Contractele Comerciale Internationale

  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Contractele Comerciale Internationale as PDF for free.

More details

  • Words: 801
  • Pages: 2
CONTRACTELE COMERCIALE INTERNATIONALE In aceasta materie contractele trebuie sa indeplineasca atat criteriul comercialitatii cat si criteriul internationalitatii. In functie de calificarea ca si contract comercial international a unui contract vom putea face aplicarea principiilor si uzantelor internationale, a prevederilor legale derogatorii din materia comertului international.

Clasificarea contractelor comerciale internationale Abordam problematica clasificarii contractelor comerciale internationale in functie de criterii specifice comertului international ce se adauga criteriilor clasice 1)In functie de operatiunea comerciala ce face obiectul contractului exista contracte comerciale internationale -propriuzise si contracte de import-export, de mandat de transport etc -contractul de cooperare economico-tehnico-stiintifica 2)Dupa durata lor exista: -contracte de lunga durata - se considera in general ca fiind de lunga durata contractele cu o durata de peste 5 ani. Se constituie ca fiind de lunga durata acel contract in care cel putin obligatia uneia dintre parti urmeaza a se executa la anumite momente ulterioare incheierii contractului implicand o anumita desfasurare in timp a acestuia. Datorita duratei lor in aceste contracte se utilizeaza clauze de mentinere si de adoptare a contractului precum si clauze de indexare a pretului contractului. -contracte de scurta durata ( cu executare imediata ) Dupa tipul lor: - contracte traditionale : vanzarea - cumpararea, depozit, mandat, transport etc -contracte moderne: consulting-ul, enginering-ul, factoring-ul, leasingul. Dupa structura lor: - contracte unitare ( prin natura lor ) in care exista un singur acord de vointa: c. de vanzare, c. de mandat, transport -c. complexe - care prin structura lor contin 2 sau mai multe acorduri de vointa ce au un scop economic comun creandu-se o entitate juridica distincta cu regim juridic propriu: contrapartida sau brokerul, leasingul, garantia bancara etc.

Importanta incheierii contractelor comerciale internationale Momentul incehierii contractelor - contractele se considera incheiate in momentul in care se realizeaza acordul de vointa al partilor, in momentul in care oferta de a contracta se intalneste concordand cu acceptarea ofertei. Conform acelorasi norme conflictuale obiective, daca prin natura contractului sau prin vointa ofertantului expedierea acceptarii nu este necesara sau nu este ceruta contractul se v-a considera incheiat in momentul in care destinatarul ofertei intreprinde executarea contractului. Momentul incheierii contractului prezinta importanta sub urmatoarele aspecte: -in functie de acest moment se determina capitalul partilor contractante ; -se determina momentul in care curg efectele acelui contract ; -se determina daca una din partile contractante era supusa procedurii falimentului ; -in functie de momentul determinarii contractelor determinam legea aplicabila acestuia in caz de conflict in timp a legilor ; -determinam locul incheierii contractului in cazul in care acelui contract i se aplica o lege determinata conform normelor conflictuale obiective LEX LOCI CONTRACTUS

( legea locului incheierii contractului ). Determinam locul incheierii contractului in functie de momentul incheierii contractului. Contractele comerciale internationale sunt incheiate avandu-se ca principal reper principiul liberatii de vointa a partilor contractante consacrata in legislatia romana in principal in art 969 c.civil. In baza acestui principiu partile contractante pot incheia orice tip de contract cu orice fel de clauze. Acest principiu fiind pe deplin aplicabil atat persoanelor fizice cat si juridice de drept privat sau de drept public. Conform acestui principiu partile au posibilitatea de a alege legea aplicabila contractului de a exclude competenta instantelor judecatoresti in solutionarea eventualelor litigii cu consecinte arbitrarii litigiului prin arbitraj institutionalizat sau ad-hoc cu aplicarea legilor obiective sau in echitate.

Incheierea contractelor pe baza de conditii generale In practica comerciala internationala, in majoritatea cazurilor contractul de incheie pe baza de conditii generale, pe baza de contraste tip sau standard. In elabirarea acestor tipuri de contracte un rol important il are Comisia Natiunilor Unite, Banca Mondiala, Federatia Internationala a Inginerilor Consilieri si alte institutii, organizatii profesionale Conditiile generale reprezinta un contract in care sunt prevazute clauze ce reprezinta sau se doresc a reprezenta norme uniforme intr-o materie, caluze ce privesc toate aspectele unui anumit tip de contract, urmand ca partile contractante sa asimileze aceste conditii generale si in conditiile speciale sa prevada numai caluze particulare privind pretul, cantitatea, termenul de livrare, data livrarii etc. Aceste contracte incheiate in baza conditiilor generale primesc si o interpretare uniforma din partea institutiilor emitente, interpretare care insa prezinta valoare reala numai in cazul arbitrarii litigiului. In principiu, incheierea contrctului in baza conditiilor generale este facultativa indiferent de domeniu, insa in anumite doenii se impune prin caiete de sarcini incheierea contractelor pe vaza de conditii generale. Contractele tip difera de cele incheiate pe baza conditiilor generale prin faptul ca el contine spatii albe in interiorul clauzelor ce privesc numele partilor, obiectul contractului, data livrarii, modalitatea de livrare etc. In practica comertul international se utilizeaza incheierii contractelor sub conditie suspensiva: -obtinerea licentei de import-export ; -deschiderea creditorului de catre cumparatorul din strainatate si ajungerea acestuia la banca vanzatorului ; -realizarea de mostre si omologarea acestora . Contractul nu se considera incheiat decat in momentul realizarii conditiilor suspensive, moment in care contractul se consolideaza retroactiv.

Related Documents