Ce Dulci Sunt Cu Lapte

  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Ce Dulci Sunt Cu Lapte as PDF for free.

More details

  • Words: 3,278
  • Pages: 10
Ce dulci sunt cu lapte! 24 Februarie 2009 | Articol semnat de Corina Rob, Luminita Ivan | | | Cremele, budincile sau gogoşile trebuie să conţină neapărat lapte sau măcar un produs lactat, pentru a avea acel gust dulce şi fin pe care oricine îl aşteaptă de la un desert. Şi cum aceasta este săptămâna lactatelor şi ouălor, e bine să profităm şi să ne delectăm cu câteva prăjituri “de casă”, mai ales că ni se va face dor de ele în cele 40 de zile de post, dinaintea Paştelui, în care sunt interzise credincioşilor creştinortodocşi.

Budincā de tāiţei cu brânzā Ingrediente: 200 g tăiţei, un albuş de ou, o lingură de zahăr, un pahar cu lapte, 100 g brânză dulce de vaci, coaja rasă de la o lămâie, sare, o linguriţă de unt. Preparare: Se fierb tăiţeii un sfert de oră şi apoi se lasă acoperiţi în acelaşi vas încă 10 minute. După aceea se pun într-o sită, se spală cu apă rece şi se împart în două. O jumătate din cantitate se aşază într-o formă din sticlă, unsă cu unt. Într-un vas separat se amestecă brânza, coaja de lămâie, zahărul, sarea şi albuşul bătut spumă. Jumătate din compoziţie se pune peste tăiţeii din vasul de sticlă, apoi se mai aşază deasupra un rând de tăiţei şi se acoperă cu crema de brânză rasă. Se toarnă deasupra laptele nefiert şi se dă la cuptor circa 30 de minute. Budinca se serveşte caldă. Deasupra se poate presăra zahăr.

Uscāţele delicioase Ingrediente: 250 g făină, un ou şi două gălbenuşuri, o lingură de zahăr, un pacheţel de zahăr vanilat, o linguriţă de scorţişoară măcinată, coaja rasă de la o lămâie, două linguri de smântână, ulei pentru prăjit, zahăr pudră. Preparare: Se pune făină pe o planşeta de lucru şi se formează un gol la mijloc. Aici se pun oul şi gălbenuşurile, zahărul, scorţişoara, coaja rasă de la o lămâie şi smântâna. Se amestecă ingredientele şi se

frământă cu mâna încorporându-se uşor făina, până se obţine un aluat omogen. Se modelează sub forma unei bile, se înveleşte în celofan şi se lasă o oră în frigider. După aceea, aluatul se întinde pe o suprafaţă pudrată cu făină, sub formă de foaie, foarte subţire. Când este gata, foaia se taie sub formă de romburi cu un cuţit ascuţit sau cu o rotiţă specială. Se înţeapă fiecare romb cu o furculiţă de mai multe ori. Se încinge foarte bine baia de ulei şi abia apoi se pun romburile. Pentru fiecare serie de romburi sunt suficiente cam trei minute de prăjire. Uscăţelele rumenite se scot pe hârtie absorbantă, ca să nu fie uleioase, iar după ce se răcesc se pudrează cu zahăr.

Cremā de lapte cu vanilie Ingrediente: 500 ml lapte, un baton de vanilie, două ouă, 200 g zahăr pudră, 2 linguri făină, 50 g unt, sare. Preparare: Se sparg ouăle, se pun într-un bol şi se amestecă bine cu mixerul, cu zahărul pudră şi un praf de sare, până devin spumă. Laptele se încălzeşte şi se lasă câteva minute cu batonul de vanilie, cât să-i dea aromă şi culoare cremei. Se pune făina şi se amestecă uşor, ca să nu se formeze cocoloaşe. După ce s-au adăugat toate ingredientele, crema se lasă la fiert şi se amestecă permanent, ca să nu se lipească de vas. Se dă în câteva clocote şi apoi se încorporează untul. Crema obţinută se toarnă fierbinte în pahare sau în cupe şi se lasă să se răcească. Se poate orna cu frunzuliţe de mentă. Papanaşi braşoveni Ingrediente: 0,5 kg brânză dulce de vaci, 2 ouă, sare, coajă de lămâie rasă, un plic de praf de copt, o cană de făină, dulceaţă de fructe, ulei. Preparare: Se amestecă brânza cu ouăle, praful de copt, puţină sare, coaja de lămâie şi făina (încorporată puţin câte puţin). Amestecul se frământă cu mâna şi se formează covrigei pe un planşeu cu făină. Aceştia se prăjesc la foc potrivit, în ulei foarte bine încins, până se rumenesc. Se scot pe şerveţele, ca să nu rămână îmbibaţi cu ulei şi apoi se transferă într-un alt castron. Se trec prin zahăr pudră, se ornează cu dulceaţă şi se acoperă cu smântână.

Cremā de iaurt Ingrediente: 400 g iaurt, 200 g brânză cremoasă, 6 linguri de miere, frunze de mentă, 100 g fructe de pădure sau căpşune. Preparare: Se freacă brânza cu o lingură de lemn până devine foarte moale. Se adaugă, puţin câte puţin, iaurtul, amestecând câteva minute, până se omogenizează bine compoziţia. Se acoperă vasul cu o folie transparentă şi se pune câteva ore la frigider. Se pun deoparte câteva fructe de pădure sau capşune, iar restul se pun în mixer şi se amestecă până devin suc. Se pune câte o lingură de miere în fiecare pahar, se adaugă sucul de fructe şi apoi iaurtul. Se decorează cu frunze de mentă şi cu restul fructelor. Iaurtul este uşor de digerat, bogat în calciu şi are un puternic efect detoxifiant. Se consumă simplu sau în combinaţii dulci ori sărate, sau cu sosuri. Trucuri de la bucātari Dacă laptele dulce pe care tocmai l-ai cumpărat s-a prins, nu-l arunca. Pune- l pe foc câteva minute, ca să se brânzească şi adaugă în oală câteva picături de zeamă de lămâie. Lasă totul să se răcească şi apoi aşază o bucată de tifon într-o sită, ca să poţi strecura conţinutul oalei. Aşteaptă să se scurgă tot zerul ca să obţii o brânză de vaci dulce şi cremoasă. Laptele pus la fiert nu dă în foc dacă ungi cu unt marginea vasului, înainte de a-l pune pe aragaz. Asta nu înseamnă însă, că îl poţi uita pe foc. Oricum nu e bine să fiarbă mai mult de 2-3 minute, pentru că se distrug o parte din substanţele active pe care le conţine. Papanaşii se pot servi atât calzi, cât şi reci. Dacă vrei, îi poţi combina cu îngheţată sau cu sosuri de fructe ori de ciocolată. Aluatul poate fi făcut şi din cartofi sau griş. Uscăţelele sau scovergile trebuie prăjite în ulei mult, ca să se rumenească frumos pe ambele părţi. Înainte de a le pune la prăjit, verifică însă dacă e suficient de încins uleiul, punând o bucăţică mică de aluat. Dacă se ridică imediat la suprafaţă, poţi prăji gogoşile.

Prepară delicatese cu ouă 24 Februarie 2009 | | | Se omogenizează câteva ouă cu brânză sau smântâna, cu nişte legume tăiate fin şi cu puţină imaginaţie şi se obţine un preparat apetisant şi foarte gustos, care nu mai are nimic în comun cu omleta clasică. În plus, dacă începeţi ziua cu aşa un mic dejun, sigur vă va merge totul din plin. Dacă nu credeţi, încercaţi şi spuneţi-ne apoi dacă am avut dreptate sau nu!

Ouā umplute cu maionezā Ingrediente: 8 ouă fierte, 6 linguri de maioneză, 3 linguri de smântână, sare, piper alb. Preparare: Se spală ouăle foarte bine cu apă rece şi se fierb tari (10- 15 minute de când începe să clocotească apa). Se ţin sub un jet de apă rece, ca să se dezlipească uşor coaja, şi se taie în două, pe lung. Se scot gălbenuşurile într-un castron şi se pasează cu furculiţa. Se adaugă maioneza, smântâna, sarea, piperul după gust şi se amestecă bine, până devin o pastă. Compoziţia se pune într-un aparat de ornat prăjiturile sau într-o punguţă din plastic tăiată puţin la un colţ şi se pune în albuşurile fierte, circular, până când umplutura depăşeşte cu circa un centimetru nivelul suportului. În caz că nu aveţi nici aparat, nici punguţă, folosiţi pentru umplerea ouălor o linguriţă. Se aşază pe un platou şi se servesc reci.

PONT: Puteţi pune ouăle pe câteva frunze de salată şi le puteţi acoperi cu un strat subţire de maioneză, peste care să aşezaţi o frunză de pătrunjel, o măslină sau un miez de nucă. Omletā pufoasā cu brânzā Ingrediente: 4 ouă, 400 g de brânză, 30 g unt, două roşii, sare, piper, busuioc sau mărar. Preparare: Se separă gălbenuşurile de albuşuri şi se încinge cuptorul. Se bat gălbenuşurile bine, apoi se adaugă brânza rasă, sarea şi piperul şi se amestecă până se omogenizează. Într- un alt castron, se bat albuşurile spumă tare cu puţină sare, apoi se toarnă treptat în compoziţia cu brânză, amestecând de la bază spre vârf, ca să nu se taie spuma de albuşuri. Se spală verdeaţa, se usucă într-un şervet, păstrând câteva frunze pentru decorat şi se toacă mărunt. Se încinge untul într-o cratiţă (care poate fi pusă la cuptor), se toarnă omleta şi se uniformizează cu ajutorul unei linguri de lemn. Se lasă la foc potrivit 2-3 minute. Roşiile se spală, apoi se taie felii subţiri. Se dispun pe toată suprafaţa omletei, apoi se presară verdeaţă. Cratiţa se pune în cuptorul deja încins şi se lasă la foc mic, circa 10-15 minute. Când e gata, omleta se răstoarnă într-o farfurie, împachetată ca o pernuţă, ca să aibă şi mai mult volum. Se decorează cu verdeaţă şi se serveşte caldă.

PONT: Puteţi încorpora în această omletă o felie de mozzarella, măsline negre tăiate şi, dacă vă place, o ceapă roşie tăiată rondele şi călită.

Ouā cu smântânā Ingrediente: 4 ouă, jumătate de ardei gras galben, jumătate de ardei gras roşu, 4 linguri de smântână, 30 g de unt, o linguriţă de ulei, sare, piper, verdeaţă (pătrunjel, mărar sau două frunze de spanac, în funcţie de preferinţe). Preparare: Jumătăţile de ardei gras se taie în fâşii subţiri şi se înăbuşă 10 minute la foc mic, într- o crăticioară, cu o linguriţă de ulei. Se pun feliile de ardei într- un vas uns cu unt, apoi se adaugă smântâna şi ouăle crude, sparte şi lăsate întregi, sarea şi piperul după gust, precum şi verdeaţa. Se introduc la cuptor pentru circa 10-15 minute şi se servesc imediat ce sunt gata. Câte calitāţi! Ouăle conţin o mulţime de substanţe nutritive, printre care şi proteine, aşa că pot înlocui fără probleme carnea, la orice masă. Mai mult, pentru că sunt bogate în vitaminele A, D, E şi în cele din grupa B, ouăle ajută la buna funcţionare a sistemului nervos, încetinesc îmbătrânirea celulară, menţin sănătatea pielii, previn calcifierea oaselor, protejează vederea şi cresc rezistenţa părului. Ochiuri cu sos de brânzā şi broccoli Ingrediente: 4 ouă, două linguri cu unt, 300 ml lapte, 300 g telemea, sare, trei linguriţe cu făină, 200 g broccoli. Preparare: Se înmoaie făina cu o lingură de lapte, se omogenizează şi se subţiază cu restul de lapte. Se fierbe pe foc mic, amestecând continuu, circa 10 minute. Se fierbe separat broccoli, se scurge bine de apă şi se pasează. În sosul de lapte se adaugă untul, telemeaua rasă, pasta de broccoli, se amestecă şi se stinge focul. Sosul se pune într-un castronel şi se serveşte lângă două ouă ochiuri, cu pâine prăjită.

Atenţie Dacă nu sunt proaspete sau sunt consumate în timpul unor tratamente cu antibiotice, ouăle pot provoca reacţii alergice. De asemenea, nu sunt recomandate copiilor până la vârsta de şase luni. Persoanele care au probleme cu colesterolul e bine să mănânce doar albuşul bogat în proteine şi să evite gălbenuşul, dar şi dulciurile sau alte produse alimentare pe bază de ouă. Ouāle pot provoca alergii Trucuri de la bucātari În cazul în care ouăle nu sunt marcate şi vrei să te asiguri că sunt proaspete: pune-le într-un vas cu apă rece. Dacă plutesc, sunt vechi şi nu ar mai trebui folosite, iar dacă se scufundă sunt bune de mâncat; sparge-le cu grijă, iar dacă au un miros ciudat, gălbenuşul se împrăştie sau se desparte de albuş, nu le consuma, pentru că nu sunt proaspete; clatină-le, iar dacă îţi dau senzaţia de deplasare de lichid în interior, e clar că sunt vechi; ca să nu se spargă în timpul fierberii, adaugă în apă puţin oţet şi un praf de sare; dacă vrei ca ouăle să se cureţe frumos de coajă, ţine-le câteva minute sub jet de apă rece; în cazul în care vrei să le păstrezi proaspete mai mult timp, pentru că, de exemplu, ai cumpărat o cantitate mai mare, unge ouăle cu ulei şi înveleşte-le în hârtie înainte de a le pune la frigider. Astfel, porii vor fi închişi, iar pierderea de apă din albuş şi din gălbenuş (una din cauzele stricării ouălor) va fi foarte mică.

Brânza dă savoare mâncării 24 Februarie 2009 | | | Îţi plac lactatele şi ouăle, dar înghiţi în sec privind fotografiile unor mâncăruri apetisante, doar pentru că ai impresia că nu ştii să găteşti? Dacă este aşa, e vremea să-ţi iei inima-n dinţi şi să te apuci de gătit. Ca să te convingem, ţi-am pregătit câteva aperitive cât se poate de uşor de preparat, dar şi o supă delicioasă şi nişte sufleuri cu caşcaval cărora n-ai cum să le rezişti.

Aperitiv cu ardei şi brânzā Ingrediente: 4 ardei mari roşii, o jumătate de ardei gras verde, 250 g brânză de vaci proaspătă, o ceapă, 100 g smântână, o lingură ulei, o legătură de verdeaţă, sare, piper; Preparare: Se spală ardeii şi se taie în două. Se înlătură seminţele, păstrându- se codiţa. Ardeiul verde se toacă mărunt. Se curăţă ceapa, se spală şi se toacă mărunt. Brânza se amestecă bine cu smântâna şi cu ceapa, se sărează şi se piperează. Din compoziţia obţinută se fac mingiuţe şi se aşază câte trei sau mai multe, în fiecare jumătate de ardei, în funcţie de mărime. Ardeii se pun pe un platou, cu codiţele spre exterior şi se ornează cu verdeaţă şi rondele de ceapă roşie. Se bagă la frigider 15-30 de minute şi se servesc cu pâine prăjită.

Aperitiv cu ardei şi caşcaval Ingrediente: 300 g de caşcaval, un ardei gras roşu, 300 g de smântână, 3 ouă întregi, 3 linguri de făină, 100 g de măsline, ulei, sare şi piper. Preparare: Se rade caşcavalul, apoi se taie cubuleţe mici ardeiul curăţat de seminţe şi se pune în vasul cu caşcaval ras. Se adaugă ouăle bătute şi făina şi se amestecă foarte bine. Se unge tava cu ulei şi se tapetează cu făină şi apoi se toarnă compoziţia. Se coace la foc potrivit. Se poate servi simplu sau cu salată verde.

Trucuri de la bucātari Budinca acoperită cu brânză sau caşcaval va avea un aspect şi mai apetisant dacă vei unge suprafaţa rumenită, cu ajutorul unei periuţe, cu gălbenuş de ou. Înainte de a rade brânză, unge răzătoarea cu o picătură de ulei. Brânza nu se va lipi şi răzătoarea se va spăla uşor. Îţi dai seama că smântâna nu este bună dacă are un gust acru, amar, de furaje sau cocoloaşe de grăsime. Înainte de a umple ardeiul gras cu cremă de brânză, taie o fâşie subţire din fiecare bucată şi gust-o, pentru că unii ardei s-ar putea să fie foarte iuţi. Gustul amărui al vinetelor dispare dacă le laşi să stea circa două ore pe un strat gros de sare şi le întorci din când în când.

Sufleu de vinete Ingrediente: 2 roşii, 150 g de ciuperci, 1 ceapă, 2 linguri de ulei, 125 g mozzarella, două vinete, o jumătate de linguriţă de oregano, sare, piper, verdeaţă pentru decor. Preparare: Se spală vânăta, apoi se taie, pe lăţime, în felii rotunde, groase de 1 cm. Acestea se stropesc cu suc de lămâie ca să nu se înnegrească. Se spală ceapa şi se taie în rondele foarte subţiri. Ciupercile, spălate bine, se taie în felii groase de 0,5 cm. Se unge forma de sufleu cu puţin ulei. Se taie mozzarella felii, apoi se aşază în formă, în straturi, feliile de vânătă, cele de roşii, de brânză, de ceapă şi de ciuperci, astfel încât deasupra să rămână un rând de vinete. Se amestecă oregano, sare şi piper cu ulei şi se toarnă deasupra. Se acoperă forma cu hârtie de aluminiu şi se coace la cuptor 50 de minute. Cu 10 minute înainte de a fi gata, se scoate hârtia de pe vas şi se presară un strat de caşcaval ras şi se mai pune puţin la cuptor. Când e gata, se presară deasupra verdeaţa tocată mărunt şi se serveşte imediat.

PONT: Dacă nu vă plac vinetele, puteţi folosi în locul lor dovlecei. Sufleul va fi ceva mai dulce, iar prepararea lui va dura mai puţin, pentru că dovleceii se coc mai repede Pate din brânzā de vacā Ingrediente: 200 g de brânză de vacă dată pe răzătoarea mică, două linguri de smântână, două linguri de lapte, două linguri de ulei, o ceapă uscată mică, tăiată mărunt sau două cepe verzi, doi căţei de usturoi tăiaţi mărunt, un sfert de lingură de sare, două linguri de seminţe de dovleac (date prin râşniţă), frunze de pătrunjel tăiate mărunt. Preparare: Se amestecă toate ingredientele (în cazul cepei, fie ceapa uscată, fie cea verde) până se obţine o pastă omogenă. Amestecul se pune pe feliuţe de pâine, ca orice pate.

Cartofi umpluţi

Ingrediente: 4 cartofi mari, două căni de brânză de vaci, o lingură de margarină, sare, o jumătate de felie de pâine înmuiată în apă şi stoarsă, un ou crud, pătrunjel, ulei, 6 căţei de usturoi. Preparare: Cartofii se fierb în coajă cu puţină sare, 30-40 de minute. Se scurg de apă, se curăţă de coajă, se taie în jumătăţi pe lungime şi se scobesc la mijloc. Separat, se amestecă brânza de vaci, cu furculiţa, împreună cu oul, margarina, pâinea înmuiată în apă şi stoarsă şi sarea. Se umplu scobiturile cartofilor cu această compoziţie şi se pun într-o cratiţă unsă cu ulei. Peste cartofii umpluţi se toarnă mujdeiul de usturoi şi se pun la cuptor 20 de minute. Se servesc calzi, cu pătrunjel proaspăt tocat mărunt.

PONT: Cartoful va fi mult mai savuros dacă înainte de a fi servit se pune deasupra lui un cubuleţ de unt şi se lasă să se topească Sendvişuri cu caşcaval Ingrediente: Un ou, o linguriţă de lapte, 100 g caşcaval, două roşii, o ceapă, sare, piper, pătrunjel. Preparare: Se bate oul cu lapte şi se adaugă caşcavalul ras, sarea şi piperul. Se ia cu o lingură din acest amestec şi se pune pe feliile de pâine. Deasupra se aşază o felie de roşie de maximum un centimetru grosime şi două rondele subţiri de ceapă şi se introduce la cuptor pentru 10 minute. Ca să aibă şi mai multă consistenţă, peste roşie şi rondelele de ceapă se pune o altă lingură de ou cu caşcaval.

Supā cu lapte şi pâine prājitā Ingrediente: 500 g de cartofi, o ceapă, 3 fire de praz, 1,5 l de lapte, 50 g de unt, 6 felii de pâine, 500 g de brânză rasă, sare, piper, nucşoară. Preparare: Ceapa şi prazul se toacă mărunt şi se călesc în unt aproximativ cinci minute. Se toarnă apoi laptele şi se lasă pe foc potrivit. Când începe să fiarbă, se adaugă cartofii tăiaţi în formă de cubuleţe, de circa un centimetru, sare, piper, nucşoară. După 20 de minute, supa este gata. Pe feliile de pâine se rade puţină brânză şi se rumenesc puţin pe grătar. Se pun în supă întregi, în momentul servirii, ca să se înmoaie şi să poată fi tăiate cu lingura.

PONT: Feliile de pâine cu brânză pot fi rumenite şi la cuptor, pe o tavă neunsă Tzatziki cu lipie Ingrediente: Un castravete, 4 căţei de usturoi, 500 g iaurt, 150 g brânză de vaci cremă, o linguriţă de ulei de măsline, sare, piper măcinat, eventual 50 g măsline negre, pentru decor. Preparare: Se dă castravetele pe răzătoarea mare şi se amestecă iaurtul cu brânza de vaci şi uleiul de măsline, până se obţine o pastă omogenă. Se adaugă castravetele ras şi usturoiul pisat, apoi se sărează şi se piperează după gust. Dacă doriţi, o puteţi orna cu măsline negre, pentru un plus de aspect. Se serveşte cu lipie, ca aperitiv la un fel principal sau ca garnitură.

Related Documents

Ce Dulci Sunt Cu Lapte
December 2019 14
Ce Sunt Deniile
April 2020 11
Ce Sunt Canoanele
October 2019 11
Ce Sunt Luminile
June 2020 19
Lapte
December 2019 7