Glucoza şi fructoza Glucoza este compusul organic, aparținând clasei zaharidelor, care are formula chimică C6H12O6. Deși are aceeași formulă chimică, fructoza este diferită față de glucoză prin modul de legare a atomilor. Astfel, glucoza are o singură grupare de alcool primar, pe când fructoza are două grupări de alcool primar.
Proprietăți chimice Reacții la grupa carbonil Reacții comune aldehidelor și cetonelor În această reacție se adiționează o moleculă de hidrogen diatomică la o moleculă de glucoză, adiția având loc la dubla legătură dintre oxigen și carbon. Legătura π dintre cei doi atomi se rupe, iar câte un atom de hidrogen se leagă la fiecare dintre ei și astfel se produce hexitolul (sorbitol).
Reacții caracteristice aldehidelor +[O]→
Reacția de fermentație Această reacție are loc în prezență de enzime, care au rol de biocatalizator. Astfel, din glucoză rezultă alcool etilic și dioxid de carbon.
C6H1206→2C2H5OH + 2CO2
Fructoza este un compus organic cu formula brută C6H12O6, aparținând clasei zaharidelor, o monozaharidă de tipul cetohexozelor, epimer al glucozei. După glucoză este cea mai răspândită monozaharidă. Apare în stare liberă în fructele dulci și în miere sau combinată în di-, tri- și polizaharide.
Proprietăți fizice Este o substanța solidă, cristalizată în formă de ace, cu gust dulce (este cea mai dulce monozaharidă), solubilă în apă și metanol.
Proprietăți chimice La 105 °C are loc topirea cu reacția de descompunere (carbonizare).