AYDIN SOSYAL BİLİMLER LİSESİ 2008-2009 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9.SINIFLAR DENEY RAPORU
DERS: BİYOLOJİ DENEYİN ADI
Tarih : .... / ... / 20....
: BESİN MADDELERİNDE PROTEİN,YAĞ VE KARBONHİDRAT ARANMASI
YAPILDIĞI YER : Fen Bilimleri Laboratuarı DENEYDE KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER: Patates,Yumurta Akı, Ekmek İçi,Zeytin Yağı, İspirto ocağı, Havan, Bistüri, Pipet, Beher, Erlenmayer, Elma, Fındık, Ceviz İçi, Deney Tüpleri,Sıcakj Su Banyosu,Benedict ,fehling ve Biüret ayıraçları,lugol çözeltisi,beyaz kağıt. DENEYİN AMACI: Besin maddelerinde bulunan protein,yağ ve karbonhidrat varlığını çeşitli Ayıraçlar ve yöntemler kullanıp öğrencilere nitel gözlem yaptırarak ispatlamak amacımızdır. DENEYİN YAPILIŞI: PROTEİN TESTİ: Yumurta akından 5 ml kadar deney tüpüne alınır. Üzerine 3ml kadar Biüret ayıracında ilave edilir ve beklenir. YAĞ TESTİ: Bir Miktar Zeytin Yağı Beyaz Kağıda Dökülür.Sonra Ceviz Ve Fındık İçleri Başka Bir Beyaz Kağıda Sürtülür. KARBONHİDRAT TESTİ:
a) GLİKOZ TESTİ: Elma ve havuç özütü çıkarılır.Deney tüplerine konur.Üzerlerine bir miktar fehling veya benedict çözeltisi ilave edilip tüpler bir süre renk değişikliğinin gözlenebilmesi için sıcak su banyosunda bekletilir.
b) NİŞASTA TESTİ: Bir deney tüpüne ekmek içi konur ve üzerine birkaç damla lugol damlatılır. Yine
patates
kesilerek
üzerine
yine
birkaç
damla
lugol
damlatılır.
SONUÇ: Protein testinde Biüret ayıracı ile reaksiyon sonucu mor menekşe bir rengin oluşumu yumurta akında protein varlığının ispatıdır. Beyaz kağıtta yağ ile muamele sonucu oluşan saydamlık fındık, ceviz gibi besinlerdeki yağ varlığının bir ispatıdır. Glikoz testinde sıcak su banyosunda bekletilen deney tüplerinde ısı etkisi ile fehling ayıracı ile oluşan tuğla kırmızısı renk oluşumu glikoz varlığının bir ispatıdır. Nişasta testinde besinlerin üzerine lugol çözeltisi dökülmesi sonucu mor siyah bir renk oluşumu gözlenmesi de ekmek ve patateste nişasta varlığının göstergesidir. ALİ İHSAN KIRTAŞ UZMAN BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ
M.ADİL ÖZOYLUMLU OKUL MÜDÜR V.