Taak Vietnam

  • July 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Taak Vietnam as PDF for free.

More details

  • Words: 1,108
  • Pages: 4
Taak: Vietnam 1. Beschrijf de evolutie van Vietnam sinds 1940 (fasen): 1940 – 1945: Vietnam was een Franse kolonie. In september 1940 bezette de Japanners Indo-China waar Vietnam ook bij hoorde. De Vietminh (anti-Japans en anti-Frans) verzette zich tegen deze bezetting. In maart 1945 werd het Franse bestuur compleet aan de deur gezet. 1945 – 1954: Na de Japanse nederlaag in 1945 verklaarde de Vietminh Vietnam onafhankelijk. Frankrijk accepteerde dit niet en in 1946 brak er een guerrillaoorlog1 uit. De hele Vietnamese bevolking wilde onafhankelijkheid wat ertoe geleid heeft dat iedereen de Vietnaminh steunde en Frankrijk geen schijn van kans kreeg. In 1950 is Frankrijk bijna compleet verloren en roept de hulp in van de VS (stemden in  oorlog tegen het communisme). In 1954 verloor het Franse leger zwaar in Dien Bien Phu, in het Noorden van Viëtnam waarna Frankrijk zich overgaf. 1954: Snel daarna werd op de Conferentie van Genève een eind gemaakt aan de conflict in Indo-China. Vietnam werd opgedeeld in Noord2- en ZuidVietnam3.

2. De aanloop Noord- Vietnam: Zij behielden hun droom van een verenigd Vietnam met een communistisch regime. Hiervoor moest het Zuidelijk regime ten val gebracht worden en de Amerikanen worden verdreven. Vanaf 1959 infiltreerden de Noord-Vietnamezen en het regime van Diem riep veel verzet op. Deze situatie leidde na een aantal incidenten; Een incident met een Amerikaanse en Noord-Vietnamese vloot die eindigde op een schietpartij en werd het startschot van de oorlog (cfr. VS). 1 Oorlog tegen een regering of bezetter 2 Onder de Communistische leider Ho Chi Minh 3 Onder de anticommunistische Ngo Dinh Diem

Zuid-Vietnam: Ze richtten, met behulp van de Noordse Vietnaminh, in 1960 de Vietcong op om een guerrilla te kunnen voeren tegen de regering (en dus de Amerikanen). In 1956 zouden er verkiezingen komen en zou Vietnam opnieuw verenigd worden, het Zuiden tekende echter dat contract niet. VS: Ook de VS tekende het contract niet, zij vreesden dat het Zuiden ook communistisch zou worden na de hereniging. Om te voorkomen dat het communisme heel Vietnam overnam, richtten de Verenigde Staten in 1955 de Zuidoost-Aziatische Verdragsorganisatie (ZOAVO) op. Van deze Verdragsorganisatie waren de Verenigde Staten, Engeland, Australië, Nieuw Zeeland, Frankrijk, Thailand, Pakistan en de Filippijnen lid. Deze landen moest o.a. Vietnam, Cambodja, Laos en Thailand beschermen. Toen Kennedy aan de macht kwam stuurde hij troepen naar Vietnam om de rust te helpen behouden. Het dictatoriaal regime in het Zuiden ergerde Kennedy en hij gaf de toelating om Diem ‘te laten verwijderen4’.

3. Het verloop van de oorlog Escalatie: Kennedy’s opvolger, Lyndon B. Johnson maakte dezelfde fouten als zijn voorganger en de Vietcong dreigde steeds meer. Toch bleef Johnson weigeren om zich terug te trekken. In 1964 werd het startschot voor de eigenlijke oorlog gegeven in de Golf van Tonkin. Een incident met een Amerikaanse en Noord-Vietnamese vloot die eindigde op een schietpartij. Februari ’68 Tet Offensief: Tet is de nationale feestdag in Vietnam. Normaal gezien zou er een wapenstilstand worden gehouden maar de Vietcong overviel toch de Amerikanen. Tienduizenden soldaten en rebellen vielen militaire posten, overheidsgebouwen, kazernes, … aan. Hoewel de Amerikanen totaal verrast waren, zetten ze de grote middelen in. Door deze gebeurtenis kreeg het Amerikaanse volk argwaan5 en keerde de oorlog de rug toe. Gevolg: Uitbreiding oorlog: In 1969 werd Richard Nixon de opvolger van Lyndon Johnson en daarmee president van de Verenigde Staten. Hij had in zijn verkiezingscampagne een 'eerzame vrede' belooft. In 1969 formuleerde hij de Nixon Doctrine, waarin hij stelde dat de ZuidVietnamezen (en alle andere Aziaten) meer en meer hun eigen oorlog moesten vechten.

4 Enkele weken later werd Kennedy zelf vermoord 5 Eerder had Johnson het volk op het hart gedrukt dat er geen onnodige slachtoffers zouden vallen

Terwijl steeds meer Amerikaanse soldaten teruggetrokken werden, werd de financiële en materiële hulp aan de Zuid-Vietnamezen groter. Nixon ging daarbij ook onderhandelen met de Noord-Vietnamezen. Maar Nixon deed ook het tegenovergestelde: hij begon de Vietcong in Noord-Vietnam en Cambodja te bombarderen. In 1970 vielen de Amerikanen de Ho Chi Minh Trail aan, een militaire route voor de Vietcong via Cambodja. Zonder veel succes… Groeiende ontevredenheid in de VS: Vietnam was de eerste televisieoorlog. Pers en tv waren niet kritisch. De New York Times publiceerde een artikel waarin gemeld werd dat burgerdoelen in Hanoi werden getroffen5. Het eerste verzet ontstond aan universiteiten. Er werd een petitie ingediend om de bombardementen onmiddellijk te stoppen. Ook bekendere Amerikanen gingen zich tegen de oorlog verzetten. De twijfel over de oorlog groeide steeds meer. Januari ’73: Er kwam een vredesakkoord waarbij Amerika beloofde zich terug te trekken uit Vietnam en er zou een staakt-het-vuren volgen. Dit duurde echter niet lang want al snel lagen de Noord-Vietnamezen alweer in de clinch met de regering in het Zuiden en openden de aanval. Resultaat 1975: Zuid-Vietnam gaf zich volledig over en Vietnam werd weer één geheel. De Vietnamoorlog heeft de hereniging eigenlijk 20 jaar uitgesteld, dit had ook in ’56 al kunnen gebeurd zijn.

4. Na de hereniging Viëtnam mengt zich in Cambodja: Pol Pot- Killing fields: In Cambodja kwam de dictator Pol Pot aan de macht. Hij trachtte op bloedige wijze van Cambodja een autarkische communistische landbouwstaat te maken naar het voorbeeld van Mao6. In december ’79 viel Vietnam Cambodja binnen waarop Pol Pot en zijn volgelingen vluchtten naar de jungle waar hij nog een goeie 20 jaar gesteund werd door Thailand. Thailand gebruikte hen als buffer tegen de Vietnamezen. Cambodja werd bezet door Vietnam omdat ze wilden duidelijk maken wat voor gruwelijkheden Pol Pot had gedaan, in ’89 trokken ze zich terug omdat ze niet meer gesteund werden door de Sovjet – Unie. Killing fields zijn ‘moordgebieden’ in Cambodja waar onder het bewind van Pol Pot ontzettend veel mensen (op gruwelijke wijze7) gedood zijn.

6 Iedereen moest boer worden, geld, onderwijs, privébezit, … werden afgeschaft, gearrangeerde huwelijken, … 7 Kinderen werden tegen bomen geslingerd, mensen werden de kop ingeslagen met de achterkant van een geweer om kogels uit te sparen, …

Doel: de controle over Indo-China, wat leidt tot een conflictsituatie met de Chinese Volksrepubliek (de vroegere bondgenoot) en een grensoorlog met China.

5. Na de Koude Oorlog Noodgedwongen, meer openheid, meer vrije markt en betere contacten met het Westen (o.a. toerisme): Doi Moi8; een terugkeer naar een vrije markteconomie, privatisering en er werd geprobeerd om buitenlands kapitaal (handelscontacten met alle landen waren toegestaan) aan te trekken  Sinds lange tijd mochten mensen een bedrijfje oprichten. In 1989 trok Vietnam haar troepen terug uit Cambodja  internationaal eerherstel.

6. Bronnen http://www.vietnam.hu.nl/Economie1.htm http://www.militair.net/Oorlogen/Vietnam%20oorlog/Het%20Tet-%20offensief/ http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/oorlog/2506-de-aanloop-naar-devietnamoorlog.html http://www.scholieren.com/werkstukken/24505 http://www.travelmonkey.nl/azie/vietnam/geschiedenis http://nl.wikipedia.org/wiki/Pol_Pot DE MORGEN, Wereldgeschiedenis XII: Van het fascisme tot de eenentwintigste eeuw, Textcase, Hilversum, 2007

8 Hervormingsbeleid door de socialistische regering in 1986

Related Documents

Taak Vietnam
July 2020 4
Taak Beeld
November 2019 8
Taak Inf
November 2019 20
Taak A
October 2019 12
Taak Frans
November 2019 12