Www.somuncubaba.net 2005 008 0058 Dusunce Ve Motivasyon Mustafa Akyol

  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Www.somuncubaba.net 2005 008 0058 Dusunce Ve Motivasyon Mustafa Akyol as PDF for free.

More details

  • Words: 813
  • Pages: 2
Eðitim

Düþünce ve Motivasyon Mustafa AKYOL

"Ýþ yaptýrmak için rekabet hissini uyandýrmak gerekir. Amaç herkesi mücadele etmeye sevk etmek deðildir. Onlarý birbirine üstün gelmeye teþvik etmektir.”

“Bugün hayat mücadelesi veren ve baþarýlý olan, ayakta kalabilmeyi baþarmýþ insanlara baktýðýmýz zaman bu insanlarýn kendileri ve yaptýklarý iþler hakkýnda hep olumlu þeyler düþündüklerini ve güne baþlarken belirli bir motivasyonla baþladýklarýný, sürekli gülümsediklerini, kýsa sürede baþarýya ulaþtýklarýný görürüz.”

52

Düþünce; insan davranýþlarýna yön veren tek deðer. Düþünce; Ýnsaný diðer varlýklardan ayýran en önemli özellik. Motivasyon; yönlendirici bir güç. Ya da organizmayý harekete sevk eden uyarýcý. Ýnsan davranýþlarýna yön veren tek deðer insanýn kendi düþüncesidir. Ýnsanlarý incelediðimizde hep þunu görüyoruz. Bir insan nasýl düþünüyorsa o þekilde davranýþ gösteriyor. Ya da insanlar kendileri veya baþkalarý için güzel þeyler düþünürse gösterdikleri davranýþlar da o yönde oluyor. Ýnsanlarýmýz ne zaman ki olumsuz þeyler düþünürler, o olumsuz düþünce hemen baþlarýna gelir ve gerçek olur. Bundan dolayý da insanlar böyle durumlarda birbirlerini þom aðýzlý olmakla suçlarlar.

O halde biz insanlara kendi motivasyonumuz, davranýþlarýmýz, baþarýmýz, hayata baðlýlýðýmýz için bazý görevler düþmektedir. Bu görevlerin baþýnda olumlu düþünmenin gücünden yararlanmak gelmektedir. Bugün hayat mücadelesi veren ve baþarýlý olan, ayakta kalabilmeyi baþarmýþ insanlara baktýðýmýz zaman bu insanlarýn kendileri ve yaptýklarý iþler hakkýnda hep olumlu þeyler düþündüklerini ve güne baþlarken belirli bir motivasyonla baþladýklarýný, sürekli gülümsediklerini, kýsa sürede baþarýya ulaþtýklarýný görürüz. Ýnsanlarýn güne belli bir motivasyonla baþlamalarý da kendi ellerindedir. Eðer ki insanlarýn iþlerini yapmaya baþlamadan bir çalýþma planý çýkartýyorlar ve bu iþleri önem derecesine göre sýralýyorlarsa ve bu planý gün içersinde birden fazla defa görebileceði yere asýyorlarsa ve yapýlan her iþin üzerini tek tek çiziyorlarsa bu

Somuncu Baba

davranýþ güne belli bir motivasyonla baþlama ve günü baþarý ile bitirme için yeterli davranýþlardan biridir. Motivasyon týpký güzellik gibi bakanýn gözlerindedir. O nedenle, birini motive eden bir þey, baþka birisinin motivasyonunu bozabilir. Motivasyon oluþturmanýn en etkili yolu çýtayý yüksek tutmaktýr. Büyük amaçlar büyük motivasyonlar üretir. Motivasyonu oluþturmak kadar önemli olan bir nokta da onu devam ettirmektir. Büyük amaçlarý küçük amaçlara bölmeniz ve her gün bir adým atmanýz bir sonraki ilerleme için gerekli olan gücü ve isteði oluþturacaktýr. Çevrenizdeki insanlarý, çalýþanlarý, öðrencileri motive etmek istiyorsanýz aþaðýdaki yaklaþýmlarý gözardý etmeyin. Bunlar; - Ýþinizi yaparken, iþiniz ve kendi yeteneklerinizle ilgili olumlu düþünün. - Ýnsanlara iþ yaptýrabilmenin en etkili yolunun inandýrmak ve ikna etmek olduðunu unutmayýn. - Ýnsanlara yapabileceði sorumluluklar verin. - Ýnsanlarýn baþarýlarýný zaman zaman takdir edin. - Kazanmalýyým, baþarmalýyým yerine kazanacaðým, baþaracaðým tarzýnda olumlu dil kullanýn. - Bardaðýn boþ tarafýný deðil, dolu tarafýný görün. - Savunma mekanizmalarýný kullanmaktan kaçýnýn. - Erteleme alýþkanlýðýndan uzak durun. - Ýnsanlara almak istedikleri oranda sorumluluk verin.

Aðustos / 2005

- Ýnsanlarý kendi kararlarýný kendilerinin vermesi konusunda yardýmcý olun. - Ýnsanlarýn motivasyonunu artýrmak istiyorsanýz onlar için iyi bir model olun.

- Bilmiyorum. Bütün iþçileri çok çalýþtýrdým. Birçoðunu iþten atmakla tehdit ettim. Ama baþarýlý olamadým. Schwab yakýnýnda duran bir iþçiye sordu: -Bugün kaç kazan çelik erittiniz? -Altý.

- Ýnsanlara gün içerisinde bir veya birden fazla güzel sözler söyleyin. - Ýnsanlarýn duygularýna hitap edici konuþmalar yapýn. - Kaybetmemek için eksiklerinizi, kazanmak için gücünüzü bilin.

Schwab bir tebeþir parçasý alarak yere büyük bir 6 yazdý. Çýkýp gitti. Gece iþçileri geldiði zaman bu altý rakamýnýn ne olduðunu sordular. Gündüz iþçileri de: -Patron bugün burada, bize kaç kazan çelik erittiðimizi sordu, altý cevabýný

- Sizi hedeflerinizden uzaklaþtýracak isteklere hayýr demeyi öðrenin.

verdik, buraya altý yazdý ve gitti. Ertesi

- Ýnsanlara güçlü olduklarýný ve baþaracaklarýna inandýðýnýzý telkin edin.

kamý silinmiþ ve yerine yedi yazýlmýþtý.

- Çalýþanlarýnýzýn müþterilerinize nasýl davranmasýný istiyorsanýz, sizde onlara öyle davranýn. Bugün insanlarýmýz, esnafýmýz, yöneticilerimiz, idarecilerimiz, iþverenimiz, baþarý ve iþ motivasyonu konularýnda serzeniþte bulunurlar. Ýnsanlarý ikna etmede, inandýrmada satýþ yapmada zorlandýklarýný, bu durumunda insanýn motivasyonunu alt üst ettiðini söylerler. Halbuki en iyi müþteri kendimiz olmalýyýz. Eðer ki araba satýyorsak kullandýðýmýz araba sattýðýmýz arabadan olmalý, bir tezgâhtarýn satacaðý elbise giyeceði olmalýdýr. Motivasyon para gerektirmez. Size gelen müþteri her kim olursa olsun ilginizi, iyi niyetinizi, nezaketinizi, davranýþlarýnýzý, söylemlerinizi deðerlendirir. Müþterilerinizi ceplerindeki paradan daha önemli olduklarýna inandýrýrsanýz onlarý tekrar görebilirsiniz. Bir Motivasyon Öyküsü Charles Schwab'ýn istediði kadar verim alamadýðý bir fabrikasý vardý. Bir gün ustabaþý ile konuþuyordu: - Senin gibi becerikli birisi nasýl oluyor da fabrikadan istediði kadar verim alamaz?

gün Schwab fabrikayý yine dolaþtý. Altý raGündüz iþçileri gelince yediyi gördüler. Demek gece çalýþanlarý kendilerine daha iyi iþ yaptýklarýný zannediyorlardý. Kendilerini gece iþçilerinden üstün göstermek için büyük bir gayretle çalýþtýlar ve yere 10 yazdýlar. Çok geçmeden fabrikanýn verimi o civardaki bütün fabrikalarý geçti. Nasýl mý? Schwab bunu þöyle açýklýyor: "Ýþ yaptýrmak için rekabet hissini uyandýrmak gerekir. Amaç herkesi mücadele etmeye sevk etmek deðildir. Onlarý birbirine üstün gelmeye teþvik etmektir. Üstün gelme hissi insanlarýn ruhunu coþturur. Hayatta baþarýlý olan her insanýn en sevdiði þey; baþaracaðý iþtir. Çünkü bu baþarýda kendisini ifade eder ve bu sayede deðerini, üstünlüðünü gösterir. Ýþte bu yüzden, bir oturuþta bir kilo dondurma yemek, elli bardak su içme gibi manasýz yarýþmalar buradan gelir. Üstün gelmek, deðerini göstermek, insanlarýn en önemli isteðidir. O halde insanlarý kendi özelliklerini ortaya çýkarmalarý için cesaretlendiriniz.

53

Related Documents