Retete Culinare

  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Retete Culinare as PDF for free.

More details

  • Words: 1,534
  • Pages: 8
Gulas unguresc Ingrediente gulas unguresc: 500 g de carne de porc 200 g de untura sau ulei 1 lingurita boia dulce 1 varf de lingurita boia iute 4 cepe mari 3 rosii 1 catel de usturoi 1 morcov 1 kg cartofi 100 g smantana 1 lingurita zahar 1 litru apa frunze de patrunjel, sare, piper Modul de preparare a retetei: Pentru aceasta reteta de gulas se va prefera carnea de porc impanata cu grasime, aceasta fiind mai frageda si mai gustoasa. De asemenea, pentru a fi mai gustos, gulasul se prepara cu untura. Gulasul poate fi preparat insa si cu ulei. Se topeste untura intr-o cratita mare, se pune carnea taiata in bucatele si se lasa sa se rumeneasca. Cand au ajuns de culoare aramie, se scot si se tin la cald. In untura ramasa se pune ceapa taiata marunt. Cand a devenit aurie, se adauga la gulas usturoiul tocat marunt, morcovul ras, rosiile taiate si carnea. Se adauga boiaua, sarea, piperul, zaharul si se toarna apa fierbinte cat sa acopere bucatile de carne. Cratita cu gulas se lasa sa fiarba la foc mic pana aproape a fiert carnea. Se adauga la gulas cartofii taiati bucati si, daca este necesar, se completeaza cu apa fierbinte sosul. Gulasul este gata cand au fiert cartofii - se incearca, folosind o furculita. Gulasul preparat dupa aceasta reteta este delicios servit cu smantana si patrunjel verde. Daca doriti puteti sa faceti gulasul mai picant adaugand mai mult piper si boia iute, sau ardei iute tocat marunt.

Pui vanatoresc Ingrediente pui vanatoresc: (pentru 4 persoane): 1 pui mare de 1,8kg., 100g. ciuperci, 2 cepe rosii, 1 catel de usturoi, 1 ardei gras verde, 2 linguri ulei de masline, 3 linguri pasta de rosii, 2dl. vin alb, 400g. rosii din conserva, sare, piper,

1 lingura rozmarin uscat, 1 lingura oregano uscat; Modul de preparare a retetei: 1. Puiul se spala si se taie in bucati. 2. Ceapa si ciupercile se curata si se taie felii. Usturoiul se curata si se zdrobeste. Ardeiul verde se spala, se scot semintele si se taie julien. 3. Intr-o tigaie mare, in ulei incins, se rumenesc bucatile de pui, pe toate partile, apoi se scot si se tin la cald. 4. In uleiul ramas se caleste ceapa 5 minute, se adauga usturoiul, se calesc impreuna, apoi se pun ciupercile, ardeiul gras si se continua calirea inca 4 minute. Se incorporeaza pasta de rosii, vinul alb, rosiile din conserva, sare , piper, rozmarin si oregano. Se lasa sa dea un clocot, se pun bucatile de pui in tigaie si se fierb toate ingredientele impreuna cca. 40 minute. Daca este necesar, se mai adauga apa. 5. Carnea patrunsa se scoate din tigaie si se aseaza pe un platou. Sosul ramas in tigaie se fierbe inca 5 minute si se toarna peste carne. Preparatul se serveste cu vin alb sec. Timp de preparare: 65 minute.

Chili con carne Ingrediente 500 g carne tocata de vita 2 cepe medii (250 g) 1 ardei rosu mic (capia, ardei gras, gogosar) 2 catei de usturoi 2 conserve de fasole rosie de 450 g 500 g bulion 1 lingurita chimen pisat 2 ligurite chili pisat sau sos de ardei iuti sare, ulei

Mod de preparare

1 Se taie cubulete ceapa, se taie usturoiul feliute. Se incing 2-3 linguri de ulei si se pune usturoiul. Se caleste 1 minut apoi se adauga ceapa. Se lasa pana devine translucida amestecand din cand in cand. Foc mediu, treapta 5.

2 Se adauga carnea tocata, si, cu o furculita se desfac bucatile. Se pun condimentele si se amesteca. In comert exista condimente speciale pentru chili con carne, care au la baza chimen si chili, daca doriti le puteti folosi cu acelasi rezultat. Dureaza aproximativ 10 minute pana se prajeste carnea. Se pune si fasolea scursa (se recomanda fasole rosie „red kidney”) si se amesteca. Se mai lasa 2-3 minute.

3 Se adauga bulionul, se amesteca. Se da focul mic si se lasa 30 de minute, pana mai scade si se intrepatrund gusturile. Se serveste cat mai fierbinte posibil.

Pui cu ciuperci si smantana Ingrediente 500 g pui 2 liguri de ulei (de masline) 75 ml smantana de frisca 1 ceapa medie 1 catel de usturoi 1 conserva de 450 g de ciuperci 1 lingura de zeama de lamaie sare, piper

Mod de preparare

1 Se spala puiul, se freaca cu putina sare si piper si se taie in fasii de 5 cm lungime si 1 latime. Se curata ceapa si se taie cubulete. Usturoiu se piseaza.

2 Se caleste ceapa cu usturoiul intr-o lingura de ulei si putina apa. Se adauga ciupercile cu putina zeama (2–4 linguri) si se lasa 5 minute, amestecandu-se din cand in cand. Se pun deoparte si se pastreaza calde.

3 Se incinge uleiul ramas si se prajeste puiul. Se lasa sa se rumeneasca. Se adauga peste pui smantana si amestecul de ciuperci. Se mai lasa pe foc pana da in clocot. Se serveste cald alaturi de paste sau cartofi.

Shaorma de pui Ingrediente lipii (optional) 400 g carne de pui dezosata sare, piper, condimente 1 galbenus de ou 200-230 ml ulei 1 lingurita mustar dulce 100 ml smantana 18% 2 castraveti murati mici 1 ceapa mica 200 g varza alba 2 rosii mici cartofi prajiti

Mod de preparare

1 Se taie puiul cubulete. Se freaca cu ulei (2-3 linguri), condimente (sare, piper, cimbru, boia dulce, usturoi praf, condimente pentru pui). Se lasa la marinat aproximativ 2 ore. 2

Intre timp se face maioneza dintr-un galbenus de ou crud (se poate pune inca un galbenus fiert), mustar si 200 ml ulei. La sfarsit se pune smantana si 2-3 catei de usturoi pisati. Se pune sare dupa gust. Se da la frigider.

3 Varza se taie fideluta si se freaca cu sare. Ceapa si castravetii murati se taie julienne. Rosiile se taie felii orizontale, subtiri. 4 Carnea se frige in tigaia de teflon. Cartofii se prajesc in paralel pentru a avea la final toate ingredientele calde. Shaorma se poate servi „la farfurie” sau in lipie.

Sugestii In opinia mea secretul unei shaorme gustoase consta in maioneza/sosul de usturoi. Maioneza facuta in casa nu se inlocuieste sub nici o forma cu cea din comert. Daca nu aveti mustar dulce in casa, folositi mustar normal si o lingurita rasa de zahar.

Somon cu iaurt si garnitura de orez cu lapte de cocos Ingrediente Marinata pentru somon 6 buc file de somon 100 ml iaurt 1 1/2 lingurita coriandru macinat 1 1/2 lingurita chimen macinat

1 lingura coriandru proaspat tocat zeama de la o jumatate de lamaie sare Garnitura de orez cu lapte de cocos 500 g orez (basmati) 2 cepe 2 ardei grasi 300 g mazare congelata 100 ml lapte de cocos 1 lingura de ulei sare

Mod de preparare

1 Se spala si se toaca coriandrul proaspat. Aveti nevoie de o lingura cu varf. Se stoarce zeama de la o jumatate de lamaie. Intr-un castronel se amesteca iaurtul, coriandrul macinat, chimenul macinat, coriandrul proaspat, zeama de lamaie si sarea. Se pune sosul peste somon, in tava, si se lasa sa se marineze 15 – 30 de minute. Se preincalzeste cuptorul la 180`C. Pestele se pune in cuptor in acelasi timp cu orezul, aproximativ 20 minute.

2

Se taie ceapa si ardeiul cubulete si se pun la calit intr-o intr-o cratita de 2 l cu 1 lingura de ulei. Se lasa 5 minute la foc mediu, amestecandu-se sa nu se arda sau sa se prinda de fundul cratitei. Se adauga orezul spalat si se amesteca 1 minut. 3 Peste orez se pun 3 cani cu apa, mazarea si laptele de cocos si se dau intr-un clocot. Se verifica daca s-a fiert orezul sau daca mai este nevoie sa mai adaugati apa (fierbinte). Se da la cuptor aproximativ 15 – 20 de minute. Somonul se serveste pe un pat de orez.

Ciorba de fasole uscata Ingrediente ciorba de fasole uscata: 250 g fasole uscata 1 ceapa 1 morcov 1 radacina patrunjel 100 g telina 1 ardei gras 5 -6 rosii (iarna suc de rosii si 1 lingura de bulion) patrunjel verde tocat sare, 3 linguri ulei Modul de preparare a retetei: Pentru a pregati ciorba de fasole boabe mai repede este bine sa punem la inmuiat cu o seara in urma fasolea boabe in apa rece. Fasolea boabe se pune la fiert in apa cu un varf de lingurita bicarbonat de sodiu, apa care se varsa dupa ce fasolea a fiert 5 minute. Astfel ciorba de fasole nu va mai balona. Fasolea boabe se pune apoi din nou la fiert cu 2 litri de apa rece. Se lasa sa fiarba 15 minute apoi se pun la ciorba ceapa, morcovul, patrunjelul, telina si ardeiul taiate marunt. Se lasa ciorba pe foc pana cand fasolea este complet fiarta si se pun rosiile curatate de coaja si taiate, uleiul si sarea. Cand pregatim iarna ciorba de fasole uscata putem inlocui rosiile cu suc de rosii si 1 lingura de bulion, sau cu 1 conserva de rosii in sos de rosii. Se lasa pe foc inca 10 minute sa fiarba rosiile, apoi se stinge focul, se presara peste ciorba de fasole o mana de patrunjel verde tocat si se acopera.

Related Documents