Albert Viñas Roig 4rt Química UdG, Curs 2008/09
[email protected]
Etimologia Wikipedia és un projecta de la fundació Wikimedia (organització sense ànim de lucre) que volia crear una enciclopèdia virtual lliure i políglota. El nom ve de wiki (espai digital pel treball cooperatiu) + pedia ( que ve d’enciclopèdia). Per tant, la wikipedia és una enciclopèdia digital cooperativa o dit d’una altre manera, una enciclopèdia feta de forma cooperativa entre gent de tot el món. Ha esdevingut un èxit absolut, només cal mirar que avui en dia es troba amb 265 idiomes diferents o que hi ha més de 11000 milions d’articles. El fet que qualsevol persona del món pugi renovar l'enciclopèdia a qualsevol moment fa que sempre es trobi actualitzada, de fet molts articles es publiquen el mateix dia que succeeixen!!
Història Sorgeix del projecta Nupedeia creat l’any 2000 per Jimbo Wales, aquest projecte pretenia fer una enciclopèdia digital de prestigi revisada per doctorats i acadèmics.
Problema La Nupedia era molt lenta ja que s’havia d’esperar a la correcció dels acadèmics per parells.
Solució El 2001 es va crear un wiki per tal d’agilitzar la creació d’articles ja que amb aquest software es podien penjar de forma paral·lela, això si sense la revisió dels acadèmics. Aquesta wiki va agafar tal embranzida que el 2003 la Nupedia va deixar de funcionar.
Funcionament
La wikipedia com a usuari no té gaire a explicar, de fet només cal entrar dins al wiki i buscar l' informació que vulguis. Degut a que es tracta d’una enciclopèdia no es troben verbs o adjectius. Per això s’ha habilitat al wikcionario. S’hi vols col·laborar és diferent, tot i que no cal registrar-te per renovar articles, si que te’n pots trobar de bloquejats (per tal d’evitar al vandalisme). De la mateixa forma també hi ha diferents nivells dins el projecta wikipedia. A baix de tot es troben els wikipedistes que són gent que renova articles però que no estar ni registrada (aquesta gent no pot prendre decisions, ni votar ni borra articles...), després es troben els que aquí s'anomenen bibliotecaris (aquests ja poden borra articles o bloquejar-los), a un nivell superior es troben els bots que fan les feines tedioses com corregir faltes, afegir enllaços que relacionin els diferents articles... Finalment es troben els checkusers que rastregen els IP’s i els buròcrates que poden arribar a canviar noms d’usuari o controlar els bots.
Crítiques De sempre s’ha titllat la wikipedia com a poc fiable i inexacta, d’aquí que les crítiques siguin aquestes tres: Inexacte: La wikipedia es defensa dient que al ser una enciclopèdia mundial a de ser neutral hi ha de vigilar per no ferir la sensibilitat dels seus usuaris. Això implica molts cops no poder aprofundir més en el tema. Poc fiable: La wikipedia es defensa dient que molts cops, al haver-hi noticies d’actualitat de tot el món, els encarregats de corregir i revisar els continguts són desconeixedors del tema que es parla, es per això que es fa difícil poder corregir possibles errors. Vandalisme: La wikipedia comenta que aquests atacs a mesura que s’ha anat fent popular han augmentat i, de fet, pronostica que així segueixi ja que cada cop es més gran el públic que l’utilitza. Posa com exemple, que fa poc en un programa d’humor americà el seu presentador va incitar al seu públic a entrar a l’article elefants africans i posar que la seva població s’ha triplicat, quan en realitat està en perill
Expansió Wikipedia va començar amb 26 idiomes l’any 2002. L’any 2003 ja havia doblat el nombre amb 46 idiomes. A finals del 2004 ja tenia 161 idiomes, aconseguint el 20 de Setembre d’aquell any 1 milió d’articles i 100 idiomes diferents. El 2007 la wikipedia amb anglès va superar els 2 milions d’articles. Actualment ja s’edita amb 265 idiomes diferents i és un recurs usat i conegut per tothom, m’atreviria a dir que inclús alguna avia ja sap lo que és la wikipedia o, si més no li sonaria el nom si li diguéssim.
Expansió L’expansió a estat tan gran que la fundació wikimedia s’ha atrevit a ampliar el ventall de serveis creant softwares com:
Wikcionario: Diccionari amb sinònims. Wikilibros: Llibres de text i manuals. Wikiquote: Arxiu de cites. Wikisource: Biblioteca lliure. Wikiespecies: Directori d’animals, plantes fongs… Wikinoticias: Noticies lliures. Commons: Imatge i multimèdia. Wikiversidad: Plataformes virtuals d’aprenentatge. Meta-Wiki: Per la coordinació de projectes.
Bibliografia http://es.wikipedia.org/wiki/Wikipedia http://es.wikipedia.org/wiki/Logos_de_Wikipedia http://es.wikipedia.org/wiki/Historia_de_Wikipedia http://es.wikipedia.org/wiki/Fundaci%C3%B3n_Wikimedia