Reteaua numerica cu integrarea serviciilor - ISDN – Integrated Services Digital Network Reteaua telefonica nu este adecvata pentru transmisii de date, si este inlocuita treptat cu reteaua numerica. Cateva dintre serviciile oferite de ISDN sunt:
telefonul cu functii multiple, dispozitivul de trezire automata, raspuns automat si inregistrare mesaje (robot telefonic), transferul apelurilor, teleconferinta, serviciile de transmisii de date: conectarea telefonului la calculator sau la orice alt terminal din lume, grupul inchis de utilizatori: membrii grupului se pot apela intre ei dar nu sunt acceptate apeluri externe (cu exceptia cailor controlate), videotextul: serviciu interactiv cu bazele de date, ca de exemplu cartea de telefon, asistarea pentru cumparari/vanzari electronice, operatiuni bancare,rezervari de locuri (avion,hoteluri, teatre,excursii, etc), teletextul: forma de posta electronica (e-mail). Se tinde spre integrarea intr-un singur terminal a videotexului si teletexului, facsmil (fax) sau transmitere de imagini statice (la transmiterea de imagini este necesara latime mare de banda), telemetria si alarmele (este necesara o latime mica de banda), ca de exemplu citirea contoarelor de energie electrica, alarme de incendiu sau medicale.
Sarcina ISDN este sa integreze toate aceste servicii intr-o retea unica si folosind un aparat unic, comun cu telefonul. Din cauza pierderilor inregistrate cand semnalizarile erau in banda vocala (aparea intreruperea convorbirii la deschiderea unor cutii de cereale care emiteau un sunet, respectiv au aparut pierderi mari la telefoanele publice unde taxarea se facea conform sunetului monedei care cadea in aparat), in 1976 AT&T a introdus o retea separata pentru semnalizari CCIS (Common Channel Interoffice Signaling) cu comutare de pachete. Sarcinile CC(I)S erau:
stabilirea, dirijarea si terminarea apelurilor, accesul la bazele interne de date (pentru contabilizarea si taxarea convorbirilor, etc), intretinerea retelei (mentenanta)
La mijlocul anilor ‘70 s-au dezvoltat si retelele comerciale cu comutare de pachete, unde taxarea se face dupa volumul de date si nu dupa timp plus distanta ca la reteaua telefonica. Astfel ca sistemul telefonic actual are trei componente: reteaua comutata de voce, CCS pentru controlul retelei vocale si reteaua cu comutare de pachete pentru date. Tendinta este de a integra cele trei retele intr-una singura. Definirea interfetelor a fost primul pas spre ISDN. Exista si doua dispozitive NT (Network Terminal): NT1 este terminalul de retea si NT2 este o centrala ISDN privata (ISDN/PBX Private Branch exchange)