SALAR de UYUNI -desertul de sare-
Salar de Uyuni este cel mai intins platou de sare din lume, avand 10,582 km2
Este situat in sud-vestul Boliviei, langa crestele Anzilor, la 3650m inaltime Cu 40.000 de ani in urma facea parte din Lacul Minchin, un lac preistoric gigantic. Cand acest lac a secat, in urma sa au ramas doua lacuri de dimensiuni mai reduse, Lacul Poopo si Lacul Uru Uru, precum si doua mari deserturi de sare: Salar de Coipasa si Salar de Uyuni
Se estimeaza ca Salar de Uyuni contine peste 10 miliarde tone de sare, din care 25.000 de tone se extrag anual
Alb ca o pagină nescrisă, deşertul de sare se contopeşte cu cerul, singurele pete de culoare fiind vârfurile muntoase purpurii din depărtare.
Hotel construit din blocuri de sare
Din loc in loc, platoul salin este intrerupt de cate o mica portiune de pamant curat. Aceste "insule", in marea de sare sunt singurele locuri in care creste ceva : cactusi inalti, cu brate imense.
Pasarile flamingo se strang aici in fiecare noiembrie, este sezonul pentru imperechere
Desi pare o zona stearpa, Salar de Uyuni ascunde cateva locuri cu activitate geotermala intensa. O zona de aproape doi kilometri patrati este acoperita de vulcani noroiosi si gheizere.
“…Acum se intampla adevarata minune, cea care atrage miile de turisti si fotografi. Norii si albastrul cerului se oglindesc in cei cativa centimetri de apa limpede, creand un peisaj cum n-ai mai vazut vreodata. Daca te uiti in sus, vezi cerul. Daca te uiti in jos, vezi cerul. Este ca si cum ai pluti pe un cer imens, nesfarsit. Obiectele din jur par sa pluteasca suspendate in aer, iar oamenii par sa zboare ca pasarile flamingo …”
Toti turistii incep vizita prin desertul de sare din Uyuni, un mic oras aflat la marginea platoului salin . Uyuni este cartierul general al turistilor si, desi este o asezare miniera mica si prafuita, locuitorii lui au auzit probabil toate limbile Pamantului. Un flux continuu de "gringos" (straini) traverseaza strazile orasului ce face legatura intre lume si Salar de Uyuni.
Cimitir al vagoanelor utilizate candva de mineri, acum scoase din uz
Bibliografie: internet
Realizator: profa_de_geogra