03. De eerste koningen. “Wie heerste er over een verenigd Egypte? Onderzoek van bronnen wijst er bijna onomstotelijk op dat er reeds voor de 1ste dynastie al een aantal koningen heeft geregeerd.”(B. Midant-Reynes, 2000)De Oude Egyptenaren hadden een duidelijk beeld van hun eigen geschiedenis. Volgens de koningspapyrus van Turijn, een lijst van koningen die in het Nieuwe Rijk tijdens de 19de dynastie op papyrus werd vastgelegd, werd Egypte aan het begin der tijden geregeerd door Goden, ndaarna een periode door halfgoden(kinderen geboren uit de Goden en gewone mensen). Daarna volgt een ononderbroken lijst van farao ‘s. In Abydos zijn graven ontdekt van vóór de 1ste dynastie. Door de ontdekking van het vermelde graf met de hiërogliefen in het vorige hoofdstuk, is ook de eerste koning “onttroond” door een vroegere heerser, 100 jaar eerder. Uit een tweede vondst blijkt dat de oorsprong vd Egyptische koningen nog verder moet gedateerd worden. Een aardewerken vaas, gedateerd op 3800v.Chr.!!!De versiering toont een koning met een scepter, die zijn vijanden slaat. De graven die ontdekt zijn uit de 1ste dynastie wijzen ook op het gebruik van mensenoffers, zo werd het graf van koning “Djer” omgeven door nog 137!! andere graven. Dit verschijnsel voltrok zich ook bij ander graven. Had de ontdekker(Petrie), sporen van grootschalige mensenoffers ontdekt?!? Er zijn “etiketten” gevonden waarin afbeeldingen gekerfd staan van belangrijke koninklijke en religieuze gebeurtenissen. Op 2 ervan staat een man afgebeeld die een dolk id borst van een gevangene steekt, tussen hen in staat een schaal om bloed op te vangen. Of zijn de graven, zoals in de latere tijd, het gevolg van dat, de gunstelingen van de koning, ook het liefst zo dichtbij mogelijk in de buurt van hun heerser wilden begraven worden? “In het geval van de mensenoffers, zou dit weer een overeenkomst bieden met de Maya ‘s, waar dit algemeen gepraktiseerd werd. We weten ook dat latere farao ’s houten beeldjes meenamen in het graf(oesjabti ‘s), dienaren die hun in het hiernamaals hielpen. Werden vroeger bedienden van vlees en bloed geofferd?” Het intrigerendste bewijs voor mensenoffers wordt geleverd door 2 koningsgraven uit het einde vd 1ste dynastie, ze werden aanvankelijk bedekt door hetzelfde bouwwerk dat de grafkamer vd koning bevatte. Hieruit blijkt dat hun dood gelijktijdig met de dood vd koning moet ingetreden zijn. Het is mogelijk dat ze zichzelf van het leven beroofd hebben, dit is niet zo verwonderlijk Toen de Japanse keizer Hirohito in 1989 overleed, pleegde minstens één van zijn trouwe bedienden zelfmoord.
Hoofd van een tot nu toe onbekende persoon uit het begin vd faraonische tijd, Petrie dacht dat het Narmer was. Petrie Museum.
Deze oesjabtis werden recentelijk opgegraven bij het ongeschonden graf van Iuf-aa. Een paleislakei, dus hier werden geen grote gouden schatten aangetroffen.Website Zahi Hawass.
predynastiek mes met inscripties
Stéle met de koningsnaam van Koning Schorpioen – Narmer. Louvre Museum “Labels” van het graf in Abydos
een grafcomplexmuur uit de 1ste dynastie in Abydos