Zirconiul in stomatologie Lucrari dentare din zirconiu
Zirconiul este un material care a aparut recent si a revolutionat stomatologia. Datorita proprietatilor exceptionale, acesta poate fi folosit in mai multe scopuri. Pentru prelucrare, este nevoie de sisteme computerizate extrem de sofisticate. Zirconiul este un un material ceramic de culoare alba care se prezinta sub forma de blocuri de diverse forme si marimi. In stomatologie nu se foloseste zirconiul pur, ci o combinatie chimica a acestuia numita oxid de zirconiu
lucrari dentare cu schelet de zirconiu si cu schelet metalic
Care sunt proprietatile zirconiului ?
Este extrem de rezistent si de dur. Este practic cel mai rezistent material folosit in stomatologie pana la aceasta ora. Deoarece zirconiul este o ceramica de culoare alba cu o transluciditate caracteristica, lucrarile pe baza de zirconiu vor avea o estetica deosebita pentru ca nu vor mai avea in componenta nici un fel de metal. Ca si aurul, este extrem de biotolerabil, nu are efect alergic si, nefiind metal, nu corodeaza. Fiind executate cu sisteme computerizate, lucrarile pe baza de zirconiu sunt de o precizie desavarsita. Din pacate, este inca extrem de scump. Atat materialul in sine cat si aparaturile necesare prelucrarii lui conduc la obtinerea unui cost final ridicat.
Utilizarile zirconiului in stomatologie
Scheletul de sustinere al lucrarilor ceramice
Este cea mai importanta utilizare a zirconiului. Lucrarile cu schelet de sustinere din zirconiu vor avea o rezistenta si o estetica deosebita. Se pot confectiona atat coroane dentare simple cat si punti intinse. Se foloseste destul de des pentru confectionarea lucrarilor pe implanturi.
coroana ceramica cu schelet de zirconiu
punte ceramica cu schelet de zirconiu
Lucrari protetice integral din zirconiu In anumite cazuri, mai ales pe dintii din spate, se pot executa coroane sau punti dentare din zirconiu, fara strat ceramic. Acestea vor avea o culoare alba, pastrand toate avantajele zirconiului.
lucrari protetice din zirconiu integral
Implanturi dentare In cele mai multe situatii, doar bontul artificial al implantului este confectionat din zirconiu. Pentru a obtine cele mai bune rezultate estetice, se recomanda ca peste implanturile dentare din zirconiu sa se execute lucrari protetice tot din zirconiu. Totusi, in anul 2011 a fost lansat pe piata primul implant integral din zirconiu. Citeste aici un articol interesant despre acest nou tip de implant.
Prelucrarea zirconiului Zirconiu se prelucreaza exclusiv prin frezare computerizata, fiind necesare aparate sofisticate de o inalta precizie. Etapele realizarii scheletului de zirconiu implica mult mai putin participarea tehnicianului dentar, majoritatea fazelor realizandu-se cu ajutorul sistemelor automatizate.
Sistemele CAD/CAM Sunt sisteme extrem de evoluate cu ajutorul carora se pot realiza atat lucrari de zirconiu cat si lucrari integral ceramice (fatete, inlay-uri, coroane etc). Sunt formate, in mare, din 2 parti.
Scanerul : este un sistem computerizat care realizeaza imagini 3D ale amprentei dentare sau a modelului de gips. Imaginea astfel obtinuta se numeste amprenta digitala.
amprenta digitala Dupa inregistrarea acestor imagini, calculatorul poate proiecta a mare varietate de lucrari dentare : coroane unice punti dentare, incrustatii, fatete etc. Aparatul foloseste o tehnologie asemanatoare cu cea din industria aeronautica. Precizia proiectarii este extrem de ridicata, sistemul avand o marja de eroare de sub 20 de microni. Dupa proiectare, computerul trimite datele masinii de frezat
Masina de frezat : este sistemul care executa frezarea blocurilor de zirconiu conform informatiilor primite de la computer. Foloseste freze speciale cu o precizie desavarsita.
sistem CAD/CAM
Etapele confectionarii scheletului de zirconiu
Dupa incheierea prepararii dintilor prin slefuire, se ia amprenta totala a arcadelor dentare.
Exista si posibilitate efectuarii unei amprente digitale cu ajutorul camerei intraorale. Aceasta metoda este mult mai bine tolerata de catre pacienti si se foloseste pe scara larga in ultimul timp. Amprenta digitala poate fi transmisa direct calculatorului.
Daca nu s-a folosit amprenta digitala, se toarna modelele de gips, apoi se plaseaza modelele sau amprenta in scanerul computerizat. Acesta va crea o imagine tridimensionala a cazului protetic. Se introduc datele specifice cazului clinic in calculator. Acesta va proiecta lucrarea si va trimite informatiile masinii de frezat. Masina de frezat va executa scheletul lucrarii taind din blocurile de zirconiu. Precizia este desavarsita. Dupa frezare, scheletul de zirconiu se introduce intr-un cuptor special la temperaturi de peste 1500 grade Celsius timp de 6-7 ore. Aceasta operatiune se numeste sinterizare si are scopul de a creste rezistenta zirconiului la rupere si tractiune.
schelet de zirconiu punte dentara frontala Dupa finalizare, scheletul se trimite la cabinetul stomatologic pentru proba. Daca lucrarile vor fi realizate integral din zirconiu, sistemul CAD/CAM va fi programat in executia definitiva a lucrarii. Bonturile artificiale folosite la implanturile dentare sunt prefabricate si se livreaza in seturi de diverse forme si marimi.