KÜLTÜR/SANAT
MEVLÂNÂ YILI MEVLÂNÂ YILI VE 734. ŞEB-İ ARUS Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun (UNESCO) 2007’yi Mevlânâ Yılı ilan etmesi ile ayrı bir anlam kazanan 734. Şeb-i Arus törenleri coşku içerisinde yapıldı. Geçtiğimiz yıllara göre daha renkli geçen törenlerin en ilginç tarafı ise 10 yıl aradan sonra ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde katılım olmasıydı. Gece geç saatlere kadar süren törenleri sonuna kadar izleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çıkışta vatandaşların sevgi gösterisi ile karşılandı.
74
Hz. Mevlânâ’nın 734. vuslat yıldönümü etkinliklerinin son gecesinde davetliler ve izleyiciler Konya Mevlânâ Kültür Merkezi’nde bir araya geldi. Törene, devlet erkânı, bürokratlar, belediye başkanları, sanatçılar, yerli ve yabancı turistler katıldı. Mevlânâ’nın Hakk’a yürüdüğü gün olan 17 Aralık, 1273 tarihinden sonra Şeb-i Arus yani sevenin sevdiğine kavuştuğu gece anlamına gelen “Düğün Gecesi” olarak adlandırılıyor. Her yıl 17 Aralık’tan önce başlayan etkinlikler 17 Aralık günü düzenlenen sema töreni ile son buluyor.
UNESCO’nun 2007’yi Mevlânâ Yılı ilan etmesi ile ayrı bir anlam kazanan 734. Şeb-i Arus törenleri 1 Aralık’ta Mevlânâ Müzesi’ne kadar yapılan “Mevlânâ Hoşgörü ve Sevgi Yürüyüşü” ile başladı. Bu yıl kutlamalar daha uzun bir döneme yayıldı. Törenlerin son gününe devletin zirvesi ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Şeb-i Arus günü 3 bin kişilik salon doldu taştı. Çok sayıda yabancı turistin iştirak ettiği program saatlerce dikkatle izlendi. Somuncu Baba
GÜZEL SANATLAR SERGİSİ Mevlânâ Yılı kutlamaları programları çerçevesinde, 1-17 Aralık 2007 tarihleri arasında 17 gün boyunca, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Salonunda, Mevlânâ Müzesi Sergi Salonunda, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde ve Mevlânâ Kültür Merkezi Sergi Salonlarında toplam 14 sergi (Hat, Minyatür, Resim, Fotoğraf, Kitap vb. konularda) düzenlendi. 1. “Ebru Sergisi” Nilüfer TÜTÜNCÜ / 2. “Noktadan Çizgiye Mevlânâ Konulu Minyatür Sergisi” / 3. “Mevlânâ Temalı Karma Resim Sergisi” Bahtiyar HIRA / 4. “Mevlânâ İstifli Hat Levhaları Sergisi” / 5. “Dünya İnançları ve Mevlevîlik Yaşamı Fotoğraf Sergisi” / 6. “Pul Sergisi” / 7. “Destegül Güzel Sanatlar Sergisi” / 8. “Osmanlı Belgelerinde Konya ve Mevlevîlik” Sergisi” / 9. “Mevlânâ Kitapları” Sergisi” / 10. “Hüsnâ (Mevlânâ)” Çini Sergisi - Leyla Betül KÜÇÜK / 11. “İlâhî Aşk Temalı Resim Sergisi” - Gülsüm KÖKTEN / 12. “Suda Açan Çiçekler (Klâsik Türk Ebru Sergisi)” - M. Sadreddin ÖZÇİMİ / 13. “Turksoy Resim Sergisi” / 14. “Selçuk Ün. Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Elemanları Karma Sergisi”
YAZARLARIMIZLA BULUŞTUK 1-2 Aralık 2007 tarihlerinde Darende’de dergimizin yazarlarıyla buluştuk. İstanbul, Ankara, Kayseri, K. Maraş, Konya ve Sivas’tan iştirak eden yazarlarımız ve akademisyenlerin dergimiz hakkındaki görüş ve önerilerini dinledik. Programda bir konuşma yapan Genel Yayın Yönetmenimiz İsmail Palakoğlu Bey şunları söyledi: “Geçen yıl yaptığımız yazar toplantılarımızdan sonra, siz değerli dostlarımızın desteğiyle konu yelpazemiz daha da genişledi. Geçen yıl hedeflediğimiz dosyalarda çok güzel konularla okuyucumuza ulaştık, kanaatimize göre faydalı yayınlar yaptık. Bugün sizlerinde değerli fikir ve önerileriyle önümüzdeki yıl dergimiz, umuyorum ki daha güzel ve muhteva açısından daha da zengin olacaktır. Genel olarak güzel görülen tasarımımızda bazı değişiklikler yaparak, görsel açıdan bazı yenilikler yapacağız. 2008 yılında tirajımızı daha da yükseltmek için abone çalışmalarımız devam etmektedir. Dergimize ilave olarak geçen yıl yaptığımız toplantıdan sonra, Ocak ayından itibaren 12 aydır çocuk dergimizin yayını devam etmektedir. İnşallah gelişerek ve yenilenerek sizlerin destekleriyle devam edecektir.” Ülkemizdeki çeşitli üniversitelerde görev yapan ve yazılarıyla, fikirleriyle dergimizi destekleyen kıymetli akademisyenler, yazarlar ve şairlerle iki gün süren toplantı neticesinde 2008 yılı dosya konuları da belirlenmiş oldu. Ocak / 2008
75