OBS: Vurderingskriteriene er under utarbeidelse og er ikke endelige før undervisningen omhandler det aktuelle læreplanmål.
VURDERINGSKRITERIER MIK2
Læreplanmål gjere greie for hovudtrekk i internasjonal mediehistorie gjere greie for sentrale trekk ved internasjonal mediestruktur og internasjonal mediepolitikk
Nivå 5‐6 3‐4 1‐2 5‐6 3‐4
1‐2
MEDIEUTVIKLING Vurderingskriterier Gjengir detaljert for utviklingen, med fokus på sammenhenger og forståelse for betydning. Gjengir nokså detaljert for utviklingen, og viser noe forståelse for sammenhenger. Gjengir de mest sentrale trekk og perioder. Gjengir alle sentrale trekk, eksemplifiserer, utdyper og problematiserer. Gjengir de fleste sentrale trekk, gir konkrete eksempler på struktur, og utdyper i forhold til mediepolitikk. Gjengir noen sentrale trekk ved både mediestruktur og mediepolitikk.
Ressurser MM2 del 4 Lokus PPT: Medieutvikling
MM2 kap 11 Lokus PPT: Medieutvikling Aktuelle ressurser på internett
diskutere media 5‐6 si rolle i utviklinga av 3‐4 demokrati i eit internasjonalt perspektiv
1‐2
presentere sørnordproblematikken i det internasjonale mediebildet
5‐6
3‐4
1‐2
gjere greie for sentrale trekk ved mediestrukturen i utviklingsland
5‐6
3‐4
diskutere konsekvensar medieutviklinga har for journalistrolla
1‐2 5‐6 3‐4
1‐2
Redegjør for sammenhenger som grunnlag for prinsipiell drøfting av medienes rolle ut fra ulike rammevilkår med internasjonale eksempler. Beskriver godt sammenhenger og problematiserer ”frie medier”. Gir eksempler og drøfter medias rolle i disse eksemplene. Beskriver en sammenheng mellom demokrati, demokratiutvikling og media. Viser forskjeller på medier, forklarer med eksempler medias dekning/rolle, og viser inngående forståelse for årsaker og konsekvenser. Viser forskjeller på medier i nord og sør, forklarer og gir eksempler på medias dekning av og rolle i problematikken. Viser og forklarer at nord‐sør problematikken finnes i forhold til media. Gjengir de sentrale trekkene ved mediestrukturen med eksempler og viser forståelse for årsaker og konsekvenser. Gjengir de sentrale trekkene ved mediestrukturen med noen eksempler og/eller utdypinger. Gjengir noen sentrale trekk. Viser sammenhenger og drøfter svært godt med vel begrunnede konklusjoner. Viser sammenhenger, og drøfter hvordan medieutviklinga påvirker journalistrollen på sentrale områder. Viser sammenhenger mellom medieutvikling og journalistrollen.
MM2 kap 11 Lokus PPT: Medieutvikling Prosjektoppgave med presentasjon av eksempler fra ulike verdensdeler MM2 kap 11 Lokus PPT: Medieutvikling Individuelle presentasjoner av temaet
MM2 kap 11 Lokus PPT: Medieutvikling Eget kompendium
MM2 kap 11 Lokus PPT: Medieutvikling
Læreplanmål analysere form og innhald i ulike avis‐, radio‐, film‐ og fjernsynssjangrar
Nivå 5‐6
3‐4
1‐2 lage produksjonsplan for eigne medieproduksjonar med oversikt over tidsbruk og kostnader skape og presentere eigne medieprodukt i ulike kombinasjonar av tekst, lyd og bilde og grunngje val av medium og publiseringsform bruke forteljarteknikkar, munnlege uttrykksmåtar og dramaturgiske verkemiddel i eigne medieproduksjonar analysere og evaluere eigne og andre sine medieprodukt
5‐6
3‐4
1‐2 5‐6
3‐4
1‐2 5‐6
3‐4
1‐2 5‐6 3‐4
1‐2 utvikle eit medieprodukt i samarbeid med ei bedrift eller ein organisasjon
analysere media si rolle som kunst‐ og kulturformidlar
5‐6
3‐4
1‐2 5‐6 3‐4 1‐2
UTTRYKKSFORMER Vurderingskriterier Fullstendig analyse med dyptgående refleksjon som også plasserer innholdet i forhold til sin samtid, gjerne med sammenligning til i dag. Analysere innhold etter fortellerstruktur, form og innhold. Noe bruk av begreper som epoke, sjanger, tradisjon m.v. når anvendbart. Se enkeltelementer i det helhetlige innholdet og beskrive disse. Produsere en produksjonsplan som både treffer virkeligheten (er realistisk) og kan bidra til å gi tiltro til produksjonen/produktet. Produsere en produksjonsplan med et praktisk anvendelig detaljnivå hvor både tidsbruk og kostnader spesifiseres for enkelte aktiviteter. Produsere en skriftlig produksjonsplan med tidsfrist og kostnadsanslag. Medieproduktene holder høy kvalitet enten i egenverdi som kunst eller konsumentmessig i forhold til markedet. Skaper og presenterer medieprodukter med grundig og egnet begrunnelse for valgt medium og publiseringsform. Skaper og presenterer egenkomponerte medieprodukter. Tar i bruk et bredt spekter av teknikker og virkemidler som er i samsvar med formålet, og utfører disse på en meget god måte. God forståelse for flere teknikker og virkemidler, og bruk av disse på en egnet måte for å få fram budskapet i produksjonen. Bruker enkelte teknikker i egne produksjoner og kan navngi disse. Svært treffende analyse med realistisk vurdering og konstruktivitet i evalueringen Bruker analytiske begreper i en selvstendig evaluering som treffer de mest sentrale punktene ved medieproduktet. Gir uttrykk for egen mening, og knytter produktet opp mot faglige begreper. Leverer et produkt tilpasset kundens profil og som er konkurransedyktig på markedet. Viser svært gode kommunikasjonsegenskaper. Arbeider tett opp mot ”kunden” og leverer et gjennomarbeidet medieprodukt i samsvar med kundens ønsker og innspill. Leverer et produkt til en bedrift/organisasjon. Bredde og dybde i analysen, som er nært knyttet til historie og/eller samtid. Analyserer grundig, og evner samtidig å trekke ut det viktigste. Viser grunnleggende kunnskaper om temaet.
Ressurser MM2 del 6 Lokus
Praktisk prosjekt
Praktisk prosjekt
Praktisk prosjekt
Praktisk prosjekt MM2 del 6
Praktisk prosjekt
MM2 kap 19 Lokus
MEDIUM, INDIVID OG SAMFUNN Nivå Vurderingskriterier Læreplanmål 5‐6 Evner å presentere helhet samtidig som analysere media som viktige emner analyseres og vurderes, bred ressurs og maktfaktor i argumentasjon i diskusjon/drøfting. samfunns‐ og arbeidsliv og diskutere opne og 3‐4 Gode kunnskaper om temaet og forstått skjulte funksjonar bruk av relevant fagterminologi. 1‐2 Beskriver temaet innenfor fagterminologi. gjere greie for ulike 5‐6 Viser svært god oversikt og dybdekunnskap medieideologiar 3‐4 Viser oversikt og går i dybden på noen ideologier. 1‐2 Beskriver deler av enkelte ideologier. vurdere korleis media 5‐6 Strukturert og begrunnet. Går i dybden på kan forme haldningar, de ulike påvirkningsformene og gir aktuelle normer og verdiar og beskrivende eksempler. 3‐4 Strukturert beskrivelse av temaet og begrunnet vurdering av påvirkning. 1‐2 Beskriver noen eksempler på påvirkning. 5‐6 Utforsker aktivt, beskriver strategier i et utforske historisk og samtidsmessig lys. påverknadsstrategiar i ulike typar 3‐4 Utforsker aktivt og beskriver godt strategier medieprodukt i forhold til flere medieprodukter. 1‐2 Reflekterer og beskriver enkelte strategier i enkelte produkter. drøfte korleis media er 5‐6 Tredelt drøfting (skape, forsterke, motvirke) hvor argumentasjon foregår både innenfor med på å skape, den enkelte del men også mot hverandre. forsterke og motverke informasjonskløfter 3‐4 Har god begrepskunnskap og redegjør for og drøfter sammenhenger. 1‐2 Forklarer deler av medias rolle, og har forstått begrepet informasjonskløfter. diskutere kva for roller 5‐6 Redegjør og diskuterer ut fra alle vesentlige perspektiver, med dybde/hold i informasjonsbyrå og argumentene og aktuelle eksempler. lobbyverksemd spelar i eit demokrati 3‐4 Redegjør for begreper med eksempler, og diskuterer virksomheten i et lys av utvalgte perspektiver. 1‐2 Beskriver deler av emnet, og viser forståelse for grunnleggende begreper. 5‐6 Viser svært gode teoretiske kunnskaper, og undersøkje korleis har gjennomført undersøkelse i praksis med produksjon og nyanserte/interessante funn og vurdering. distribusjon av informasjon kan bli 3‐4 Viser gode teoretiske kunnskaper, og styrt og kontrollert av gjennomfører undersøkelse i praksis som ulike interesser kan presenteres og vise sammenhenger. 1‐2 Tar i bruk minst fagboka og kan redegjøre for grunnleggende forhold.
Ressurser
MM2 kap 2
MM2 kap 1 + 4
MM2 del 1
gjere greie for sentrale lover og føresegner som gjeld opphavsrett, personvern og ytringsfridom
5‐6
3‐4
1‐2 reflektere over etiske problemstillingar og utfordringar i møtet mellom medium og ulike kulturar
5‐6
3‐4
1‐2 reflektere over media si rolle når det gjeld informasjons‐, nyheits‐ og kulturformidling i det internasjonale mediebildet
5‐6
3‐4
1‐2
MM2 kap 8 + 9 Grundig beskrivelse av aktuelle lover og regler med aktiv bruk av eksempler som viser inngående forståelse og vurderingsevne. Beskriver aktuelle lover og regler på en måte hvor de viktigste elementene ved lovene blir tatt med. Kan navngi aktuelle lover og beskrive kort om innholdet. Refleksjonen er strukturert og gir holdbare MM2 kap 10 konklusjoner, og evner å konkretisere og aktualisere problemstillingene. Forteller om viktige etiske problemstillinger, gir eksempler, og evner å omhandle betydning/konsekvenser. Forteller om noen problemstillinger og kan gi ett eller flere eksempler. Allsidig refleksjon på flere områder og i MM2 kap 10 dybden innenfor de tre typene formidling i forhold til internasjonale forhold. Ser store deler av mediebildet, og evner å beskrive media som formidler innenfor enkelte forhold/med enkelte eksempler. Gir en beskrivelse hvor internasjonale media knyttes opp mot formidling.