Stilul Antic

  • Uploaded by: LAVINIA
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Stilul Antic as PDF for free.

More details

  • Words: 706
  • Pages: 31
STILURILE MOBILEI  ANTICHITATEA:

stilul egiptean, stilul antic grec și roman, stilul chinezesc și japonez.  EVUL MEDIU: stilul islamic, stilul gotic.  EPOCA MODERNĂ: Renașterea, stilul Ludovic, stilul clasic englez, Empire, Biedermayer.

U.C. 16 – Conceptul de design în mobilă C 16.3 – Descrie evoluția stilurilor de mobilier

ANTICHITATEA Cuprinde stilurile vechilor popoare (egiptean, indian, japonez), precum și stilulurile antice, grec şi roman.  In acea perioadă, mobila a apărut şi existat ca un obiect de necesitate practică, cu forma şi estetica influenţate de mijloacele materiale si tehnice existente în acea vreme.  Obiectele de mobilier erau reduse ca varietate, de o structură simplă şi rigidă si cu decorațiuni pentru mascarea îmbinarilor. 

STILUL EGIPTEAN Poporul egiptean este considerat ca find cel mai vechi creator de mobilă, el reușind să creeze unelte – precum burghiul, dalta și ferăstrăul – necesare pentru construcția mobilierului.  Deoarece lemnul lipsea în această regiune, s-a impus aducera lui din alte părți – de exemplu, Asia Mica și Mediterana.  Astfel, s-a folosit lemnul de tisa, cedru, măslin, sicomor (specie similară smochinului). 

 Structura

și construcția mobilei egiptene era de formă simplă, cu linii şi suprafeţe drepte, cu o oarecare tendinţă de comoditate la obiectele de şedere şi odihnă care, adesea, erau acoperite cu ţesături si tapiţerii luxoase, viu colorate, sau cu piei de animale.  Obiectele de mobilă specifice stilului egiptean sunt: taburetul, scaunul, patul, masa, lada.  Ornamentele erau încrustate sau pictate, alcătuite din linii, spirale, volute, figuri de oameni și animale – sfinxul, hieroglife etc.

SFINXUL DIN GIZEH

TABURETUL, SCAUNUL

STILUL GREC  Forma

obiectelor de mobilă oficială era masivă, greoaie şi rigidă, influenţată de stilul egiptean şi asirian, dar mobilierul de familie avea o line mai delicată şi mai fină, era mai elegant şi mai comod.  Speciile cele mai folosite au fost: paltin, măslin, chiparos (conifer), tisa, abanos, nuc.  Finisarea mobilierului se realiza prin vopsire sau pictură, băițuire și lustruire, procedee cunoscute la acea vreme.

 Predominau

obiectele de odihnă şi şedere, lăzile pentru păstrarea hainelor, mesele de lucru, sipetele pentru obiecte preţioase, toate aratând o preocupare pentru estetic şi comod.  Tapiţeria era formată mai mult din perne libere, ţesături textile şi piei de animale.  Au folosit un fel de furnir mai gros pentru acoperirea elementelor din lemn inferior.  Au folosit marmura foarte mult, chiar şi pentru a realiza obiecte în totalitate din marmură.

OBIECTELE SPECIFICE STILULUI  Taburetul fix și cel pliant, cu picioarele drepte, respectiv în X.

 Scaunul

pentru ceremonii sau uz general, cu elemente decorative pentru mascarea îmbinărilor, din repere drepte sau curbe.

 Paturile

erau înalte, confortabile, cu țesături bogate, folosind și pentru a lua masa în pat.

STILUL ROMAN  Arta

romană s-a dezvoltat între sec. IV î.e.n. – sec. IV e.n., influențată de arta antică greacă.  Prelucrarea materialelor a cunoscut o mare perfecționare, fapt care a permis realizarea unor sortimente mai largi de mobilier.  Romanii au inventat rindeaua, strungul, diferite ferăstraie și burghie, realizând astfel îmbinări precise, estetice și rezistente.

 Au

folosit ornamentația sculptată și pe cea realizată prin încrustații, pictura și mozaicurile din marmură colorată.  De asemenea, au folosit și frunza de acant, palmetele, meandrele, rozetele, motivelele geometrice, arcadele, volutele, piciorul de căprioară, laba de leu, sfinxul, laurii, frunza de viță, feroneria decorativă etc.

OBIECTELE SPECIFICE STILULUI  Taburetul,

cu șezutul tapițat și cadrul cu încrustații prețioase, a fost mult folosit de romani.







Mesele romane aveau diverse întrebuințări: pentru servirea mesei, pentru scris, console pentru păstrarea vaselor decorative etc. Aveau, de regulă, trei picioare sau unul singur, masiv, si erau din lemn sau marmură, folosindu-se și bronzul pentru plăci. Ca formă, erau pătrate sau rotunde.

 Patul,

sofaua, folosite pentru odihnă și pentru luat masa, cu perne, saltele și un taburet pentru ușurarea urcatului în pat, ca la greci.  Pentru populația înstărită, paturile pentru odihna din timpul zilei erau și din marmură sau bronz, masive, grele, luxoase.

 Lăzile

sau cuferele erau executate din lemn și consolidate cu feronerie decorativă, folosite pentru depozitarea lucrurilor.

BAIE ÎN STILUL ANTIC

COLOANE ÎN STIL DORIC

FOTOLII ÎN STIL ROMAN

MASĂ ÎN CONSOLĂ

MASĂ ROTUNDĂ

ELEMNTE ANTICE DECORATIVE

STUDIU INDIVIDUAL: Mobilier și ornamente în stil japonez

VA CONTINUA...

Related Documents

Stilul Antic
June 2020 31
Stilul
December 2019 27
Stilul Brancovenesc
June 2020 21
Stilul Gotic.docx
October 2019 32
Egiptul Antic
December 2019 36
11antig Antic
November 2019 36

More Documents from ""