Rama neagra Scris de Administrator Miercuri, 23 Aprilie 2008 12:26 » Rama neagra (Aporrectodea longa) se gaseste in zonele mlastinoase/inundabile acoperite cu vegetatie abundenta si stuf, mai ales in portiunile ramase dupa retragerea apelor. Aceasta specie, de culoare brun-inchisa, care ajunge la dimeniuni mari de pana la 17-20 cm in repaus, prefera spatiile deschise si solurile cu pH alcalin si substrat argilos. » Spre deosebire de rama rosie de gunoi si de rama de ploaie are o textura mult mai aspra la pipait si este foarte vioaie, rezistand perioade indelungate in apa daca este introdusa in carlig in mod corespunzator. » Aceasta momeala este indispensabila pentru capturarea exemplarelor mari de somn, crap, mreana si clean, mai ales in apele curgatoare. Desi aceasta momeala da rezultate bune tot timpul anului, cele mai bune perioade pentru folosirea ei sunt primavara pana in luna mai si toamna pana la mijlocul lui noiembrie. Intructa este mai rezistenta la rupere ca celalalte specii, poate fi pe buna dreptate considerata o momeala electiva, mai ales in zonele cu mult maruntis. » Recoltarea ei presupune utilizarea unei lopeti solide si ceva efort, intrucat densitatea acestei specii depaseste arareori 15 indivizi/mp. Este dificil de pastrat perioade ,ai indelungate de timp in conditii artificiale, insa pe perioade mai scurte (15-30 zile) se poate pastra in cuve mari cu pamant umed, intr-un beci racvoros si intunecos.
» Pentru pescuit se folosesc carlige mari, cu tija lunga cu contre, iar metodele prin care se pune rama in carlig difera in functie de stilul de pescuit practicat. - in cazul pescuitului in apa tulbure este de preferat ca rama trasa pe carlig sa aiba ambele capete
libere (se introduce rama in carlig incepand din treimea anterioara, dinspre zona mai groasa, pana in treimea posterioara dinspre coada); - in pescuitul pe balta sau pe apa limpede, rama se coase pe carlig la fel ca si in cazul ramei rosii de balegar. In cazul pescuitului pe ape statatoare rama neagra atrage pe langa crap si somn, bibanul si exemplarele mari de platica, caras, lin si alte ciprinide; -daca se urmareste capturarea exemplarelor mari de somn, crap si mreana, se trag mai multe exemplare pe un carlig, realizand un buchet de rame. Astfel prima rama se trece prin carlig la mijloc, astfel incat un capat sa ramana liber. A doua rama se prinde tot de la mijloc, dar astfel incat, de aceasta data, ambele capete sa ramana libere. A treia rama se inteapa in mod similar cu prima.