Cum iti atingi țelurile propuse? Să-ți dorești un lucru nu e suficient. Să faci pași în direcția lui e puțin mai bine. Dar cel mai bun lucru care-l poți face este să afli cum au făcut alte persoane care au reușit. Vreau să-ți arăt din proprie experiență ce tehnică folosesc eu pentru a-mi alege țeluri și a le duce la îndeplinire. Dacă ești mai productiv, probabil ți-ai făcut deja lista cu țelurile pe care vrei să le îndeplinești anul acesta. Vrei să le realizezi și te-ai gândit la 2-3 premii cu care te vei delecta când le vei duce la bun sfârșit. Într-adevăr, îți dai silința prin faptul că-ți notezi dorințele, că te pregătești să ți le îndeplinești. Nu vreau să te descurajez dar fii sincer cu tine, câte dintre țelurile pe care ți le-ai propus la începutul anilor trecuți ți le-ai și îndeplinit? Prima dată când am lucrat la materialul acesta am început să scriu cum îmi setez eu țelurile, ce metode folosesc ca să mă asigur că le ating, cum le împart, etc. … am șters tot! Vreau să facem un mic exercițiu practic. Deschide notepad sau ia o foaie de hârtie și scrie acolo 10 țeluri pe care dorești să le îndeplinești în anul acesta. Alocă-ți 5 minute, ai timp. De exemplu: “vreau să dau jos 10 kg, vreau să scap de stres, vreau să-mi încep afacerea, vreau să am timp pentru prietenii mei, vreau să mă ocup mai mult de dezvoltare personală”. Gata? Acum vom aplica tehnica SMART pe ele (un țel SMART este un țel Specific, Măsurabil, Abordabil, Realist, delimitat în Timp).
Prima întrebare: este un țel concret? Taie sau reformulează toate țelurile care nu au un răspuns clar la următoarele întrebări esențiale: de ce-mi doresc asta? ce vreau să realizez prin asta? De exemplu: “vreau să reiau legături vechi” devine “vreau să-mi reiau contactul cu cunoștințele mai vechi pentru că”.
A doua întrebare: este măsurabil?
Când întâmpinăm greutăți avem tendința să abandonăm ce ne propunem. Uităm instant cele 2 luni în care am făcut numai progrese și mica noastră scăpare ia proporții uriașe. Având un țel măsurabil putem să ne reamintim cât am progresat până acum. Acest lucru împreună cu tehnica Succesul Aduce Succes ne garantează reușita. Taie sau reformulează toate țelurile care nu sunt măsurabile. Întrebarea esențială: cum îmi dau seama că mi-am atins țelul? De exemplu: “vreau să slăbesc” devine “vreau să slăbesc 6 kg în 3 luni”.
A treia întrebare: este un țel abordabil? Nu sunt eu omul care spune “nu pot” dar tot ce rămâne pe listă trebuie să poată fi realizat în acest an. Întrebarea esențială: pot să-l ating în acest interval de timp? De exemplu: “vreau să am o afacere de milioane” devine “vreau să încep o afacere care să îmi aducă un venit de X ron pe lună”.
A patra întrebare: este un țel realist? Întrebarea esențială: e un obiectiv pentru care sunt dispus să muncesc? Pot să-l duc la îndeplinire? Dacă da -> rămâne pe listă. Dacă nu, îl tai. De exemplu: “Aș vrea să merg în Africa de Sud”. Pot să fac asta? Sunt dispus să fac anumite sacrificii pentru această călătorie?
Ultima întrebare: îl pot delimita în timp? Dacă nu ești obișnuit cu sportul și îți propui “să faci sport până ajungi la 50 de flotări” după o scurtă perioadă îți vei pierde motivația. De ce? Pentru că lucrezi cu necunoscute. Tu nu știi cât timp va dura, cât timp trebuie să depui efort și ai senzația că muncești fără să ai niciun beneficiu din asta. Fixând o dată de stop pentru noul țel ne dă senzația de “hai că pot, mai am încă puțin”. Dacă avem sfârșitul bine delimitat putem să ne mai forțăm puțin și încă puțin până îl atingem. De exemplu: (presupunând că încep să fac sală) “reușesc să fac 50 de flotări până în aprilie”. Cum arată foaia ta acum?
Vei observa că după tăieturi și reformulări îți vor rămâne 3-4 obiective pentru noul an. Acestea sunt obiectivele tale S.M.A.R.T., obiective pe care vrei să le faci, poți să le faci așa că începe să le faci! Răspunde-mi mai jos la întrebarea: care sunt obiectivele tale pe anul acesta?