קוראים יקרים ,אנו שמחים להגיש לכם טור דו שבועי ,אשר ירכז את הממצאים האחרונים אשר עלו במפגשי STKIעם לקוחותיה וספקי שירותי מחשוב בישראל .בכל טור ינתחו שני אנליסטים נושא אחד על סדר היום של מקבלי ההחלטות במערך ה ITהארגוני משתי זוויות שונות.
האם זו תקופת העדנה של Web 2.0בתוך הארגון? עינת שמעוני VP ,ואנליסטית בכירה לחבילות אפליקציות ארגוניות וניהול ידע גלית פיין VP ,ואנליסטית בכירה לניהול ארגוני ITכלי Web 2.0בתוך הארגון יכולים להציע תועלות של הגברת שיתופיות בין העובדים, יצירת מאגרי ידע פנימיים בעלות נמוכה ,וגם מהווים כלים מעניינים בהיבט של תקשורת ארגונית פנימית וכלפי הלקוחות .אך עדיין ישנן חששות וחסמים שצריך להתגבר עליהם בדרך לאימוץ כלים ותפיסות אלה. מהם התועלות העיקריות של שימוש ב Web 2.0בתוך הארגון כיום ?
עינת :בהיבט הפנים ארגוני ,ארגונים מתעניינים כעת ב Web 2.0ככלי להגברת השיתוף בין העובדים .כלי ה Web 2.0-המעניינים יותר ,עליהם ארגונים שואלים ,הם בראש ובראשונה ה Wiki ככלי המספק ערך מוסף של הבניה וסידור נוח של הנתונים ,הבלוגים ככלי לתקשורת ארגונית, ולאחרונה גם רשתות חברתיות ארגוניות .תועלת נוספת שחשובה ביותר בימים אלה היא העלות היחסית נמוכה של החדרת כלים אלה לארגון (במיוחד בהשוואה אל מול יוזמות ניהול ידע אחרות כדוגמת מערכות ניהול תוכן ארגוני) ,העלות הנמוכה מתייחסת גם לכלים הטכנולוגיים עצמם אך בעיקר לעלות ההטמעה בתוך הארגון מכיוון שכלים אלה לרוב אינטואיטיביים יותר ומוכרים לחלק נכבד מהעובדים מחייהם הפרטיים. גלית :בהיבט החיצוני של הארגון כלפי לקוחותיו לכלי Web 2.0ערך גבוה ביצירת "מעורבות" ( )engagementשל הלקוחות עם החברה .תועלת נוספת חשובה (גם כלכלית!) היא להגביר יכולות "שירות עצמי" באתר האינטרנט ,מה שהפך להיות אתגר מאוד חשוב עבור ארגונים במאמציהם לצמצם עלויות מוקדי התמיכה מחד ,ולספק חוויית שירות טובה ללקוחות מאידך. יחד עם זאת ,לא הרבה נעשה באתרים חיצוניים של ארגונים שמרניים .עדיין לא ברור כל כך מהו ה - ROIהאמיתי לארגון מתפיסות וטכנולוגיות שונות של web 2.0כגון :בלוגיםRSS, widgets ,wikis, קהילות אינטראקטיביות וכ"ד באתרים חיצוניים .ברור ,כי אתר חיצוני מהווה את הפנים של החברה כלפי הלקוח ,וכי כלים ותפיסות של web 2.0הנן הכרחיות באתרים החדשים ,על מנת לשפר את חווית המשתמש ותחושת השייכות של הלקוחות לארגון בעזרת פעולות אינטראקטיביות. תופעת ה Web 2.0-מגיעה גם לעולם הסלולרי ,התקשורת היום הרבה יותר קלה וזמינה הן אם בעזרת הרשתות חברתיות והן אם בעזרת שיחות דרך אפליקציות דוגמת – Fringאפליקציה שבעזרתה קל להתכתב בצ'ט (מחליף לגמרי את סמס) ,אפשר לראות מי מהחברים/עובדים off/onlineב ,skype-ב-
,MSNב Twitter ,Yahoo MSN-וכ"ו .יש קונסולידציה של כל אפליקציות ורשתות חברתיות במקום מרכזי אחד על המכשיר הסלולרי של עובד ,כך שבלחיצת כפתור אחת נעשות שיחות ,VoiPללא שיחות ווקאליות .אומנם הטכנולוגיה עדיין לא בשלה מאה האחוז ,אבל בעתיד ארגונים יעדיפו לשלם רק על התווך הסלולרי וחבילת האינטרנט ולדבר בחינם. מהם החסמים העיקריים שעוצרים את כניסת יוזמות Web 2.0בתוך הארגונים?
עינת :במפגש שולחן עגול שערכנו בנושא Web 2.0בתוך הארגון (לצורך ניהול ידע) משתתפי הדיון ציינו כי כי החסם העיקרי להכנסת יוזמות אלה הוא חוסר תמיכת הנהלה ,שקשורה גם לחוסר יכולת להראות " ROIמדיד" .סיבה נוספת קשורה לעודף המידע עמו רובנו מתמודדים כיום וחשש להצפה של יותר מדי מידע ויצירת "כאוס" בעקבות הכנסת כלים אלה .וכמובן – סיבה עיקרית לכישלון פרויקטי ניהול ידע בין אם הם באוריינטציה Web 2.0או לא – תרבות ארגונית שאינה שיתופית. מעניין לציין שאנו פחות ופחות שומעים חששות של אבטחת מידע בהקשר של יוזמות ,Web 2.0 משהו שבעבר היווה חסם עיקרי. גלית :חסם עיקרי לאימוץ web 2.0כלפי לקוחות הארגון הוא חשש מאבטחת המידע של כלי web 2.0 ומאיבוד שליטה על הנעשה באתרים .ארגונים מביאים חשש לפתוח באתריהם דיונים חופשיים על איכות המוצר או השירות של החברה וחוששים מכך שבארץ אין מספיק תנועה באתרים .אם מתחרה ירצה להוסיף תגובות שליליות – לא תהיה מספיק מסה קריטית של לקוחות כדי להוסיף תגובות הוגנות.
לסיכום: נראה כי תחום ה Web 2.0מתחיל להבשיל בתוך הארגונים אך עדיין נותרו שאלות פתוחות שאינן פתורות. בהיבט הפנים ארגוני ,כלי Web 2.0מביאים את עיקרון השיתופיות לתוך הארגון .אך קיים שיווי משקל עדין בין הצורך ב"סידור" והבניית המידע ובין הצורך ליצור אווירה שיתופית. לגבי אתרים חיצוניים -כלי web 2.0אולי כלים שצורכים לא מעט זמן השקעה ומחויבות ,כמו כתיבת בלוגים ,תחזוקת wikisוכ"ד ,אך מצד שני ברור היום ,כי אתר ללא יכולת להגיב בזמן אמת או ליצור שפה אינטרקטיבית לא יהיה מספיק אטרקטיבי ללקוחות שרגילים לקבל כלים אלה מאתרים שונים ברשת .לקוחות הארגון לא יודעים אולי מה זה Ajaxאו RSSאבל הם מצפים להכנס לאתר כייפי, אינטרקטיבי ,בקיצור אתר .web 2.0 למידע נוסף בתחום Web 2.0פנים ארגוני – בבלוג של עינת http://einatstki.blogspot.com/search/label/Web%202.0
כלפי הלקוחות – בבלוג של גליתMobile- וWeb 2.0 למידע נוסף בתחום http://galitfein.blogspot.com/2008/08/web-20.html