Adhd Si Deficienta,teme.rtf

  • Uploaded by: Ungurean Maslin Ionela
  • 0
  • 0
  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Adhd Si Deficienta,teme.rtf as PDF for free.

More details

  • Words: 2,342
  • Pages: 10
DEBILITATEA MINTALA

Este gradul cel mai usor al deficientei mintale.

Absenta unor anomalii fizice evidente face ca multi debili mintali sa nu se deosebeasca de persoanele normale. Debilul mintal poate trece neobservat in perioada prescolara, mai ales daca familia se ocupa intens de educatia lui, daca nu prezinta tulbrari de conduita, datorita faptului ca memoria il ajuta sa achizitioneze o serie de cunostinte elementare si cu caracter concret.

Dupa cum declara si Binet: "in mod necesar intre copilul normal si cel debil exista unele diferente evidente si altele ascunse".

Pentru a intelege mai bine categoria copiilor debili mintal ar trebui un studiu aprofundat pe 3 perioade de dezvoltare: mica copilarie, perioada prescolara, perioada de la inceputul scolaritatii pana la adolescenta.

Insa primelor 2 perioade le-au fost consacrate prea putine studii, din conditii obiective si subiective. Extrema variabilitate a simptomelor nu permit descrierea unui tablou univoc la nivelul dat si aceasta cu atat ma mult cu cat tlburarile initiale de comportament se atenueaza, uneori putin cate putin sau nu apar decat dupa un anume timp. Sub aspectul evolutiei acestor copii, studiile evidentiaza ca tulburarile initiale sunt premergatoare unor tulburari ulterioare, in special unei bune dezvoltari subnormale.

La varsta prescolara sunt greu de recunoscut, cu exceptia intarzierilor grave care sunt usor si repede recunoscute.

Forme clinice. Grupa debililor mintali este extrem de eterogena. Ea a fost impartita in doua mari forme clinice:

. debilul armonic, la care insuficienta mintala este primordiala;

. debilul dizarmonic, la care tulburarile intelectuale sunt asociate cu cele afective.

Debilul armonic se caracterizeaza prin arieratie intelectuala simpla, posibil de compensat datorita calitatilor afective. El este docil, muncitor, pasiv, ascultator, adaptabil la conditiile sociale inferioare, cu posibilitati de integrare profesionala in urma orientarii corecte. Toate acestea fac ca debilul armonic sa fie educabil.

Retardatul intelectual este relativ armonios si se manifesta indeosebi ca intarziere scolara, cu dificultati in activitatea de achizitie, fara sa fie insotita de tulburari de natura motrica, sociala. In adaptarea profesionala si sociala debilul mintal armonic manifesta un grad relativ de independenta, fiind necesare totusi asistenta si supravegherea educativa.

Debilul dizarmonic, numit si debilul complet,este caracterizat prin preponderenta tulburarilor de comportament si a celor afective. Retardatul intelectual este asociat cu tulburari afective estimate la un procent de 50%, cu tulburari comportamentale care devin preponderente sau cu tulburari psihomotrice de o intensitate relativ mai mare sau mai mica.

Se disting mai multe forme de manifestare a debilului dizarmonic:

A - Debilul dizarmonic instabil, care se caracterizeaza prin incapacitatea de a se concentra si fixa asupra unei sarcini, de a se desfasura o activitate intr-un spatiu delimitat, curios fara a fi atent, interesat fara a-si fixa interesul, permanenta gitatie si tendinta de turbulenta jenent in mediul scolar, comportament incoerent, conduita caracterizata prin minciuna, fuga, vagabondaj, randament inconstant, impulsiv, atitudini dezordonate, incoerente.

B - Debilul dizarmonic excitat, care se caracterizeaza prin agitatie motrica permanenta, expansivitate si stare de euforie, vorbeste neincetat, comunicare aparent buna, dar caracterizata prin saracie, vesela, deschisa, lipsita de interese.

C - Debilul dizarmonic emotiv, are caracteristici similare celor ale instabilului, insa cu o instabilitate afectiva mai pronuntata, dar cu un nivel intelectual sensibil superior acestuia. Reactiile sunt in general exagerate, oscland intre exuberanta excesiva si inhibitie, cautand in permanenta acceptarea si aprobarea celor din jur. Sensibil la critica, stapanit de sentimentul de

inferioritate, evita competitia.

PROSTUL - este caracterizat prin capacitate mnezica buna, cu o aparenta usurinta verbala, insuficienta intelectuala insotita de tulburari comportamentale, lipsa de interes, credul, vanitos, extrem de susceptibil, lipsit de spirit critic si autocritic, randament scolar mediocru, incapabil de efort sustinut.

LENESUL - este o consecinta determinata de mecanisme diferite, fapt ce implica acceptarea a doua tipuri: lenea ocazionala si lenea din nastere, caracterizata prin indolenta, lipsa de dinamism, incapacitate de decizie.

Cu toate aceste particularitati aparute in dezvoltarea diverselor categorii de debili mintali, sunt niste elemente comune caracteristice debilitatii mintale, si anume:

- in planul senzorial - perceptiv se remarca dificultati de analiza. Ei au o percepere globala a obiectelor sau imaginilor, in detrimentul sesizarii elementelor componente. Au tulburari evidente in distinctia figura - fond. Exista o importanta tendinta la perseverare. Datorita debitului mintal fata de activitate apar dese confuzii. Datorita sintezei deficitare, reconstituirea perceptiva se realizeaza incomplet sau este chiar imposibila. Se remarca ingustimea campului perceptiv (percepere limitata a numarului de elemente, a locului ocupat de obiecte, a raportului dintre ele, distanta, pozitie), dificultati in perceperea imaginilor, perceptie distorsionata.

- gandirea reprezinta caraceristica principala pentru evaluarea gradului handicapului mintal. Sunt afectate toate operatiile gandirii. Gandirea este concret intuitiva, predominant situationala, caracterizata prin dificultati de analiza si sinteza, ganeralizare si abstractizare, comparatie si concretizare. Inclinatie mare spre stereotipie in gandire si actiune.

RECUPERAREA DEFICIENTULUI MINTAL.

Scopul si sarcinile muncii educative din scoala ajutatoare.

Cu toate caracteristicile deficientei mintale, folosind metode adecvate, intr-un mediu stimulativ, la deficientul mintal, in functie de deteriorarea intelectului, se pot elabora motivatii gradate pentru activitati si abilitati care sa faciliteze procesul instructiv - educativ de un anumit nivel.

Activitatea educativa trebuie sa porneasca de la punctul de vedere ca elevul deficient poate fi educat si ca el nu este predestinat biologic anormalitatii.

In recuperarea deficientului mintal, in general, trebuie sa se tina seama de aspectul medical, psihologic, pedagogic si sociologic. Depistarea precoce si precis conturata a prezentei deficientei mintale de orice grad reprezinta o conditie de baza in vederea unei reabilitati adecvate. Aceasta depistare nu se poate realiza decat in cadrul unei echipe discilinare formata din medic, psiholog, defectolog. Activitatea acestei echipe se va indrepta spre investigarea clinica si elaborarea diagnosticului, recomandarea si urmarirea aplicarii tratamentului etiopatogenetic, alegerea activitatii educativ - compensatorii optima, in raport de cazurile individuale. Este stiut, copiii cu intelect liminar pot trece neobservati in scolile mai putin pretentioase. Cei cu deficienta mintala usoara se adapteaza relativ bine la formele invatamantului special si isi pot forma unele abilitati pentru activitati. La cei cu deficienta mintala severa sau profunda accentul se pune pe activitatile de socializare, de autoservire si de insusire a unor activitati legate de exercitarea de profesii simple, stereotipe si supravegheate.

Pornind de la acelasi nivel de debilitate mintala, "debilii normali" (debilitate endogena innascuta) deveniti adulti se adapteaza mai bine decat "debilii patologici" (debilitate exogena dobandita) la aceleasi cerinte sociale. Din aceste motive este mai legitim sa se vorbeasca despre "tablourile" debilitatilor mintale, decat despre un tablou unic al debilitatii mintale.

Cercetarile comparative (A. Strauss, Chira, Santucci) releva faptul ca in timp ce debilii endigeni se prezinta aproape normali pe plan motor si psihomotor, cei exogeni, din cauza unor leziuni ale SNC prezinta accentuate insuficiente motorii si psihomotorii, precum si de structurare spatio temporala, de organizare perceptiva, de ritm etc.

De asemenea, tulburarile perceptiei, gandirii, pronuntata incapacitate de concentrare a atentiei, impulsivitatea etc., par sa diferentieze debilii endogeni de cei exogeni.

Pentru reusita in instruirea, educarea si incadrarea in munca a deficientului mintal trebuie aplicate metode si procedee specifice defectologice, strict individualizate. Trebuie sa se tina seama de factorii subiectivi, forma si gradul handicapului, evolutia si nivelul dezvoltarii functiilor neafectate, posibilitatea suplinirii unor functii deteriorate de catre functiile nervoase si mecanismele prin care se produce compensarea, starea psihica a copilului, varsta cronologica si mentala, sexul, probabilitatea evolutiei ulterioare.

Principalele forme de recuperare sunt realizate prin:

. invatare - realizata cu metode si procedee diferite, adaptate in functie de forma invatarii;

. recuperare prin psihoterapie - la deficienta mintala usoara si medie, care contribuie la refacerea psihica si psihosociala. Rezultate mai bune se obtin prin psihoterapia sugestiva si de relaxare, data fiind capacitatea sugestiva a acestora si faptul ca sunt usor influentabili si dependenti de cei din jur;

. recuperare prin terapie ocupationala - reprezinta baza si poate fi aplicata cu succes in toate formele de handicap (ludoterapie, meloterapie, artterapie, prin dans, ergoterapie).

In recuperare se urmareste: valoarea maxima a posibilitatilor individuale, antrenarea functiilor psihice nealterate astfel incat sa poata prelua activitatea functiilor afectate, in vederea formarii unor abilitati si comportamente care sa-I permita integrarea optima in viata profesionala si sociala, pregatirea psihologica pentru a-si crea o stare afectiv - emotionala corespunzatoare.

Pentru acestea sunt necesare:

-

cunoasterea particularitatilor psiho - intelectuale ale copilului;

-

stabilirea diagnosticului si a prognozei;

-

utilizarea unei metodologii adecvate.

Domeniul principal al educatiei fiind educarea trasaturilor morale, trebuie sa se puna accent pe educarea spiritului de disciplina, a dragostei pentru activitate, pentru munca si o atitudine corecta pentru munca, educarea deprinderilor de conduita civilizata, educarea simtului de dreptate - sinceritate, educarea cinstei, curajului si vointei.

Obiectivele educatiei trebuie sa urmareasca formarea de notiuni, convingeri, formarea de deprinderi de conduita corespunzatoare, educarea sentimentelor, formarea trasaturilor de vointa si caracter.

Eficienta institutiilor consacrate educatiei si instruirii deficientilor mintali este apreciata prin masura in care ele reusesc sa-i faca apti pentru asigurarea unei existente totale sau partiale prin munca pe care o vor desfasura. In general se admite ca randamentul in munca al deficientului mintal este mai bun decat prognosticul scolar, deoarece motivatia in procesul muncii este mai puternica si mai adecvata, precum si pentru ca reusita profesionala nu implica exact aceiasi factori ca si reusita scolara. Reusita scolara implica mai ales gandirea verbal - logica, domeniul cel mai deficitar al deficientului mintal, in timp ce reusita profesionala vizeaza, de regula, diverse aptitudini psihmotorii, senzoriale, fizice, precum si factori non-intelectuali de personalitate (motivatii, aptitudini) care nu sunt asa deficitari si care pot compensa, in parte, deficienta mintala a individului.

Munca da deficientului incredere in sine, il face mai stapan din punct de vedere afectiv, il apropie de modul de viata al normalului. Cu cat este mai repede integrat social si in special in activitatea de munca specifica nivelului sau intelectual, cu atat se evita mai mult aparitia tulburarilor de conduita.

Dupa cum arata si M. Rosca "integrarea deficientului mintal intr-un colectiv de munca depinde nu numai de particularitatile sale psihice sau de nivelul de pregatire, ci si de particularitatile colectivului in care intra, de atitudinea de intelegere, ajutor si cooperare pe care o au normalii fata de el".

In concluzie, succesul interventiei se bazeaza pe precizarea formei de interventie, adecvarea continutului teoretic si metodologic la structura personalitatii individului asupra caruia se

intervine, cunoasterea profunda a capacitatii, posibilitatilor si limitelor de invatare ale deficientului mintal, cunoasterea nivelului instructiv - educativ atins.

ADHD este o tulburare comportamentală care afectează mai ales copiii și se manifestă prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau unei anumite acțiuni. Netratată poate avea consecințe negative pe termen lung (psihologice, sociale, economice). ADHD (în engleză Attention Deficit Hyperactivity Disorder) înseamnă Deficit de Atenție / Tulburare Hiperkinetică și este una dintre cele mai frecvente afecțiuni comportamentale întâlnite la copii și adolescenți. Studiile arată că un procent de 5% din copiii de vârstă școlară prezintă simptome ADHD (1-2 din copiii dintr-o clasă de 30).

ADHD debutează în copilărie și poate persista și la vârsta adultă. Deși la unii copii simptomele ADHD dispar odată cu înaintarea în vârstă, în jur de 60% pot prezenta simptome și la vârsta adultă.

ADHD afectează sexul masculin mai mult decât pe cel feminin.

Raportul băieți:fete este 4:1. Diagnosticul la fete este mai dificil, căci predomină forma ADHD cu inatenție. ADHD poate fi tratat numai medicamentos.

Conform studiilor, fără tratament, 30% dintre cei care suferă de ADHD merg către delincvență juvenilă. Dacă nu au inteligență superioară, o familie care să-i susțină, dacă părinții sunt șomeri, dacă nu au suportul educațional și material, ajung să comită infracțiuni.

Un alt studiu de psihopatologic realizat în cadrul Direcției Generale a Penitenciarelor din România a relevat faptul că 85% dintre deținuți suferă de ADHD.

Un copil cu ADHD care nu este diagnosticat și tratat la timp se va confrunta cu multe probleme acasă și în societate.“ Din cauza comportamentului la școală va fi izolat de grup, va fi respins de colegi. Profesorul îl va certa pentru că nu e atent. Acasă, simțindu-se ei înșiși vinovați, părinții își

vor revărsa și ei angoasele pe copil. Cu timpul, atât situația de la școală, cât și cea de acasă vor înrăutăți simptomele, iar în lipsa tratamentului, copiii cu ADHD devin agresivi, dezvoltând comportamente antisociale

ADHD cu inatenție (in engleza ADHD-predominantly inattentive sau ADHD-PI sau ADHD-I) este una din cele trei subtipuri de ADHD (Deficit de Atenție / Tulburare Hiperkinetică). Aceasta afecțiune se poate manifesta la preșcolari, școlari si adolescenți.

Conform DSM IV simptomele ADHD sunt:

Incapacitatea copilului de a-și menține atenția și aceasta este ușor perturbată de stimulii din jur; Hiperactivitatea, ducând la un comportament inadecvat; Impulsivitatea (afectarea ariilor cerebrale de inhibiție) care îl determina pe copil să se implice în diverse activități chiar foarte riscante fără a putea evalua gravitatea riscurilor. Simptomele de neatenție

ignoră detaliile greșește din neglijență își menține cu greutate concentrarea la lucru sau la joacă pare să nu asculte atunci când cineva i se adresează direct nu respectă instrucțiunile nu termină ceea ce a început are dificultăți în a-și organiza sarcinile și activitățile evită activitățile care necesită efort intelectual susținut pierde lucruri de care are nevoie este distras de zgomote exterioare

este uituc în activitățile lui

Simptomele de hiperactivitate-impulsivitate Hiperactivitatea

aleargă sau se cațără atunci când nu ar trebui vorbește excesiv. se agită sau se foiește. trebuie să se ridice de pe scaun. are dificultăți în desfășurarea activităților de timp liber nezgomotoase. este în mișcare, parcă ar fi animat de un motor.

Impulsivitatea

răspunde înainte ca întrebările să fie complete. are dificultăți în a-și aștepta rândul. întrerupe sau deranjează alte persoane.

Deoarece toți copiii se comportă uneori astfel, diagnosticul de ADHD poate fi stabilit unui copil numai de către un specialist. Procesul terapeutic la copiii și adolescenții cu ADHD

Procesul terapeutic cuprinde trei etape de bază

Evaluarea inițială: Ca parte a evaluării diagnostice, medicul sau specialistul de asistență sanitară determină simptomele țintă și gradul inițial de afectare.

Strategia terapeutică: Medicul stabilește o strategie terapeutică prioritizând simptomele țintă și determinând metodele terapeutice cele mai potrivite pentru reducerea acestora.

Monitorizarea simptomelor și adaptarea strategiei: Una dintre componentele cele mai importante ale tratamentului ADHD este monitorizarea simptomelor din diferite domenii (cum ar fi învățarea, rezultatele școlare, interacțiunile familiale și relațiile cu persoanele de aceeași vârstă) și din diferite medii (de exemplu acasă, la școală, în afara programului școlar).

Related Documents

Adhd
November 2019 25
Adhd
May 2020 16
Adhd
June 2020 14
Adhd
December 2019 18

More Documents from ""