Frumuseți din Asia și Europa
Cuprins Turcia: TOP 6 atracții turistice – Maria Alexandra Țogoie
Franța – Bianca Andreescu
Spania –Șocâte Zinaida
Germania –Bogdan Crișan
Italia – Pîrvan Elisa
Cele mai spectaculoase atracții ale Turciei
1Teatrul Aspendos Aspendos se mândrește cu faptul că este unul dintre cele mai bine păstrate teatre ale antichității. Teatrul Aspendos, din Antalia, a fost construit în anul 155 e.n în timpul domniei împaratului roman Marc Aureliu si putea găzdui între 15000 și 20000 de spectatori.
2. Plaja Patara Cu o lungime de 14 kilometri, Patara este una dintre cele mai mari întinderi de nisip din regiunea mediteraneană. Plaja este împânzită de ruine datând din perioada liciană si romană si dune de nisip, aici neexistând clădiri, cu exceptia unei mici cafenele. Orașul Patara din apropiere este locul de naștere al Sf. Nicolae, episcopul bizantin care a trăit în secolul 4 și care a intrat ulterior in legendă ca fiind faimosul Moș Crăciun.
3. Pamukkale Pamukkale, care înseamnă “castel din bumbac” in limba turcă, alcătuieźte un peisaj cu adevărat ireal în partea de vest a țării, vestit pentru terasele sale de culoare albă. Turcii și nu numai ei, se scalda in aceste ape de mii de ani. 4. Bodrum Cu plajele sale cu nisip auriu, străzile împânzite de magazine si restaurante elegante, orașul Bodrum este de multă vreme un refugiu la malul mării, preferat de mulți mondeni sau oameni simpli. Orasul se numea pe vremuri Halicarnassus și a fost locul în care se afla Mausoleul lui Mausolus, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. Din păcate, o serie de cutremure au distrus monumentul, dar poți găsi aici și alte atracții istorice, cum ar fi Castelul Bodrum, construit de către cruciați în secolul 15. De la castel se poate vedea portul din Bodrum, în care sunt ancorate ambarcațiuni de milioane de dolari.
5. Muntele Nemrut Nemrut este un munte înalt de 2134 metri, aflat în partea de sudest a Turciei, lângă orașul Adiyaman. În anul 62 î.H., Regele Antioh I Theos din Commagene a construit aici un mormânt de statui gigantice ce îl înfățișau, doi lei, doi vulturi si numeroase zeități grecești si persane. După construirea sa, capetele statuilor s-au răsturnat de pe trupurile acestora și sunt împrăștiate în toată zona. Din varful muntelui Nemrut se poate admira întreaga priveliște a munților din împrejurimi.
6. Olüdeniz Ölüdeniz este o mică așezare situată pe coasta de sud-vest a Mării Egee. Aici se află un golf din nisip, chiar la intrarea in Ölüdeniz, într-o lagună albastră. Plaja este faimoasă pentru nuanțele sale turcoaz si rămâne una dintre cele mai fotografiate plaje din regiunea mediterană. Ölüdeniz este considerat și unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru datul cu parapanta, sau pentru peisajele sale unice.
Cele mai vizitate obiective turistice din Paris
• Muzeul Luvru. Muzeul Luvru este cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța. Este situat în centrul Parisului, în fostul palat regal. Luvrul este de asemenea și unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, cu o medie de 15000 de vizitatori pe zi, dintre care 65% sunt străini. În 2008, muzeul a fost vizitat de aproximativ 8,5 milioane de turiști. Muzeul conține aproape 35000 opere de artă: Codul lui Hammurabi, Venus din Milo, Gioconda de Leonardo da Vinci sau Libertatea conducând poporul de Eugene Delacroix sunt printre piesele cele mai celebre de la Luvru. • Muzeul d'Orsay. Se pot vedea colecțiile pictorilor Manet, Monet, Renoir, Matisse, Toulouse-Lautrec, Van Gogh, Paul Gauguin, Gustav Klimt, Eugene Delacroix, sculpturi de Rodin, cât și cele aproximativ 10000 de fotografii realizate de Bonnard, Degas si Julia Margaret, cât si multe alte lucrări de artă. • Turnul Eiffel. Turnul Eiffel este cel mai cunoscut obiectiv turistic din capitala Franței. Este vizitat anual de șase milioane de turiști. Până în prezent, Turnul Eiffel a avut peste 250 milioane de vizitatori. Monumentul a fost inaugurat cu ocazia Expoziției Universale din 1889. • Notre Dame. Catedrala Notre-Dame de Paris, cu 13,5 milioane de vizitatori pe an, este unul dintre cele mai vizitate monumente din Frantlța si Europa. Asta înseamna o medie de 30000 de vizitatori pe zi. De sărbători sau cu ocazia unor evenimente importante, se poate ajunge chiar și la 50000 de persoane pe zi.
• Montmartre. Este o colina înalta de 130 m aflată în nordul Parisului. Multi artisti celebri au avut atelierele în cartierul aflat pe această colină: Salvador Dali, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Piet Mondrian, Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Henri de ToulouseLautrec, Pierre-Auguste Renoir, Edouard Manet, Seurat, Signat si Edgar Degas. Degas a murit în casa de la nr. 6, în anul 1917. • Monumentul Sacre-Coeur, Montmartre. Bazilica Sacre-Coeur a fost construită pentru a aduce un omagiu celor 58000 de militari francezi care au murit în razboiul franco-prusac (1870-1871). • Cimitirul din Montmartre (Cimetiere de Montmartre). Aici sunt înmormantati, printre alții, compozitorii Hector Berlioz si Jacques Offenbach (cel care a scris celebrul can-can), scriitorii Stendhal, Emile Zola si Alexandre Dumas, pictorul Edgar Degas, poetul german Heinrich Heine, regizorul Francois Truffaut si dansatorul rus Vaslav Nijinsky. • Arcul de Triumf (Arc de Triomphe). Monumentul a fost construit între anii 1806-1836 în cinstea victoriei lui Napoleon în bătălia de la Austerlitz din anul 1805.
Câteva bucate tradiționale pe care trebuie să le încercați atunci când ajungeți în Spania Gazpacho: Supa Gazpacho este o specialitate tradițională din zona Andaluziei care se prepară din roșii, castraveți, ardei și ceapă, pisate până au o consistență cremoasă. Este o supă care se consumă rece, alături de crutoane, jamon, sau alte legume. Supa se consumă de obicei vara, ca mod de răcorire la prânz sau cină. În fiecare an, în luna August, într-un orășel mic de lângă Malaga, Alfarnatejo, se organizează un festival de gazpacho în care turiști sunt invitați să guste adevăratul gazpacho andaluzian.
Jamon Dacă tot am menționat că gazpacho se poate mânca cu jamon, nu pot să nu îți recomand jamonul spaniol. Peste tot în Spania vei găsi piciorul/pulpa de porc afumată și uscată, agățată în cârlige. Spaniolii consumă jamon în orice moment al zilei, punându-l în tortillas dimineața, sau în tapas seara. Cele mai cunoscute sortimente de jamon sunt Jamon Serrano și Jamon Iberico.
Chorizo O altă delicatesă spaniolă pe care nu trebuie să o ratezi este chorizo, un soi de cârnaț de porc cu mult usturoi și pimenton (paprica afumată spaniolă). Poate fi servit crud ca tapas sau încorporat în diverse feluri de mâncare și este delicios.
Paella Probabil cel mai cunoscut preparat spaniol, paella este făcută din orez, legume și diferite tipuri de carne sau fructe de mare (scoici, creveți etc.) O versiune mai neobișnuită a acestui fel de mâncare este paella negra, care e preparată cu orez și cerneală de caracatiță. Paella poate fi consumată la prânz sau cină.
Tortilla spaniolă Tortilla este varianta spaniolă a omletei. De obicei se mănâncă la micul dejun și conține ouă, ceapă, cartofi pe lângă care se poate adăuga jamon, brânză sau alte legume.
Tapas Dacă e ceva ce știu spaniolii să facă, e să se distreze și să împartă mâncare! Tapas sunt mici gustări pe care spaniolii le consumă de obicei seara în compania unui pahar de vin. Există nenumărate sortimente de tapas și variază de la o felie de pâine baghetă și o feliuță de jamon până la aperitive mai complicate.
Crema Catalană Dacă ajungi în Barcelona, nu poți pleca fără să încerci crema catalană. E un fel de amestec între budincă și cremă de zahăr ars, fiind un desert asemănător celui franțuzesc (creme brulee). Diferența o face toppingul de scorțișoară și gustul de lămâie infuzat în cremă. Pe lângă asta, este un desert care se consumă rece, față de creme brulee, care se consumă cald.
Sangria Nu poți pleca din Spania fără să guști o sangria autentică și să bei un vin de Rioja. Sangria se poate consuma în Spania aproape la orice oră și poate conține alcool într-o concentrație mai mică sau mai mare. Ai grijă doar să nu te lași păcălit de culoarea frumoasă și fructele din interior. Aceasta este totuși o băutură alcoolică și te poate ameți foarte ușor
Germania Vizitați Poarta Brandenburg, cel mai reprezentativ monument din Berlin, de recomandat când se lasă întunericul, poarta fiind luminată, iar senzatia pe care ți-o conferă priveliștea fiind mult mai puternică decât dacă ai vizita monumentul in timpul zilei. În plus, dacă ajungeți la Berlin în timpul desfășurării celui mai mare Festival al Luminilor, care anul acesta are loc intre 6 si 15 Octombrie 2017, cu siguranță veți fi cu atât mai uimiți de modul în care va fi pusă in valoare, cu ajutorul luminilor laser, acest impresionant monument si punct de referință al capitalei Germaniei. Poarta Brandenburg este cea mai veche cale de acces a Berlinului care încă mai sta în picioare. Construita între anii 1788 – 1791 în timpul domniei lui Federic Guillermo II, de Carl Gotthard Langhans, după modelul porții de acces Acropole, din Atena, Poarta Brandenburg reprezintă un simbol al divizării și reunificării, un monument pe sub care au trecut atât torțele naziste în anii ’30, în cea mai neagră perioadă a istoriei umanității, dar pe sub care au trecut și germani plângând de bucurie, după reunificarea celor doua Germanii, oameni care au fost desparțiți vreme de mai bine de 50 de ani. Astăzi, Poarta Brandenburg se folosește ca și punct de întâlnire a berlinezilor la cele mai importante sărbători locale. Fără dubiu, o vizita la acest obiectiv trebuie să fie pe lista dumneavoastă într-un citybreak sau sejur la Berlin.
Italia (Republica italiană) Italia (Republica italiană) este un stat peninsular din sudul Europei, de care aparțin și câteva insule din Marea Mediterană (împărțită în Mările: Tireniană, Adriatică și Ionică). Cele mai mari insule sunt Sicilia și Sardinia. Limba oficială este limba italiană, o limbă latină, dar foarte mulți italieni vorbesc fluent limba engleză. Cel mai are oraș al Italiei este Roma, capitala regiunii Lazio și a statului. Din punct de vedere al densității populației îi urmează orașele: Milano, capitala regiunii Lombardia și Napoli, capitala regiunii Campania. Relieful este unul foarte variat, de aici și potențialul turistic imens de care dispune Italia. Cel mai înalt vârf al Italiei este Mont Blanc (Monte Bianco) de la granița cu Franța, 4,807m, de altfel și cel mai înalt vârf din Europa de Vest. Italia este vestită mai mult pentru vulcanii săi: unul activ Etna, în Sicilia și unul adormit Vezuviu din apropiere de Napoli. Marile râuri ale Italiei sunt Tibrul care străbate Roma, Pad care formează celebra lagună Pad-Veneția, Arno (care străbate Toscana) și Adige (care trece prin Verona). De asemenea cel mai mare lac este Lacul Garda din apropierea Veronei. Italia este țara cu cele mai multe locuri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Deși Biserica Catolică nu mai este numită oficial religie de stat, cea mai mare parte a țării împărtășește credința romano-catolică. Italia atrage și datorită caselor de modă, Milano fiind numit în repetate rânduri capitala mondială a modei, iar italienii sunt printre cei mai
eleganți și șarmanți europeni. „Dolce far niente“ este expresia cea mai cunoscută din Italia și mai mult decât o expresie, definește o atitudine a oamenilor în ceea ce privește „relaxarea națională“. Nu în ultimul rând, Italia este cunoscută și apreciată pentru ideea bucuriei de a trăi și pentru viața frumoasă pe care oamenii încearcă să o trăiască, subliniată și prin termenul foarte des întâlnit, „la dolce vita“.