Inleiding Inleiding ..................................................................................1 Keith Haring..............................................................................2 Inleiding....................................................................................................2 Biografie...................................................................................................3 Mijn gekozen werk....................................................................................4 Link met “Compositie met rood geel en blauw” van Pieter Cornelis Mondriaan ................................................................................................5 Links met mijn schilderij...........................................................................7 Multiculturaliteit.......................................................................................9 Liedjes...................................................................................................9 Alle kleuren – K3........................................................................9 Heal the world- Michael Jackson...............................................10 Clouseau – de tegenpartij.........................................................12 Frank Boeijen – zwart wit.........................................................13 Marco Borsato – Speeltuin........................................................14 ............................................................................................................14 Poëzie..................................................................................................15 Ongetiteld............................................................................... 15 Het gesprek............................................................................16 Mijn waslijn.............................................................................................19 Glazen beschilderen............................................................................20 De mannetjes van Keith in het groot...................................................23 Bibliografie.............................................................................................24
Kunst!
Sarah Van Mele
1/24
Keith Haring Inleiding Toen we onze opdracht rond dit thema, “kunst”, kregen dacht ik onmiddellijk aan Keith Haring. Vroeger vond ik zijn “mannetjes” altijd wel leuk. Vaak vond je zijn mannetjes op glazen, computermatjes,… Dit is nu niet meer het geval. Toch geloof ik erin dat kinderen wel aangesproken zullen zijn als ze werken van hem zien. Door het feit dat het vrij modern is en dat Keith vaak veel kleuren gebruikt is wel aantrekkelijk voor die kinderen. Ikzelf leerde Keith Haring echt kennen in het 1e middelbaar toen we allen aan kunstenaar moesten voorstellen. Ik was me er niet eens van bewust dat die mannetjes die ik zo goed kende gemaakt waren door een échte, bekende kunstenaar. Dit was eigenlijk de kunstenaar die toen de meeste indruk op mij maakte. Een vriendin van mij volgde een jaar kunstwetenschappen op de universiteit en studeert nu regentaat beeldopvoeding. Zij wist mij te vertellen dat Keith Haring aids heeft gehad. Ook dit vond ik wel iets interessant. Dit is misschien niet echt iets om in de lagere school aan te brengen dacht ik eerst. Maar achteraf besefte ik dat het iets is dat ook bij de kinderen wel leeft. Het is iets waar ze geregeld ook iets over horen en eigenlijk moeten we daar gewoon openlijk over praten. Zo wordt het voor hen later ook makkelijker om over te praten en leren ze ook de problematiek daaromtrent kennen. Maar hier gaat het natuurlijk in de eerste plaats om beeld. En ook hiervoor vond ik Keith, ik vond ook wel enkele leuke dingen om te doen rond deze artiest en zijn werk. De links die ik vond rond Keith Haring en mijn beeld erover heb ik gebundeld in het volgende werk…
Kunst!
Sarah Van Mele
2/24
Biografie
Keith Haring 1958 – 1990 In 1979 maakt Haring zijn eerste krijttekeningen op reclameborden, op een zwarte ondergrond, langs de Subways van New york. Dat was op een moment dat de graffiti al een enorme vlucht had genomen en ook in de kunstwereld erkenning had gevonden. In 1981 maakt hij onder andere kennis met Warhol , Basquiat , Clemente , Hopper, Borroughs, Madonna en Grace Jones. Hij distribueert 20.000 door hemzelf ontworpen en gedrukte affiches tijdens een betoging tegen kernwapens in New york, Central Park, in 1982. In dit jaar heeft hij ook zijn eerste solotentoonstelling in de Tony Shafrazi Gallery en neemt hij deel aan Documenta 7 in Kassel. In 1983 produceert hij zijn eerste bodypaintings, op zichzelf en op modellen. Zelfs Grace Jones laat zich beschilderen! Verder maakt hij muurschilderingen in Milwaukee, New York en Tokio. In 1985 ontwerpt Haring decors voor de Brooklyn Academy of Music in New York en het Ballet National in Marseille. Hij opent in 1986 een Pop Shop, waar hij door hemzelf beschilderde alledaagse voorwerpen verkoopt. Meer decor- en kostuumontwerpen volgen in 1987/88. In 1998 heeft hij nog verschillende sociale projecten voordat hij in 1990 op 31-jarige leeftijd overlijdt aan de gevolgen van AIDS. Haring`s werk is ontstaan vanuit de graffitikunst en wordt gekenmerkt door strakke lijnen en het gebruik van felle kleuren. Naast graffiti werkte Haring ook met krijt op zwarte borden en beschilderde vazen en beelden . Deze beelden zijn menselijke figuren teruggebracht tot een romp met een hoofd , armen en benen. Als geen ander hedendaagse kunstenaar heeft Haring een eigen herkenbare symbolentaal ontwikkeld, die in zijn helderheid veel overeenkomsten toont met pictogrammen.
Kunst!
Sarah Van Mele
3/24
Mijn gekozen werk Het werk dat ik koos is ongetiteld.
Dit werk van Keith Haring heb ik gekozen omdat het veel elementen bevat die typisch zijn aan Keith haring. Kijk maar naar de typische mannetjes en de typische kleuren. Ook het hart dat centraal staat is vrij typisch aan hem omdat hij vaak over liefde schildert, gezien zijn achtergrond. Ik zie liefde en ook kindjes, misschien schildert hij dit omdat hij graag kinderen zou hebben maar aangezien zijn geaardheid dit een hopenloze droom was.
Kunst!
Sarah Van Mele
4/24
Link met een ander schilderij van Keith Haring Bij dit werk vind ik dat dit ook erg nauw aansluit, het centrale thema is duidelijk liefde. Daarom vond ik dat dit werk van Keith Haring ook erg bij het vorige werk aansluit. Je ziet hier ook liefde die centraal staat en ook enkele “baby’s” in het hart waarop weer kan wijzen op het feit dat Keith aangezien zijn geaardheid moeilijk aan kinderen zal geraken.
Link met “Compositie met rood geel en blauw” van Pieter Cornelis Mondriaan Deze heer, beter bekend als Piet Mondriaan, was een Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus, die echter een groot deel van zijn leven in het buitenland woonde en werkte. Mondriaan wordt algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst. Hij was één van de belangrijkste medewerkers van het tijdschrift De Stijl en ontwikkelde een eigen kunsttheorie, die hij het Neo-plasticisme (Nieuwe Beelding) noemt. Het werk heet “compositie met rood, geel en blauw”. Keith Haring gebruikt vrij simpele kleuren en gebruikt ze ook niet door elkaar. Elke mannetje heeft zijn kleur. Het scheiden van de kleuren en het
Kunst!
Sarah Van Mele
5/24
gebruik van Keith zijn kleuren doen me denken aan de werken van kunstenaar Mondriaan. Daarom legde ik ook de link met dit kunstwerk.
Kunst!
Sarah Van Mele
6/24
Links met mijn schilderij Zoals ik in mijn inleiding reeds vermeldde leed Keith Haring aan aids. Hij is gestorven op 31-jarige leeftijd aan deze ziekte. In zijn werken komt het thema aids vaak terug (seksualiteit, liefde). Hierover ook een werk van aids.
De ziekte zelf linkte ik dus ook aan één van zijn werken.
Als ik de mannetjes van Keith Haring zie, denk ik aan de mannetjes van de vredeseilanden.
Kunst!
Sarah Van Mele
7/24
Vredeseilanden is een ontwikkelingsorganisatie die zich specialiseert in voedselvoorziening in verscheidene derde wereldlanden. Een organisatie die aan ontwikkelingshulp doet dus. We kunnen samen met aids (dat in de derde wereldlanden een nog groter probleem is dan hier) de link leggen naar andere culturen, de culturen die het minder goed hebben dan wij. Zo kwam ik dus tot de link met multiculturaliteit of diversiteit. Hierover kan je het in je lessen natuurlijk uitgebreid hebben. Ik heb hieromtrent ook een heleboel links gevonden. In het Middelheim vond ik deze link met mijn thema en werk. Het doet mij allereerst al denken aan de mannetjes van Keith maar ook vind ik het iets hebben van multiculturaliteit. Deze vele mensen samen, één. Zo zou het moeten zijn.
Etienne Martin DEMEURE N°4 LANLEFF 1961
Kunst!
Sarah Van Mele
8/24
Multiculturaliteit Liedjes Deze liedjes hebben te maken met het feit dat mensen wat verdraagzamer zouden moeten zijn en dat het mooi zou zijn als heel de wereld vriendelijk zou kunnen zijn voor elkaar. Alle kleuren – K3 Van Afrika tot in Amerika Van op de Himalaya tot in de woestijn Van Afrika tot in Amerika Ja, wij zijn zoveel mooier als we samen zijn Reik je hand naar me uit, leg ze in de mijne En laat ons dromen van betere tijden Is je huid donkerder of bleker dan de mijne Laat ons proberen elkaar niet te vermijden! Niemand op straat spreekt je aan, ziet je staan Waarom doen mensen elkaar toch zo'n pijn Zou het niet beter zijn als wij voortaan Verdraagzaam zijn, verdraagzaam zijn Van Afrika tot in Amerika Van op de Himalya tot in de woestijn Van Afrika tot in Amerika Ja, wij zijn zoveel mooier als we samen zijn Hand in hand Oog in oog Alle kleuren van de regenboog! De planeet, waar je woont, als ze soms te grauw is Laat ons beloven samen te gaan leven
Kunst!
Van Afrika to in Amerika Van op de Himalaya tot in de woestijn Van Afrika tot in Amerika Ja, wij zijn zoveel mooier als we samen zijn Hand in hand Oog in oog Alle kleuren van de regenboog Alle kleuren van de regenboog Alle kleuren van de regenboog Als wij nu hand in hand samen gaan staan Kinderen onder de zon, één voor één Dan is de hemel op aarde voortaan Van iedereen, van iedereen Van Afrika tot in Amerika Van op de Himalaya tot in de woestijn Van Afrika tot in Amerika Ja, wij zijn zoveel mooier als we samen zijn Van Afrika tot in Amerika Van op de Himalaya tot in de woestijn Van Afrika tot in Amerika Ja, wij zijn zoveel mooier als we samen zijn Hand in hand Oog in oog Alle kleuren van de regenboog Hand in hand Oog in oog Alle kleuren van de regenboog Alle kleuren van de regenboog
Sarah Van Mele
9/24
Waar het niks uitmaakt of men purper, groen of blauw is Want voor ons drietjes is het om het even Niemand op straat spreekt je aan, ziet je staan Waarom doen mensen elkaar toch zo'n pijn Zou het niet beter zijn als wij voortaan Verdraagzaam zijn, verdraagzaam zijn
Heal the world- Michael Jackson Think about the generations and to say we want to make it a better world for our children and our children's children. So that they know it's a better world for them; and think if they can make it a better place. There's a place in your heart And I know that it is love And this place could be much Brighter than tomorrow. And if you really try You'll find there's no need to cry In this place you'll feel There's no hurt or sorrow. There are ways to get there If you care enough for the living Make a little space, make a better place. Chorus: Heal the world Make it a better place For you and for me and the entire human race There are people dying If you care enough for the living Make a better place for You and for me. Kunst!
Bridge: And the dream we would And the world we once believed in Will shine again in grace Then why do we keep strangling life Wound this earth, crucify it's soul Though it's plain to see, this world is heavenly Be God's glow. We could fly so high Let our spirits never die In my heart I feel You are all my brothers Create a world with no fear Together we'll cry happy tears See the nations turn Their swords into plowshares We could really get there If you cared enough for the living Make a little space to make a better place. Chorus: Refrain (2x) There are people dying if you care enough for the living Make a better place for you and for me.
Sarah Van Mele
10/24
If you want to know why There's a love that cannot lie Love is strong It only cares for joyful giving. If we try we shall see In this bliss we cannot feel Fear or dread We stop existing and start living Then it feels that always Love's enough for us growing Make a better world, make a better world. Chorus:
Kunst!
There are people dying if you care enough for the living Make a better place for you and for me. You and for me / Make a better place You and for me / Make a better place You and for me / Make a better place You and for me / Heal the world we live in You and for me / Save it for our children You and for me / Heal the world we live in You and for me / Save it for our children You and for me / Heal the world we live in You and for me / Save it for our children You and for me / Heal the world we live in You and for me / Save it for our children
Sarah Van Mele
11/24
Clouseau – de tegenpartij Kijk, ze zijn zo anders Anders dan wij De tegenpartij Voel de hete adem Die komt heel dichtbij De tegenpartij Elke dag brengt confrontatie In elke stad van ieder land Politiek, werk of relatie Overal woedt wel die brand We moeten geloven in een betere tijd Open je ogen, zet je woede opzij Het kan ook anders: we keren het tij Wat als we ze omarmen, de tegenpartij? Kom, reik me je hand nu Want jij bent voor mij Een medepartij Elke dag brengt irritatie En overal woedt wel een brand We moeten geloven in een betere tijd Open je ogen, zet je woede opzij Het kan ook anders: we keren het tij Kom, we omarmen de tegenpartij Stel je voor dat schrik de plaats ruimt voor respect En dat iedereen, elke man en elke vrouw dan Verdraagzaamheid gaandeweg ontdekt We moeten geloven in een betere tijd Open je ogen, zet je woede opzij Dan is schrik voor de anderen voorgoed voorbij Daar komt het einde van de tegenpartij
Kunst!
Sarah Van Mele
12/24
Frank Boeijen – zwart wit Hij liep daar in de stad 's Avonds laat Plotseling aan de overkant Zag hij ze staan Iemand riep "je hoort niet bij ons" Mes, steek, pijn refr.: Denk goed na aan welke kant je staat Denk niet wit (denk niet wit), denk niet zwart (denk niet zwart) Denk niet zwart-wit Denk niet wit (denk niet wit), denk niet zwart (denk niet zwart) Denk niet zwart-wit Maar in de kleur van je hart Maar in de kleur van je hart Donker was de straat Op weg naar het plein Een taxi, het is te laat Het is voorbij Wie wil er bloed op de achterbank Van de werkelijkheid refr. Denk goed na aan welke kant je staat Denk niet wit (denk niet wit), denk niet zwart (denk niet zwart) Denk niet zwart-wit Denk niet wit (denk niet wit), denk niet zwart (denk niet zwart) Denk niet zwart-wit Maar in de kleur van je hart Maar in de kleur van je hart Denk niet wit (denk niet wit), denk niet zwart (denk niet zwart) Denk niet zwart-wit Denk niet wit (denk niet wit), denk niet zwart (denk niet zwart) Denk niet zwart-wit Maar in de kleur van je hart Maar in de kleur van je hart Maar in de kleur van je hart Maar in de kleur van je hart
Kunst!
Sarah Van Mele
13/24
Marco Borsato – Speeltuin Door kapotgeschoten stratenzonder vader, zonder land loop je hulpeloos verlaten aan je moeder's warme hand Als een schaap tussen de wolven naar bestemming onbekend en niemand ziet hoe klein je bent niemand ziet hoe klein je bent Morgen zal het vrede zijn en zal de zon je strelen zal de wereld weer een speeltuin zijn en kun je rustig spelen Na de winter komt de lente wordt de grijze lucht weer blauw maar al ben je uit de oorlog gaat die oorlog ook uit jou? Mooie ogen zijn vergiftigd zijn aan het geweld gewend en niemand ziet hoe klein je bent niemand ziet hoe klein je bent
Kunst!
Sarah Van Mele
14/24
Poëzie Ongetiteld Alles aan oorlog is fout. Zelfs de vervoeging van het woord houdt zich niet aan de regels van sterk en zwak: de verleden tijd van oorlog is vrede. Maar de verleden tijd van vrede is oorlog. Is het daarom dar er steeds weer oorlog is en steeds weer vrede? Omdat tijd wel voorbij kan gaan maar nooit is voltooid? Ted Van Lieshout Heer Beeld, ik wil u ontrieven, Leopold, 2002 Dit is al een zeer ernstig gedicht, het gaat over oorlog. Dit link ik ook aan de vele culturen. Wij hebben het goed hier maar nog niet zo héél ver van hier zijn er mensen die veel slechter leven, die in oorlog leven. En oorlog begint vaak door de cultuurverschillen.
Kunst!
Sarah Van Mele
15/24
Het gesprek Ik hoorde gisteren een gesprek een eend, een poes, een haan, een koe, een ezel en een big, daar ik kon niets verstaan.
Je snapt, dat ik nieuwsgierig was, en dolgraag weten wou, waarover dit gesprek wel ging, daarom vroeg ik aan Grauw:
De eend zei: ‘Kwekkerekkwekkwek’ de koe zei: ‘Boehoe-boe’ ee haan zei: ‘Kukerukukuu’ en kneep zijn ogen toe.
‘Zeg ezeltje, vertel mij eens, je hebt geen woord gezegd! Waarover hadden ze het toch?’ Toen heeft hij uitgelegd,
De big zei: ‘Ugh-ugh-urre ugh!’ en even later: ‘Knor!’ De kat zei, zeer bedachtzaam: ‘Mauw!’ en wipte met haar snor.
Terwijl hij me heel slim bekeek: ‘Ia-i-i’. Daarna, daar het mij nog niet duidelijk leek nog eenmaal luid: ‘Iaaa!’
Zo ging het nog een poosje door, de ezel zei geen woord. Hij heeft, met één oor op, één neer, geduldig toegehoord.
Jac. Van der Ster Paardebloem, G.W. Breughel, 1946
Ik koos dit gedicht omdat het ook gaat over elk dier dat anders is, dat zijn eigen geluid heeft. Zo is het ook met mensen, iedereen is anders. Het kind is ook zeer geschikt voor kinderen.
Kunst!
Sarah Van Mele
16/24
Foto’s Deze foto’s spreken, denk ik, voor zich… Alle handen in elkaar; wit, bruin, zwart of geel. We moeten samenwerken en samen zorgen voor een mooie wereld.
Deze mensen, allen verschillend…
Kunst!
Sarah Van Mele
17/24
Bij multicultureel denk ik ook aan verschillende kleuren bij elkaar.
Deze kleuren doen mij denken aan een bellenblaas. Daarin zie je ook deze kleuren
Bellenblaas doet me dan weer denken aan zon en zomer.
Kunst!
Sarah Van Mele
18/24
Voor meerdere links zie waslijn zelf.
Mijn waslijn Ik geef even een beetje uitleg bij de waslijn die ik geef bij dit werk. Aan de voorkant zie je alle prenten die ik hier ook in mijn werk vermeldt. Aan de andere kant van de waslijn (de achterkant) steek ik nu foto’s van mijn “voorwerpen”, deze neem ik dan mee naar het examen zelf.
Kunst!
Sarah Van Mele
19/24
Uitwerking van een beeldles Glazen beschilderen Omdat er vroeger ook glazen te koop waren met de bekende figuurtjes van Keith Haring vond ik het ook wel een leuk idee om zelf zo eens een glas te beschilderen met deze mannetjes. Fase 1: sfeerschepping Als ik een activiteit zou doen zoals deze zou ik het in de werolessen al hebben over Keith Haring zodat de leerlingen zijn achtergrond kennen. Zo kun je dan weer vertrekken vanuit het multiculturele en bijvoorbeeld van een liedje: “heal te World” (zie hierboven). Dan kan je het hebben over de verschillende mensen op de wereld en over vredeseilanden. Het logo hiervan doet denken aan de mannetjes van Keith Haring. “Doet dit mannetje mannetje jullie ook ergens aan denken?” Fase 2: waarnemen en verbeelden De leerkracht hangt nog enkele prenten van Keith Haring op het bord.
Fase 3: aanzet tot creëren 1. De leerlingen maken een tekening zoals de mannetjes van Keith Haring op een klein papiertje dat ze dan later in het glas gaan zetten om te verven op het glas. 2. De foto wordt in het glas gekleefd. 3. Ze nemen een penseel en zwarte verf, ze gaan zo met zwart over de buitenste lijnen. 4. De leerlingen laten hun verf drogen en nemen hun papier al uit hun glas. 5. Als de verf gedroogd is, mogen de leerlingen de lijnen nog opvullen met een kleurtje. 6. De leerlingen mogen daarna afwerken en versieren naar eigen creativiteit. Fase 4: creëren
Kunst!
Sarah Van Mele
20/24
De leerlingen tekenen hun voorontwerp en schilderen daarna hun glas op de aangeleerde techniek. Dit doen ze met acrylverf (mag niet gewassen worden) of glasverf (hierbij kan het glas wel gebruikt worden).
Kunst!
Sarah Van Mele
21/24
Fase 5: evaluatie Klassikaal worden de werkjes besproken van de leerlingen die hun werkje willen tonen aan de rest. Deze puntjes worden besproken: - de nauwkeurigheid - de kleuren - creativiteit - is de techniek juist uitgevoerd?
Kunst!
Sarah Van Mele
22/24
De mannetjes van Keith in het groot Fase 1: sfeerschepping Als ik een activiteit zou doen zoals deze zou ik het in de werolessen al hebben over Keith Haring zodat de leerlingen zijn achtergrond kennen. Je vraagt aan de leerlingen wat de leerlingen nog weten van Keith Haring. Fase 2: waarnemen en verbeelden De leerkracht hangt nog enkele prenten van Keith op het bord. Wat is er opmerkelijk aan de werken van Keith Haring? - de mannetjes - de kleuren - de mannetjes hebben geen gezicht - … Fase 3: aanzet tot creëren 1. De leerlingen worden in groepjes verdeeld van 3. 2. Eén leerling per groep legt zich in een pose die hij of zij wil. 3. De andere leerlingen gaan er rond met een potlood. 4. De lijnen worden overtrokken met een zwarte lijn verf. 5. Hierna vullen de leerlingen de zwarte lijnen op met zelf gekozen verf. 6. De leerlingen krijgen zo een mannetje zoals Keith Haring zijn mannetjes 7. Achteraf mogen de leerlingen nog enkele lijnen rond de mannetjes trekken (zoals Keith Haring ook doet. Dit alles wordt natuurlijk op een groot wit papier gedaan. Fase 4: creëren Één leerling legt zich op het papier en de anderen gaan er rond met potlood, hierna met zwarte verf. Daarna kleuren de leerlingen de mannetjes in. Fase 5: evaluatie Klassikaal worden de werkjes besproken van de leerlingen die hun werkje willen tonen aan de rest. Deze puntjes worden besproken: - de nauwkeurigheid - de kleuren - creativiteit - Hebben de leerlingen de opdracht juist uitgevoerd?
Kunst!
Sarah Van Mele
23/24
Bibliografie http://proto.thinkquest.nl/~klb040/kunst/kunstenaar_bekijken.php? kunstenaar_id=215 http://images.google.be/imgres? imgurl=http://www.coalregion.com/images/haring_untitled1.jpg&img refurl=http://www.coalregion.com/Famous/haring.htm&h=345&w=3 50&sz=52&hl=nl&start=22&um=1&tbnid=_sZ23hMZKnawdM:&tbnh =118&tbnw=120&prev=/images%3Fq%3Dkeith%2Bharing%26start %3D18%26ndsp%3D18%26um%3D1%26hl%3Dnl%26client %3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:nl:official %26sa%3DN
Kunst!
Sarah Van Mele
24/24