Expressi I Comunicaci

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Expressi I Comunicaci as PDF for free.

More details

  • Words: 1,089
  • Pages: 6
22.09.08

T-1 EXPRESSIÓ I COMUNICACIÓ

En els primers anys de vida, el llenguatge és un procès de desenvolupament, cal motivar l’infant amb altres formes, amb, per exemple, gestos. 1.1.Comunicació humana 1.1.1. Comunicar-se, una necessitat L’ expressió és una necessitat humana, és la forma espontània de manifestar les necessitats fisiològiques i sensitives. Amb l’expressió ens podem adaptar al món, ser autònoms, creatius i imaginatius. Hi ha diferents formes de comunicació, que són: -

Llenguatge oral

-

Llenguatge corporal

La comunicació respon a la necessitat humana de viure en societat, els costums i la tradició. -

L’infant ha de viure el procès d’aprenentatge de forma lúdica i natural per afavorir el seu desenvolupament i la seva autonomia. Per sí mateix ha de ser capaç d’expressar el que sent, pensa i vol.

-

L’adult ha se der capaç d’entendre, atendre, acollir i respondre les necessitats de l’infant a través d’una escolta activa. Ha de valorar els progressos i mostrar afectivitat tot afavorint la capacitat expressiva.

1.1.2. La comunicació i el procès comunicatiu Cal situar el llenguatge entès com l’eina indispensable de la socialització, com a instrument de l’autoconsciència i com a mecanisme per al control del món. El llenguatge és la facultat humana de comunicar pensaments, coneixements, sentiments, etc… a un receptor mitjançant un codi. Comunicació significa posar en comú o compartir. La comunicació és un procès per a la transmissió de senyals informatius entre una font emissora i un destí o receptor. Es tracta del pas d’informació entre un emissor i un receptor per mitjà d’un o més canals. Per tant, cal usar el mateix codi i tenir la mateixa capacitat de descodificació i interpretació.

1.1.3. La relació comunicativa entre persona adulta i l’infant

29.09.08

Elements de l’acte comunicatiu En qualsevol acte comunicatiu cal considerar la presència dels següents elements: -

Emissor: és qui emet el missatge o senyal.

-

Receptor: és qui rep el missatge. Percep a través dels sentits, descodifica i interpreta.

-

Missatge: és el contingut de la comunicació transmessa de l’emissor al receptor.

-

Referent: és la realitat a què fa al·lusió el missatge transmès per l’emissor.

-

Canal: és el medi pel qual viatja el missatge (escrit, oral, …).

-

Context: és el lloc on es realitza l’acte comunicatiu.

-

Codi: és el conjunt de senyals i de signes que formen el missatge. 01.10.08

Funcions del llenguatge

-

Emotiva o expressiva: manifest dels sentiments per part de l’emissor. Exemple: Uf! Que fantàstica és la vida!.

-

Referencial o denotativa: l’emissor informa objectivament sobre algun aspecte de l’entorn comunicatiu. Exemple: Són les vuit i en punt.

-

Conativa o apel·lativa: busca influir o actuar en el comportament del receptor. Exemple: No facis això!.

-

Fática o de contacte: manifesta la intenció de mantener la comunicació amb el receptor, de manera que el missatge se centra en l’establiment d’un contacte social per mitjà d’un canal. Exemple: Bon dia!.

-

Metalingüística: se centra en el codi que s’està utilitzant. Exemple: El verb dir és transitiu.

-

Poètica o estètica: enfoca l’atenció sobre la forma del missatge, vol crear un efecte creatiu. Exemple: A la tardor se’n van les flors, per que és a la primavera quan surt la primera!. 06.10.08

Característiques del procès de comunicació La bona comunicació és fonamental en l’existència d’un entorn estimulant i acollidor que enriqueixi i proporcioni instruments per exterioritzar millor els sentiments. 1.1.4. Altres factors que influeixen en la comunicació L’ ENTORN: -

S’entén tant l’entorn afectiu (les persones que conviuen amb l’infant) com l’espai físic (context cultural).

-

Ha de ser un entorn estimulant i acollidor.

-

Ha d’enriquir i proporcionar instruments per exterioritzar els sentiments.

1.2.L’expressió en l’infant -

L’infant és un èsser social, necessita relacionar-se amb l’entorn. Per tant ha de seguir un procès llarg d’adaptació, el qual necessita comunicar-se.

-

L’origen i l’objectiu de la comunicació és la necessitat de viure en societat, introduir les formes de conviure i la cultura.

-

Ha d’assolir els coneixements i el mestratge necessaris per un bon intercanvi.

-

Inicialment, s’expressa de forma no verbal (plor, gest, ...) a mesura que augmenta l’experiència i el creixement utilitza nous mitjans per expressar-se:  Funció simbòlica, li permet representar la realitat.  El llenguatge, és fruit de la capacitat de simbolitzar la realitat.

-

L’infant fins els sis anys d’edat no parlarà com un adult, a mesura que creix va integrant tres aspectes: 1. CONTINGUTS (lèxic, vocabulari) 2. ÚS (manera de parlar) 3. FORMA (coherència, funcionalitat)

(fotocopia que nos dio la bety 6/10)

Variables que intervenen en el procès d´adquisició del llenguatge: •

L´adquisició del llenguatge implica un adequat funcionament dels mecanismos a nivell neurofisiològic, psíquic i sociocultural interrelacionats:

1. Maduració neurofisiològica: es necessita una maduració del sistema nerviós central del Cervell de l´aparell fonatori, i contraccions musculars implicades en la producción de sons. 2. Maduració psíquica: és necessaria l´aparició de la funció simbòlica (estructura cognitiva). Cal tenir en compte, la relació afectiva en l´adquisició del llenguatge. 3. Context sociocultural: es fonamental l´estimulació verbal que rep l´infant en el seu ambient natural. Les tres coses tenen que estar interrelacionades.

1.3.La funció de la persona adulta •

Pacient



Enriquir i estimular l´entorn de l´infant.



Afavorir la sensibilitat, creativitat i l´autonomia. ↘ Comunicació entre l´infant i adult sigui rica i forta L´adult provoca en l´infant una actitud d ´escolta i atenció. Tant l´adult com l´infant intercambien papers d´emissorreceptor.

NO OBLIDEU QUE SOU PROFESSIONALS…………. Per tant: •

Heu de posar en pràctica de manera consciente, intencionals, entusiasta i motivadora una planificación que permeti aconseguir amb éxito els objectius plantejats.



Heu de conèixer i identificar el nivell maduratiu i Intel.lectual de l ´infant i adecuar al ritme evolutiu i particular i integrar-lo al ritme global del grup.



L´atenció i comunicació individualitzada es fonamental, per tant, heu de trobar, provocar moments i circumstàncies que afavoreixin l´acte comunicatiu.

- Les rutines diàries com canviar bulquers, vestir-los….. són una bona ocassió de comunicació.

Tingues en compte: -

Parlar-hi normal sense posar-hi un altre veu, que encara que ens pensum que no enten, si que ho fan.

-

El ritme de veu que sigui pausat, normal. L´aniran habituant al llenguatge verbal i així aniran estructuran el pensament. Ex: em posso el jersey perque tinc fred.

-

Durant els primers anys de vida, la comunicació es realitza per mitjà de diferents formes d´expressió, és per aixó que el professional ha de dominar les diferents tècniques expressives: vocals, musicals, plàstiques, motrius, etc….

-

Sense entrar en discusions filosòfiques.

1.4.Diversos tipus de comunicació: El llenguatge es la manera de expressar-se de diferents tipus:

Related Documents

Comunicaci I Expressi
November 2019 18
C5 Expressi I Comunicaci
November 2019 19
Expressi I Comunicaci
November 2019 16
2- Socorrisme I Comunicaci
November 2019 14
La Comunicaci
December 2019 15
Expressi Gener 2009
December 2019 13