nog. Daarom heb ik een klein onderzoek opgesteld naar het digitale schoolbord. Als ik straks tijdens een van mijn stages of in mijn eigen klas met het digitale schoolbord mag gaan werken kan ik meteen aan de slag. Ik heb de volgende onderzoeksvraag opgesteld: Wat is een digitaal schoolbord en wat kun je er mee? We beginnen bij het eerste deel van de onderzoeksvraag. Wat is een digitaal schoolbord? Er wordt veel gesproken over een Smartbord. Dit is een van de verschillende digitale schoolborden en is dus niet het schoolbord op zich maar een merknaam. Een digitaal schoolbord kun je zien als een groot touchscreen dat je kunt gebruiken in combinatie met een computer/laptop en een beamer. Op het scherm kun je alles terugzien wat je op de computer uitvoert. Maar ook op het bord kun je werken. Er zijn drie soorten digitale schoolborden te onderscheiden. We onderscheiden de borden doormiddel van de techniek die gebruikt wordt: -
Druksensitief (zacht bord) Dit bord bestaat uit een indrukbare plastic toplaag en een harde achterlaag. Beide lagen zijn aan de binnenkant van het bord gecoat met een resistieve filmlaag. Tussen deze twee lagen zit een heel dun laagje lucht. Als u nu met je vinger of met een pen de toplaag indrukt raken de twee lagen elkaar en wordt dat door de computer geregistreerd als een commando. Dit lijkt een beetje op het magische tekenbord van vroeger, waarbij je de tekening kon wegvegen door een lat dat je heen er weer kon halen tussen de twee lagen door.
-
Elektromagnetisch (hard bord) Dit bord bestaat uit twee harde kunststof lagen met daar tussenin een kernlaag met daarin een gevoelig rooster. U kunt het bord bedienen met een speciale pen die contact maakt met het gevoelige rooster. Deze aanraking wordt door de computer geregistreerd als een muisbeweging.
-
Infrarood, ultrasoon en laser Deze laatste categorie borden maakt gebruik van infrarood, ultrasoon, laser of een combinatie daarvan. Bij deze borden wordt de positie van de pen doorgegeven aan de computer en niet de aanraking van het scherm. Om die reden kunt u met deze technieken ook van een witte muur of een gewoon whiteboard een digitaal schoolbord maken.
Het digitale schoolbord heeft verschillende functies. Ten eerste is het natuurlijk te gebruiken als een gewoon krijtbord. Je kunt er op schrijven of tekenen al dan niet met de hand of een speciale pen. Maar daarnaast zijn er nog een tal van extra functies die het gewone ouderwetse krijtbord mist. De voordelen op een rijtje:
-
Direct contact maken met Internet
-
Filmpjes laten zien
-
Bestanden opslaan en verwijderen
-
Interactieve lessen
-
Snel kunnen inspringen op vragen van kinderen door direct een grote bron als het Internet te kunnen raadplegen.
-
Snelle uitwisseling van gegevens
-
Interactieve toepassing in de les, bijvoorbeeld foto’s die de kinderen maken voor een opdracht kunnen direct getoond worden.
Het lijkt mij helemaal geweldig om met het digitale schoolbord te werken. Zeker na de workshop die ik afgelopen week heb gevolgd. Maar er kleven natuurlijk ook een aantal nadelen aan het digitale schoolborden, bijvoorbeeld:
-
de apparatuur die je nodig hebt is vrij duur (maar wordt steeds goedkoper)
-
je moet investeren in de kennis die je nodig hebt om de apparatuur te gebruiken
-
het apparaat produceert warmte en geluid wat vervelend kan zijn
-
je hebt goede zonwering nodig anders kun je de informatie op het digitale schoolbord niet lezen, de plaats van het bord is daarom heel belangrijk
-
verzekeringskosten
-
snoeren enz. moeten weggewerkt worden
Desondanks vind ik de nadelen niet opwegen tegen de voordelen. We moeten mee met onze tijd en het onderwijs speelt daar een belangrijke rol in. Onze maatschappij wordt steeds meer digitaal en het is van groot belang dat we de kinderen daar op voorbereiden. Bovendien geeft het digitale schoolbord een extra dimensie aan lesgeven.
Er is verschillende software op de markt die te gebruiken is op het digitale schoolbord. De software is gekoppeld aan het soort bord en het merk dat gebruikt wordt. Je kunt de software ook thuis gebruiken zodat daar de lessen voorbereidt kunnen worden. Dan is het een kwestie van mailen of
op een usb-stick meenemen en je kunt ermee aan de slag in de klas. Tevens kun je de informatie online zetten of op een server zodat ook collega’s daar gebruik van kunnen maken. Het heeft alle voordelen van digitale documenten. Je kunt het wijzigen wanneer je wil. Opslaan, verwijderen en vermenigvuldigen.
Kinderen weten soms nog meer over computers en techniek dan de leerkracht zelf. En dat maakt het voor kinderen een uitdaging om zelf aan de slag te gaan met het digitale schoolbord. Het is een middel om kinderen op een leuke, speelse manier te leren samenwerken. Het digitale schoolbord is de toekomst en ik kan eerlijk gezegd niet wachten tot ik ermee kan werken.
Bronnen: Digiborden. Gevonden op 16-4-2009 op: http://po.digiborden.kennisnet.nl/voorbeeldenplein ICT kijkwijzer. Gevonden op 17-4-2009 op: http://ictdeskmhr.nl/download/content/MHR_Bodegraven_Kijkwijzer_Digitale_school borden.pdf Waarom een digitaal schoolbord? (april 2008) MHR architecten in leren, gevonden op 16-4-2009 Workshop digitaal schoolbord, (21-4-2009) Dhr. V. Kesteren, in opdracht van Hogeschool Leiden