DECROLY
Escola nova: aportacions de Decroly ØCrea l’escola l’Hermitage, amb l’objectiu d’aconseguir en els nens un correcte desenvolupament biològic i d’higiene. ØVolia formar ciutadans per a la democràcia, per això la llibertat i la responsabilitat definien l’organització de l’escola, dintre de la qual cadascun s’esforçava per ser membre conscient i útil de la col·lectivitat. ØL’ensenyament ha de ser individualitzat i l’interès és el que mou al nen a aprendre. Globalització, entesa com la percepció que té el nen del món real, la qual no se li presenta fragmentada, sinó com un tot. ØVa unir aquests tres conceptes: ensenyament individualitzat, motivació i globalització.
Ø Va crear un mètode d’ensenyament denominat centres d’interès, en els quals es treballen necessitats del nen , tant físiques com psíquiques, a través del joc.
Ø Actualment s’apliquen dues característiques de la seva teoria: el tractament del continguts globalitzats i l’ utilització del centres d’interès.
Ø Tractava amb nens discapacitats.
Ø Es tracta d’una pedagogia que parteix d’allò simple al complex, d’allò conegut al desconegut i del concret al abstracte.
Fitxa de l’activitat 1
Títol: peces, formes i colors!
Objectiu: Treballar els colors, les formes i la quantitat, a més de treballar l’atenció dels nens i nenes. Edat: per a nens/es de entre 4-6 anys. Material: tres caixes, peces o fitxes de diferents formes: (quadrat,rodona o triangle) de diferents colors. Nombre de nens/es: tota la classe Desenvolupament: Aquesta activitat consisteix en posar-se en rotllana i posar les tres caixes al centre de la rotllana; en cada una d’elles, hi ha fitxes de forma diferent: en una hi haurà els quadrats, a la segona les rodones i a la tercera els triangles, encara que de diferents colors. La mestre, anirà cridant a cada nen i li demanarà un numero de peces, la forma que han de tenir i el color; per exemple: dos quadrats grocs i un triangle blau, i el nen haurà de portar-li.
Definicions ØLa funció que té el mestre en aquesta activitat es la de presentar i dirigir l’activitat, amb uns objectius marcats, que els alumnes hauran d’aconseguir. ØFunció del nen: El nen ha de posar en pràctica els seus coneixements de reconeixement; en aquesta activitat treballarà formes, quantitats i colors. ØMètode usat per fer l’activitat: individualitzada, globalitzada i motivadora. ØOrganització de l’aula: La classe es posa en rotllana, al centre hi ha tres caixes amb figures i escollir les que ha nomenat la mestre
FITXA DE L’ACTIVITAT 2 Nom: Memori Objectiu: Aprendre els colors y les formes. I també saber jugar en grups. Edat: 3-4 anys. Número de nens: Grups de 2 a 4 nens, encara que de quatre ja seria pels nens mes difícil poder treballar tots junts. Material: cartolines amb les figures ja fetes i colors. Descripció: La mestre dona les fitxes als alumnes i cada un d’ells ha de pintar del color que ell vulgui. Després, quan tots acabin de pintar les fitxes, es posarien cap a baix per tal que els nens e grups, respectant el torn de jugar, busquessin parelles del mateix color.
DEFINICIONS La funció del mestre: es donar unes pautes els alumnes, per tal de guiar-los alhora de fer l’activitat i poder realitza l’activitat correctament. El professor s’ha platejat uns objectius que el seu alumne ha de poder aconseguir. La funció del alumne: L’alumne ha de seguir les pautes marcades pel professor alhora de realitza l’activitat. L’alumne ha d’aconseguir treballar tots els objectius que el professor s’ha plantejat amb l’activitat. El mètode de treball que voleu utilitzar: El mètode és individualitzada i globalitzada Organització de l’aula: Els han de seure en grups de dos o de 4 però no de més persones, ja serien massa. Primer com hem explicat abans, pintarien les fixes de diversos colors diferents per tal de que quedin en parelles les fixes i desprès, asseguts de la mateixa manera jugarien al joc.