Cele 7 Minuni Ale Lumii

  • Uploaded by: Mihaela Barbulescu
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Cele 7 Minuni Ale Lumii as PDF for free.

More details

  • Words: 832
  • Pages: 7
Cele 7 MINUNI ale lumii 1) Piramida lui Keops(Piramida cea mare de la Gizeh)

Este singura dintre cele 7 minuni ale antichităţii care nu a fost distrusa de-a lungul timpului.piramidele au fost construite ca morminte regale. Prima piramida a fost construita in 2560 i. Chr la Sakkara. Dar cele mai importante sunt cele trei piramide mari construite la Gizeh, printre care se număra si piramida lui Keops. Ea se afla la 8km de Cairo pe platoul Gizeh. Pe acest platou se afla 11 piramide dintre care 8 mici si 3 mari. Aceste piramide au fost construite in timpul celei de-a IV-a dinastii. Cele 3 mari piramide sunt atribuite faraonilor : Mikerinos, Kephren, Keops: înălţime = 148m si lungimea = 233m. In urma calculelor făcute de specialişti a rezultat ca pentru construcţia ei au fost necesare peste 2.300.000 de blocuri de “piatra de calcar gălbui”. In total piramida cântăreşte in jur de 6.000.000 de tone. Indienii din America Centrala si de sud au construit, de asemenea piramide ca temple in timpul primelor 6 secole d.Chr . Una dintre ele este piramida din Cholula, aproape de Mexico City.

2) Grădinile suspendate ale Semiramidei . Ele aparţineau reginei Semiramida, soţia regelui Nabucodonosor.

Descrierea făcuta de Diodor ne prezintă Grădinile suspendate astfel • • •

au forma pătrata in trepte sau de amfiteatru terasele au sol artificial, plin cu arbori de toate speciile ce aminteau reginei de tara ei minunatele grădini au terasele încărcate de verdeaţa. In mijlocul acestui desert nu mai veghează decât un arbore milenar, un ateh uriaş care poate sa amintească de grădinile suspendate.

Ele au fost construite drept cadou din partea regelui Nabucodonosor pentru soţia sa in 600 i.chr . grădinile erau suspendate la 75m înălţime.

3) Templul Artemisei

din Efes

Artemis a fost zeiţa vânătorii, protectoare a oraşelor si a corăbiilor. Templul avea: • • •

lungimea = 125,8 m lăţimea = 65 m 127 de coloane in stil ionic, bogat decorate cu reliefuri de soclu

templul a fost început in secolul VII d. Chr si terminat in secolul IV i.Chr. El a fost distrus in sec. IV-VI d. Chr . Astăzi lângă vechiul amplasament al Artemisului s-a amenajat un muzeu in care se pot vedea câteva vestigii ale măreţului templu.

4) Mausoleul de la Halicarnas Este mormânt si templu al regelui Mausolus, rege al statului antic Caria. A fost construit după moartea regelui Mausolus in 353 i. Chr.

Construit la Halicarnas el a fost început de Mausol si terminat de soţia acestuia Artemisa. Are 36 de coloane in stilul ionic. Intre coloane se aflau statui reprezentând oameni si animale. Ca si plăcile care îmbrăcau Piramida cea mare ca si blocurile de piatra ale vestitului Artemision din Efes, marmura alba a Mausoleului s-a risipit in alte ziduri ascunzând in adâncul noilor fortificaţii sau construcţii povestea frunzelor sale; din edificiul care fusese una din minunile lumii n-au mai rămas decât fragmente prin muzee si câteva pietre de fundaţie.

5) Statuia lui Zeus din Olimp A fost construita la jumătatea secolului V i. Chr si a rezistat timp de 1000 ani. Statuia avea 12m inaltime cu soclul de 14 m.

Zeus era aşezat pe un tron cu spătar înalt, bogat decorat, iar pe cap avea o o coroana din frunze de măslin. Tronul era din aur. Vesmântul era presărat cu flori de crin. Zeus avea in mana dreapta o statueta a zeiţei Victoria iar in mana stânga un sceptru. Statuia lui Zeus a fost o statuie executata din lemn placat cu aur si fildeş, ornamentata cu abanos, bronz si pietre preţioase. Ea a fost executata de Fidias. Părăsita, dar uitata niciodată! Olimpia si-a legat numele de o minune antica si-l păstrează legat de una noua, a jocurilor olimpice reînviate. Cu acelaşi ceremonial ca acum peste 2500 de ani, la fiecare 4 ani, in Olimpia se aprinde flacăra ,care, străbătând continente, stăjuieşte olimpiadele erei noastre. Aceasta flacăra, simbol al păcii, prieteniei si solidarităţii umane, este noua minune pe care Olimpia a dăruit-o lumii.

6) Farul din Alexandria A fost construit in 280 i. Chr pentru a călăuzi corăbiile care intrau in portul

Alexandria. El a fost construit din mai multe corpuri suprapuse(după unii 3, după alţii 4 sau chiar 8). Farul avea o înălţime de 130-140m si era aşezat la 5,40m peste nivelul marii. Era in întregime din marmura alba. Intre secolele XII – XIV d.chr , in urma unor cutremure si ale încercărilor arabilor de a-l dărâma, el a fost distrus. Farul din Alexandria a fost inca o dovada a tehnicii remarcabile de construcţie a Egiptului antic, care din păcate, s-a pierdut in negura timpului.

7) Colosul din Rhodos Aceasta statuie a fost înălţata de locuitorii oraşului Rhodos intre 294 si 282 i. Chr. Pentru a sărbători înfrângerea macedonilor.

Statuia era din bronz , se afla la intrarea in portul Rhodos si il reprezenta pe zeul soarelui, Helios. Descrierile contemporane ii atribuiau circa 32m. Când statuia a fost dărâmata in 654 d.Chr , au fost necesare 800 de cămile pentru a aduna rămăşitele.

Related Documents


More Documents from ""

October 2019 9
Melancolie
October 2019 12
Country Life
November 2019 10
October 2019 16