Viroza respiratorie Primăvara a sosit cu variații mari de temperatură și cu ea și-au făcut apariția ,în cabinetele medicilor de familie și cazurile de viroză respiratorie. Organismul uman a început să-și piardă capacitatea de adaptare la fluctuațiile de temperatură. Oscilatiile de temperatură, din această perioadă sunt un adevărat pericol pentru imunitatea corpului uman și atrag după sine probleme de sănătate. Trecerile bruște de la temperaturi ridicate la frig, ploaie și vreme mohorâtă dau peste cap funcțiile organismului. Corpul uman are nevoie de timp pentru a se adapta la aceste schimbări. Viroza respiratorie poate apărea în orice perioadă a anului, dar cu precădere în lunile noiembrie-martie. Ce este viroza respiratorie? Viroza respiratorie este o boală infecțioasă acuta, virală, ușoară și autolimitata care afectează tractul respirator superior. Mai este cunoscuta și sub denumirea de rinofaringita, guturai sau răceală. In apariția virozei respiratorie pot fi implicate peste 200 de tipuri de virusuri, însă cel mai des întâlnit este rinovirusul. Cum se transmite viroza respiratorie? Transmiterea virozei respiratorie se poate face prin 3 cai: -prin contactul direct: cu mâinile contaminate ale persoanelor bolnave -prin contactul indirect: prin contactul cu obiectele contaminate de către persoanele bolnave (prosoape, vesela, tacâmuri,jucării). Prin atingerea acestor suprafețe și apoi atingerea ochilor,nasului sau gurii se poate produce infectarea.
-pe cale aeriană :prin inhalarea particulelor eliminate de persoanele bolnave prin strănut sau tuse. Cum se manifestă viroza respiratorie? Tabloul clinic general al virozelor respiratorii este reprezentat de : debutul insidios, febră sau subfebrilitate, frisoane, congestie nazală, durere sau iritație in zona gatului, cefalee,tuse,dureri musculare, oboseala, scăderea poftei de mâncare. Perioada de incubație este de 24-72 ore. Simptomatologia se ameliorează,in mod obișnuit,in 7-10 zile,dar în unele cazuri poate persista până la 3 săptămâni. Tabloul clinic este cu atât mai accentuat, cu cat vârsta bolnavului este mai mică sau daca prezintă afecțiuni cronice. Pot apărea complicații? Bineînțeles,viroza respiratorie se poate complica , pentru că unele virusuri pot deprima sistemul imunitar sau pot leza tractul respirator facilitând apariția unei noi infecții virale sau infecții bacteriene, rezultând complicații precum: sinuzita acuta, otita medie acuta, infecții de tract respirator inferior- bronșită acută, pneumonie, tuse convulsivă,exacerbări astm bronșic. Cum tratam viroza respiratorie? Orice persoană aflată în stare de boală care va amâna consultul,la medicul de familie, riscă apariția suprainfecției ,care va fi mai dificil de tratat și va necesita o perioada mai îndelungată de tratament și convalescență. In cazurile necomplicate este necesar doar tratamentul simptomatic,aport hidric adecvat, hrană bogată în vitamine, odihnă. Antibioticele nu sunt necesare , întrucât ele nu distrug virusurile,fiind utile doar in cazul unor complicații bacteriene. De aceea este foarte
important sa va prezentați la medic pentru stabilirea unui diagnostic corect. Este important să fie respectate și reguli generale de prevenție precum: evitarea aglomerațiilor, spălarea temeinică a mâinilor,folosirea șervețelelor de hârtie pentru a va acoperi gura și nasul când tușiți sau strănutați și aruncati-le după utilizare, evitarea cu persoane bolnave,purtarea măștilor peste nas și gura, izolarea la domiciliu. Viroza respiratorie este cea mai obișnuită boală,ce poate fi depășită mai ușor dacă urmați sfaturile medicului dumneavoastră.