STI CHTI NG B EH OUD STADI ON D E WAG ENIN G SE B ERG
Herontwikkelingsplan Stadion de Wageningse Berg (Future Center Wageningen) www.stadiondewageningseberg.nl
Kwaliteitsimpuls voor de Groene Poort Een nieuwe toekomst voor het Stadion de Wageningse Berg en een enorme verhoging van de omgevingskwaliteit van de Groene Poort van Wageningen. Een ontmoetings– en belevingsplaats voor sport en recreatie, cultuur en educatie. Een plek om nieuwe ideeën en ontwikkelingen op deze gebieden te (laten) zien en op te pakken. Dat is de missie die de Stichting Behoud Stadion de Wageningse Berg heeft met het Future Center Wageningen. Het Future Center Wageningen voorziet in de maatschappelijke behoefte om de ’Berg’, die net zo diep in de Wageningse ziel gegrift staat als Hotel De Wereld, te behouden als cultuursymbool en als trefpunt voor de lokale en regionale gemeenschap. Het Future Center Wageningen speelt ook in op de behoefte van talent en kader, uit onder meer ontwikkelingslanden, aan een inspirerende plek om te rijpen, om kennis over vernieuwende ontwikkelingen en inzichten met betrekking tot teamsportbeoefening op te doen en om samen vernieuwingen uit te broeden.
Wel even wennen Het zal voor velen beslist even wennen zijn als straks de hoge lichtmasten die het landschap van de Wageningse Berg decennia domineerden zijn verdwenen. Maar het beeld zal vast nog heel lang op het netvlies blijven kleven en associaties aan vroeger oproepen. Zoals het stadion zelf ook onuitwisbare herinneringen zal blijven oproepen bij iedereen die er ooit geweest is en de sfeer geproefd heeft.
De verdwijning van het betaalde voetbal in 1992 is geen eindpunt voor het stadion gebleken. Het is achteraf gezien een keerpunt geweest. Het verleden maakt plaats voor een hopelijk minstens even lange en memorabele toekomst. Bestuur Stichting Behoud Stadion de Wageningse Berg
PAGINA 1
AU GU STU S
2 0 05
P U BLIE K SVE RS IE
Stichting Behoud Stadion de Wageningse Berg Postbus 105, 3910 AC Rhenen
Future Center Wageningen richt zich met de programmering van evenementen primair op de inwoners van Wageningen, Renkum, Ede, Veenendaal en de nabij gelegen Betuwegemeenten. Voor de functie van oefenstadion en kennis- en innovatiecentrum bestaat de doelgroep uit organisaties, instellingen, verenigingen, bedrijven en dienstverleners, die direct of indirect actief zijn in de met moderne teamsport verbonden sector.
PAGINA 2
A U GU STU S
2005
Architect Trzin: Unieke kans voor Wageningen Het Stadion de Wageningse berg is gelegen aan de rand van de stedelijke bebouwing, als beëindiging van een wig cultuur in de zone natuur. Het vormt een geleidelijke overgang van het ene naar het andere, van de stedelijke omgeving naar het landschap. Het is verrassend om te zien dat de grootte van het stadion vergelijkbaar is met de oppervlakte van de nabij gelegen rotonde. In verhouding tot de omvang van het gehele natuurgebied ten oosten van Wageningen neemt het Stadion een geringe oppervlakte in beslag. Het Stadion draagt bij aan het onderscheidende karakter van de ‘Groene Poort’. Er is in Ne-
derland geen vergelijkbare locatie te vinden, waar de geschiedenis van een vermaarde voetbalclub zo nauw is verweven met een in de natuur gelegen en qua afmetingen intieme accommodatie. De kracht van deze plek zijn de intense emoties. De herinneringen aan de voetbalglorie van veel generaties maken het tot een geestelijk erfgoed. Het opgeven van het stadion en vervangen ervan door natuur zou een gemiste kans zijn om hier een plek te creëren die anders is dan alle andere bossen in Nederland.
Het plangebied ligt aan de Ritzema Bosweg (Rijksweg N225), de oostelijke toegangs- en uitvalsroute van Wageningen. De locatie wordt in het raadsbesluit van 18 december 2003 aangeduid als "Groene Poort van Wageningen", een plek waar "incidenteel grootschalige evenementen plaatsvinden, en die qua invulling past bij de natuurwaarden van het gebied." De ruimtelijke omgevingskwaliteit wordt gedomineerd door de Watertoren van de Delftse architect Koch, die dateert uit 1948. Dankzij
Door de ongewone situatie van een bos met voetbalgeschiedenis te omarmen kan iets unieks gemaakt worden. In plaats van nostalgisch mijmeren over de vervlogen tijden, willen we hier optimisme vieren. We stellen voor om de glorie van de plek als inspiratie te nemen voor een future center: ruimte voor ontspanning, innovatief leren en creatieve ontwikkeling. Ir. Tatjana Trzin, MTD Architect BNA
de hoogte en de elegantie is de watertoren een ideale drager voor architectonische ontwikkeling. Hij geeft allure aan de locatie. Het is een luxe attribuut en hij vormt een visuele link naar het stadioncomplex. Vanuit de lucht gezien bestaat het terrein op de Wageningse Berg uit twee terreingedeelten die door een lint van bebouwing in het midden bijeen worden gehouden. Rechts een stadion waar teamsporten kunnen worden beoefend en waar grootschalige evenementen kunnen worden gehouden. Links een open terrein voor ondersteunende faciliteiten, een tijdelijk promodorp, kleinschalige evenementen, vrijetijdsbeleving, etc.
Achtergronden visie Vertrek- en richtpunt voor dit herontwikkelingsplan zijn in de eerste plaats de door de gemeente gestelde randvoorwaarden. Daarnaast zijn in aanmerking genomen de ruimtelijke kwaliteit en mogelijkheden van de locatie, evenals het Beheerplan Wageningse Berg zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 10 februari 2004, in samenhang met factoren als: (pag. 3)
H E R ONTW IKKE L IN GS P LAN
PAGINA 3
Vervolg pagina 2: Visie ! de bekendheid en de maatschappelijke betekenis van Stadion de Wageningse Berg; ! de status van Wageningen als internationaal kenniscentrum voor Life Sciences; ! de behoefte in de internationale sportwereld aan een centrum voor innovatie en kennisoverdracht ten behoeve van jong talent en kader; ! de behoefte van het kennisintensieve bedrijfsleven aan inspirerende locaties en faciliteiten om buiten de dagelijkse werksfeer de synergie en creativiteit van medewerkers te bevorderen.
STADION & EVENEMENTENLOCATIE
De hoofdtribune wordt gerenoveerd en krijgt de status van eretribune. De zijtribune wordt in de bestaande proporties gehandhaafd en tot zittribune verbouwd. De nu nog dichte achterwand wordt geluidwerend transparant gemaakt, zodat het stadion visueel verbonden wordt met het erachter gelegen bos, zonder de rust daar te verstoren. Samen met de watertoren vormen eretribune en zijtribune een architectonisch en ruimtelijk geheel. Bij concerten e.d. wordt het podium voor de hoofdtribune geplaatst zodat versterkt geluid niet in de richting van de woonomgeving golft. De tegenovergelegen zijtribune fungeert tevens als akoestische buffer voor het achtergelegen natuurgebied. Het vandalenhekwerk rond het hoofdveld verdwijnt, het hekwerk rond de buitenranden wordt gehandhaafd. De oude lichtmasten verdwijnen. In de plaats komen lage masten met precisieverlichting.
PAGINA 4 Voorbeelden van evenementen en activiteiten die kunnen plaatsvinden op het openbare terrein: Street basketball, Skateboarding, Promodorp, Picknick, Kerstijsbaan, Kerstmarkt, Speelplaats, Recreatiegebied, Rommelmarkt, 5 Mei festiviteiten, Universitaire activiteiten, etcetera.
KENNIS- & INNOVATIECENTRUM Voorbeelden van evenementen en activiteiten die kunnen plaats vinden op het Stadion-terrein: Voetbaloefenduels, Demonstratiewedstrijden, Bevrijdingsfestival, Van Berg tot Berg Race, Freestyle frisbee, Beachvolleybal, Concerten, Concours d’Elegance, Buitenbeurs, Kerstijsbaan, Openluchtspelen, Culturele manifestaties, Gehandicaptensport, Ballonvaart, etcetera.
Op de Wageningse Berg wordt veel gewandeld door families met kleine kinderen. Het bos is een onvervangbare natuurlijke speelplaats maar kinderen willen ook graag hun grenzen kunnen verkennen. Passend bij de uitstraling van het Future Center Wageningen is een speelplek geprojecteerd met innovatieve speelelementen voor kinderen in de leeftijd van circa drie tot elf jaar.