La intenció d’aquest Diari de Campanya (eleccions municipals de 2007) és d’oferir un paper més per a la reflexió política als veïns de Silla, de cara a les eleccions del dia 27. Evidentment, ho fem des de l’angle nacionalista, perquè el BLOC és el partit dels nacionalistes de Silla, i dels nostres simpatitzants. I per començar i dient-ho clar i en valencià, la llista nacionalista de Silla que presenta el BLOC, està encapçalada per Josep Lluís Pitarch. Per tant, qualsevol atac al nostre cap de llista (com a qualsevol membre del col·lectiu) és i serà considerat un atac al partit. Com entenem la democràcia per dir les coses pel seu nom, però rebutgem les males maneres, no caurem en l’error d’insultar ningú; però, com tampoc ens mamem el dit, quan calga i convinga direm el que faça al cas, sense temors. Precisament nosaltres hem estat, tradicionalment, clars i valents i la por no ens ha condicionat mai a fer el que devíem. El diari, que eixirà al carrer cada dia, a les 6 de la vesprada, es distribuirà pel poble, com és lògic gratuïtament. Hi contarem coses de la campanya, del nostre programa, farem propostes... i, si cap veí vol participar, publicarem allò que ens envien. El diari és, com es pot entendre, un element més de connexió amb l’opinió pública, encara que no siga l’únic, perquè com s’hi veu a la capçalera, tenim oberta una pàgina web, a la qual es pot accedir fàcilment www.blocsilla.com. I un correu electrònic on podeu connectar-nos
[email protected] Desitgem que els electors i electores de Silla actuen lliurement i voten el que creguem millor per al poble. També desitgem que els partits democràtics que ens presentem a les eleccions ho fem amb recíproca cordialitat i que guanye qui el poble vullga. I que tots, uns i altres, ens fem a la idea que, tal com van les coses, Silla haurà de tindre un govern de pactes, és a dir, que els partits hem de pactar per a intentar tindre un govern estable i eficaç, com ho han estat els dos governs multicolors en què hem participat el BLOC els darrers 8 anys. Qui no sàpiga o no vullga pactar, pitjor per a ell.
Bon dia, Alteró
Programa electoral del BLOC, 1
Josep Lluís Pitarch Silla s’ha anat estructurant de manera allargassada, per haver crescut entre les carreteres i el ferrocarril. En la seua part Nord, cara a València, o siga l’Alteró, es concentren uns problemes molt específics, que el BLOC ens comprometem a intentar solucionar. Les coses mal fetes, ja estan mal fetes i no tenen remei, com per exemple: no haver rebaixat la pista, abans de fer el polígon, o no haver elevat el polígon, pel tema del drenatge de les aigües; o haver fet els edificis més alts de cara a l’Albufera, o siga impedint l’arribada de la brisa de la mar, deixant els xalets enfonsats com en un clot, al darrere de les finques altes. Ara es tracta de rematar la zona de la millor manera possible (l’Alteró II), de fer la modificació d’alguna errada i de rematar el que resta per fer. La nostra proposta contempla acabar les dotacions de serveis de la zona que estan actualment en construcció (Multifuncional i Escola Taller) i fer un nou Casal Jove, junt al Multifuncional. En un altre lloc, la construcció d’un Centre d’Atencions Mèdiques, per a evitar els desplaçaments a Mont-Olivet, que faria de segon ambulatori de Silla per als veïns de la zona (un punt ideal per a la seua ubicació pot ser el nou polígon del Rajolar, a l’altre costat de la via). És evident que els problemes del Casal de la Falla Reis Catòlics s’han de solucionar (possiblement caldrà cercar una nova ubicació més d‘acord amb les seues necessitats) i dotar de local l’Associació Parc de Sant Lluís. Un problema de la zona és l’escolar, perquè l’actual col·legi Reis Catòlics està al límit de les seues possibilitats, i per això caldrà plantejar-se una remodelació d’instal·lacions i la creació d’un nou col·legi, al Rajolar. L’existència de la via del ferrocarril, que separa el Rajolar de l’Alteró, s’ha d’afrontar amb intel·ligència, a base de fer una connexió sota les vies, ampla, alegre i peatonal, de manera que es puga passar d’un costat a l’altre amb facilitat, mentre arriba el moment de soterrar el ferrocarril. Finalment, com en la zona es donà el succés de la trobada de les Formes Incorruptes (1907), en el lloc exacte, que serà una plaça, caldrà erigir un monument commemoratiu.
Silla ha de començar, immediatament que passen les eleccions i es forme el nou govern, la confecció d’un nou pla d’ordenament urbà (P.G.O.U), que costarà llargues i intenses discussions, però que és inajornable, sobre tot perquè el sòl urbà i industrial s’ha esgotat. Al mateix temps s’han de continuar les obres de canalitzacions i desviaments de les aigües de pluja, de les quals ja tenim enllestida una bona part, ultimats els projectes i negociat el seu finançament amb la Generalitat. Això significa que estem en un gran moment per a Silla, raó per la qual el Bloc presenta les seues propostes. El compromís nacionalista amb el poble ha estat una constant i, si repassem la història dels darrers 30 anys, vorem que hem estat presents en tots els moments importants de la ciutat: amb la nostra crítica i amb la nostra aportació d’idees. Ara estem convençuts que, a partir de les properes eleccions, el poble ens renovarà la confiança i l’augmentarà, de manera que no hi haurà govern sense la participació del Bloc, perquè cap partit tornarà a tindre la majoria absoluta a Silla i s’haurà d’arribar a pactes entre dos o més partits, que és el millor que li pot passar a la democràcia, perquè les majories absolutes són sempre perjudicials per als interessos del poble i sols beneficien als del partit guanyador (els de la cassola). Al Bloc això de pactar no ens preocupa, perquè sabem governar mitjançant pactes: som especialistes. Evidentment, perquè siga possible ens ha de votar, quanta més gent millor.
No a les majories absolutes, al BLOC ens van els pactes Josep Lluís Melero En cap lloc, ser el partit més votat en unes eleccions garantix ser el partit que governa. Huí, més que mai, està demostrat que les situacions que obliguen als partits a buscar pactes són les que més convenen, perquè donen governs més plurals i pròxims a la realitat. El problema el tenen aquells partits que tenen l’obsessió malaltissa de les majories absolutes. La raó d’esta obsessió és senzilla: tenen por al diàleg i són incapaços de pactar amb ningú. Veiem el cas de Silla, on des de fa més de 12 anys no hi ha cap majoria absoluta. Els que demanen majories absolutes ho fan perquè no els agrada el diàleg i prefereixen un govern personalista (presidencialista), sota la màxima d’ací mane jo. Mal negoci per als ciutadans d’un poble això de tindre al govern una persona que no vol pactar, ni escoltar, ni tampoc negociar, i que aspira a tancar les portes de les institucions a la pluralitat d’idees, i a la realitat de la societat multicolor. Els del BLOC entenem que les majories absolutes són el preludi dels governs absoluts i en més d’una ocasió el preludi de la corrupció, ja que estes majories dificulten l’activitat opositora i la transparència que tota democràcia necessita. Els pactes són com obrir les finestres i deixar entrar l’aire; les majories absolutes com tancar-les i deixar que l’aire vaja carregant-se, fins fer-lo irrespirable. Hi ha qui diu que no donar-li el govern a qui ha guanyat les eleccions és antidemocràtic. Fem un repàs: a Galícia les eleccions les guanyà el PP, però el PSOE pactà amb el Bloque Nacionalista Galego i governen els socialistes; a Catalunya les eleccions les guanyà CIU, però el PSOE pactà amb Esquerra Republicana i Iniciativa i governen ells. Això per dir dos grans pactes, perquè n’hi ha més: pactes entre el PSOE i el PP contra els nacionalistes, n’hi ha un fum. Que no ens manipulen, pactar pacten tots, eixe no és el problema, el problema és que unes vegades “et convé” i unes altres no. El BLOC de Silla sabem pactar i volem pactar, encara que sols ho farem amb qui vullga treballar!
Aparcaments o carrers amples Enric Muñoz Estranyament hem assistit a una singular contradicció ideològica propiciada pels Verds: en lloc de defensar espais amples per als vianants, han eixit en defensa de tot el contrari, d’espais per als aparcaments. ¿Com és possible?: perquè han trobat una manera d’atacar l’equip de govern (a l’ataque!, s’ha dit Antonio Navarro). El veïnat demana més aparcaments, i ens pareix correcte. De fet nosaltres proposem que ens dediquem a fer tots els aparcaments possibles (vegeu el nostre programa a www.blocsilla.com) Però que els Verds, que practiquen la filosofia dels grans espais per als vianants, que tot el món vaja a peu, etc. s’apunten a la protesta és d’un cinisme desmesurat. Comprenem l’actitud dels Verds, perquè estem en campanya electoral i han vist una oportunitat de fer-se de notar. Però, a banda de l’oportunitat/inoportunitat, nosaltres volem oferir als Verds de Silla, als qui valorem les coses positives que proposen, la possibilitat d’estudiar conjuntament solucions als aparcaments, sense renunciar a les grans voreres, als grans espais verds, etc. Una cosa no ha d’estar renyida amb l’altra i, de moment, el nostre compromís va cap a la solució “total”: volem tots els aparcaments possibles. És clar que com no podrem fer-los amb diners propis haurem d’estudiar fórmules de finançament i per això els preguntem: estaran disposats a arribar a sistemes de concessions administratives (com per exemple la piscina coberta)? Què opinen?
Els veïns ens escriuen
5 Propostes electorals breus
Un veí de Silla, propietari d’un camp de l’Alteró II, ens manifestà en el seu moment la seua satisfacció i de la família pel resultat de la urbanització de la part de l’Alteró que no s’havia urbanitzat quan es feu la primera part. Ara li hem demanat que ens escriga una carta i ens ho conte:
GRANS PROJECTES: Els grans projectes aprovats, especialment el d’evacuació de pluvials, amb el concurs pressupostari de la Generalitat, s’han d’executar sense més dilacions, en els terminis acordats i amb el concurs pressupostari de la Generalitat, per a acabar amb el greu problema de la plaça d’Espanya, túnels, Rambleta, Sant Roc, etc.
“Senyor alcalde, En nom de la família vull manifestar-li que estem molt complaguts per la manera tan brillant com s’ha resolt el problema de la urbanització de l’Alteró perquè la reparcel·lació i l’execució del polígon en règim d’associació d’interès urbanístic ens ha permès obtindre unes rendes majors de les que ens imaginàvem. En efecte, si haguérem venut al principi, quan ens buscaven i ens donaven l’oro i el moro hauríem obtingut uns bons beneficis, però ara, gràcies al procés, en traurem 10 vegades més. Això vol dir que la gestió urbanística seguida a Silla ha estat correcta (de fet no s’ha denunciat cap cas irregular, com ha passat en tants pobles) i si ha passat alguna cosa extravagant (com en la Bega) haurà sigut atribuïble a la seua associació d’interès urbanístic, perquè a la nostra associació, on també hem tingut problemes, s’han pogut solucionar de manera prou àgil i eficient. Sense cap dubte, el fet de tindre, en el nostre cas, un bon president (Pep Mulet) ha estat molt important. Moltes gràcies, senyor Pitarch i continuen per aquest camí. Juan Domènech Alba”
URBANISME: Remodelarem la Plaça del Poble i la zona del centre, convertint el solar del Bar de Coa en un espai enjardinat, recuperant els espais del jardí de les monges i del cinema King per tal de crear places, peatonalitzar tot l’espai possible, amb aparcaments subterranis i zones verdes. TRANSPORT PÚBLIC: Farem que el tramvia de l’Horta Sud ens comunique amb Picassent, per Alcàsser, i amb Albal per Beniparrell; amb 4 parades a Silla: l’Alteró, Piscina Coberta, Parc de Sant Roc i RENFE. NOVES TECNOLOGIES: Adaptarem els ordinadors municipals al Sistema Operatiu Linux, estalviant-nos les llicències d’ús que demanen les grans multinacionals, dotarem d’internet tots els locals municipals i fomentarem el reciclatge d’ordinadors. ECONOMIA: Promourem edificis de titularitat municipal on s’instal·laran empreses innovadores, i bancs, assessories i advocats que vullguen estar més prop de la clientela.