Religie.docx

  • Uploaded by: Anonymous ByZYdUU39R
  • 0
  • 0
  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Religie.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 625
  • Pages: 4
Veskan Daniel Attila Clasa a-X-a

Structura confesională sau religioasă a populației Religia este cea mai înaltă expresie a vieţii spirituale a omului fiind şi un indiciu semnificativ al vieţii culturale şi morale a acestuia. Fiecare fiinţă umană e dotată cu raţiune, emoţie şi imaginaţie, însuşiri ce o definesc ca atare. Studiul religiei se impune ca o necesitate a cunoaşterii universului magic pe care omul şi la creat în decursul timpului, univers cu implicaţii multiple şi profunde în devenirea sa şi a omenirii. Acest univers magic fie că se numeşte religie, confesiune sau credinţă a generat o cultură religioasă a conveţuirii. Este o cultură mai profundă, mai vastă şi mai generoasă decât ceea ce, sub această denumire, ni se înfăţişează de către massmedia în societatea noastră, a spectacolului, a pozitivismului şi a consumului. Religiile trebuie cunoscute şi analizate aşadar, fie şi numai pentru că ele aparţin patrimoniului nostru cultural, dar pe care foarte mulţi dintre noi le ignoră în mare măsură. Din punct de vedere ştiinţific şi interdisciplinar, este posibil să explici religiile şi util să le analizezi 114 prin comparaţie. Să pui în lumină caracteristici formale şi structurale, definite întrun mod sistematic, să prezinţi probleme şi evoluţii lingvistice, semantice, simbolice, istorice, sociologice. Dacă iniţial, ca fiinţă biologică, omul dispunea doar de un suport material format din pământ, aer, apă, foc, ulterior când a devenit fiinţă socială, raţională (homo sapiens) şi-a „construit” şi un suport spiritual cu două componente fundamentale: religia şi ştiinţa. Impactul social al religiei este unul foarte puternic şi variat în acelaşi timp cuprinzând atât aspecte pozitive cât şi negative cum ar fi: - coeziunea socială; - oferirea unui sens de viaţă; - controlul social; sprijin psihologic; - religia considerată ca „opiu al poporului”; - religia vazută ca generatoare de inegalităţi şi conflicte sociale etc. Analiza geografică a religiei privită ca sistem (sistemul religios) trebuie să vizeze câteva aspecte mai importante şi anume:

 structura sa internă, religia fiind considerată ca o societate în interiorul căreia se stabilesc o serie de relaţii, de ierarhii;  raportul dintre sistemul religios şi celelalte sisteme: economic, social, politic;  repartiţia teritorială şi influenţa în organizarea spaţiului geografic. Una din şase persoane din întreaga lume nu are o religie, arată un studiu global pe marginea religiilor realizat de Pew Research Center. Aceste persoane sunt numite "neafiliate" în această cercetare şi fac parte din al treilea grup ca mărime, respectiv 16% din populaţia globală, aproape egal cu cel al catolicilor.

Studiul arată că există o discrepanţă cu privire la media de vârstă a practicanţilor unor religii. De exemplu, musulmanii şi hinduşii au cei mai tineri practicanţi, în timp ce budiştii şi evreii sunt cei mai în vârstă adepţi. Creştinismul (inclusiv catolicii) este cea mai răspândită religie din lume, cu 2,2 miliarde de adepţi, ceea ce reprezintă 32% din populaţia globală. Creştinii sunt secondaţi de musulmani, cu 1,6 miliarde de practicanţi, adică 23%. Mai sunt un miliard de hinduşi, adică 15% din populaţia globală, şi aproximativ jumătate de miliard de budişti, respectiv 7%.

Mai mult de trei sferturi dintre cei care nu au o religie trăiesc în Asia, dar majoritatea sunt din China. Mulţi dintre ei au anumite convingeri religioase sau spirituale şi poate chiar cred întro divinitate, dar ele nu se identifică cu o anumită credinţă.

Persoanele care practică religii tribale, precum africanii, chinezii, americanii indieni sau religia tradiţională aborigenă, reprezintă 6% din populaţia globală. Cei care practică religii precum Bahais, jaini, sikh, Shintoists, taoiști, Wiccans și zoroastrienii alcătuiesc mai puțin de unu la sută din populația globală. Evreii, aproximativ 14 milioane la număr, reprezintă doar 0,2 % din populația globală. Studiul a fost realizat pe baza cercetării a 2.500 de baze de date diferite, inclusiv recensământuri şi anchete demografice ale copiilor și adulţilor din 232 de ţări.

More Documents from "Anonymous ByZYdUU39R"

Simbolismul.docx
November 2019 15
Socio-economic.docx
November 2019 22
Relatia R.mayer.docx
November 2019 32
November 2019 15
Religie.docx
November 2019 16
Clasificare.docx
November 2019 19