Scheidsrechters Bijeenkomst: Spelregelwijzigingen Seizoen 2009 - 2010

  • Uploaded by: api-26145619
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Scheidsrechters Bijeenkomst: Spelregelwijzigingen Seizoen 2009 - 2010 as PDF for free.

More details

  • Words: 2,326
  • Pages: 43
Scheidsrechters bijeenkomst Spelregelwijzigingen Seizoen 2009 - 2010

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

1

Problemen met de “oude” wissel methode  Tijd benodigd voor oogcontact – 2e scheidsrechter en teller  Kijken naar de verkeerde zijde  Soms spelerwissel toegestaan, soms afgewezen  Geen eenheid bij toepassing  Speler komt aanrennen vanuit de opwarm zone of staat bij de wissel zone  Conflicten met de coaches  Geen goed gebruik zoemer

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

2

DE (NIEUWE) PROCEDURE BIJ SPELERWISSELS 15.10.3a De eigenlijke aanvraag voor een spelerwissel is het betreden van de wisselzone door de wisselspeler(s), speelklaar en tijdens een reglementaire spelonderbreking. 15.10.3b Als dit niet het geval is, wordt de spelerwissel niet toegestaan. Dit leidt tot een maatregel voor spelophouden voor de ploeg. Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

3

DE

(NIEUWE)

PROCEDURE BIJ SPELERWISSELS

15.10.3c De aanvraag voor een spelerwissel wordt toegestaan en aangegeven door de teller of de tweede scheidsrechter door het gebruik van een zoemer respectievelijk een fluitsignaal. Bij de wereldcompetities en officiële competities van de FIVB moeten genummerde bordjes worden gebruikt om het wisselen te vergemakkelijken. In Nederland alleen A- en B-League

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

4

Belangrijkste taken teller  Taken teller zijn uitgebreid: – moet alert zijn – moet het binnengaan van de spelers in de wisselzone goedkeuren (zien of het de juiste speler is) – moet het binnengaan van de spelers in de wisselzone aankondigen (d.m.v. zoemer of ander signaal) – moet de wissel noteren (niet meer eerst een hand omhoog) – moet het einde van de wissel procedure aangeven (door twee handen op te steken)

* Noot: De uiteindelijke toestemming voor de wissel wordt nog altijd door de 2e scheidsrechter gegeven. Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

5

Belangrijkste taken voor de speler Ga op tijd naar de wisselzone • Neem het juiste wisselbordje mee + sta klaar • Als twee spelers worden gewisseld moeten ze beide tegelijkertijd arriveren • Zodra de speler in de wisselzone stapt is de “aanvraag” gedaan en moet de wissel uitgevoerd worden Wisselbordjes natuurlijk als zij ook gebruikt worden

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

6

Belangrijkste taken voor de coach • • • •

De coach stuurt de spelers alleen naar de wisselzone De coach hoeft het wisselteken niet meer te maken De coach hoeft niets meer te zeggen/vragen Eingelijk moet de coach ervan weerhouden worden om nog iets te doen. Dit geeft minder problemen.

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

7

Belangrijkste taken 2e scheidsrechter • • • • •

Goedkeuren/toestaan van de wissel Nieuwe positie: Staat tussen de tellertafel en de paal Gebruikt lichaamstaal om de spelers te controleren Ziet toe op “één wissel per keer” Gebruikt handsignaal om de wissel te laten plaatsvinden • Kijkt alleen naar het OK van de teller als hij zijn twee handen opsteekt.

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

8

1st scheidsrechter 1e scheidsrechter maakt nog wel het wissel teken maar fluit niet…... tenzij …… De in te wisselen speler in de wisselzone staat en de teller en de 2e scheidsrechter merken hem niet op

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

9

Beïnvloeding • Het complete pakket: - Onder het net - Het net zelf - Rondom het net Er moest gedefinieerd worden wat nu precies beïnvloeding was.

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

10

BREAKOUT Voordat we naar de regels gaan kijken …… ….. Kijken we eerst even naar cases over beïnvloeding

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

11

Speler komt op de middenlijn en raakt tegenstander aan Een achterspeler springt van achter de drie meterlijn, voltooit zijn aanval en land met zijn hakken op de middenlijn en komt daarbij op de voeten van de tegenstander terecht. De tegenstander probeerde op dat moment de bal te blokken maar kon niet weg omdat de voeten van zijn tegenstander hem dat verhinderde. De tweede scheidsrechter floot hier niet voor. Was dit een juiste beslissing van de tweede scheidsrechter?

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

12

Antwoord: Regel 11.2.1 • Het is toegestaan onder het net door in de ruimte van de tegenpartij te komen, mits die ploeg hierbij niet in haar spel wordt gehinderd. • Dit is hier dus duidelijk een geval van hinderen en de 2e scheidsrechter had hier voor moeten fluiten.

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

13

Contact van een speler met de tegenstander Een speler van ploeg A raakt tijdens het opspringen met zijn voet de tegenstander onder het net door. De tegenstander kan hierdoor geen actie meer ondernemen om de bal te spelen. Hoe moet de 2e scheidsrechter hierop reageren?

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

14

Antwoord: Regel 11.2.1 • De 2e scheidsrechter moet de actie van speler A affluiten en de het punt en de opslag gaat naar ploeg B.

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

15

Spelers verliest evenwicht na een aanval In de vijfde set komt een speler van ploeg B, na een aanval, op de grond verliest zijn evenwicht en valt met zijn knieen op de grond van de tegenstander waardoor daar een natte plek ontstaat. De rally gaat door aan de zijde van ploeg A als de 1e scheidsrechter fluit en de rally en de opslag geeft aan ploeg A. Is de 1e scheidsrechter juist in zijn beslissing?

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

16

Antwoord: Regel 11.4.4 • Als de scheidsrechter vindt dat deze natte plek gevaar oplevert voor de spelers dan moet dat beschouwd worden als het vierde aandachtstreepje bij 11.4.4: “maakt een zodanige actie dat hij daarmee de tegenstander hindert om normaal de bal te spelen.”

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

17

Bal in het net Een speler van ploeg A blokt een aanval van ploeg B. De bal komt daarna tegen het net en tegen de arm van een speler van ploeg A. De 1e scheidsrechter laat het spel verder gaan. Is hij juist in zijn beslissing?

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

18

Antwoord: Regel 11.3.3/11.4.4 De 1e scheidsrechter was correct. Als het net tegen een speler aan komt is dat nooit fout als de speler zelf geen actie maakt.

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

19

Omdraaien na een aanval Tijdens een wedstrijd wordt een bal geblokt op een harde aanval. De bal springt van de handen van de blokkeerder en vliegt naar het achterveld waar deze fraai verdedigd wordt de Libero. Nadat de blokkeerder weer op de grond staat draait hij zich om en raakt daarbij het net. De 2e scheidsrechter fluit voor een netfout. Is dit wel een netfout?

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

20

Antwoord De beslissing van de 2e scheidsrechter was niet correct. Regel 11.3.1 geeft duidelijk aan: Het aanraken van het net of de antenne is niet fout, tenzij door het aanraken het spel wordt beïnvloed.

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

21

Net aanraking bij het neerkomen Een speler van ploeg A slaat de bal naast het blok. De bal wordt vanuit het achterveld teruggespeeld. De blokkeerder van ploeg B raakt de onderkant van het net na de blokpoging voordat hij op de grond neerkomt. De 1e scheidsrechter fluit voor een netfout. Is dit correct?

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

22

Antwoord De 1e scheidsrechter was niet juist met zijn beslissing. Regel 11.3.1 geeft duidelijk aan: Het aanraken van het net of de antenne is niet fout, tenzij door het aanraken het spel wordt beïnvloed.

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

23

Blokpoging Ploeg B is bezig een aanval op te zetten en ploeg A bereid zich voor om te gaan blokken. Drie spelers van ploeg B rennen naar het net toe en de spelverdeler van ploeg B geeft de bal op positie 4. Terwijl de aanvaller op positie 4 de bal slaat raakt de blokkeerder van ploeg A de bovenkant van het net op zijn positie 4. De 2e scheidsrechter fluit voor een netfout. Is de 2e scheidsrechter juist in zijn beslissing?

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

24

Antwoord De beslissing van de 2e scheidsrechter is niet juist. Ten eerste: De aanval vindt plaats op positie 4 en de bovenkant van het net wordt aangeraakt op positie 4 aan de andere zijde. Dus weer 11.3.1: Het aanraken van het net of de antenne is niet fout, tenzij door het aanraken het spel wordt beïnvloed. Daar is hier dus geen sprake van. Ten tweede: De tweede scheidsrechter mag hier niet voor fluiten. Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

25

Wel actie – geen balcontact In een wedstrijd zet een spelverdeler de bal op voor een aanvaller maar de bal gaat over de aanvaller (op positie 3) heen en valt op de grond. Voor de bal op de grond valt raakt de speler van de andere ploeg bij een blokpoging (op zijn positie 3) de bovenkant van het net aan. De 1e scheidsrechter fluit voor een netfout.

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

26

Antwoord: Hier is de beslissing van de 1e scheidsrechter wel correct. De blokkeerder “speelde de bal” toen hij de bovenkant van het net aanraakte ook al raakt de bal zowel de aanvaller als de blokkeerder niet. Van belang is dat de speler die de netfout maakt en de bal volgens de 1e scheidsrechter dicht genoeg bij elkaar zijn.

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

27

Blok raakt de bovenkant van het net De spelverdeler van ploeg A speelt de bal naar positie 4. De blokkeerder van ploeg B blokkeert (op zijn positie 2) over het net en raakt, bij een poging om de aanval te blokkeren, daarbij de bovenkant van het net. De 1e scheidsrechter fluit voor een netfout. Is dit een juiste beslissing?

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

28

Antwoord De beslissing is juist. Als de scheidsrechter vindt dat de speler die de netfout maakt en de bal dicht genoeg bij elkaar zijn is dit een netfout.

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

29

Net aanraking buiten de antenne Een speler slaat de bal en komt een beetje uit balans op de grond. Zet nog twee stappen en komt daarbij tegen het net aan, buiten de antenne, terwijl de rally doorgaat. De 2e scheidsrechter fluit voor netfout. Is dit juist?

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

30

Antwoord Hier is dus ook weer geen sprake van beïnvloeding van het spel. Dus de beslissing van de 2e scheidsrechter was niet juist.

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

31

Net aanraking na een botsing Nadat de aanval is voltooid raakt de aanvaller ook de spelverdeler met zijn knie. Hierdoor komt de spelverdeler tegen het net aan. De 2e scheidsrechter fluit voor netfout. Is hij juist in zijn beslissing?

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

32

Antwoord De beslissing was niet correct. Het contact met het net beïnvloedde het spel niet.

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

33

Beïnvloeding – meer dan alleen een netfout regel 11.4.4. Een speler beïnvloedt het spel van de tegenstander door o.a.: – het aanraken van de bovenkant van het net of het gedeelte van de antenne dat boven het net uitsteekt gedurende zijn actie om de bal te spelen, of – maakt gelijktijdig met het spelen van de bal, gebruik van het net, of – creëert een voordeel ten koste van de tegenstander, of – maakt een zodanige actie dat hij daarmee de tegenstander hindert om normaal de bal te spelen. Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

34

Aanraken bovenkant van het net

Fout: • Bij aanval • Bij blokkeren of blokpoging • Bij set-up

Goed: • Als aanval op een andere positie plaats vindt (pos. 4) dan aanraking van het net (pos. 2) • Als blokkeren of blokpoging op een andere positie plaats vindt (pos. 3) dan aanraking van het net (pos. 2) Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

35

Voornaamste (andere) wijzigingen spelregels 5.1.2.3 Bij afwezigheid van de coach, mag de aanvoerder time outs aanvragen. (Als er een coach is mag hij dat niet meer) 11.2.2.2 Aanraken van het speelveld van de tegenstander is toegestaan met elk lichaamsdeel boven de voet, mits het spel niet wordt beïnvloed.

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

36

Voornaamste wijzigingen spelregels 11.3.2 Aanraken paal, spandraden of elk ander voorwerp buiten de antennes, inclusief het net zelf, is toegestaan mits het spel niet wordt beïnvloed.

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

37

Voornaamste gewijzigde spelregels 23.3.2.3 /24.3.2.4 Verantwoordelijkheid van de eerste en tweede scheidsrechter: - o.a. de aanvalsfout van de Libero en de achterspelers én een voltooid blok van de achterspelers of een blokpoging van de Libero. In de vorige spelregels:

1e: Aanvalsfout van de achterspelers en de aanvalsslag van de Libero.

2e: fouten van de achterspelers bij het blokkeren en een blokpoging van de Libero 30-09-09 2009 Aug/sept

Werkgroep arbitrage

38

Tekening 5b: Goede en foute voorbeelden

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

39

Wedstrijdformulier

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

40

Invullen wedstrijdformulier In de kolom P (=punten) van iedere ploeg noteert hij, in het betreffende vakje van iedere set, de gescoorde punten door de betreffende ploeg en in het vak op de regel “Totaaltijd sets” noteert hij de som van de punten van alle

(Let op: Wanneer geen vier of vijf sets gespeeld worden, worden de desbetreffende vakjes leeg gelaten). In de kolom W (=winst), noteert hij het cijfer 1 in het betreffende vakje van iedere set aan de kant van de ploeg dat de set heeft gewonnen en een 0 bij de gespeelde sets.

ploeg die die set heeft verloren. Hij noteert daarna de som van het aantal door iedere ploeg gewonnen sets in het betreffende vakje op de regel “Totaaltijd Sets”;

30-09-09

Werkgroep arbitrage

41

Invullen wedstrijdformulier vervolg In de kolom S (=spelerwisselingen) noteert hij in het betreffende vakje van iedere set het aantal wissels dat door de betreffende ploegen is gebruikt. In het vakje op de regel “Totaaltijd Sets”, noteert hij de som van de wissels, die door iedere ploeg zijn gebruikt tijdens de gespeelde sets (inclusief elke

Als een ploeg geen enkele wissel heeft gebruikt noteert hij het cijfer 0 in het desbetreffende vakje. uitzonderlijke wissel).

In de kolom T (=time-outs) noteert hij in het betreffende vakje van iedere set het aantal time-outs, gebruikt door een ploeg. In het betreffende vakje op de regel “Totaaltijd Sets”, noteert hij de som van de gebruikte time-outs van

Als een ploeg geen enkele time-out heeft gebruikt noteert hij het cijfer 0 in het desbetreffende vakje. iedere ploeg gedurende alle gespeelde sets.

30-09-09

Werkgroep arbitrage

42

EINDE

Aug/sept 2009

Werkgroep arbitrage

43

Related Documents