This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share
it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA
report form. Report DMCA
Overview
Download & View Ce Va Fi Cu Irakul as PDF for free.
Colecyia: Ziarul de mkine Iatq cq cele dintki lucruri s-au ‘mplinit wi vq vestesc altele noi; vi le spun mai ‘nainte ca sq se ‘ntkmple> - Isaia 42:9
1
2
Introducere
Cknd am vqzut wi auzit prima datq acest mesaj el fqcea parte dintr-o serie de studii cu valoare universitarq yinut de uniidintre cei mai ‘ndrqgiyi predicatori wi ‘nvqyqtori de Biblie ai Americii: Charles S[indoll, Johne {alvoord, J. D[ight Pentecost, Ronald Allen wi Charles D]er, toyi profesori emeriyi la Seminarul Teologic din Dallas, Texas. “n ansamblul acelui curiculum, studiul acesta s-a numit wi era prezentat de Charles D]er, viceprewedinte executiv la acel awezqmknt de ‘nvqyqturq. Reacyia mea a fost puternicq wi spontanq. Mi-am zis: tipqritq ‘n limba romknq wi din alte studii. “nainte de a ‘ncepe ‘nsq, dayi-mi voie sq vq ‘ntreb ceva: Wtiyi ‘nsq care este cea de a doua yarq a lumii ‘n ordinea menyionqrii numelui ei ‘n Biblie? Este Ira\ul! Numele sub care a apqrut aceasta au fost: Babilon, ckmpia Winear wi Mesopotamia (yara dintre cele douq rkuri, Tigru wi Eufrat). “n traducere,
3
numele ‘nseamnq . “ntr-adevqr, nici o altq yarq, ‘n afara Israelului, nu are asociatq cu ea mai multq istorie biblicq wi mai multq profeyie. 1. Grqdina Eden a fost ‘n Ira\. 2. Mesopotamia, modernul Ira\, a fost leagqnul civilizayiei umane. 3. Noe wi-a fqcut corabia ‘n Ira\. 4. Turnul Babel a fost ‘n Ira\. 5. Avraam a fost din Ur, adicq din sudul Ira\ului. 6. Rebeca, nevasta lui Isaac, era din Nahor, ‘n Ira\. 7. Iacob a ‘ntklnit-o pe Rahela ‘n Ira\. 8. Iona a predicat Ninivitenilor ‘n Ira\. 9. Asiria, adicq Ira\ul de azi, a dus ‘n robie cele zece seminyii ale Israelului de nord. 10. Amos a proorocit ‘n Ira\. 11. Babilonul, care este ‘n Ira\, a distrus Ierusalimul wi a dus ‘n robie regatul lui Iuda. 12. Daniel a fost aruncat ‘n groapa cu lei ‘n Ira\. 13. Cei trei tineri au fost aruncayi ‘n cuptorul aprins ‘n Ira\. 14. Beltwayar, ‘mpqratul Babilonului din Ira\, a vqzut capul de mknq care a scris pe zid. 15. Ezechiel a fost dus de duhul lkngq rkul Chebar, ‘n Ira\. 16. Se pare ca magii au venit din Ira\. 17. Petru a misionat ‘n Ira\. 18. “n Ira\ va fi reconstruit Babilonul care va ajunge cel mai mare centru comercial al lumii, ne spune cartea Apocalipsei. Importanya regqsitq a cetqyii va face ca numele sistemului extraordinar de ‘ntins wi cuprinzqtor sq fie . 19. Patru ‘ngeri rqi sunt legayi la rkul cel mare, Eufrat, ‘n Ira\. Ei vor fi dezlegayi wi vor omor’ a treia parte din omenire. (Apoc. 9:14). 20. Apele Ira\ului vor fi secate de Dumnezeu ca sq facq loc de trecere pentru marea armatq din Rqsqrit care va veni ‘n Israel (Apoc. 16:12). 21. Ira\ul va fi zguduit de cel mai mare cutremur de pqmknt din istorie, care va ‘mpqryi Babilonul reconstruit ‘n trei, iar undele de woc vor prqbuwi cetqyile Neamurilor (Apoc. 16:18-19) 22. Prqbuwirea ‘n Ira\ va marca triumful final al “mpqrqyiei lui Dumnezeu (Apoc.18-19). Dintre toate yqrile lumii, oare ce-or cquta americanii tocmai ‘n …
4
Ira\? Sq fie ... petrolul? Nu cumva ... profeyiile? “n ciuda faptului cq marile puteri din Orient se numesc astqzi: Arabia Sauditq, Egiptul wi Iranul, va sfqtuiesc sq fiyi cu ochii pe Ira\ wi sq awteptayi sq se ‘ntkmple acolo lucruri surprinzqtoare wi spectaculoase. Lupta dintre cele douq ale istoriei este pe cale sq se reaprindq! Ierusalimul wi Babilonul sunt pe cale sq ajungq cele mai importante orawe din epoca modernq. Se pare cq istoria se va sfkrwi simetric tot acolo unde a wi ‘nceput, printr-o intervenyie supranaturalq asupra locurilor ‘n care a ‘nceput marea rqzvrqtire a omenirii, ‘n ckmpia Winear, din aria Ira\ului modern.
Daniel Branzai
Cuprins 1. Istoria celor douq cetqyi
7
Anexe: 1. Literatura profeticq 2. Cartea profetului Daniel 3. Fiii lui Dumnezeu
45 53 71
5
6
Istoria celor douq cetqyi
Ceea ce face ca Babilonul sq mai aibe o oarecare semnificayie, dacq mai are vreuna, este ... Biblia. Vom rqmkne ‘n continuare ‘n textul ei, de la Geneza la Apocalipsa, urmqrind ca un fir rowu o temq despre care foarte mulyi nu au nici cea mai vagq idee. Cu ajutorul Domnului, la sfkrwitul acestei lucrqri, vom ‘nyelege Babilonul este cetatea ‘mpreunq semnificayia locurilor ‘ntemeiatq de un om cu geografice despre care vorbim wi vom avea o vedere panoramicq asupra unei numele de . foarte mari pqryi a Bibliei.
Babilonul - un rebel din nawtere Sq ‘ncepem dela Geneza 10, unde gqsim o colecyie de nume pe care nimeni nu mai wtie cum sq le citeascq corect, lista neamurilor. Cknd parcurgi aceastq listq, nu se poate sq nu observi cq ‘n aceastq ‘nwiruire ‘n care Dumnezeu ni-i prezintq pe descendenyii lui Noe, existq un individ cu numele de . Sonoritatea acestui nume este foarte asemqnqtoare cu cea a cuvkntului ebraic <Marad>, care ‘nseamnq rebel, rqzvrqtit, rqzboinic. Textul din Geneza 10:8-9 face un adevqrat joc de cuvinte prin asocierea acestor douq cuvinte:
Existq chiar wi o zicere proverbialq rqspknditq printre cei care i-au cunoscut faima:
7
< ... iatq de ce se zice: .
Versetul urmqtor, 10, enumerq orawele peste care s-a ‘ntins domnia lui wi, primul de care dqm este ... Babilonul, prima cetate ziditq de oameni dupq epocala catastrofq a potopului lui Noe. Gkndiyi-vq la aceasta: Babilonul a fost prima aglomerare urbanq de dupq potop, iar numele celui care a ctitorit-o are semnificayia de ! Ni se spune cq omul acesta a mai zidit wi alte cetqyi: <El a domnit la ‘nceput peste Babel, Erec, Acad wi Calne, ‘n yara Winear> (Gen. 10:10).
Winear este ckmpia aluvionarq din sudul Ira\ului modern, ‘ntre Bagdadul de azi wi golful ‘n care se varsq Tigrul wi Eufratul. Winear este regiunea, Babilon este cetatea, Nimrod este ‘ntemeietorul, iar evenimentul este cronologic prima formare urbanq a oamenilor de dupq potop. Sq trecem acum la capitolul 11, pe care-l cunoawtem awa de bine cq am ajuns sq nu mai bqgqm ‘n seamq amqnuntele lui semnificative. Iatq primele douq versete: (Gen. 11:1-2).
Se pune ‘ntrebarea: Cine este acela care s-a pus ‘n fruntea lor wi le dirijeazq mersul. Capitolul precedent ne-a dat deja rqspunsul: Nimrod. Valul omenirii care se deplaseazq spre rqsqrit este mknat de Nimrod care formeazq cea dintki cetate de dupq potop: Babilonul. Iatq care i-a fost motivayia wi iatq care le-a fost dorinya: <Wi au zis unul cqtre altul: Wi cqrqmida le-a yinut loc de piatrq, iar smoala le-a yinut loc de var. Wi au mai zis: (Gen. 11:3-4).
Acest text este o <declarayie-program> wi ea reprezintq cheia care ne poate ajuta sq ‘nyelegem ce ‘nseamnq Babilonul ‘n Biblie. Mulyimea aceea de oameni care s-au hotqrkt sq ‘ntemeieze prima cetate de dupq potop urmqrea un scop precis. Textul ne despicq acest scop ‘n trei motivayii complementare. Sunt trei rayionamente pentru care a trebuit sq existe o cetate wi un turn ‘n locul numit Babilon:
8
Au vrut salvare
Expresia nu se aflq ‘n textul Bibliei, deckt sub forma unui subtitlu adqugat mai tkrziu. se poate traduce prin <poarta lui Dumnezeu> (Babilu ‘n limba acadianq) sau <warpele inelat>, din pricina formei ‘n spiralq pe care se presupune cq a avut-o. ‘n ebraicq, ‘nseamnq <’ncurcqturq, confuzie> (Geneza 11:9). Turnul din valea Winear a reprezentat ‘ncercarea oamenilor de a construi o punte ‘ntre locul wi . De aici wi pknq acolo! De la pqmknt pknq la cer: . Nimrod wi oamenii de atunci nu s-au supus limitqrilor stabilite de Dumnezeu dupq momentul cqderii ‘n pqcat. Zidirea turnului a fost echivalentq cu adunarea tuturor resurselor umane de atunci pentru ca, prin puterile lor, oamenii sq-L oblige pe Dumnezeu sq-i reintegreze ‘n ordinea cosmicq. Examinat uwuratic wi printr-un complex de falsq superioritate, pasajul ne-ar putea duce pe o pistq falsq, subliniindu-ne aparent . Este clar cq toatq masa planetei pqmknt nu le-ar fi fost deajuns oamenilor de atunci ca sq facq un turn suficient de ‘nalt pentru a strqbate galaxiile spayiului cosmic. Turnul Babel n-ar fi putut niciodatq sq-wi atingq scopul, dacq o punte materialq ‘ntre pqmknt wi cer ar fi fost adevqratul scop al construirii lui. Amqnuntul care ne aratq cq turnul a urmqrit o altfel de dimensiune wi o altfel de incursiune de la pqmknt la cer este scris ‘n versetul 6. Examinknd situayia creatq, Dumnezeu nu-wi bate joc de oameni wi nici nu le declarq iniyiativa drept o imposibilitate. Dumnezeu a ‘nyeles cq era vorba despre altceva wi acest ar fi fost foarte posibil wi chiar probabil de realizat: (Gen. 11:6).
Turnul Babel din cetatea Babilonului awezat ‘n ckmpia Winear a fost un fel de <portal cosmic>, un observator astronomico-religios prin care creaturile de pe pqmknt urmqreau sq se asocieze cu despre care ne vorbewte Noul Testament, extraterewtrii supranaturali ostili ordinii lui Dumnezeu wi atrawi de arhanghelul Lucifer ‘n rqscoala lui spiritualq. Nimrod wi omenirea de atunci era nostalgicq dupq combinarea dintre
9
<’ngerii lui Dumnezeu wi fetele oamenilor> care produsese vremuri de nemaiauzit progres, este drept, <cu foarte puternice tente demonice> (vezi anexa ). Turnul era wi realizabil wi profund religios ‘n ‘ntrebuinyarea lui. Religia lui urmqrea ‘nsq sq fie <’nchinarea la Satan> wi pqtrunderea prin aceastq alinayq ‘n dimensiunile pierdute ale <supranaturalului>. <Salvarea> pe care o dorea Nimrod era iewirea din <starea noastrq smeritq> despre care vorbewte Pavel wi reintegrarea prin foryq ‘n sferele civilizayiilor cerewti: <El va schimba trupul stqrii noastre smerite, wi-l va face asemenea trupului slavei Sale, prin lucrarea puterii pe care o are de a-Wi supune toate lucrurile> (Filipeni 3:21). (Evrei 2:6-7).
De ce le-a blocat Dumnezeu calea aceasta spre salvare? Pentru cq alternativa Babilonlui n-ar fi fost de fapt o <salvare>, ci o alegere rea cu consecinye nefaste eterne. Oprirea construirii turnului a fost un gest al dragostei wi ‘nyelepciunii divine, dupq cum fusese wi alungarea din paradis wi potopul de pe vremea lui Noe. Prin toate aceste trei aparente pedepse lucra harul lui Dumnezeu wi hotqrkrea Lui nestrqmutatq de a ne face bine. Prin alungarea din paradis ni s-a interzis accesul la pomul vieyii, care ar fi dat un caracter etern ‘nstrqinqrii noastre de Dumnezeu; am fi ‘nceput <moartea a doua> cu consecinyele ei ireversibile. Prin potop, Dumnezeu a selectat o familie necontaminatq probabil de morbul ‘ncuscririi demonice cu , ci s-au coborkt sq contamineze zestrea geneticq wi spiritualq a omenirii pentru a bloca planul mesianic al ‘ntrupqrii lui Christos printr-o femeie. Tot restul populayiei lumii, ‘mpreunq cu toate vieyuitoarele au trebuit omorkte, pentru a da o wansq unui ‘nceput necontaminat:
10
pare rqu cq i-am fqcut. Pqmkntul era stricat ‘naintea lui Dumnezeu, pqmkntul era plin de silnicie. Dumnezeu S-a uitat spre pqmknt, wi iatq cq pqmkntul era stricat; cqci orice fqpturq ‘wi stricase calea pe pqmknt rel="nofollow"> (Gen. 6:1-12).
Oprirea construirii turnului Babel a blocat accesul omenirii ‘n universul spiritual cosmic wi alianya dintre urmawii lui Noe wi aceia care pervertiserq creayia de pe pqmknt ‘nainte de Potop.
Au vrut semnificayie <Wi sq ne facem un nume!>
“n Biblie, numele nu sunt doar o colecyie plqcutq de sunete, ci formulqri care ascund ‘n ele destqinuiri despre identitatea wi destinul cuiva. Un reprezintq o anumitq <stare>, definewte o foarte precisq . “ndepqrtarea de Creator a dus creatura ‘n rqtqcire. Alungarea din paradis le-a produs oamenilor o teribilq crizq de identitate. Nemaifiind , ajunseserq . Aceasta era ceea ce simyeau wi resimyeau dureros ‘n inimi. A reintra ‘n sferele cerewti prin propriile puteri era echivalent cu a-I spune lui Dumnezeu: . Dumnezeu wtia criza de semnificayie prin care trecea omenirea wi avea pregqtitq o cale pentru rezolvarea acestei probleme. “n capitolul imediat urmqtor citim cq Dumnezeu l-a chemat pe Avraam din mulyimea pqgknq wi i-a propus tocmai sq-l scoatq din groaznica crizq de semnificayie: (Gen. 12:1-2).
Identitatea veritabilq se definewte ‘n funcyie de ceva sau de cineva. Orice identitate definitq fayq de lucruri sau situayii este falsq wi efemerq. Numai identitatea definitq fayq de Creatorul universului, este wi va rqmkne pururi adevqratq. Dumnezeu este un punct de reper universal pentru toate fqpturile. Problema identitqyii umane, rezolvatq pentru Avraam prin chemarea lui, va fi rezolvatq de Dumnezeu ‘n final pentru toyi aceia care s-au ‘ntors prin credinyq la El. Despre aceasta ne spune Domnul Isus ‘n cartea Apocalipsei:
11
(Apoc. 2:17). (Apoc. 3:12).
Semnificayia noastrq eternq va fi datq de aceastq ‘ntreitq identitate: pe noi va fi <scris>: Numele Dumnezeului Meu>, , wi . Un veritabil <Social Securit] Number> cu trei seturi de numere ... Inyiativa lui Nimrod wi a oamenilor din Babilon urmqrea dobkndirea unei identitqyi false obyinute prin uzurpare. Era calea propusq de Lucifer.
Au vrut siguranyq < ... ca sq nu fim ‘mprqwtiayi pe toatq faya pqmkntului>.
Condiyiile lumii de dupq cqdere wi potop erau grele wi locurile erau periculoase. Existq o putere ‘n mulyime wi un sentiment de siguranyq ‘n aglomerayia unei mulyimi. Chiar awa a sunat wi deviza din Internayionala comuniwtilor: . Formarea unor mari aglomerqri umane era ‘nsq ‘n directq contradicyie cu porunca pe care le-o dqduse Dumnezeu oamenilor: (Gen. 9:7). Nimrod a ales sq nu se supunq acestei porunci divine, de parcq i-ar fi spus lui Dumnezeu: . Babilonul este cel dintki oraw zidit de oameni dupq pedeapsa potopului. A fost ridicat de un om care ‘n nume, ‘n porniri wi ‘n acyiuni a fost un fayq de Dumnezeu. Nimrod a fost un om plin de mkndrie. El wi-a ridicat pumnul spre Dumnezeu wi i-a zis: . Din momentul acesta, Babilonul wi-a definit un caracter anume: este cetatea mkndriei, a rebeliunii fayq de Dumnezeu, a ‘mpotrivirii fayq de planurile Lui wi a construirii unor alternative proprii pentru soluyionarea problemelor omenirii. Wtim ce s-a ‘ntkmplat atunci. Dumnezeu a venit,
12
a vqzut wi a spulberat planurile lui Nimrod. Prin ‘ncurcarea limbilor, Dumnezeu i-a ‘mprqwtiat cu forya pe toatq suprafaya pqmkntului. Fiecare nayiune a lumii ‘wi poate trasa drumul ‘napoi spre acelawi punct de origine: Babilonul strqvechi. De acolo au ‘nceput toate problemele noastre. Toate au fost puse la cale ‘n aceastq cea dintki cetate a omenirii care se ridica nesmeritq dupq pedepsirea prin apele Potopului: (Gen. 8:21).
Alianyele Babilonului beligerant Dupq capitolul 11, Babilonul dispare puyin din Geneza. “l regqsim ‘n capitolul 14. “ntre timp, Geneza se ocupase cu Avraam, omul credinyei adevqrate. “nceputurile umblqrii lui cu Dumnezeu au fost wovqielnice. Din lectura capitolelor 12-14 aflqm despre ‘nfruntqrile lui Avraam cu seceta, cu situayia creatq de ne’nyelegerile cu Lot wi cu o selectq alianyq militarq a popoarelor care locuiau ‘n zonq. Dumnezeu ‘i promisese yara Canaan luiAvraam, dar mai erau wi alyii care o rkvneau. “n Geneza 14 ni se spune cq pentru prima datq dupq ce i-a ‘mprqwtiat pe oameni pe suprafaya pqmkntului, ckteva nayiuni au hotqrkt sq intre ‘ntr-o alianyq. Ele nu se unesc ‘nsq ca sq facq ceva bun, ci pentru a lua ‘n stqpknire yara pe care tocmai i-o promisese Dumnezeu lui Avraam ‘n capitolul 12. Iatq cum ‘ncepe capitolul 14:
Este pentru a treia oarq cknd regiunea Babilonului este menyionatq ‘n Biblie. “mpqratul acelei regiuni intrase ‘ntr-o alianyq cu <’mpqratul Elasarului, lui Chedorlaomer, ‘mpqratul Elamului, wi lui Tideal, ‘mpqratul Goimului>. Acewti patru ‘mpqrayi veniserq sq cucereascq yara promisq lui Avraam. Dintre cei patru, adevqratul lider al grupului era Chedorlaomer. Ni se spune cq alianya celor patru ‘mpqrayi a venit sq punq la punct o altq alianyq localq: <... s-a ‘ntkmplat cq ei au fqcut rqzboi cu Bera, ‘mpqratul Sodomei, cu Birwa, ‘mpqratul Gomorei, cu Wineab, ‘mpqratul Admei, cu Wemeeber, ‘mpqratul Yeboimului wi cu ‘mpqratul Belei sau Yoarului. Acewtia din urmq s-au adunat cu toyii ‘n valea Sidim, adicq Marea Sqratq. Timp de doisprezece ani fuseserq supuwi lui Chedorlaomer; wi ‘n anul al treisprezecelea s-au rqsculat> (Gen. 14:2-4).
13
Versetul 5 ne spune cq < “n anul al patrusprezecelea, Chedorlaomer wi ‘mpqrayii care erau cu el au pornit> la rqzboi. Este foarte clar cq liderul alianyei este Chedorlaomer. El i-a chemat pe ceilalyi wi i-a luat alqturi de el ca aliayi ‘n aceastq campanie de cucerire. Ceea ce este ‘nsq wi mai clar este cq Dumnezeu nu privewte istoria cu aceiawi ochi cu care o privim noi. El nu-l aweazq ‘n frunte pe acela pe care ‘l vedem noi conducknd. Narayiunea Bibliei este tematicq wi Dumnezeu aweazq ‘n ea un fir rowu pe care suntem ‘ndemnayi sq-l urmqrim. Dumnezeu privewte de la ‘nqlyimea cerului wi vede popoarele pqmkntului nqzuind iar spre puterea pe care le-o dq alianyele, adunarea ‘n numqr mare, cu jurisdicyie pe suprafeye ‘ntinse. El vede ‘n spatele lor miwcarea unei forye care-i ‘ndeamnq sq blocheze planul divin wi sq ocupe yara pe care El o dqruise deja lui Avraam pentru ‘mplinirea planului profetic. Pe cine-l aweazq Dumnezeu ‘n fruntea acestei alianye belicoase? Pe ! Textul ne spune clar cq liderul alianyei a fost Chedorlaomer, dar din punctul lui Dumnezeu de vedere, capul rqutqyilor, cel implicat ‘ntr-o revoltq ‘mpotriva planului Squ, este ‘mpqratul Babilonului din ckmpia Winear. Pe el ‘l noteazq Biblia cel dintki. Wtiyi ce s-a ‘ntkmplat. Alianya ‘mpqrayilor invadatori a fqcut cq, printre prinwii de rqzboi l-au luat wi pe nepotul lui Avraam, pe Lot: (Gen. 14:11-13).
“ntqrit ‘n promisiunile lui Dumnezeu, Avraam a adunat (Gen. 14:14). Printr-o biruinyq miraculoasq, mica ceatq a lui Avraam a ‘nvins toatq uriawa alianyq, i-a zdrobit ‘n luptq wi l-au readus acasq pe Lot ‘mpreunq cu toate averile sale: <Wi-a ‘mpqryit oamenii ‘n mai multe cete, s-a aruncat asupra lor noaptea, i-a bqtut, wi i-a urmqrit pknq la Hoba, care este la stknga Damascului. A adus ‘napoi toate bogqyiile, a luat ‘napoi wi pe fratele squ Lot cu averile lui, precum wi pe femei wi norodul> (Gen. 14:1516).
Pe drumul de ‘ntoarcere spre Mamre, Avraam se oprewte ‘ntr-o cetate menyionatq acum pentru prima datq ‘n Biblie:
14
<Melhisedec, ‘mpqratul Salemului a adus pkine wi vin: el era preot al Dumnezeului Cel Prea “nalt. Melhisedec a binecuvkntat pe Avram, wi a zis: Wi Avram i-a dat zeciuialq din toate> (Gen. 14:18-20).
Facem cunowtinyq cu un ‘mpqrat care nu fusese implicat ‘n conflictul anterior wi cu o cetate al cqrui nume ‘l aflqm pentru prima datq. Numele <Melhisedec> este un derivat de la <Melhi>, <’mpqratul meu> wi , care ‘nseamnq . Personajul este wi ‘mpqrat wi preot, servind Dumnezeului celui viu wi adevqrat. Mai tkrziu, Biblia ni-l va descrie drept un al Domnului Isus. Este o persoanq cunoscutq ‘n toatq regiunea wi recunoscutq peuntru activitatea sa, awa cq Avraam se grqbewte sq-i dea zeciuiala cuvenitq din toate. Nu acesta este ‘nsq lucrul pe care am vrut sq vi-l arqt. Ceea ce este important ‘n toatq ‘ntkmplarea este cq Melhisedec stqpknewte peste o cetate numitq <Salem>. Numele apare numai de douq ori ‘n Biblie wi noi o cunoawtem sub celqlalt nume, mult mai des ‘ntklnit: Ierusalim! Salem ‘nseamnq <pace>, iar Ierusalim ‘nseamnq (Uru - cetate, salem - pace). Existq ‘n teologie awa numita lege a primei menyionqri. Locul ‘n care apare pentru prima datq ceva ‘n textul Bibliei este definitoriu wi determinant pentru ‘nyelegerea naturii wi acyiunilor lui ulterioare. Babilon a apqrut ca o cetate a rqzvrqtirii. Acum, cel de al doilea personaj al studiului nostru, Ierusalimul, apare ca o cetate a pqcii wi a preoyiei, un loc ‘n care se pogoarq Dumnezeu ca sq-i binecuvinteze pe cei care au credinya adevqratq. Cu scuzele de rigoare aduse lui Charles Di\ens, vom prelua titlul uneia din cele mai cunoscute cqryi ale sale wi-l vom aplica ‘ntregii Scripturi. Biblia este: . Cel dintki este Babilonul, locul unde oamenii wi-au ridicat glasul wi pumnul ‘mpotriva lui Dumnezeu, zickndu-I: Cel de al doilea este Salemul, Ierusalimul, locul unde Dumnezeu se coboarq ca sq-i binecuvinteze pe aceia care se apropie de El cu credinyq. Babilonul este cetatea cuceritoare. Ierusalimul este cetatea cucernicq! Dupq ‘ntklnirea lui Avraam cu Melhisedec, textul Bibliei se concentreazq ca o lupq care scoate ‘n evidenyq doar un anumit lucru, asupra urmawilor lui Avraam. Ea ne scrie despre istoria patriarhilor, despre coborkrea lor ‘n Egipt, despre iewirea lor de acolo, despre rqtqcirile evreilor prin pustie, despre intrarea lor ‘n yara promisq wi despre viaya lor din vremea judecqtorilor. (Judecqtori 21:25). Poporul avea nevoie de un ‘mpqrat.
15
Mai ‘ntki, ei l-au ales pe Saul care arqta impunqtor ca un ‘mpqrat, dar care n-a avut nici inima credincioasq wi nici strategia necesarq domniei. Saul s-a comportat mai mult ca un <’mpqrat ocazional> pentru vremurile de rqzboi. N-a avut capitalq, n-a avut sfetnici deosebiyi, n-a avut o armatq permanentq wi mai ales ... n-a avut inima smeritq wi ascultqtoare. Dupq Saul, Dumnezeu l-a ales pe David ca ‘mpqrat, pentru cq era un om dupq inima lui Dumnezeu. David a unit wi unificat seminyiile lui Israel. Cknd a venit vremea sq aleagq o cetate ca sq fie capitala regatului, David a ales ... Ierusalimul. Dupq David a urmat la domnie Solomon, a cqrei principalq misiunea fost sq zideascq Domnului o casq, un templu, un loc ‘n care sq locuiascq Numele lui Iehova ‘n mijlocul poporului. Unde a trebuit sq fie awezat acest loc de ‘ntklnire al lui Dumnezeu cu oamenii? La ... Ierusalim (2 Samuel 24;). Templul a fost exact opusul Turnului de la Babel. Turnul urmqrea sq urce oamenii la cer, Templul urmqrea sq-L aducq pe Dumnezeu ‘ntre oameni. Turnul a marcat lucrarea oamenilor, Templul urmqrea bunqvoinya lui Dumnezeu wi lucrarea Lui pentru oameni. Timp de aproape o mie trei sute de ani, istoria Babilonului nu mai este menyionatq ‘n Biblie. El revine ‘n scenq numai dupq moartea lui Solomon, dupq divizarea ‘mpqrqyiei ‘ntre fiul wi slujitorul fiului squ wi dupq plecarea celor zece seminyii din regatul de nord ‘n robia asirianq. “ntre timp, Babilonul crescuse wi era pregqtit sq joace din nou un rol important ‘n istoria biblicq.
Babilon - duwmanul Ierusalimului A trecut vremea ... Am ajuns la timpul din Isaia 39. Existq de fapt trei pasaje care redau acelawi eveniment, dar l-am ales pe Isaia pentru un motiv foarte ‘ntemeiat. Dacq vq uitayi ‘n context, Isaia 36-37, ne prezintq Ierusalimul asediat de armatele ‘mpqratului Asiriei. Veniserq din yinutul aflat astqzi ‘n Ira\ul de nord. Dupq ce cucerise cetqyile regatului de nord, ‘mpqratul Asiriei dorea sq facq acelawi lucru wi cu Ierusalimul. Dumnezeu a intervenit ‘nsq ‘n chip miraculos wi Ierusalimul a scqpat. “n capitolul 39 ni se spune cq Ezechia, ‘mpqratul Ierusalimului, s-a ‘mbolnqvit wi aproape a murit. El s-a rugat Domnului wi Dumnezeu a hotqrkt sq-i mai adauge ‘ncq cincisprezece ani de viayq. Vq dayi seama ce veste grozavq a fost aceasta pentru Ezechia! Ckt de bucuros wi exuberant a fost el! Cele mai fericite momente din viaya noastrq sunt de obicei wi cele mai periculoase. Ele aduc clipe de neveghere wi de superficialitate. Cele mai ‘nalte vkrfuri stau deobicei alqturi de cele mai adknci prqpqstii. Awa s-a ‘ntkmplat wi cu Ezechia. Ckntarea lui de laudq pentru Iehova (Isaia 38:9-20) a fost
16
urmatq de un eveniment ‘n care s-a lqudat pe el ‘nsuwi. Capitolul 39 ne spune cq Dumnezeu l-a pus la ‘ncercare wi Ezechia a cqzut la examen. Cu cine credeyi cq ne ‘ntklnim iarqwi ‘n aceastq ocazie? Cu Babilonul! <”n acelawi timp, Merodac-Baladan, fiul lui Baladan, ‘mpqratul Babilonului, a trimis o scrisoare wi un dar lui Ezechia, pentru cq aflase de boala wi ‘nsqnqtowirea lui. Ezechia s-a bucurat, wi a arqtat trimiwilor locul unde erau lucrurile lui de prey, argintul wi aurul, miresmele wi untdelemnul de prey, toatq casa lui de arme, wi tot ce se afla ‘n vistieriile lui: n-a rqmas nimic ‘n casa wi ‘n yinuturile lui, pe care sq nu li-l fi arqtat. Proorocul Isaia a venit apoi la ‘mpqratul Ezechia, wi l-a ‘ntrebat: Ezechia a rqspuns: (Isaia 39:1-3).
Ezechia <wi-a dat ‘n petec> ‘naintea ‘mpqratului Babilonului. “ntr-un moment de slqbiciune spiritualq, el s-a bucurat cq se poate lquda ‘n faya musafirilor cu tot ceea ce avea. Wi ochii musafirilor lui nu erau ochi de prieteni ... “n versetul 5, ni se spune cq Dumnezeu l-a trimis pe Isaia ‘napoi la Ezechia cu un mesaj nqucitor: < Atunci Isaia a zis lui Ezechia: . (Isaia 39:5-7)
Dumnezeu vedea ceea ce ochii lui Ezechia nu vedeau wi wtia ceea ce nu wtia Ezechia. Adevqratul duwman al Ierusalimului nu era Asiria, ci Babilonul! La o sutq de ani de la aceastq profeyie, cuvintele ei s-au ‘mplinit cu o exactitate de ceasornic. Nebucadneyar, ‘mpqratul Babilonului wi-a trimis armatele de trei ori ‘mpotriva cetqyii sfinte wi, dupq cel de al treilea atac, Ierusalimul a fost distrus cu desqvkrwire. “mpqratul din linia davidicq, urmaw al lui Ezechia, a fost dat jos de pe tron wi dus la Babilon. De atunci wi pknq la venirea lui Isus Christos ca “mpqrat, Ierusalimul n-a mai avut wi nu va mai avea un ‘mpqrat pe tron. La prima lui venire, poporul evreu L-a refuzat, strigknd: <Sq rqstignesc pe “mpqratul vostru?> le-a zis Pilat. Preoyii cei mai de seamq au rqspuns: (Ioan 19:15).
Isus va reveni ‘nsq ca sq-wi ‘ndeplineascq menirea:
17
< Wi iatq cq vei rqmkne ‘nsqrcinatq, wi vei nawte un fiu, cqruia ‘i vei pune numele Isus. El va fi mare, wi va fi chemat Fiul Celui Prea “nalt, wi Domnul Dumnezeu “i va da scaunul de domnie al tatqlui Squ David. 33 Va ‘mpqrqyi peste casa lui Iacov ‘n veci, wi “mpqrqyia Lui nu va avea sfkrwit> (Luca 1:32-33).
Slava lui Dumnezeu, <Shehinah -ul gloriei divine>, care locuia ‘n Templu a pqrqsit Templul zidit de Solomon cu puyin ‘nainte ca Nebucandneyar sq-l distrugq: (Ezechiel 10:4). <Slava Domnului a plecat din pragul Templului, wi s-a awezat pe heruvimi> (Ezechiel 10:18 ). <Slava Domnului s-a ‘nqlyat din mijlocul cetqyii, wi s-a awezat pe muntele de la rqsqritul cetqyii> (Ezechiel 11:23).
Poporul a fost dus ‘n robia babiloneanq, iar acest ‘mpqrat Nebucadneyar a ajuns sq fie al statuii din cartea proorocului Daniel. Cu acest eveniment a ‘nceput , ‘n care ne aflqm wi astqzi. Babilonul a distrus temporar ‘mpqrqyia lui Dumnezeu pe pqmknt cu poporul Israel wi a inaugurat o epocq ‘n care Israelul a intrat ‘ntr-o eclipsq profundq: (Luca 21:24). <Waptezeci de sqptqmkni au fost hotqrkte asupra poporului tqu wi asupra cetqyii tale celei sfinte, pknq la ‘ncetarea fqrqdelegilor, pknq la ispqwirea pqcatelor, pknq la ispqwirea nelegiuirii, pknq la aducerea neprihqnirii vewnice, pknq la pecetluirea vedeniei wi proorociei, wi pknq la ungerea Sfkntului sfinyilor. Sq wtii dar, wi sq ‘nyelegi, cq de la darea poruncii pentru zidirea din nou a Ierusalimului, pknq la Unsul (Mesia), la Ckrmuitorul, vor trece wapte sqptqmkni; apoi timp de waizeci wi douq de sqptqmkni, pieyele wi gropile vor fi zidite din nou, wi anume ‘n vremuri de strkmtorare. Dupq aceste waizeci wi douq de sqptqmkni, Unsul va fi stkrpit, wi nu va avea nimic. Poporul unui domn care va veni, va nimici cetatea wi sfkntul Locaw, wi sfkrwitul lui va fi ca printr-un potop; este hotqrkt cq rqzboiul va yine pknq la sfkrwit wi ‘mpreunq cu el wi pustiirile. El va face un legqmknt trainic cu mulyi, timp de o sqptqmknq,
18
dar la jumqtatea sqptqmknii va face sq ‘nceteze jertfa wi darul de mkncare, wi pe aripa urkciunilor idolewti va veni unul care pustiewte, pknq va cqdea asupra celui pustiit prqpqdul hotqrkt> (Daniel 9:2427).
“nfruntarea dintre cele douq cetqyi are dimensiuni epice wi se ‘ntinde peste multe veacuri. Pe vremea proorocului Daniel a fost ca la un meci ‘n care a ckwtigat adversarul. Babilonul, cetatea sfidqtoare wi rebelq, a scuipat ‘n faya lui Dumnezeu, a dqrkmat zidurile cetqyii lui Dumnezeu, i-a luat oamenii ‘n robie wi s-a ‘ntors triumfqtor acasq, sq domneascq asupra lumii. Dacq aceasta ar fi tot ce ne-ar fi spus Biblia despre Babilon totul ar fi trist wi depresant. Prin Babilon, rqul a ‘nvins, iar binele a rqmas sq zacq rqnit de moarte ‘n yqrkna pqmkntului. Slavq Domnului cq Biblia nu ne lasq sq rqmknem cu aceastq imagine ‘naintea ochilor! Dumnezeu wi-a rezervat dreptul sq mai spunq ceva ‘n istorie wi ultimul cuvknt “i aparyine. Nu suntem la sfkrwitul meciului, ci doar la pauza dintre reprize. Domnul ne spune: <Wtiyi acum ce s-a ‘ntkmplat ‘n istorie. Haideyi sq vq arqt wi restul istoriei ...
Babilonul va fi distrus Ne aflqm iarqwi ‘n cartea profetului Isaia. Ne ‘ntoarcem puyin la capitolul 13. “mi place foarte mult aceastq carte wi regret din toatq inima cq mulyi preferq sq nu dea atenyia cuvenitq cqryilor profetice. Recunosc, unele dintre ele sunt dificile. Isaia, de exemplu, este ca un elefant pe care vei ‘ncerca zadarnic sq-l cuprinzi cu mkinile. Este prea mare! Totuwi, este o carte foarte bine sistematizatq, cu o structurq uwor de ‘nyeles. “n capitolele 1 - 12, Dumnezeu ‘i spune regatului lui Iuda: . Dupq aceasta, El privewte spre nayiunile degenerate ‘n pqcat din jurul lui Israel wi le zice: “n capitolele 13-23, Dumnezeu se ‘ntoarce ‘mpotriva nayiunilor din jur wi le judecq una dupq alta: , sunq verdictul divin. Este ca o listq de acyiuni: Yie am sq-yi fac asta; yie am sq-yi fac asta, vei urma apoi tu, wi tu, wi tu ...> Ceea ce este interesant este cu cine ‘ncepe Dumnezeu aceastq listq. Da, ayi ghicit bine: cu ... Babilonul. Pe timpul lui Isaia, Babilonul nu era deckt o putere de mkna a doua, ne’nsemnatq ‘n tqrie wi semnificayie. Tartorul cel mare era Asiria. Ea conducea atunci lumea. Asiria dusese ‘n robie cele zece seminyii din regatul lui Israel wi tot Asiria era atunci puterea care ameninya regatul lui Iuda. Asiria nu este
19
‘nsq deckt pe locul doi ‘n lista fqcutq de Dumnezeu. Pe locul ‘ntki este, ca deobicei, Babilonul. (Isaia 13:1-2).
Proorocul merge mai departe, descriind modul ‘n care va pedepsi Dumnezeu Babilonul: Un vuiet se aude pe munyi, ca vuietul de popor mult, se aude o zarvq de ‘mpqrqyii, de neamuri adunate. Domnul owtirilor ‘wi cerceteazq oastea care va da lupta. Ei vin dintr-o yarq depqrtatq, de la marginea cerurilor: Domnul wi uneltele mkniei Lui vor nimici tot pqmkntul. Gemeyi! cqci ziua Domnului este aproape: ea vine ca o pustiire a Celui Atotputernic! De aceea, toate mkinile slqbesc, wi orice inimq omeneascq se topewte. Ei sunt nqpqdiyi de spaimq, ‘i apucq chinurile wi durerile, se zvkrcolesc ca o femeie ‘n durerile nawterii, se uitq unii la alyii ‘ncremeniyi; feyele lor sunt rowii ca focul> (Isaia 13:3-8).
“ntrebarea care ne stq ‘n minte este: ? Isaia 13 ne spune clar cq cel puyin o parte a pedepsei va fi prin poporul mezilor: (Isaia 13:17-22).
Textul are ‘nsq elemente escatologice wi apocaliptice care ne obligq sq credem cq suntem ‘n faya unei profeyii cu ‘mpliniri multiple, ‘n care planul imediat se suprapune peste planul ‘ndepqrtat ‘n panorama profeticq. Versetul 6 pomenewte despre (]om Adonai),
20
care poate fi orice zi aleasq de Dumnezeu pentru una din intervenyiile Sale pe pqmknt, dar care ‘nseamnq profetic epoca de la sfkrwitul veacurilor, cknd Dumnezeu va pune capqt wi va inaugura cea mare wi binecuvkntatq. Este bine sq wtim cq, la evrei, spre deosebire de alte neamuri care marcheazq debutul unei zile calendaristice cu miezul nopyii sau cu zorile, ziua ‘ncepea odatq cu lqsarea serii. “ntki venea noaptea wi lumina era pqstratq pentru jumqtatea de la urmq. Awa a ales Dumnezeu sq mqsoare timpul: (Geneza 1:5).
Din punct de vedere profetic, va debuta cu o perioadq de ‘ntunecime wi de groaznicq pedeapsq. Apoi vor rqsqri zorile neprihqnirii ... Ziua Domnului despre care ni se vestewte ‘n profeyia din Isaia 13 este plinq de descrieri apocaliptice. Iatq ce citim ‘ncepknd cu versetul 9: < Iatq, vine ziua Domnului, zi fqrq milq, zi de mknie wi urgie aprinsq, care va preface tot pqmkntul ‘n pustiu, wi va nimici pe toyi pqcqtowii de pe el. Cqci stelele cerurilor wi Orionul nu vor mai strqluci; soarele se va ‘ntuneca la rqsqritul lui, wi luna nu va mai lumina. Voi pedepsi, zice Domnul, lumea pentru rqutatea ei, wi pe cei rqi pentru nelegiuirile lor; voi face sq ‘nceteze mkndria celor trufawi, wi voi dobor’ semeyia celor asupritori. Voi face pe oameni mai rari deckt aurul curat, wi mai scumpi deckt aurul din Ofir. Pentru aceasta voi clqtina cerurile, wi pqmkntul se va zgudui din temelia lui, de mknia Domnului owtirilor, ‘n ziua mkniei Lui aprinse> (Isaia 13:9-13).
Dacq vreyi sq aflayi cknd va fi pedepsit Babilonul astfel, cqutayi ‘n Biblie descrierea unei zile ca aceasta. Cqutayi o zi ‘n care Dumnezeu de pe pqmknt; una ‘n care oamenii vor fi nimiciyi ‘n numqr awa de mare cq vor ajunge <mai rari deckt aurul curat de Ofir>. Uitayi-vq dupq o zi care se va preface ‘n noapte, cknd cerurile (la plural) se vor clqtina wi pqmkntul se va zgudui din temelia lui>. Dacq sunteyi, ckt de ckt, familiarizayi cu Biblia, veyi gqsi ceva despre aceastq zi ‘n cartea profetului Ioel (capitolele 2 wi 3) wi mai ales ‘n cartea Apocalipsa (capitolele 6 la 19). Acolo se vorbewte despre astfel de evenimente care se vor petrece pe pqmknt cu foarte puyin timp ‘nainte de revenirea Domnului Isus ‘n slavq. “n esenyq deci, Isaia ne spune cq Dumnezeu va pedepsi Babilonul, dar nu numai cetatea, ci wi regiunea ‘ntreagq unde se aflq. Aceastq distrugere
21
masivq se va petrece ‘n . Vor fi semne supranaturale ‘n ceruri, distrugeri nemaintklnite pe pqmknt, uriawe pierderi de vieyi omenewti, toate acestea ca o consecinyq a faptului cq Dumnezeu vine ca sq-i judece pe cei pqcqtowi. Este drept cq Isaia ‘i menyioneazq pe mezi, dar evenimentele amintite acolo nu s-au ‘mplinit deckt paryial. Cknd Cir, persanul, ‘mpqratul mezilor wi perwilor a atacat Babilonul ‘n anul 539 ‘.Ch., el n-a nimicit pe nimeni. El a venit sq jefuiascq. Neglijent wi insolent la umbra impenetrabilelor ziduri ale Babilonului, Belwayar benchetuia fqrq sq se teamq de armatele care se apropiau. ASq fi fost vorba de o (tradqtori dinquntru) sau, cum menyioneazq Herodot sq fi fost o deviere a apelor Eufratului ‘n amonte, nu wtim cu certitudine. Ceea ce wtim este cq armatele invadatoare au mqrwqluit prin albia secatq a rkului ‘n interiorul cetqyii, iar populayia n-a opus prea multq rezistenyq. Belwayar a fost ucis (Daniel 5:30). Dupq numai cinsprezece zile de lupte de stradq, ‘n 29 Octombrie 539 ‘.Ch. Cir ‘nsuwi a intrat ‘n cetate, ovayionat de mulymile ‘nwirate de o parte wi alta a drumului. Primul lucru pe care l-a fqcut Cir a fost sq dea un decret de toleranyq religioasq wi de reparayii fayq de popoarele ale cqror Temple fuseserq jefuite. Cu aceastq ocazie, Ezra a primit dreptul de a duce ‘napoi la Ierusalim odqjdiile care fuseserq luate de la Templu. Cir a fqcut un tratat de pace cu babilonienii wi l-a instalat pe un anumit Gubaru ca vice-guvernator al cetqyii. Nimicirea viitoare totalq despre care vorbewte Isaia nu s-a petrecut ‘ncq. Uitayi-vq la versetul 19: <Wi astfel Babilonul, podoaba ‘mpqrayilor, falnica mkndrie a Haldeilor, va fi ca Sodoma wi Gomora, pe care le-a nimicit Dumnezeu> (Isaia 13:19).
Astqzi te poyi duce ‘n Israel ca sq vezi locurile istorice, poyi face sute wi mii de fotografii cu ruinele care depun mqrturie despre trecutul ‘nregistrat ‘n paginile Bibliei. “ntr-un singur loc nu poyi face fotografii. Existq un singur lucru pe care nu mai ai cum sq-l vezi ‘n Israel: Sodoma wi Gomora. Wi aceasta pentru cq ele nu mai existq. Dumnezeu le-a ars cu foc wi cu pucioasq wi le-a acoperit apoi wi cu treimea de la sud a Mqrii Moarte. Ceea ce spune Dumnezeu ‘n Isaia este cam awa: . Ca sq nu ne lase imaginayia sq rqtqceascq prea mult, Dumnezeu adaugq ckteva descrieri wi consecinye ale distrugerii. <El nu va mai fi locuit, nu va mai fi niciodatq popor ‘n el> (13:20).
22
Multe orawe au fost distruse, dar reconstruite mai tkrziu. Awa s-a ‘ntkmplat cu Ierusalimul, de exemplu. Dupq waptezeci de ani petrecuyi ‘n ruine, cetatea a fost reconstruitq de . pe vremea lui Zorobabel, Ezra wi Neemia. Pentru cq temeliile au rqmas, pentru cq apele treceau tot pe acolo, pentru cq existau drumuri ‘n apropiere, cetqyile strqvechi au fost deobicei reconstruite. Nu tot awa se va ‘ntkmpa cu Babilonul! Asta ne dq o imagine generalq. Dumnezeu este ‘nsq wi mai specific:
Dacq mergeyi ‘n Orient, una din curiozitqyi este cq-i mai puteyi ‘ntklni wi astqzi pe beduini, nomazii dewerturilor, care stau ‘ntr-un loc ckt timpul wi vegetayia le este prielnicq wi se mutq apoi ‘n altq parte. Viaya lor nu s-a schimbat prea mult ‘n cele patru mii de ani de cknd se plimba ca wi ei Avraam. Cknd va sfkrwi-o cu Babilonul, spune Dumnezeu, nici un nomad nu se va opri prin apropiere, nici mqcar pentru o perioadq scurtq. Va fi ca Sodoma wi Gomora. Precizarea merge chiar wi mai departe: < ... pqstorii nu-wi vor mai yqrcui turmele acolo>.
Cknd pqstorii pleacq cu turmele departe de casq, ei le adqpostesc temporar peste noapte ‘n improvizate. Ele pot fi ‘ngrqdituri de lemn, locuinye abandonate sau pewteri ‘n stkncq. , spune Dumnezeu, nu va rqmkne la un loc nici atkt ckt sq poyi face un adqpost temporar pentru ckteva oi ale pustiei. Nimeni nu va putea rqmkne ‘n el nici mqcar pentru o singurq noapte. Va fi ! Oare putea sq spunq Dumnezeu mai clar cq Babilonul va ‘nceta sq mai existe?
Distrugerea Babilonului va aduce restaurarea Ierusalimului. “ncepknd cu Isaia 14, dupq vestea despre distrugerea Babilonului, Dumnezeu merge mai departe wi mai adaugq ‘ncq o piesq la uriawul puzzle al istoriei. Cknd va cqdea Babilonul, va ‘ncepe reawezarea Israelului ‘n poziyia wi privilegiile legqmkntului mesianic: < Cqci Domnul va avea milq de Iacov, va alege iarqwi pe Israel wi-i va aduce iarqwi la odihnq ‘n yara lor; strqinii se vor alipi de ei, wi se vor uni cu casa lui Iacov. Popoarele ‘i vor lua, wi-i vor aduce ‘napoi la locuinya lor, wi casa lui Israel ‘i va stqpkni ‘n yara Domnului, ca robi wi roabe. Vor yine astfel robi pe cei ce-i robiserq pe ei, wi vor stqpkni peste asupritorii lor> (Isaia 14:1-2).
23
Distrugerea Babilonului va semnala ‘nceputul unei epoci ‘n care Israelul va domni peste neamurile care l-au yinut odinioarq captiv.