Unitat 1

  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Unitat 1 as PDF for free.

More details

  • Words: 672
  • Pages: 3
IES Vescomtat Cabrera LITERATURA CATALANA

UNITAT 1

2n Batxillerat

EL TEATRE AL S. XIX

Teatre Romea

INTRODUCCIÓ CONTEXT HISTÒRIC El segle XIX s’inicia sota l’influx de les revolucions burgeses: la Revolució Industrial i la Revolució Francesa. La burgesia pren les regnes del poder i suplanta l’aristocràcia, el capitalisme s’implanta com a sistema econòmic de la vella Europa. El corrent artístic que acompanya aquests canvis socioeconòmics és el Romanticisme, moviment antiracionalista, que exalta els sentiments i la imaginació sobre la raó, l’ordre i el seny. Llibertat i individualitat seran els valors definidors del Romanticisme. El Romanticisme anglès propiciarà el naixement de la Renaixença en terres catalanes. La Renaixença és el moviment cultural que restableix la cultura catalana després de tres segles d’abandonament dels usos cultes de la llengua. La Renaixença reivindicarà la consciència nacionalista i té com a principal objectiu la recuperació dels signes identitaris catalans. EL TEATRE ROMÀNTIC Els herois que protagonitzen el teatre de tipus romàntic es caracteritzen per la desobediència a tota llei que no sigui la de llurs passions. Un dels grans dramaturgs del teatre romàntic és Víctor Hugo.

IES Vescomtat Cabrera LITERATURA CATALANA

2n Batxillerat

UNITAT 1

EL TEATRE DE LA RENAIXENÇA A Catalunya, a principis del XIX, es dóna una gran activitat escènica i es representen moltes obres. El teatre, el drama i la comèdia, té una molt bona acollida entre les classes populars. Des de mitjans de XIX el teatre català comença a prendre volada i esdevé una eina fonamental en la consolidació de la Renaixença. Entre 1850 i 1870 s’inauguren nombrosos teatres a Catalunya com l’Olimpi, l’Odeon o el Romea. L’afició al teatre i el públic anaven en augment i es pot parlar del teatre com d’un gènere de gran influència social, tant des del vessant lúdic com polític o d’idees. Pel que fa a les tendències, el teatre del XIX estarà marcat per dues línies temàtiques i estilístiques: 1. La línia popular i còmica 2. La línia culta (drames històrics) AUTORS Frederic Soler “Pitarra” va ser un dels grans dramaturgs catalans del XIX, juntament amb Àngel Guimerà. L’encert principal de Soler fou consolidar un públic per al teatre català i reforçar així la presència d’aquesta llengua en àmbits als quals no havien arribat els autors més vinculats al Jocs Florals. També es convertí en el representat d’una dramatúrgia nova i fou vist arreu de l’estat com el «creador del teatre català». La consagració definitiva del teatre català arribarà amb Àngel Guimerà, autor de projecció internacional a través de la traducció de les seves obres a la majoria de llengües europees.

Reunió a la rebotiga Frederic Soler “Pitarra”

Àngel Guimerà

Adaptació cinematogràfica de Terra baixa

IES Vescomtat Cabrera LITERATURA CATALANA

UNITAT 1

2n Batxillerat

ÀNGEL GUIMERÀ: DE LA TRAGÈDIA ROMÀNTICA AL DRAMA REALISTA

Al llarg de dues sessions hem intentat aproximar-nos al context històric i literari de la Catalunya del s. XIX, hem analitzat la situació del teatre a partir de l’anàlisi guiat de textos de l’època i ens hem aproximat a la figura d’un autor, Àngel Guimerà, que es proposa una tasca summament ambiciosa: la dignificació literària del teatre català. Ara us toca a vosaltres dur a la pràctica allò que heu après a les diferents sessions . El TREBALL d’aquesta sessió es realitzarà en grups de tres alumnes que compartireu la responsabilitat de les tasques, individuals i de grup. Fareu un guió, a partir del material consultat, que servirà de base per elaborar un petit text sobre l’autor que finalment exposareu a classe (podeu utilitzar un suport TIC: audiovisual, musical, power point...)

-Temes per desenvolupar: - Biografia, formació i inicis literaris. - Producció dramàtica: etapes del seu teatre. - Una visió del món: les constants del teatre guimeranià.

-Bibliografia, webgrafia i blocgrafia: - FÀBREGAS, Xavier (1984), “Teatre al s. XIX”, dins Història de la literatura catalana, Barcelona, Edicions 62, vol. 1. - FÀBREGAS, Xavier (1986), “Àngel Guimerà i el teatre del seu temps”, dins Història de la literatura catalana, Barcelona, Ariel, vol. 7. - http://www.escriptors.com/autors/guimera - http://www.uoc.edu/ca/autor/angel-guimera - http://www.xtec.cat/~jducros/Angel%20Guimera.html - http://tirantdebloc.blogspot.com/2009/03/angel-guimera-vida-i-obra.html - http://blocs.xtec.cat/allunatge/2009/03/16/quatre-apunts-sobre-angel-guimera/

Related Documents

Unitat 1
June 2020 14
Exercicis Unitat 1
May 2020 5
Cmc - Unitat 1
April 2020 17
Dossier Unitat 1
June 2020 7
Unitat 2
November 2019 22
Unitat 10
May 2020 13