Tema 2 Maria Molina Miras Opt A

  • July 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Tema 2 Maria Molina Miras Opt A as PDF for free.

More details

  • Words: 2,270
  • Pages: 21
TEMA2: REDES LOCALES

Optativa A Maria Molina Miras

1. Volem recuperar un arxiu de 512 MB a través d'una xarxa. Suposant que podem utilitzar la màxima velocitat de la connexió: a)Calcula la mida de l'arxiu,en bits i en gigabytes. 512 8=4096x1024=4294967296 bites.

1

512 1024=0.5 gigabytes.

b)Quant de temes tardarem a recuperar l'arxiu si utilitzem un cable de parell trenat? c)I si es a través d'una connexió Bluetooth? 512MBx8

2. Explica les diferències entre una xarxa d'àrea local i una d'àrea estesa. Posa un exemple de cadascuna. xarxa d'àrea estesa:

és un tipus de xarxa informàtica que destaca per

la seva grandària, capaç de cobrir distàncies des de 100 Quilòmetres a 1000, així acostumen a ser WANs aquelles xarxes que traspassen límits municipals, regionals o estatals. Les WAN són formades per conjunts de LAN (xarxes petites). Normalment quan parlem de WAN parlem de xarxes d'operadores, científiques, governamentals...

xarxa d'àrea local:

és un tipus de xarxa informàtica caracteritzada pel

seu caràcter 'local' o de curta distància, com ara una casa, una oficina, un hotel, etc., és a dir, la seva extensió està limitada a uns 200 metres que podria arribar a 1 quilòmetre usant repetidors. Les tecnologies més emprades en LAN són Ethernet i Wi-Fi. En definitiva, una LAN, permet la conexió i/o comunicació de dues o més màquines.

3. Poden saber quina OUI té assignada un fabricant determinat a través de la pàgina web que trobaràs a http://www.editorialteide.com/?8685. Esbrina les OUI deis fabricants Adlink, 3Com i Intel. Adlink: 00-30-64 (hex) ADLINK TECHNOLOGY, INC. 003064 (base 16) ADLINK TECHNOLOGY, INC. 9F, NO. 166, JIEN-YI R.D. CHUNG-HO CITY TAIPEI TAIWAN, REPUBLIC OF CHINA 3Com: 00-10-27 (hex) L-3 COMMUNICATIONS EAST 001027 (base 16) L-3 COMMUNICATIONS EAST ONE FEDERAL STREET - A&E-3ES CAMDEN NJ 08102 UNITED STATES 00-11-1B (hex) Targa Systems Div L-3 Communications Canada 00111B (base 16) Targa Systems Div L-3 Communications Canada 2081 Merivale Rd Suite 200 Ottawa Ont K2G 1G9 CANADA Intel: 00-01-2A (hex) Telematica Sistems Inteligente 00012A (base 16) Telematica Sistems Inteligente Rua Miguel Casagrande, 200 Sao Paulo BRAZIL

2

00-02-B3 (hex) Intel Corporation 0002B3 (base 16) Intel Corporation M/S: JF3-420 2111 N.E. 25th Ave. Hillsboro OR 97124 UNITED STATES

4. Executa la instrucció getmac a la consola o línia de comandaments per esbrinar d'adreça MAC de la targeta de xarxa del teu ordinador del tipus 00- 113-E8-2AAF-73. • Agafa els 3 primers bytes (per exemple, 00-13-E8) i esbrina de quin fabricant és la tova targeta, con a l'exercici anterior. 00-1f-D0 • Esbrina el web del fabricant a través d'algun cercador. www.nvidia.es • Per què creus que no hi poden haver dues targetes amb el mateix MAC? Raona la resposta.

perque si tots els ordinadors tiguessin el MAC igual serian tots un mateix i no es podrien conectar a interenet.

5. Explica les diferéncies entre un concentrador i un encaminador. Encaminador: és un dispositiu de xarxa de nivell 3 del model OSI. Pren la informació del nivell de xarxa (adreça IP) per a prendre les decisions d'encaminament: escollir el camí o ruta més adequada per on reenviar les dades rebudes.

Concentrador: Un concentrador (en anglès hub) és un dispositiu de xarxa que permet agrupar un conjunt de dispositius Ethernet en un mateix segment de xarxa. Actua al 1r nivell o nivell físic, sense entrar per tant a analitzar les adreçes MAC de destí. És per això que tot el que hi arriba és reenviat indiscriminadament a tots els ordinadors connectats. Que el concentrador actua a nivell 1 i el encaminador al nivell 3.

6. Per qué creus que hi ha dos dispositius diferents per fer les mateixes tasques com ara el hub i el switch? Raona la resposta. El Hub envia informaccio a ordinadors que no estan interessats. El switch coneix tots els ordinadors que te conectats.

7. Suposa que a casa tens un encaminador-commutador ADSL al qua¡ es poden connectar fina a quatre ordinadors. Dibuixa un esquema de blocs que expliqui el funcionament intern d'aquest aparell.

3

8. Per qué no podem utilitzar cables cat5e de més de 100 m de longitud? Raona la resposta. Perque sino es debilitaria la senyal i no arribaria bé la informació.

9. Agafa el cable que et don¡ el professor o professora, o mira el dibuix, i contesta les preguntes següents: •

Quants parells de cables té? Anota el color de cada parell.

- 4 parells. - verd , taronja, blau, marró. •

Anota la inscripció que apareix al cable. Explica'n el significat (et pots ajudar de la informació que hi ha a les pràctiques, en ¡libres o a Internet).

ES mes segura la ST.

10. Quina avantatges i inconvenients veus que té el connector ST respecte de l'SC? ST: és un connector de fibra òptica que utilitza un connector d'endoll i sòcol que està bloquejat en el seu lloc amb un mig gir de bloqueig de bayoneta. SC: és un connector de fibra òptica amb un connector de push-pull mecanisme d'enganxi ràpid que proporciona la inserció i l'eliminació al mateix temps que asseguren una connexió positiva.

4

11. Volem saludar un ciutadà rus i, com que no sabem la seva llengua, farem servir dos traductora. Vés a la pàgina http://www.qoogle.com/translate–t i tradueix primer la paraula hola a l'anglès i després fes la traducció de l'anglès al rus. Fes el mateix amb la pregunta com estàs? • Anota les paraules traduïdes Anglès: Hola: Hello Com estàs?: How are you? Rus: Hello: привет How are you?: как дела? •

a l'anglès i al rus.

Per què hem d'utilitzar tres protocols diferents?

Perque l'anglès es la llengua internacional.

• Quines solucions alternatives Que nomes agues un sol hindividu •

proposes?

Quina similitud trobes amb els protocols de xarxa? Raona la resposta. Utilitzan un mateix llenguatge

14. Busca a la Viquipèdia els protocols Telnet i SMTP i respon: • Per a què s'utilitza cadascun d'aquests protocols? Telnet: és un protocol que emula un terminal remot per a connectar-se a una màquina multiusuari. Igual que amb el protocol FTP, cal el programari necessari i un protocol específic per aquest servei. SMTP: és l'acrònim de Simple Mail Transfer Protocol, és a dir protocol simple de transferència de correu i és un protocol de xarxa basat en text utilitzat per a l'intercanvi de missatges de correu electrònic entre ordenador i/o diversos dispositius (PDAs, mòbils, etc). Per poder adaptar-se a les necessitats sorgides del creixement i la popularitat d'Internet s'han creat diverses ampliacions d'aquest protocol, com ara poder enviar text amb format o fitxers adjunts. •

Quin fas servir habitualment?

El SMTP

15. Determina a quina classe pertanyen aquestes adreces i si son privades o no. Si vols, pots ajudar-te de la pàgina web que trobaràs a http://www.editorialteide.com/ ?8685. a) 172.31.1.1 Class c) B, Private Internet 124.127.122.123 Class A

5

e)201.201.202.202 Class C

b)169.5.10.10 Class B

d) 199.134.167.175 Class C

f)129.11.189.15 Class B

18.Fes una llista amb els recursos que es poden compartir en xarxa i posa'n exemples. Impresora, Ruter, archivos, programas,datos, unitats de disc.

19.Imagina que a casa teva tens una xarxa instal·lada amb tres ordinadors. Indica els avantatges i els inconvenients, d'entre els que acabes de veure, que més influirien en la teva xarxa. Raona la resposta. - Comparteixes els recursos. - tens que saber configurarla.

TALLER 3 1. Qué és el programar¡ lliure? (en anglès free software) és el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets. 1.

Quines són les quatre llibertats del programad lliure?

• La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit (llibertat 0). • La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 1). L'accés al codi font és un requisit. • La llibertat de redistribuir còpies (llibertat 2) • La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar (llibertat 3). Igual que a la llibertat 1, l'accés al codi font és un requisit. 2. Busca cinc exemples de programad lliure. El projecte GNU Els sistemes operatius basats en GNU/Linux, BSD i OpenSolaris Els entorns gràfics KDE i Gnome El projecte Mozilla, que inclou el navegador Mozilla Firefox i el client de correu Mozilla Thunderbird L'aplicació ofimàtica OpenOffice.org 3.Qué és el codi obert? és un enfocament per al disseny, el desenvolupament i la distribució que ofereix un accés pràctic al codi font del producte (béns i coneixements)

4.Qui és Richard Stallman? És un conegut activista del programari lliure. Les seves obres més importants com a programador inclouen l'editor de text Emacs, el compilador GCC i el depurador GDB, sota el Projecte GNU. Però la seva influència és major en un marc moral, polític i legal pel moviment del

6

programari lliure, com una alternativa al desenvolupament i distribució del programari privatiu. També és l'inventor del concepte Copyleft (tot i que no és ell qui li va posar nom), un mètode per llicenciar el programari perquè sigui sempre de lliure ús i modificació.

TALLER 4 L'objectiu d'aquest taller és obtenir informació sobre la configuració de l'equip com a element de la xarxa d´àrea local de l'institut i relacionar-la amb ele coneixements adquirits. 1.Vés a Inicio | Panel de control. 2.A la part esquerra, selecciona Cambiar a Vista clásica. Al tauler de la dreta t'apareixeran les icones de control deis diferente dispositius i programes. Panel 4 3.Localitza aquestes icones dins el Panel de control.

4.Clics dos cope sobre la icona Sistema, observa la finestra que s'ha obert i selecciona la pestanya Nombre de equipo.

7

5.Anota el nom de l'equip i el grup de treball o domini a què pertany.

8

6.Prem el botó Cambiar. A la finestra que s'obre pots canviar el nom de l'equip i el domini. No realitzis cap canvi.

7.Ara ja pots sortir de Propiedades del sistema i obrir la icona Conexiones de red.

9

8.Busca la icona de Conexión de área local i obre la finestra.

9.Fixa't en les pestanyes superiors de la finestra i selecciona la pestanya Soporte i clica al botó Detalles.

10

10.Selecciona l'opció Mostrar icono en el área de notificación al conectarse perquè aparegui la ¡cona a l'área de notificació de l'escriptori. A partir d'ara, clicant en aquesta ¡cona, s'obrirà directament la finestra sobre l'estat de la connexió que hem

11

vist anteriorment.

11.Selecciona el Protocolo Internet (TCP/IP) i prem el botó Propiedades.

12

12.Anota la informació que et proporciona i les opcions que no estan habilitades. Compara aquesta informació amb l'obtinguda anteriorment. Fixa't que aquí sí que pots caviar la configuració. Vigila de no canviar res sonso autorització del teu professor o professora. Com a precaució, per sortir utilitza el botó

13

13. Selecciona el Protocolo Internet (TCP/IP) i prem el botó Propiedades.

14. Anota la informació que et proporciona i les opcions que no estan habilitades. Compara aquesta informació amb l'obtinguda anteriorment. Fixa't que aquí sí que pots caviar la configuració. Vigila de no canviar res sonso autorització del teu professor o professora. Com a precaució, per sortir utilitza el botó

Conclusions 1.Amb les dades obtingudes omple la taula següent:

14

TALLER 5

2. Anota a la llibreta la informació que apareix.

3. Indica els avantatges i els inconvenients d'utilitzar aquest comandament respecte a l'ús del Panel de control. En el panel de control es mes dificil trobar totes les dades, en canvi a executar es troben a l'instant.

TALLER 6 1.Executa el comandament ping www. google.com.

15

2.Veuràs que apareix l'adreça IP del Google.

3.Obre el navegador i escriu l'adreça IP a la barra d'adreces.

16

4.Què ha passat? Raona la resposta. Que aquest numero es la adreça del google, cada pagina te una diferent, i si la poses a la barra de adreçes et surt la pagina.

5. Ara executa el comandament ping amb l'adreça IP de la passarel·la.

6.Per a qué pot servir fer aquesta acció? Per descubrir la teva adreça IP

7. Torna a executar el comandament ping amb l'adreça de l'ordinador del teu company o companya.

17

8. Desconnecta momentàniament el cable de xarxa del seu ordinador i torna-ho a provar. 9. Quina diferència hi has trobat? Raona la resposta. 10. Finalment, executa la comanda ping amb l'adreça del teu ordinador. 11. Hi ha diferències? Per què?

TALLER 7

1. Obre dues consoles de comandaments.

18

2. Executa tracert www.google.es a la primera consola i tracert www.google.com a la segona.

19

3. Com interpretes els resultats? Els resultats son els mateixos.

4. Ara obre el navegador web i navega a l'adreça que pots trobar a http://www.editorialteide.com/?8685 . 5. Aquesta página ens permet fer un seguiment visual del comandament tracert i situar els diferente salts en un mapa.

6. Introdueix «www.google.es» i «www.google.com» i mira com marca la ruta en el mapa. 7. Quines diferències hi ha? Per què? 8. Clics sobre la marca que indica la situació del servidor de Google i anota'n l'adreça. 9. Executa l'aplicació Google Earth i calcula la distància entre la teva ciutat i la seu de Google. Per fer-ho, situa't sobre la teva ciutat. Obre l'eina de Regla i clica sobre el punt de la ciutat

20

que desitgis. Posa l'adreça de Google en el cercador, i després clica sobre l'adreça situada al mapa i llegeix la distància en quilòmetres. 10. Calcula la velocitat teòrica a la qua¡ han viatjat les dades per anar i tornar. Recorda que el comandament ping et dóna la velocitat mitjana que les dades han tardat a anar i tornar. Ara pots provar-ho amb altres adreces com: http://www.editorialteide.com i http://www.hotmail.com .

21

Related Documents