Sem 1-

  • Uploaded by: Simon Pantzare
  • 0
  • 0
  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Sem 1- as PDF for free.

More details

  • Words: 596
  • Pages: 3
TDDC99 Seminarie 1: Användarstudie Simon Pantzare ([email protected]) 2009-02-08

TDDC99 1

Simon Pantzare (simpa395)

PACT-analys

Människor Personer som förlorat förmågan att tala, exempelvis på grund av olycka, stroke eller sjukdom. Det är sannolikt att användaren har andra fysiska handikapp utöver talförlusten. Många användare kommer att vara gamla. Det är tänkbart att användaren har nedsatt kognititiv kapacitet eller är rullstolsburen.

Aktiviteter Systemet kommer att användas av patienten i alla sammanhang som kräver kommunikation. Det kommer att användas kontinuerligt och itigt under era års tid, därför bör fokus ligga på tillfredställelse hos den vane användaren framför nybörjaren. Användaren är nybörjare en kort tid jämfört med hur länge han planeras använda systemet.

Kontext Alla sammanhang som kräver kommunikation mellan människor. Förutom dialog mellan två personer ska systemet klara av t.ex. gruppkonversationer och att hålla föreläsningar.

Teknologi Systemet ska ta lite plats, kräva lite underhåll och får inte störa användaren med exempelvis oljud eller hudnära elektronik som blir för varm. Systemet ska kunna användas i högljudda och bullriga miljöer samt under starkt solljus och mörker. Det ska gå fort att skapa och sända meddelanden. Systemet måste starta snabbt, vara responsivt och ha lång standby-tid. Åhörare ska med lätthet förstå mottagna meddelanden. 2

Datainsamling

Enkät En enkät ska delas ut till samtliga patienter med talhandikapp hos Hjälpmedelscentralen i Linköping. Enkätens syfte är att få en bättre uppfattning om vilka användarna kommer att vara på en bred basis; till exempel vilka handikapp de har och vilka aktiviteter de deltar i. Enkäten ska också ge svar på vilka funktioner användaren tycker är viktigast samt vilka brister de bentliga lösningarna har. Enkäten kan besvaras elektroniskt från hemmet eller på plats hos hjälpmedelscentralen. 2

TDDC99

Simon Pantzare (simpa395)

Intervjuer Vi söker här intervjua tre personer: en strokepatient, en person med nedsatt talförmåga på grund av sjukdom samt en person med talsvårigheter på grund av nedsatt kognitiv förmåga. De intervjuade bör tillhöra olika åldersgrupper och ha skilda etniskt ursprung. Genom att undersöka olika extremer hoppas vi nna nya krav den tekniska lösningen måste uppfylla och få konkreta exempel på vilka gränssnitt och enheter som fungerar bra och dåligt för de olika kategorierna. Det nns en risk att de vi intervjuar inte vill svara på vissa frågor och att för snäva frågor inte ger personerna möjlighet att elaborera på vad de själva anser vara viktigt. Intervjuerna hålls på plats hos hjälpmedelscentralen.

Rapporter från framtida användare Vi söker här ett tiotal personer som under två veckors tid för en loggbok över deras aktiviteter och tankar kring hur hjälpmedlet bör utformas. Patienter hos hjälpmedelscentralen tillfrågas om de kan tänka sig att ställa upp. Genom att ha enbart frivilligga deltagare bör vi få utförliga journaler. I och med att patienten samlar data kontinuerligt under en längre period kan denne komma med nya infallsvinklar allteftersom han utför olika aktiviteter i skilda miljöer. Vi kan även få svar på frågor som användaren inte vill eller törs svara på under en intervju. I denna undersökning behöver vi videokameror och vanliga kameror som kan användas av försökspersonerna. Syftet med dessa är att användaren lätt kan visa oss när viktiga situationer uppkommer utan att behöva formulera sig i skrift. Vi ber ej försökspersonerna att logga specika moment utan ger dem fria tyglar att lma eller skriva om situationer som de själva anser vara viktiga. Det nns en risk att personerna tröttnar på att föra sina loggböcker. För att hindra detta kommer vi tre gånger under tvåveckorsperioden att samla in loggböckerna och ge återkoppling där vi beskriver hur deras material har hjälpt oss och vilka problemsituationer vi är intresserade av att få en djupare beskrivning av.

3

Related Documents

Sem 1
June 2020 9
Sem 1-
December 2019 16
Sem 1
November 2019 10
Sem
June 2020 14
Sem
May 2020 20
Sem
May 2020 27

More Documents from ""

Sem 1-
December 2019 16
Pakistan - 9 - Baltit Fort
November 2019 14
Panasonic Sbs(vb-9) Manual
November 2019 17
Lorem Ipsum.docx
December 2019 16