UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREŞTI
LAPTIŞOR DE MATCĂ
Cînjău Camelia-Adriana Master anul I Specializarea : Biosecuritatea Produselor Alimentare
CE ESTE LAPTIŞORUL DE MATCĂ ?
Laptisorul de matca este o substanta laptoasa, alba, vascoasa, secretata de glandele hipofaringiene ale albinelor lucratoare, fiind considerat un adevarat elixir al sanatatii si al frumusetii. Este un produs foarte bogat in vitamine, saruri minerale, glucide, lipide si aminoacizi. Printre beneficiile laptisorului de matca se numara: mai multa energie, o piele mai frumoasa si un par mai rezistent si un sistem imunitar mai puternic.
Laptisorul de matca este considerat un anti-oxidant excelent si o substanta care, datorita continutului ridicat de aminoacizi, are puterea de a intineri. Doar asa se poate explica faptul ca regina albinelor traieste aproximativ 5 ani, in timp de fiicele sale au in medie o durata de viata de 45 de zile. De asemenea, laptisorul de matca are in compozitia sa hormoni de crestere, fapt care explica de ce regina este de doua ori mai grea decat restul albinelor.
Laptisorul de matca este de o complexitate si compozitie uimitoare, in sensul ca reuneste toate substantele nutritive vitale de care avem nevoie pentru o sanatate perfecta. Chiar daca laptisorul de matca este atat de bogat in substante nutritive, acesta nu trebuie luat decat in cantitati foarte mici. In mod normal se ia cate 1 gram pe zi si doar la recomandarea medicului se pot lua cantitati intre 5 si 10 grame.
Beneficiile laptisorului de matca
Ce contine laptisorul de matca?
Apa 65%Proteine 12% Glucide 11% Acizi grasi 5% Vitamina A, B1, B2, B6, B12, D, E, K Calciu Magneziu Zinc Potasiu Cupru Fier Mangan. Proprietatile laptisorului de matca: Laptisorul de matca este un produs nutritiv, antiviral, antiinflamator, antibacterian, antibiotic, energizant, antidepresiv si vitaminizant . Administrarea acestuia creste pofta de mancare , mareste durata de viata, scade greutatea ficatului si a rinichilor, creste consumul de oxigen, scade multiplicarea tumorilor, micsoreaza marimea prostatei si a testiculelor si are rol depurativ. De asemenea, laptisorul de matca normalizeaza secretia de sebum a glandelor sebacee si stimuleaza regenerarea celulelor epiteliale. Contraindicatii:
Laptisorul de matca este interzis persoanelor cu alergie la miere si la si celor care sufera de astm, reactiile variind de la spasme si iritatii ale pielii pana la crize de astm si chiar moarte. Cazurile raportate au fost destul de rare, insa este bine ca oamenii sa fie precauti. De asemenea, femeile gravide si cele care alapteaza trebuie sa se abtina de la utilizarea laptisorului de matca. Nici copiii care sufera de astm bronsic nu au voie sa consume laptisor de matca.
Colectare laptisor de matca Colectarea de laptisor de matca in scopul consumului propriu consta in razuirea cu o spatula a continutului botcilor, dupa ce larvele au fost inlaturate. Procesul de colectare a laptisorului de matca in scopuri comerciale este insa unul foarte delicat si anevoios. Laptisorul de matca se colecteaza din fiecare celula in care se gasesc larve de matca, cand acestea au varsta de patru zile. Se colectează din aceste celule, deoarece acestea sunt sigurele in care se depoziteaza cantitati mari de laptisor de matca. Chair daca toate larvele sunt hranite cu laptisor de matca in primele trei zile de viata, nici un apicultor nu se va chinui sa obtina laptisorul din acestea. Doar in celule unde se afla larvele de regina se formează stocuri de laptisor. In celelate celule nu se formeaza deoarece laptisorul este dat direct larvelor care il consuma pe masura ce este produs
Care sunt efectele sau actiunile laptisorul de matca asupra organismului uman? Dintre multiplele actiuni ale laptisorului de matca, se pot enumera:
este un puternic revitalizant (este indicat in starile de oboseala, convalescenta, devitalizare, subnutritie etc este un puternic afrodiziac (prelungeste si mentine tonusul organelor genitale, este un excelent remediu in caz de sterilitate, impotenta sau frigiditate) are efect reintineritor (este foarte util si celor in varsta)
are effect reglator hormonal (este indicat in perturbari ale functiei glandelor endocrine, ajuta la restabilirea echilibrului hormonal dupa renuntarea la anticonceptionale) are efect antidepresiv (este foarte util celor care sufera de depresie usoara) are efect imunoreglator (intareste imunitatea la cei cu rezistenta scazuta la infectii) are efect antiviral, antibiotic si antiinflamator (este foarte util in boli infectioase de diverse tipuri) in unele cazuri are efect antitumoral (reduce dezvoltarea tumorilor care cresc lent) are efect antianemic (este foarte util in unele tipuri de anemii) foarte util in cazuri de ateroscleroza, boli de piele, debilitate sexuala. Cum se foloseste laptisorul de matca?
Se face o cura de 10 zile, in care se bea zilnic o fiola de laptisor de matca, dimineata pe stomacul gol, cu 30 de minute inainte de micul dejun.Se toarna continutul unei fiole intr-un pahar de sticla sau portelan, peste care se toarna putina apa, se amesteca si se bea imediat. Recipientele metalice altereaza proprietatile laptisorului de matca. Astfel la o cura se vor consuma in total 10 fiole de laptisor de matca. Se fac doua cure anuale, de cate 10 zile fiecare. Daca aceste cure se fac una dupa alta, trebuie sa existe o pauza de cel putin 10 zile intre ele.
Bibiliografie 1. https://www.roportal.ro/articole/despre/laptisorul_de_matca_4783/ 2. http://www.formula-as.ro/2009/894/terapii-alternative58/laptisorul-de-matca-crud-12173
3. http://www.shopindex.ro/cauta.php?q=referat%20laptisor%20de% 20matca