•
Relaxarea muschilor spatelui
RELAXAREA MUSCHILOR SPATELUI Organismul femeii gravide suporta o serie de schimbari pe parcursul sarcinii. In ultimele doua trimestre de sarcina, pot aparea si dureri de spate (lombare) datorita modificarilor hormonale si fizice. Hormonii din timpul sarcinii relaxeaza articulatiile si inmoaie ligamentele pelvine. De asemenea, pe masura ce fatul creste, centrul de greutate si pozitia corpului se modifica. Pentru a diminua durerile de spate, va propunem o serie de exercitii care va pot ajuta sa va relaxati muschii spatelui pe perioada sarcinii. Exercitiul nr. 1 1. Intindeti-va pe spate, cu umerii lipiti de podea, picioarele impreunate si genunchii ridicati. 2. Rotiti genunchii intr-o parte pana simtiti o intindere a muschilor spatelui. 3. Mentineti pozitia pentru cateva secunde.
Exercitiul nr. 2 1. Asezati-va in genunchi cu palmele pe podea. 2. Relaxati-va spatele fara a-l ridica excesiv si mentineti capul la nivelul spatelui. 3. Respirati regulat; inspirati absorbind pieptul si contractand muschii abdominali astfel incat sa va indreptati spatele. 4. Relaxati-va, apoi repetati miscarea.
Exercitiul nr. 3 1. 2. 3. 4.
Asezati-va in sezut, lipind talpile una de cealalta. Impingeti calcaiele in interior si asezati-va palmele pe genunchi. Impingeti in exterior genunchii cu palmele, pana simtiti rezistenta la nivelul palmelor. Mentineti pozitia cateva secunde.
Exercitiul nr. 4 1. 2. 3. 4.
Intindeti-va pe spate, cu umerii lipiti de podea, picioarele impreunate si genunchii ridicati. Incrucisati mainile pe abdomen si mentineti-va echilibrul sprijinindu-va in coate. Respirati si ridicati umerii de pe podea atat cat puteti, incordand muschii abdominali. Relaxati-va apoi reluati miscarea.
Exercitiul nr. 5 1. Asezati-va in sezut, cu genunchii indoiti si palmele sprijinite de podea. 2. Incordati muschii abdominale indreptand spatele. 3. Sprijinindu-va in palme, incercati sa va ridicati trunchiul de pe podea, atat cat puteti, mentinand spatele drept. 4. Relaxati-va iar apoi repetati exercitiul.
Exercitiul nr. 6 Pentru a cobora din pat, incordati muschii abdominali pentru a va stabiliza sira spinarii, apoi indoiti genunchii si rostogoliti-va (fara a va roti sira spinarii) pana la marginea patului. Folositi-va de ambele brate pentru a va ridica.
EXERCITII DUPA NASTERE Sunteti proaspata mamica si doriti sa reveniti la o silueta de invidiat? Va propunem o serie de exercitii fizice pe care puteti sa le executati fara a va neglija bebelusul.
Ridicarea trunchiului Pozitia de start Intindeti-va pe podea cu genunchii indoiti si spatele lipit de sol. Asezati bebelusul pe solduri si sustineti-l de manute. Tineti-l usor in pozitia sezut. Pastrati o distanta intre barbie si piept. Exercitiu Expirati: ridicati usor trunchiul de la sol, incordand muschii coapselor. Corpul trebuie sa formeze o linie dreapta de la genunchi la umeri. Inspirati: reveniti in pozitia de start. Repetati exercitiul in 2-3 seturi, a cate 10 - 15 miscari fiecare.
Plierea genunchilor Pozitia de start Departati picioarele pana la nivelul soldurilor. Incordati-va muschii abdominali si mentineti trunchiul la inaltime.
Exercitiu Inspirati:pliati genunchii pana in momentul in care coapsele ajung paralele cu podeaua. Expirati: reveniti in pozitia initiala. Repetati exercitiul in 2-3 seturi, a cate 10 - 15 miscari fiecare.
Fandari Pozitia de start Pentru a executa acest exercitiu, aveti nevoie de un port-bebe. Stand in picioare, faceti un pas inainte cu piciorul drept. Exercitiu Inspirati: pliati genunchii pana in momentul in care coapsele ajung paralele cu podeaua. Piciorul din fataar trebui ar trebui sa formeze un unghi de 90 de grade. Expirati: reveniti in pozitia initiala. Repetati exercitiul in 2-3 seturi, a cate 10 - 15 miscari fiecare.
Genuflexiuni Pozitia de start Pentru a executa acest exercitiu, aveti nevoie de un port-bebe. Departati picioarele pana la nivelul umerilor. Incordati muschii abdominali si pastrati o pozitie de drept. Intindeti mainile in fata. Exercitiu Inspirati: pliati usor genunchii si pastrati spatele drept. Pozitia corpului trebuie sa fie asemanatoare cu cea a asezarii pe un scaun. Aveti grija ca genunchii sa fie suficient de departati astfel incat sa nu loveasca copilul. Expirati: reveniti in pozitia initiala. Repetati exercitiul in 2-3 seturi, a cate 10 - 15 miscari fiecare.