Fitxa de lectura Guida Al·lès Pons 24/10/09
Referència bibliogràfica: Romero, G., Martín, M., de las Heras, A., Tiempo escolar, clima social de aula y comunidad de investigación: más allá del timbre, el apoyo mutuo. Aspectes destacats: M’ha agradat molt l’enfoc de l´article quan diu que es tendeix a simplificar i magnificar les situacions de conflicte a les aules de secundària sense reflexionar a fons sobre les causes: entorn social, metodologies d ´aula, formes d’interrelació. Els autors proposen com a factor decisiu el clima del centre i de l´aula. Crear aquest bon clima dependrà de diversos factors: • La formació del professorat per transformar la realitat sociointeractiva de l ´aula. • El pes que atorguem a la relació sòcioemotiva. • La concepció que es tengui sobre l´ús i la distribució del temps. Qui i com ha de determinar què és el més important? Com assegurar experiències d’aprenentatge cooperatiu, personal i humà?. Temps per jugar, per desenvolupar l´autoestima i l´esperança?. Com considerar els temps morts com a temps vius d´aprenentatge?. Proposa com exemple el Projecte de Filosofia per a nens i nenes, perquè permet crear un clima de diàleg i reflexió crítica a l’aula, esdevenint una microsocietat o comunitat d´investigació. A partir de situacions de conflicte cognitiu s’aprèn a participar participant, a dialogar dialogant, i a pensar pensant. L’article acaba amb una afirmació fantàstica: S´ha de creure capacitats de l´alumnat.
en les
Aspectes novedosos • La reflexió sobre l´ús i la distribució del temps i la seva la relació amb la cohesió de l’aula i la forma com entenem l’educació. Preguntes que m’ha suggerit •
•
M’ha recordat la reivindicació de Peter Senge. Mirem als alumnes. Reconeguem-los. Tinguem en compte el que pensen. A partir d´aquí el clima de l´aula es transforma. La pregunta seria: com treballar en el professorat aquesta mirada?. Si els aspectes socioemotius i relacionals són fonamentals en el clima de l ´aula i el centre, què hauria de canviar en la formació del professorat, la distribució del temps i la formació inicial perquè aquests milloressin?.