Statistica1
În 2017, domeniul mașinilor eco a primit cel mai mare imbold de până acum din partea guvernului: în cadrul programului „Rabla Plus”, cei interesați au avut posibilitatea de a beneficia de un ecotichet de 45.000 lei (aproape 10.000 de euro) pentru mașini 100% electrice, respectiv de un ecotichet de 20.000 lei (circa 4.500 de euro) pentru mașini plug-in hibride. Ecotichetul putea fi cumulat cu prima de casare, în valoare de 6.500 lei (1.400 euro), așa încât „discountul” guvernamental pentru o mașină electrică putea ajunge până la aproape 11.500 euro! Pentru mașinile hibride achiziționate prin programul convențional „Rabla” a rămas valabil ecobonusul de 1.700 lei, cele cu emisii CO2 de maximum 98 g/km beneficiind de un ecobonus suplimentar de 1.000 lei. Ecobonusul se cumula cu prima de casare în valoare de 6.500 euro – deci, cumulat, cumpărătorul unei mașini hibride puțin poluante se putea baza pe o subvenție cumulată de 9.200 de lei (aproape 2.000 de euro). Până când vor fi disponibile datele de la AFM privind numărul de ecotichete aprobate, precum și statisticile de vânzări pe 2017 ale producătorilor auto, mă voi baza pe situația înmatriculărilor de vehicule noi și second-hand. Cu mențiunea că, în cazul mașinilor noi, în special a celor electrice și plug-in hibride, în 2017 au fost contractate mai multe unități, însă acestea vor ajunge la posesori de-abia în 2018 (deci nu apar în statisticile de înmatriculări din 2017). Oricum, sunt date suficiente pentru a ne face o idee despre buna evoluție a domeniului mașinilor eco în România în 2017. În total, în 2017 au fost înmatriculate peste 3.500 de mașini electrice, plug-in hibride și hibride, atât noi, cât și second hand. Dar să vedem mai jos detaliile, pe fiecare categorie.
Înmatriculări de mașini electrice în 2017 Cumulat, în România au intrat aproape 270 de vehicule 100% electrice în 2017, atât noi, cât și second hand, din care aproape 230 autoturisme (categoria M1). Este un număr insignifiant raportat la numărul total de autoturisme noi și second hand înmatriculate anul trecut: peste 625.000, din care peste o jumătate de milion mașini second hand – dar voi analiza acest aspect într-un alt articol. Revenind la mașinile electrice, faptul că vorbim de o evoluție serioasă, ajutată mult de ecotichetul generos, de 10.000 de euro, devine clar dacă ne raportăm la situația parcului auto la finalul lui 2016: atunci, în România erau înmatriculate aproape 250 de autoturisme 100% electrice. Ceea ce înseamnă că în 2017 piața a înregistrat o creștere de peste 80% a înmatriculărilor față de finalul anului precedent!
Practic, la început de 2018 avem pe șosele aproape 600 de vehicule 100% electrice nepoluante, care circulă cu „zero emisii” pe șoselele României. Aici revin cu precizarea că, de fapt, în 2017 au fost contractate mai multe mașini electrice noi decât arată statistica înmatriculărilor, o bună parte dintre comenzi urmând a fi onorate în 2018. În privința tipului de vehicule, nu întâmplător au fost înmatriculate de 4,6 ori mai multe vehicule electrice noi decât second hand (221 față de 48), în cazul autoturismelor ajutorul ecotichetului pentru modelele noi fiind decisiv. În tabelul de mai sus am introdus și vehiculele utilitare, dar și alte tipuri de vehicule electrice (începând din 2018, cvadriciclurile electrice sunt și ele incluse în programul „Rabla Plus”). Am realizat și topuri, pe mărci și modele, pentru a ne face o idee mai exactă despre piața de autoturisme electrice în România. În 2017, BMW domină detașat topurile înmatriculărilor de mașini noi, în timp ce Nissan și Tesla conduc în preferințele clienților de mașini second hand. Cumulând înmatriculările de
mașini noi și second hand, din nou remarcăm dominația BMW, urmat destul de departe de Renault și Volkswagen.
Tabloul general al mașinilor electrice înmatriculate până la finalul lui 2017 în România are un lider incontestabil: din cele 472 de autoturisme 100% electrice, 124 sunt modele BMW i3, inedita eletrică a germanilor acaparând, până acum, un sfert din piață! Peste 90% dintre acestea au fost achiziționate de companii, unele oferind servicii de car-sharing, un trend foarte interesant de urmărit în următorii ani. Totuși, dacă luăm în considerare toate categoriile de vehicule electrice înmatriculate până la finalul lui 2017 (deci inclusiv utilitare, cvadricicluri și vehicule pe două roți), lider al electromobilității în România rămâne Renault. Grație unui număr deloc mic de „dube” Kangoo Z.E. sau de „pitici” Twizy, numărul total de vehicule electrice franțuzești ajunge la 168 – adică aproape o treime din toate vehiculele electrice înmatriculate în România. Aici, însă, este de remarcat că o bună parte dintre aceste vehicule fie au rămas pentru uzul intern al companiei (de exemplu, modelul Fluence Z.E. nu a fost comercializat oficial), fie sunt înmatriculate ca mașini de test-drive de către dealeri (situație întâlnită și la celelalte mărci auto care vând mașini electrice la noi). Dar, statistic vorbind, cifrele ne spun că liderii domeniului EV în România sunt BMW și Renault. În concluzie, este cât se poate de clar că generozitatea programului „Rabla Plus” a dinamizat serios piața de vehicule electrice, iar înmatriculările din 2018 vor aduce, cu siguranță, o continuare a acestei creșteri. Rămâne de văzut dacă interesul românilor pentru mașinile electrice second hand va primi și el un impuls în anii următori, oferta de astfel de vehicule fiind din ce în ce mai largă în Europa. Deocamdată, companiile înțeleg cel mai bine avantajele TCO-ului (total cost of ownership), dar au și capitalul necesar pentru a investi în imagine eco.
Studiu masini hybrid
Piața de mașini hibride înmatriculate în România se apropie încet de cota de 10.000 de unități – ceea ce, chiar dacă reprezintă doar o fracție (sub 0,2%) din parcul de autoturisme, arată că sunt din ce în ce mai mulți români, atât
persoane fizice, cât și companii, care au depășit temerile privind această tehnologie de propulsie, văzută deja ca o alternativă viabilă la motoarele diesel poluante.
Este interesant de remarcat că și oferta de mașini hibride este mult mai generoasă decât în cazul mașinilor electrice sau plug-in hibride: circa 60 de modele hibride se „luptă” pentru preferințele românilor. Cele mai multe au sisteme hibride care combină un motor pe benzină cu unul sau două electrice), dar sunt câteva modele care mizează pe combinația dintre un motor diesel și unul electric – acestea făcându-le cu ochiul în general celor care parcurg mulți kilometri anual.
Mașinile hibride nu beneficiază de subvenții prin programul „Rabla Plus”, ci doar prin programul „Rabla Clasic”: 1.700 de lei, la care se mai adaugă 1.000 de lei pentru mașinile hibride cu emisii CO2 sub limita de 98 g/km – deci un total de 2.700 de lei (circa 580 euro). Prin adăugarea primei de casare (6.500 lei), o mașină hibridă poate ajunge la o subvenție de maximum 9.200 lei (aproape 2.000 de euro). Nu e o sumă așa de motivantă ca în cazul mașinilor electrice sau plug-in hibride, dar, grație diverselor oferte ale importatorilor, mașinile hibride noi au avut o foarte bună evoluție în 2017, fiind înmatriculate de 1,5 ori mai multe decât mașinile hibride second hand. Mult mai interesant este că în 2017 înmatriculările de mașini hibride au crescut cu 50% față de câte erau înmatriculate la finalul lui 2016, astfel încât numărul total de mașini cu astfel de sisteme de propulsie a ajuns la aproape 9.000 de unități. În ce privește popularitatea pe mărci și modele, de departe se remarcă Toyota (top-of-mind pe plan mondial în privința propulsiei hibride), lider incontestabil pe toată linia, atât în cazul înmatriculărilor de mașini noi, cât și second hand. Dar mai multe detalii găsiți în următoarele tabele:
În ce privește înmatriculările de mașini hibride noi în 2017, Toyota are o cotă de piață covârșitoare, de 87% (iar, dacă adăugăm și Lexus, marca de lux a concernului japonez, se ajunge la 95%!). În 2017 am remarcat intrarea în scenă
a mărcilor-surori sud-coreene KIA și Hyundai, cu modele împărtășind aceeași tehnologie de propulsie hibridă, în timp ce Suzuki oferă un sistem „mild-hybrid”, nu la fel de eficient ca alte sisteme, dar care este eligibil pentru subvenții. În topul modelelor hibride noi înmatriculate în 2017, prima jumătate a clasamentului este ocupată doar de modele Toyota, dintre care două sunt SUV/crossover. Chiar dacă cel mai popuar model este citadina Yaris Hybrid, ea este depășită ușor de Auris Hybrid (prin cumularea înmatriculărilor versiunii hatchbak și a celei break). Se mai remarcă SUV-urile de lux Lexus, văzute ca o alternativă la ofertele diesel ale celorlalți producători, în general cei germani premium.
Faptul că au fost înmatriculate de 3,5 ori mai puține mașini hibride noi Toyota decât second hand în 2017 are o explicație simplă: foarte multe comenzi pentru mașinile hibride noi au venit din partea companiilor, în timp ce mașinile hibride second hand rămân victimele suspiciunilor privind durabilitatea bateriei, care reprezintă un risc major pentru clienții persoane fizice (în mod ilar, timbrul de mediu i-a convins pe mulți să aleagă mașini hibride second hand, deoarece acestea erau exceptate de la plata acestei taxe auto de primă înmatriculare). Deloc întâmplător, cel mai popular model hibrid second hand în 2017 rămâne bine-cunoscuta Toyota Prius. Dar, surprinzător, nu departe regăsim modelul francez Peugeot 508, al cărui sistem hibrid combină un motor diesel (pe puntea
față) și unul electric (pe puntea spate) – ceea ce demonstrează apetitul încă foarte mare al publicului român pentru mașinile diesel. De asemenea, tot la capitolul surprize pot trece faptul că SUV-ul de lux Lexus RX a devansat berlina Honda Civic Hybrid, în primul rând datorită tracțiunii integrale (asociate cu un consum mai redus de combustibil).
În total, în 2017 au fost înmatriculate puțin peste 3.000 de mașini hibride (noi și second hand), Toyota și Lexus adjudecându-și cea mai mare „felie” din această piață. O piață care începe să deschidă niște oportunități interesante – de exemplu, recondiționarea bateriilor devine încet un business serios și din ce în ce mai profitabil. Iar specialiștii în modele hibride Toyota sunt la cea mai mare căutare.
În tabloul general, la final de 2017 este clară dominația Toyota și Lexus, care acaparează trei sferturi din înmatriculările totale de mașini hibride din România. Iar cel mai popular model hibrid de la noi este Prius, generația a II-a (produsă între 2003 și 2009) ținând capul de afiș și având o puternică reputație în materie de fiabilitate. Numărul destul de mare de Yaris Hybrid și Auris Hybrid se datorează în primul rând achizițiilor de flote ale companiilor, dar se remarcă un interes crescut și din partea persoanelor fizice, în ideea de alternativă la mașinile diesel.