Chimie-enzime.docx

  • Uploaded by: AndreeaTheodora
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Chimie-enzime.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 354
  • Pages: 2
Hormoni Hormonii sunt compuşi secretaţi de glandele endocrine, care deversaţi în sânge exercită o acţiune specifică asupra funcţionării unuia sau mai multor organe ori asupra unui proces biochimic. Mulţi hormoni sunt peptide cu moleculă mică, polipeptide sau molecule proteice mari. De exemplu, hormonul hipotalamic, TRH, este o tripeptide.

Insulina, un hormon secretat de pancreas, reglează metabolismul glucozei. Insuficienţa ei provoacă diabetul. Este o polipeptidă cu 51 de resturi de aminoacizi grupaţi în două catene (notate A şi B) legate între ele prin două punţi disulfură (atomii de sulf fiind proveniţi de la aminoacidul cisteină).

Stiaţi că… Eritropoietina este un hormon polipeptidic (o glicoproteinã) care stimuleazã mãduva osoasã în producerea de hematii. Utilizarea acesteia de cãtre sportivi este interzisã prin legile antidoping.

Structura primară a insulinei bovin (aminoacizii sunt reprezentaţi prin cercuri în care se trece abrevierea corespunzătoare fiecăruia; de exemplu Cis = cisteină)

Enzime Enzimele sunt în majoritatea lor proteine globulare din organisme, care catalizeazã specific o reacþie chimicã. Ele au însuşiri superioare catalizatorilor din lumea nevie: măresc viteza reacţiilor pe care le catalizează cu câteva ordine de mărime în plus; reacţiile biocatalizate au loc în condiţii blânde (sub 50°C, presiune atmosferică, pH ≈ 7) comparativ cu cele catalizate care au loc la temperaturi ridicate, presiuni mari şi valori extreme de pH; au specificitate ridicată, din care cauză nu se formează produşi secundari. Prin specificitatea de reacţie se înţelege catalizarea de către o enzimă a unui singur tip de reacţie din cele şase tipuri fundamentale care se petrec în lumea vie: oxido-reducerea, hidroliza, formarea sau scindarea de legături covalente, izomerizare, formare de legături covalente utilizând energia eliberată prin scindarea unor legături macroergice. Corespunzător celor şase tipuri fundamentale de reacţii, în clasificarea enzimelor se disting şase clase: Oxidoreductaze care catalizează reacţii de oxido-reducere; Hidrolaze ce catalizează scindări de legături covalente (ca cele esterice)cu participarea apei; Transferaze care catalizează transferuri de grupe ce conţin atomi de carbon, azot sau fosfor; Liaze, ce catalizează ruperi de legături C-C, C-S şi C-N; Izomeraze care catalizează toate tipurile de izomerizări; Ligaze, enzime ce catalizeazã formarea de legături între carbon şi oxigen, sulf sau azot cuplate cu hidroliza legăturilor macroergice.

More Documents from "AndreeaTheodora"

B2.pdf
May 2020 4
Glucoza.docx
May 2020 4
Moara Cu Noroc.docx
May 2020 6
B2.pdf
May 2020 5
Freoni.pptx
May 2020 4
Chimie-enzime.docx
May 2020 13