Functiebeschrijving Ambt Zoco Plus

  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Functiebeschrijving Ambt Zoco Plus as PDF for free.

More details

  • Words: 1,567
  • Pages: 14
BASISSCHOOL …………………………………………….. FUNCTIEBESCHRIJVING AMBT ZORGCOÖRDINATOR PLUS Opgemaakt op …………………………………

Naam:

....................................................................................................................................................................

Stamboeknummer: ......................................................................................................................................................... Opdrachtbreuk:

........ /24

Vast benoemd:

Ja / Neen Eerste indiensttreding

Eerste indiensttreding binnen het schoolbestuur

Eerste indiensttreding binnen de scholengemeenschap

Eerste TADDaanstelling

Datum Andere opdrachten waarvoor aparte functiebeschrijvingen bestaan: ......................................................................................................................................................................................... ......................................................................................................................................................................................... NAAM EERSTE EVALUATOR: ………………………………………………………………………………………………………………………….

functiebeschrijving ambt zorgcoördinator plus – www.vlewe.be

.

1

HET PEDAGOGISCH PROJECT EN DE OPDRACHTEN VAN DE LEERKRACHTEN Van de leerkracht wordt verwacht dat hij bijdraagt aan de realisatie van het opvoedingsproject van de school. Dat wil onder andere zeggen dat hij zich loyaal opstelt ten aanzien van de levenbeschouwelijke grondslag van onze school, en in het algemeen ten aanzien van de grondslagen van de katholieke (basis)school. Het opvoedingsproject van onze school staat omschreven in het schoolwerkplan. Wat de katholieke school in het algemeen betreft, staan de opdrachten geformuleerd in Opdrachtverklaring van het katholiek onderwijs in Vlaanderen (VSKO,1994) en in Opvoedingsconcept voor de katholieke basisschool in Vlaanderen (2000). Van de leerkracht wordt ook verwacht dat hij de bepalingen respecteert die met betrekking tot de uitvoering van zijn opdracht geformuleerd staan in het Algemeen reglement van het personeel van het katholiek onderwijs (Centraal Paritair Comité van het Katholiek Onderwijs) en in het arbeidsreglement van de school. (zie www.vlewe.be)

functiebeschrijving ambt zorgcoördinator plus – www.vlewe.be

.

2

Opdrachten

A

Mijn taak

Afspraken

Zich informeren (verkennen van de problematiek van de kleuterscholen t.a.v de kleuterparticipatie)

A.1 Scholengemeenschap De zorgcoördinator A.1.1 verzamelt informatie over de visie van de scholengemeenschap met betrekking tot het verhogen van de aanwezigheid van de kleuters op school (kleuterparticipatie); A.1.2 verzamelt informatie over de omschrijving van en de ontwikkelingen met betrekking tot zijn opdracht vanuit de overheid (omzendbrieven, …); A.1.3 verkent de communicatiekanalen tussen de scholengemeenschap en de schoolteams van de scholengemeenschap; A.1.4 volgt mogelijke vormingsinitiatieven.

functiebeschrijving ambt zorgcoördinator plus – www.vlewe.be

.

3

A.2 School De zorgcoördinator verzamelt informatie over A.2.1 het inschrijvingsbeleid van de school (worden niet zindelijke 2,5- jarigen aanvaard op school? …); A.2.2 het wervingsbeleid van de school (Heeft de school zicht op (evolutie in) haar rekruteringsveld? Zijn er afspraken rond rekrutering binnen de scholengemeenschap?); A.2.3 de schoolpopulatie (beschikt de school over een analyse van de schoolpopulatie?); A.2.4 het schoolreglement; A.2.5 het aanwenden en het organiseren van het lestijdenpakket (grootte van de klassen?); A.2.6 de opvang van de ‘voorziene’ aangroei van de kleuters gedurende het schooljaar; A.2.7 de ‘rust’mogelijkheden in de school en of de buurt (een snoezelhoek in de klas, een rustige eetzaal, kinderopvang of crèche dicht bij de school…); A.2.8 de organisatie van het zorgteam A.2.9 de wijze van bekendmaking van het opvoedingsproject van de school naar de gemeenschap en de ouders (nieuwsbrief, folder, brochure,…); A.2.10 de betrokkenheid van de ouders op school (oudercomité, …).

functiebeschrijving ambt zorgcoördinator plus – www.vlewe.be

.

4

A.3

Ouders

De zorgcoördinator verzamelt informatie over A.3.1 de kenmerken van de doelgroep (GOK – indicatoren); A.3.2 de communicatiekanalen met de doelgroep (folders, huisbezoeken, …); A.3.3 de problematiek van kansarmoede. A.3.4 gewoonten zoals te laat komen, te vroeg afhalen,…). A.4

Externen

De zorgcoördinator verzamelt informatie over A.4.1 netwerken van externe partners van en rond de betrokken scholen (CLB, Kind en Gezin, LOP, schoolarts, opvoedingswinkel, opvangcentra, …); A.4.2 bestaande initiatieven die de kleuterparticipatie beogen; A.4.3 ‘potentiële’ kleuters die de leeftijd van 2,5 bereikt hebben. (op basis van informatie vanuit de gemeente, het LOP, Kind en gezin, …).

functiebeschrijving ambt zorgcoördinator plus – www.vlewe.be

.

5

Opdrachten B

Mijn taak

Afspraken

Inventariseren en analyseren

B.1 Scholengemeenschap De zorgcoördinator B.1.1 brengt de doelgroep in kaart; B.1.2 geeft een overzicht van bestaande initiatieven binnen de scholengemeenschap die leiden tot meer kleuterparticipatie; B.1.3 communiceert mondeling en schriftelijk over zijn analyses en interpretaties. B.2 Scholen De zorgcoördinator B.2.1 brengt de doelgroep in kaart, in nauw overleg met de zorg- en Gokcoördinatoren en analyseert indien nodig de schoolpopulatie; B.2.2 geeft een overzicht van de redenen van afwezigheid; B.2.3 gaat na wat de naambekendheid en het imago is van de school bij de verschillende doelgroepen; B.2.4 inventariseert bestaande drempelverlagende initiatieven; B.2.5 screent schooldocumenten op duidelijkheid en taalgebruik en gaat na hoe die eventueel kunnen verduidelijkt worden (visuele ondersteuning, pictogrammen, …). (zichtbaar maken van de beginsituatie van de scholen).

functiebeschrijving ambt zorgcoördinator plus – www.vlewe.be

.

6

B.3 Ouders De zorgcoördinator B.3.1 inventariseert behoeften en verwachtingen van de ouders t.a.v. de school; B.3.2 peilt naar de behoeften, noden en motieven van ouders die hun kleuters nog niet naar school sturen; B.3.3 inventariseert vormen van oudercontacten die geschikt zijn om de doelgroep te bereiken (opendeurdag, schoolpoortcontacten, …); B.3.4 brengt de doelgroep in de kaart die in aanmerking komt voor een schooltoelage. B.4 Externen De zorgcoördinator B.4.1 inventariseert de bestaande samenwerkingsverbanden met externen; B.4.2 inventariseert bestaande initiatieven die de kleuterparticipatie verhogen.

functiebeschrijving ambt zorgcoördinator plus – www.vlewe.be

.

7

Opdrachten C

Mijn taak

Afspraken

Handelen

C.1 Scholengemeenschap De zorgcoördinator C.1.1 tekent mee het beleid uit betreffende de kleuterparticipatie; C.1.2 stelt een actieplan voor: concrete doelen en acties die de kleuterparticipatie verhogen op korte en lange termijn; C.1.3 coördineert de verschillende initiatieven uit het actieplan; C.1.4 bevordert de informatiedoorstroming tussen de scholengemeenschap en de scholen; C.1.5 rapporteert over de ontwikkelingen.

functiebeschrijving ambt zorgcoördinator plus – www.vlewe.be

.

8

C.2 Scholen De zorgcoördinator C.2.1 volgt de problematische afwezigheden van de kleuters op; C.2.2 volgt het inschrijvingsmoment op van broertjes en/of zusjes van al aanwezige kinderen op school; C.2.3 stelt, na overleg, een actieplan voor aan het schoolteam met concrete doelen en acties die de kleuterparticipatie verhogen op korte en lange termijn; C.2.4 helpt mee bij de ondersteuning en het uitvoeren van het actieplan; C.2.5 onderhoudt contacten met het team en neemt deel aan personeelsvergaderingen waarin de kleuterparticipatie op het agenda staat; C.2.6 organiseert en neemt deel aan overleg met het zorgteam, het schoolteam, het MDO, de individuele leerkrachten;

.

C.2.7 vertolkt de stem van de ouders binnen het team; C.2.8 rapporteert over de ontwikkelingen van de initiatieven. C.3 Ouders De zorgcoördinator C.3.1 motiveert en ondersteunt de leidster in het actief contact leggen met ouders; C.3.2 informeert samen met het team de ouders over de schoolwerking op een voor hen begrijpbare manier; C.3.3 moedigt ouders aan te participeren aan activiteiten die door de school ondernomen worden; C.3.4 optimaliseert de visie op communicatie met ouders en volgt dit op (herhaaldelijk meegeven van uitnodigingen voor infosessies, instapdagen of oudercontacten via de verschillende communicatiekanalen.

functiebeschrijving ambt zorgcoördinator plus – www.vlewe.be

.

9

C.4 Externen De zorgcoördinator C.4.1 participeert aan netwerken en neemt actief contact op met de externe partners (overleg plannen, actieplan voorstellen; C.4.2 doet beroep op de deskundigheid van de externe partners (CLB, Kind en Gezin, LOP, …) ivm de specifieke opdrachten van de partners; C.4.3 speelt informatie door die relevant is voor het beleid tav kleuterparticipatie C.4.4 neemt actief deel aan de activiteiten van de externe partners (infoavonden, …); C.4.5 onderhoudt de contacten met externen.

functiebeschrijving ambt zorgcoördinator plus – www.vlewe.be

.

10

Opdrachten D

Mijn taak

Afspraken

Evalueren

D.1 Scholengemeenschap De zorgcoördinator D.1.1 evalueert zijn initiatieven en de werking binnen de scholengemeenschap rond kleuterparticipatie (koppelt terug naar de vooropgestelde doelen en stuurt bij waar nodig); D.1.2 verankert de initiatieven en de werking rond kleuterparticipatie binnen de scholengemeenschap.

D.2 Scholen De zorgcoördinator D.2.1 volgt de uitvoering van het actieplan op en stuurt bij indien nodig; D.2.2 gaat na welke het effect is van de inspanningen (Zijn de kleuters regelmatiger aanwezig? Zijn er meer kleuters ingeschreven? …). D.3 Ouders De zorg-coördinator D.3.1 volgt de intensiteit van de ouderparticipatie op; D.3.2 informeert bij de ouders naar het effect van de genomen initiatieven. D.4 Externen De zorgcoördinator D.4.1 evalueert de samenwerkingsverbanden en stuurt bij indien nodig.

functiebeschrijving ambt zorgcoördinator plus – www.vlewe.be

.

11

E.5 Attitudes en competenties De zorgcoördinator: E.5.1 is vaardig in en wil communiceren met alle betrokken partijen: directies, collega’s, schoolteams, ouders, externe partners... .; E.5.2 stelt zich toegankelijk op= brugfiguur; E.5.3 bouwt een positieve relatie op met alle betrokkenen; E.5.4 neemt deel aan overleg over de doelstellingen en over de acties die leiden tot verhoging van de kleuterparticipatie; E.5.5 kan op een constructieve wijze samenwerken met de ondersteuners die betrokken zijn bij het project kleuterparticipatie en respecteert daarbij de eigen verantwoordelijkheid van elkeen; E.5.6 is positief ingesteld ten opzichte van de reeds bestaande initiatieven die de scholengemeenschap en de scholen nemen om de kleuterparticipatie te verhogen; E.5.7 stelt zelf creatieve initiatieven voor die de kleuterparticipatie verhogen; E.5.8 is gericht op de loyale medewerking met alle betrokkenen; E.5.9 gaat discreet om met vertrouwelijke gegevens en informatie; E.5.10 is aanspreekbaar en duidelijk zichtbaar aanwezig; E.5.11 is bereid om, op basis van de effecten van zijn agogisch handelen, zijn visie en aanpak bij te sturen of om nieuwe wegen uit te proberen; E.5.12 beschikt over redactionele vaardigheden; E.5.13 is gericht op kritische reflectie op zijn professioneel handelen en ingesteldheid, in het bijzonder op de relatie tussen zijn handelen en de nagestreefde doelen; E.5.14 heeft inzicht in de kansarmoede problematiek of wil zich hierin verdiepen; E.5.15 heeft inzicht in intermenselijke relaties; E.5.16 is bereid zich te professionaliseren door zelfstudie en door deel te nemen aan vormingsinitiatieven, …; E.5.17 gaat respectvol en waarderend om met kinderen, ouders, leerkrachten, directie, externe partners; E.5.18 is gericht op het uitwisselen van informatie en het regelmatig overleggen met interne en externe partners.

functiebeschrijving ambt zorgcoördinator plus – www.vlewe.be

.

12

Opdrachten

Mijn taak

Afspraken

SPECIFIEKE OPDRACHTEN VOOR

functiebeschrijving ambt zorgcoördinator plus – www.vlewe.be

.

13

PERSOONLIJKE WERKPUNTEN

Datum

Datum

Handtekening eerste evaluator,

Voor kennisname, Handtekening personeelslid,

functiebeschrijving ambt zorgcoördinator plus – www.vlewe.be

.

14

Related Documents