Umeå universitet 2009
Publikationen kan beställas från Umeå universitet, Informationsenheten. Du kan också beställa den i alternativa format. Dokumentet (i Word- och PDF-format) finns att ladda ner från Umeå universitets webbplats <www.umu.se>.
Produktion: Informationsenheten och Print & Media, Umeå universitet, 2008/2004654. Tryck: Taberg Media Group AB. Foto: Jens Assur, Samuel Bengtson, Norrlandia/Calle Bredberg, Mattias Pettersson, Gösta Wendelius m. fl.
Välkommen till Umeå universitet! Umeå universitet är målmedvetet, nyfiket och nytänkande. Det har vi våra anställda och 29 000 studenter som har valt oss att tacka för. Men det är också tack vare alla våra samarbetspartner i regionen och i övriga landet. Våra studenter kommer från hela Sverige och världen. På Campus Umeå är det gångavstånd mellan alla vetenskapliga discipliner, utbildningar och studiemiljöer. Vi är samtidigt en av Nordens största aktörer när det gäller akademisk distansutbildning. Vi har lärocenter över hela Norrland, permanent verksamhet i Lycksele och Kiruna samt på Campus Skellefteå och Campus Örnsköldsvik. Vi bedriver stark, internationell toppforskning, inom bland annat åldrande- och befolkningsforskning, infektionsforskning samt växt- och skogsbioteknik. Vår ambition är att utvecklas till ett av landets starkaste forskningsuniversitet. Umeå universitet är en internationell aktör och vi är också en dynamisk kraft i den regionala utvecklingen. Göran Sandberg, rektor vid Umeå universitet
3
Utbildning Umeå universitet är ett av landets största utbildningsuniversitet. Vi har ett brett och attraktivt utbildningsutbud. Bland våra omkring 2 000 kurser kan våra studenter ta poäng i allt ifrån vinkunskap till kvantfysik. De drygt 150 utbildningsprogrammen leder till så skilda yrken som sjukgymnast, manusförfattare och processoperatör. Universitetet har också ett stort utbud av masterprogram och -kurser som lockar många internationella studenter. Vi har goda studiemiljöer och lärare med hög vetenskaplig och pedagogisk kompetens. Internationella bedömare utsåg 2008 Designhögskolan och 2007 institutionen för historiska studier vid Umeå universitet till en av Sveriges fem mest framstående utbildningsmiljöer. De studenter som av olika anledningar inte har möjlighet att studera i Umeå erbjuds ett stort antal distans- och nätkurser. Umeå universitet är också etablerat i fyra andra städer med Campus Skellefteå och Campus Örnsköldsvik samt i Kiruna och Lycksele. Vi är väldigt stolta över att omkring 29 000 studenter väljer att studera hos oss.
4
Snabbfakta om Umeå universitet • Studenter: 28 591, 62 % kvinnor, 38 % män • Internationella studenter: 6,2 % • Anställda: 4 060, 53 % kvinnor, 47 % män • Professorer: 299, 20 % kvinnor, 80 % män • Lärare/forskare: 2 000, 40 % kvinnor, 60 % män • Fakulteter: 4 • Institutioner/arbetsenheter: ca 50 • Centrumbildningar: 24 • Årsomslutning: 3,2 miljarder
En stjärna till professor Restauranghögskolan vid Umeå universitet är ett välkänt namn både i Sverige och utomlands. Det har inte minst de adjungerade professorerna Gert Klötzke och Marcus Samuelsson sett till. Den senaste rekryteringen till den välmeriterade lärarstaben är stjärnkocken och den numera adjungerade professorn Mathias Dahlgren, en av få svenska kockar med en stjärna i Guide Michelin.
Sveriges fjärde arkitektutbildning Arkitekthögskolan i Umeå öppnar portarna hösten 2009 som den fjärde i sitt slag i Sverige samtidigt som den kommer att skilja sig från de redan etablerade utbildningarna. Det är stor spännvidd mellan de ämnen som ska ingå. Totalt kommer Arkitekthögskolans nya hus nedanför Konsthögskolan vid Umeälven att bestå av närmare 7 000 kvadratmeter i tre plan.
Universitet och företag utbildar varandra
”Jag har haft glädjen att besöka Umeå universitet vid ett par tillfällen och det har varit mycket stimulerande. Jag har mött en dynamisk miljö med engagerade människor. Intresset när jag i aulan berättade om min rymdresa var enormt och hjärtligt. Jag ser fram emot fler besök i Umeå.”
Umeå universitet har tillsammans med 14 företag startat en unik forskarskola. Företagsforskarskolan ger både företaget och doktoranden ny kompetens. En ett år lång industripraktik ingår bland annat i utbildningen. Bland de företag som ingår i projektet märks: SKF, Umetrics, Bioresonator, Umeå Energi, Processum/Domsjö/Akzo Nobel, Surgical Sciences, Logica Handelsbanken, Siemens Laser, Omnio Healer, Örhlings PWC, Sekab och Sveaskog.
Christer Fuglesang, astronaut och hedersdoktor vid Umeå universitet
5
Forskning Många av våra närmare 2 000 forskare/lärare tillhör redan den nationella och internationella toppen. Vår ambition är att utvecklas till ett av landets främsta forskningsuniversitet. Satsningen på starka forskningsområden, som inleddes 2006, har visat sig vara mycket framgångsrik. Vi bedriver stark, internationell excellensforskning, inom bland annat åldrandeoch befolkningsforskning, infektionsforskning och växt- och skogsbioteknik. Nu bygger vi vidare genom att införa karriärbidrag till våra mest framgångsrika forskare för att de ska få en möjlighet att flytta fram sina positioner ytterligare. Forskningen vid Umeå universitet spänner över många discipliner och vetenskapsområden. Huvuddelen av den forskning som bedrivs är grundforskning, nyfikenhetsstyrd forskning, som inte leder till några omedelbara tillämpningar. Resultatet blir oftast att ytterligare en pusselbit upptäcks som det internationella vetenskapssamhället kan bygga vidare på för att till slut få en klar bild av hur något är uppbyggt, hur sammanhangen ser ut, något som då kan förvandlas till en praktisk tillämpning.
Linnéstöd till infektionsforskning Forskare vid laboratoriet för molekylär infektionsmedicin, Umeå Centre for Microbial Research, UCMR, tilldelades 2008 ett Linnéstöd på 90 miljoner kronor. Laboratoriet består av ett antal internationellt framstående forskare inom mikrobiologi, molekylärbiologi, kemi och fysik. Det övergripande målet är att få en ökad kunskap om sjukdomars orsaker på molekylnivå och vad som gör bakterier, virus och parasiter sjukdomsframkallande. Forskarnas förhoppning är att deras arbete ska leda till nya antibiotikum eller vaccin mot magcancer, harpest eller någon annan infektionssjukdom.
Världsledande infektionsforskare återvänder Tack vare Baltics donationsfond har professor Staffan Normark fått möjlighet att etablera en forskargrupp vid Umeå universitet. Normark är internationellt framstående inom forskning om bakteriers sjukdomsframkallande egenskaper. Han har framförallt studerat E.coli-bakterien och dess olika stammar. För närvarande studerar han pneumokocker och deras förmåga att ge upphov till lunginflammation och blodförgiftning. Han har även intresserat sig för de mekanismer som leder till antibiotikaresistens. Infektionsforskning är ett av Umeå universitets starka forskningsområden.
6
Granen nytt fokus för skogsbiotekniken Vid Umeå Plant Science Centre, UPSC, bedrivs skogsbioteknikforskning i internationell toppklass. Hittills har forskningen framförallt varit inriktad på asp och modellväxten backtrav. I och med att UPSC utsågs till ett av landets Berzelii-centrum öppnade sig möjligheten att på allvar börja utforska granen. Förhoppningen är att forskarna ska hitta verktyg för att kunna öka skogstillväxten och anpassa träden till ett nytt klimat. De tror också att det kommer att gå att få fram vedfiber, som lämpar sig för olika slutanvändningar, allt ifrån bioenergi till nya kompositmaterial.
Ännu en hedersdoktor vid Umeå universitet får Nobelpris
”In the few decades since its founding, Umeå University has risen to world class standing across a broad range of disciplines. It includes some of the finest scientists in my own field of genetic chemistry. I treasure my association with the university and with my colleagues there.”
Harald zur Hausen, som tilldelades hälften av 2008 års Nobelpris i fysiologi eller medicin, är sedan 1991 hedersdoktor vid medicinska fakulteten. Han har fortfarande kontakt med forskare vid enheten för virologi. zur Hausen belönas för sin upptäckt av humant papillomvirus, HPV, som kan orsaka livmoderhalscancer. Det här är andra gången på kort tid som en hedersdoktor vid fakulteten får Nobelpris. Professor Roger D. Kornberg, Stanford University, USA, tilldelades 2006 års pris i kemi.
Roger Kornberg, Nobelpristagare i kemi 2006 och hedersdoktor vid Umeå universitet
7
Samverkan Umeå universitet tillhör de främsta lärosätena inom området samverkan med näringsliv och samhälle, enligt en rapport som Högskoleverket har presenterat. Samverkansuppgiften kan sägas ha tre mål; den ska leda till kunskapsutveckling och tillväxt, till en bättre utbildning för studenterna samt till demokratiutveckling genom högskolornas arbete med forskningskommunikation. Vi, våra forskare, lärare och studenter, vill gärna samarbeta med näringsliv, organisationer och personer i Sverige och utomlands, eftersom vi tror att det leder till en ömsesidig ökning av både kunskap, nya idéer och innovationer. Umeå universitet har ett stort engagemang i den egna regionen, men också runt om i Sverige. För att underlätta kontakter mellan forskare, näringsliv och offentliga organisationer finns sedan några år ENS, enheten för näringsliv och samhälle. Enheten hjälper bland annat till med att förmedla forskningssamarbete mellan våra akademiker och företag, skräddarsy kompetensutveckling samt förmedla kontakter mellan studenter och arbetsliv.
8
Intelligenta fordon IFOR står för Intelligenta Fordon OffRoad, ett forskningsområde där Umeå universitet samarbetar intensivt med regionens näringsliv och SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Resultatet av forskningen används för att utveckla maskiner som kan utföra avancerade och farliga arbetsuppgifter via självstyrande system. Dessa fordon efterfrågas särskilt av skogs-, gruv-, jordbruks- och byggindustrin.
Med fokus på anställningsbarhet Umeå universitet var först ut av alla universitet med att aktivt placera studenter i företag genom projektet Akademiker i företag. Projektet som inleddes 2003 har varit mycket uppskattat av både studenter och arbetsgivare. Under åren har universitetet vässat sina insatser inom området, våra studenters anställningsbarhet har hög prioritet. Vi ökar gradvis inslagen av arbetslivsanknytning och karriärvägledning inom våra utbildningar. Vi försöker också att bli bättre på att kommunicera vad våra studenter faktiskt har lärt sig under utbildningen och vad de därför kan tillföra ute i arbetslivet. Ett led i detta arbete har varit den företagsforskarskola som vi tillsammans med 14 företag i regionen startade hösten 2008.
Samisk forskning Centrum för samisk forskning, Cesam, eller Vaartoe som är det samiska namnet, samordnar forskning om samerna, samernas kultur, språk och historia och det samiska samhället. Centrumet initierar också ny forskning inom fältet. Vaartoe betyder ett fjäll med milsvid utsikt, det samiska namnet är en symbol för hur forskarna vill arbeta.
Centrum för säkerhets- och sårbarhetsforskning
”Jag har varit ordförande i universitetets styrelse sedan 2003 och det är en glädje att se med vilken målmedvetenhet och kraft som man jobbar för att utveckla universitetet, både när det gäller forskning och utbildning. Jag har dessutom förmånen att, via min dotter som är läkarstudent, få en inblick hur universitetet fungerar ur ett studentperspektiv. Jag kan ärligt säga att jag är stolt över att vara ordförande för Umeå universitet.”
European CBRNE Center är ett nytt centrum vid Umeå universitet för studier av samhällets säkerhet och sårbarhet. Centret ska samordna och vidareutveckla forskning och utbildning om hur vi skyddar samhället mot incidenter där farliga ämnen är inblandade. Dessa ämnen går under beteckningen CBRNE vilket innefattar kemiska, biologiska, radioaktiva, nukleära och explosiva ämnen. Bland annat kommer FN-experter som undersöker påstådd användning av massförstörelsevapen att få utbildning vid centret.
Birgitta Johansson Hedberg, Umeå universitets styrelseordförande
9
Stark forskning Umeå universitet har ambitionen att utvecklas till ett av Sveriges starkaste forskningsuniversitet. Redan i dag tillhör vi den internationella forskningstoppen inom några områden. Universitetet har utsett tolv starka forskningsområden, områden där det finns ett större antal forskare som efter vetenskapliga bedömningar kvalificerat sig som nationellt och internationellt slagkraftiga forskningsmiljöer. Hälften av områdena har redan tilldelats stora forskningsanslag i nationell konkurrens, bland andra två Linnéstöd och ett Berzeliianslag.
Cancerforskning
– Vi studerar bland annat vilken betydelse människors aktivitet och delaktighet har för hälsa och livsvillkor. Och hur kroppens och hjärnans åldrande påverkar möjligheterna till en bra ålderdom. Även människors föreställningar om åldrandet analyseras, berättar Anders Brändström, professor i historisk demografi. Området tilldelades ett Linnestöd 2006.
– Fler än var tredje svensk får cancer. Trots alla framsteg har utsikterna att överleva vissa tumörer inte ökat nämnvärt sedan 1970-talet. Det behövs ny kunskap för att förebygga cancer, ställa säkrare diagnoser och göra behandlingen effektivare och skonsammare, det är det vi försöker göra, berättar Göran Roos, professor i patologi. Vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus finns framstående cancerforskare inom flera områden.
Biologisk kemi
Ekosystem i förändring
Befolkningen – åldrande och livsvillkor
– I cellerna finns viktiga byggstenar som proteiner, kolhydrater, fett och DNA. Hur byggstenarna fungerar och samspelar i bakterier, växter eller människor är en nyckelfråga för biologiska kemister. Sådana kunskaper kan ge svar på vad som exempelvis orsakar sjukdomar
10
som Skelleftesjukan och urinvägsinfektioner, säger Fredrik Almqvist, professor i organisk kemi. Forskningen handlar också om växter, till exempel om hur fotosyntesen fungerar. Den långsiktiga förhoppningen är att hitta lösningar på framtidens energiproblem. Området fick tillsammans med forskare inom Infektioner ett Linnéstöd 2008.
Ekologer och geovetare utökar nu sitt samarbete med kemister, matematiker och fysiker för att bättre förstå hur ekosystem fungerar. – Genom att utveckla modeller för hur ekosystem fungerar och förändras kan vi bli bättre på att svara
på frågor om hur bland annat artrikedom och artsammansättning kommer att påverkas av globala klimatförändringar och andra belastningar förorsakade av människan, förklarar Kristin Palmqvist, professor i växtekofysiologi.
Genusforskning – Genusforskningen utmanar våra föreställningar och vår kunskap om kvinnligt och manligt. Vi analyserar också hur olika villkor skapas och vidmakthålls för kvinnor och män. Forskningen ger oss kunskap om strukturer som påverkar och begränsar oss alla, men också om hur vi kan förändra dem, berättar Britta Lundgren, professor i etnologi. Området utsågs till ett av landets ”Centers of Excellence” 2006.
Infektioner – På senare tid har sjukdomar som exempelvis magsår och hjärt-kärlsjukdom som inte tidigare förknippats med infektioner visat sig helt eller delvis bero på mikroorganismer. Många mikroorganismer har blivit motståndskraftiga, resistenta, mot de mediciner som används. Att utveckla nya typer av läkemedel mot infektioner är en stor utmaning. Vår forskning fokuserar på de molekylära mekanismer som gör mikroorganismer
sjukdomsframkallande, berättar Bernt Eric Uhlin, professor i medicinsk mikrobiologi och molekylärbiologi. Området fick tillsammans med forskare inom Biologisk kemi ett Linnéstöd 2008.
Matematiklärande
– Många elever upplever matematik som ointressant och svårt. En del av svårigheterna beror på vissa elevers bristande motivation till utbildning, medan andra orsakas av ämnets karaktär och hur det behandlas i skolan. Vi vill förstå inlärningsproblemens karaktär, förklara dess orsaker samt konstruera, införa och utvärdera åtgärder, säger Johan Lithner, professor i matematikdidaktik.
Nervsystemet
Skador på nervsystemet är ett stort och växande hälsoproblem. Varje år skadas tiotusentals svenskar i olyckor, 30 000 drabbas av blodpropp eller hjärnblödning, 2 000 får Parkinsons sjukdom och nära 74 000 Alzheimers sjukdom. – Behovet av nya och bättre behandlingar på dessa områden är mycket stort. Vår forskning fokuserar på tre frågor: Hur motverkas nervcellsdöd? Hur ersätter man skadad nervvävnad? Hur kan överlevande eller ersatt nervvävnad bidra till ett tillfrisknande? förklarar Ingrid Strömberg, professor i histologi med cellbiologi.
11
Nordliga studier
Växt- och skogsbioteknik
– Vår forskning belyser möjligheter och svårigheter för människor i norr. Befolkningsstrukturen är liksom försörjningsmöjligheterna, näringslivet och arbetsmarknaden i förändring. Vi undersöker hur identiteter manifesteras i språk och dialekter, i litteraturen, konsten och musiken men även hur statsmakter, resenärer och vetenskaper har sett på människorna i norr och hur folken själva har uppfattat sig i förhållande till varandra. Särskilt intresse har studier av samiska kultur- och samhällsförhållanden i bred mening, berättar LarsErik Edlund, professor i nordiska språk.
– Ett stort forskningsprogram handlar om växters utvecklingsbiologi, det vill säga hur en växts form, funktion och storlek bestäms. Ett annat är poppel genomprogrammet, där vi varit med om att kartlägga poppelns arvsmassa. Ett tredje projekt är inriktat på hur ved, en del av växtens stam, bildas och vad som bestämmer dess egenskaper. Många forskare studerar också växters fotosyntes och hur de anpassar sig till exempelvis kyla. Ytterligare ett område handlar om skogsgenetik där såväl traditionell skogsförädling som nya metoder inom skogsgenetiken används, förklarar Göran Samuelsson, professor i fysiologisk botanik. Området utsågs till Berzeliicentrum 2006.
Välfärdsforskning Folkhälsa, fattigdom, jämlikhet och arbetsmarknadsfrågor. Välfärdsforskning handlar om hur människor lever sina liv och hur olika faktorer kan förklara deras levnadsförhållanden. – Vi studerar exempelvis hur fördelningen av inkomster ser ut samt vad människor anser om inkomstskillnader i samhället. Välfärdsforskningen är till för att göra samhället lite bättre och resultaten kan fungera som underlag när det är dags att fatta politiska beslut, menar Stefan Svallfors, professor i sociologi. Området utsågs 2007 till FAS-centrum.
12
Ämnesomsättningssjukdomar Den industrialiserade världen upplever för närvarande en stor epidemi av ”metabolt syndrom”, ett samlingsnamn för störd sockerreglering, högt blodtryck, och höga blodfetter till följd av fetma. Syndromet ger dessutom högre risk för hjärt-kärlsjukdom. – Vi undersöker framför allt kopplingen mellan fetma och utveckling av diabetes, leversjukdomar och cancer. Inom området studerar vi främst samspelet mellan gener och miljö vid utveckling av sjukdom, berättar Helena Edlund, professor i molekylär utvecklingsbiologi.
Utvecklingsområden De forskningsmiljöer som har potential att utvecklas till starka forskningsområden kallar vi utvecklingsområden.
Tillämpad IT
– Universitetet har en bred och omfattande forskning, med fler än 150 forskare och doktorander inom området, som rör både tekniken i sig och tekniken i dess användning. De områden som bedömts som de starkaste är: industriell IT; hälsa och sjukvård; samt e-Science. Andra viktiga tillämpningsområden är nya medier, publika tjänster och lärande, berättar Jonny Holmström, professor i informatik.
Hållbart nyttjande av skogslandskapet
Området hållbart nyttjande av skogslandskapet är ett forskningssamarbete med SLU Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå. – Det rymmer hela spektrumet av skogslandskapet från skogsråvara och processindustri, via ekosystem, till skogens betydelse ur både ett samhälls- och individperspektiv. Det inkluderar också ett nära samarbete med industri och övriga avnämare i regionen, berättar Ulf Edlund, professor i organisk kemi. Forskningsprogrammet ”Framtidens skog”, som våren 2008 fick ett stort anslag från Mistra, utgör en stor del av området. I programmet ingår framförallt humanistiska och samhällsvetenskapliga forskare från universitetet. Programmets mål är att ta fram kunskap för att kunna utveckla hållbara strategier för skogsförvaltning.
13
Humaniora Gemensamt för humanistiska vetenskaper är att de handlar om människan och det av människan skapade och att de bidrar till en ökad förståelse för den värld vi lever i. Området rymmer ämnen som studerar människan som kulturell varelse, exempelvis filosofi, arkeologi, språk, konst-, litteratur- och religionsvetenskap. Den humanistiska forskningen vid universitetet bär till stor del upp tre av Umeå universitets starka forskningsområden: Nordliga studier, Befolkningen – åldrande och livsvillkor och Genusforskning. Umeå universitet har sedan en tid tillbaka inlett en kraftfull satsning som går under namnet Humanistisk offensiv. Målet är att vässa utbildning och forskning samt synliggöra vikten av humanistisk kompetens i yrkeslivet. Internationella bedömare utsåg 2007 institutionen för historiska studier vid Umeå universitet till en av Sveriges fem mest framstående utbildningsmiljöer och den enda humanistiska miljön bland dem. Också HUMlab har fått stor internationell uppmärksamhet. HUMlab är en framgångsrik verksamhet som korsar humaniora och informationsteknik – moderna medier – på ett kreativt och nyskapande sätt.
”Från min position som styrelseledamot uppfattar jag Umeå universitet som ett roligt, dynamiskt universitet som i mångt och mycket ligger i framkant både i forskning och undervisning. Personligen är jag dessutom oerhört glad och stolt över att det i vår teknikdominerade värld av idag finns ett universitet som också med stor emfas framhåller humanistiska värden och aktivt satsar på humanioran.” Eva Bonnier, förläggare, ledamot i Umeå universitets styrelse
14
Teknik och naturvetenskap Flera forskningsområden inom teknik och naturvetenskap håller världsklass. Biologisk kemi, Ekosystem i förändring samt Växt- och skogsbioteknik tillhör universitetets starka forskningsområden, även inom fysik och mikrobiologi finns flera internationellt framstående forskare. Molekylär miljövetenskap är ett annat område som vinner framgångar. Miljöutbildning och miljöforskning vid universitetet och SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå samlas under den gemensamma portalen Miljöhögskolan Umeå. Omkring 3 000 blivande civilingenjörer, högskoleingenjörer, naturvetare och designers studerar hos oss varav merparten finns vid Tekniska högskolan. Teknisk kemi, energiteknik och informationsteknologi är några framstående teknikvetenskapliga forskningsområden. Universitetet har de senaste åren inlett en kraftfull satsning på att förstärka kemiområdet, flera internationellt framstående forskare har rekryterats samtidigt som ett nära samarbete med kemiindustrin i Örnsköldsvik har inletts.
En av världens starkaste datorer Superdatorn Akka som finns vid High Performance Computing Center North, HPC2N, tillhör världens 40 snabbaste datorer. Beräkningskraften motsvarar närmare 5 000 sammankopplade persondatorer. Systemet används i första hand till beräkningar och datorsimuleringar för svensk forskning, men också för undervisning inom datavetenskap och flera civilingenjörsprogram samt för industrisamarbeten.
Forskare söker nya antibiotika i Norska ishavet Forskare vid Umeå och Tromsö universitet allierar sig för att leta efter nya antibiotika i organismer som lever under extrema förhållanden i Norska ishavet. Det blir möjligt tack vare ett bidrag på 38 miljoner kronor från Wallenbergs Stiftelse och motsvarande summa från norska staten. Forskarna kommer i ett första steg att studera extrakt från bakterier, svampar och alger, men i princip är alla organismer intressanta. Forskningen inryms i universitetets starka forskningsområden Biologisk kemi och Infektioner.
15
Kreativ miljö Vi tror att kunskap och idéer växer som bäst i vackra och ändamålsenliga miljöer. Därför är det är viktigt för oss att erbjuda våra studenter och anställda en stimulerande studie- och arbetsmiljö. En viktig komponent i en kreativ miljö är ett levande internationellt utbyte. Omkring 2 000 utländska studenter kommer varje år till universitetet. Vi har också många utländska forskare och lärare. Campus Umeå, som är ett sammanhållet campusområde efter amerikansk modell, utvecklas ständigt. Parallellt byggs området vid älven, där Konst- och Designhögskolan – och snart Arkitekthögskolan – ligger, ut till ett Konstnärligt campus. Vi fortsätter också att utveckla Campus Skellefteå och Campus Örnsköldsvik. Universitetsbiblioteket, UB, är campus hjärta och hjärna. Förutom böcker och tidskrifter rymmer det ett stort antal studieplatser. Mitt på området ligger Universum med bland annat restauranger, affärer och studieplatser. Ett stenkast därifrån har Studenternas idrottsförening, Iksu, skapat en av norra Europas största träningsanläggningar. Iksu erbjuder ett mycket stort utbud av aktiviteter. Bara några minuters promenad från campus ligger Bildmuseet, som är Umeå universitets museum. Under de senaste åren har museet etablerat sig som ett av landets allra främsta museer för bild och bildkonst.
”Umeå universitet är en härlig internationell mötes plats med en stark och stolt lokal förankring. Det finns ett fokus på ett flertal forskningsområden med internationell spets. Här finns också en stark känsla för innovation och nydanande där olika discipliner får utrymme att mötas och i det gränslandet skapas möjligheter och ny kunskap föds. Umeå universitet är öppet för nytänkande och har fingret på pulsen vad gäller omvärldsförändring.” Peter Kopelman, vd Microsoft Sverige, ledamot i Umeå universitets styrelse
Universitetsbiblioteket i korthet Öppet: 7 dagar i veckan, 78 timmar i veckan Besökare på plats: ca 900 000 per år, drygt 3 000/dag under högsäsong Webbesökare: ca 900 000 per år – en miljon nedladdade artiklar Antal böcker: 1,3 miljoner titlar Antal tidskrifter: ca 22 000 titlar Läsplatser: 1 700 Publika datorer: 242 Resurslabb: 4 datorarbetsplatser med program för studenter med läs- och skrivsvårigheter
16
Samhällsvetenskap och ekonomi Det samhällsvetenskapliga området är inriktat på att söka kunskap om samhället och mänskliga beteenden ur olika perspektiv. Här ryms ämnen som exempelvis kostvetenskap, nationalekonomi, pedagogik, rättsvetenskap, sociologi och statsvetenskap. Umeå universitet har ett stort antal utbildningar inom området; omkring 10 000 studenter läser allt ifrån psykolog- och polisutbildning till vårdadministrativa programmet. Flera av utbildningarna kan också läsas med en idrottsinriktning, de flesta ryms inom centrumbildningen Umeå centrum för idrottsvetenskap. Handelshögskolan vid Umeå universitet utbildar civilekonomer inom fyra olika områden. Handelshögskolan är en av tio ekonomutbildningar i Norden som fått kvalitetsstämpeln EQUIS. Stämpeln är ett bevis för att utbildningen håller världsstandard. Forskning inom ekonomi, samhälls- och beteendevetenskap bedrivs exempelvis inom områden som hållbar utveckling, entreprenörskap, tillämpad IT, befolkningsgeografi, arbetsmarknad, demokrati, regional utveckling och genusfrågor. Samhällsvetenskapliga forskare finns inom fem av Umeå universitets starka forskningsområden; Befolkningen – åldrande och livsvillkor, Genusforskning, Nordliga studier, Välfärdsforskning och Matematiklärande.
”My visit to Umea University was intellectually intense and most enjoyable. I was impressed by the vibrancy and cosmopolitan feel of the place.” Eric Maskin, Nobelpristagare i ekonomi 2007
Centrum för genusstudier Genusforskning är ett av Umeå universitets starka forskningsområden och forskningsmiljön har utsetts till Center of Gender Excellence av Vetenskapsrådet. Bland annat studeras hur våldsutsatta kvinnor behandlas inom vården och juridiken, och hur tonårstjejer mår idag med fokus på kroppsbilder, stress och genusrelationer. Andra forskningsprojekt är inriktade på jämställdhet inom olika delar av samhället. Umeå centrum för genusstudier ansvarar för universitetets utbildningar och forskning inom genusvetenskap.
17
Medicin Den medicinska forskningen i Umeå har en stark tradition inom genetik – ärftlighetslära. Här finns goda kunskaper om sällsynta, nedärvda så kallade Norrlandssjukdomar men också om de vanliga folksjukdomarna – diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och olika former av cancer. På molekylärnivå bedrivs en framstående infektionsforskning. Omvårdnadsforskningen vid universitetet ligger i det nationella och internationella toppskiktet och forskningen inom odontologin är på frammarsch. Medicinområdet domineras självfallet av utbildningar inom vårdsektorn. Tandläkarutbildning, läkarutbildning, sjukgymnast-, logoped-, sjuksköterske- och arbetsterapeutprogrammet är några exempel på utbildningar som också kompletteras av ett stort antal påbyggnadsutbildningar. Fyra av universitetets starka forskningsområden; Cancerforskning, Infektioner, Nervsystemet och Ämnesomsättningssjukdomar, har sin tyngdpunkt inom medicinområdet och flera andra; Befolkningen – åldrande och livsvillkor, Biologisk kemi, Genusforskning och Välfärdsforskning, involverar forskare inom medicin.
18
Idrottslabb i världsklass på gång Nu byggs ett idrottslabb av sällan skådat slag vid idrottsmedicinska enheten, lokaliserat i Iksu Sportcenters lokaler. Labbet blir en resurs för utbildning, forskning och samverkan med idrottsrörelsen. Idrottslabbet kommer att kunna utföra diverse avancerade fysiska mätningar relaterade till uthållighet, styrka och rörelseanalys. Såväl forskare inom som utanför Umeå universitet kommer att kunna nyttja labbet.
Genombrott i forskning om kvinnlig fruktsamhet Forskare vid Umeå universitet har identifierat den molekylära signaleringsväg som styr aktiveringen av sovande, omogna äggblåsor som finns i kvinnans äggstockar. Upptäckten kan bland annat leda till att vissa som drabbats av barnlöshet i framtiden kan få fler provrörsbefruktningsförsök. Kui Liu, som leder forskargruppen, tillhör världseliten när det gäller signaler som styr funktionen hos äggstockarna.
Lärarutbildning – Umeå School of Education Lärarutbildningarna vid Umeå universitet kännetecknas av flexibilitet, yrkesanpassning och möjligheter till påbyggnad. För att utbildningen ska få en tydlig yrkesprofil bedrivs den i nära samarbete med regionens förskolor och skolor. Forskningen bedrivs inom tre olika huvudinriktningar; pedagogiskt arbete, forskning om undervisning samt forskning om lärande i olika ämnen, exempelvis matematiklärande, som också är ett av Umeå universitets starka forskningsområden. Universitetet har även ansvaret för den nationella forskarskolan inom pedagogiskt arbete. Mycket tid och resurser har lagts ner på att göra universitetets forskning och utbildning inom det utbildningsvetenskapliga området, såsom pedagogik och lärarutbildning, ännu slagkraftigare och därför bildades från och med januari 2009 Umeå School of Education.
”När universitetet invigdes lades grunden till den attraktiva och kreativa stad som Umeå är i dag. Ett exempel är Umeå universitets Designhögskola som tillhör de främsta i världen. Konstnärligt campus kommer att förstärka den bilden ytterligare.” Eva Nygren, vd Sweco Sverige
19
Konstnärligt campus Vid älven, en bit från campus, ligger Umeå universitets Konst- och designhögskolor. Designhögskolans utbildningar i industridesign håller högsta klass och studenterna återfinns ofta som pristagare i internationella designtävlingar. Designhögskolan utsågs 2008 till en av två framstående utbildningsmiljöer i Sverige. Designutbildningarna lockar studenter från hela världen. Även Konsthögskolan har ett livligt internationellt utbyte. Hösten 2009 startar en arkitektutbildning. Arkitekthögskolan blir den tredje hörnstenen i bildandet av Konstnärligt campus – en kreativ miljö som ska locka studenter, lärare och forskare från hela världen. Allt eftersom kommer området att utvecklas med en konsthall, restaurang, café och en inkubator för kreativa företag. HUMlab har också en given plats på Konstnärligt campus, liksom universitetets eget museum, Bildmuseet.
”Som entreprenör har jag kunnat följa universitetets enorma betydelse för Umeås utveckling. Den nuvarande ledningen har insett vad som krävs för att kunna utveckla universitetet i en allt hårdare, internationell konkurrens genom att satsa på några väl definierade forskningsområden. Den spetskompetens man besitter inom industridesign kommer man förhoppningsvis även att uppnå med den nya arkitektutbildningen.” Krister Olsson, grundare och huvudägare Balticgruppen
20
Samverkan och avknoppning Vi är övertygade om att samverkan med andra universitet, näringslivet och offentliga organisationer, i Sverige och världen, leder till ömsesidig inspiration och utveckling. Uminova Innovation AB har haft en fortsatt god utveckling av verksamheten genom att med metodisk affärsutveckling förädla inkomna idéer till nystartade och växande företag. Det är glädjande att konstatera att Vinnova, som en av fem satsningar inom deras Nyckelaktörsprogram, valt samarbetet mellan Umeå universitet och Luleå tekniska universitet avseende plattformar och metoder för kommersialisering. Detta ger stadga åt vårt innovationssystem och nya möjligheter för våra inkubatorföretag. Det nybildade dotterbolaget Umeå Biotech Incubator AB har börjat komma igång ordentligt och flyttade in i nya lokaler i Uminova Science Park hösten 2008. Betagenon, ett företag som är fokuserat på utveckling av läkemedel inom diabetesområdet, har sitt ursprung i forskning vid Umeå universitet. Oryx, Pado Metaware, Umbio, Umetrics, SweTree Technologies AB, Innate Pharmaceuticals och Vitec är exempel på några andra framgångsrika avknoppningsföretag.
”Mitt intryck är att Umeå universitet är öppet för nya idéer och för samverkan med andra utanför akademin. Eftersom jag inte har jobbat inom universitetsvärlden tidigare blev jag både glad och förvånad när jag fick frågan att bli ordförande.” Jonas Sjöstedt, f.d. EU-parlamentariker och ordförande för Umeå centrum för genusstudier
Microsoft gör unik Umeåsatsning Microsoft genomför en satsning på nystartade Umeåföretag med inriktning mot innovationer och mjukvaruproduktion på IT-området. Microsofts satsning i Umeå har ingen annan motsvarighet i landet. Innovationsprogrammet är ett samarbete mellan Microsoft, kommunen och Umeå universitet.
21
Umeå universitet – en framgångssaga Umeå universitet kan liknas vid den fula ankungen som utvecklades till en svan. 1965 när universitetet invigdes, kallades det av en del, lite föraktfullt, för akademien i storskogen. Kanske var det förståeligt. Då var avståndet till akademierna i södra Sverige långt såväl geografiskt som akademiskt. Under närmare femhundra år hade Sveriges nordligaste universitet legat i Uppsala. Umeå universitet blev landets femte i ordningen. Med en stor del entusiasm och pionjäranda blandat med norrländsk beslutsamhet byggdes universitetet upp. Ur grundstenarna – ett vetenskapligt bibliotek, en tandläkar- och medicinutbildning – växte fem fakulteter fram men också en speciell atmosfär som än i dag är levande. Studenter, forskare och lärare – men också besökare – pratar om närheten och det informella klimatet som råder. De kallar det för Umeåandan. Från de första årens blygsamma 2 500 studenter har antalet studenter nu stabiliserat sig runt 29 000. En måttstock på universitetet som framgångsrik tillväxtmotor är befolkningssiffrorna för Umeå som ökat med 45 procent, från invigningsårets 61 300 till dagens 112 000 invånare. På 1970-talet blev universitetet känt som det röda universitetet på grund av studenternas starka vänstersympatier. I dag är studenterna inte rödare än på andra håll. Universitetet har förändrats och med sina dryga 40 år på nacken lämnat ungdomen, mognat och blivit medelålders. Nu är det forskningsresultaten som ger rubriker.
22
”Umeå universitet har det stora universitetets resurser och bredd, men samtidigt en ambition att möta en snabbrörlig omvärld genom att ständigt utveckla verksamheten och fokusera på de forskningsområden där Umeå har förutsättningar att vara ledande i ett internationellt perspektiv.” Daniel Sachs, vd Proventus och ledamot i Umeå universitets styrelse
Kulturens och festivalernas stad En av Sveriges yngsta städer är också en av de mest levande och utsågs i november 2008 till Årets ungdomskommun. Medelåldern på Umeås 112 000 invånare är bland de lägsta i landets städer. Kulturlivet har både bredd och spets och varje årstid har minst en festival. Umeå Open, Made-festivalen, och Umeå Internationella Jazzfestival är några exempel. Umeå är en stor stad med småstadens fördelar. Här är avstånden korta, både mellan människor och mellan företag och myndigheter. I Umeå startas många nya företag, inte minst inom kommunikation och IT. Näringslivet består av expansiva företag inom tjänstesektorn, bioteknik, medicin, informationsteknik, miljö och energi. De senaste 8 åren har 5 000 nya jobb skapats i stadens 12 000 företag. Snabbväxande Umeå siktar också på att bli Europas kulturhuvudstad 2014. Syftet med satsningen är att steg för steg, år för år, stärka och utveckla kulturprofilen i Umeå. Näringslivet, kultursektorn och Umeå universitet sluter alla upp bakom visionen.
Kultur på campus Sedan några år tillbaka bedriver Umeå universitet ett kulturprojekt där studenter och anställda får möjlighet att under lunchen lyssna på kända författare eller artister, bjudas på teater, cirkus eller konstutställningar. Ett 50-tal arrangemang med omkring 20 000 besökare brukar Kultur på campus hinna med under ett år.
23
I can see the world from here Bilderna är tagna av fotografen Jens Assur som Umeå universitet hade ett samarbete med under läsåret 2006/07. Det resulterade bland annat i fotoutställningen I can see the world from here som visades på Färgfabriken i Stockholm och på Bildmuseet i Umeå.
Umeå universitet 901 87 Umeå. Telefon 090-786 50 00. Telefax 090-786 99 95. Texttelefon 090-786 59 00. www.umu.se