Projecte Educatiu De Centre

  • Uploaded by: IES Dr. Lluís Simarro
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Projecte Educatiu De Centre as PDF for free.

More details

  • Words: 3,147
  • Pages: 16
2009   

     

[PROJECTE EDUCATIU DE  CENTRE]  Projecte Educatiu de l’IES Dr. Lluis Simarro. Xàtiva 

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

I.INTRODUCCIÓ 1.-Què és el PEC? El PEC pot definir-se com un instrument de gestió que, d'acord amb el context escolar, enumera i definix les notes d'identitat del centre, formula els objectius que pretén i disposa l'estructura organitzativa de la institució. Pretenem que el PEC siga: -

Un esquema d'organització de centre: que done unitat de criteris d'acció, coherència i coordinació en el treball de tots.

-

Vinculant: que corresponga a tots els membres i estaments de la comunitat educativa.

-

Configuratiu: que done caràcter al centre, assumint les il·lusions i interessos de tots els membres.

2.-Funcions del PEC El Projecte Educatiu del Centre ha de complir les següents funcions: a) Ha d'harmonitzar la diversitat, creant àmbits de coherència i tolerància en el procés d'ensenyança-aprenentatge. b) Ha de Funcionar com a document de referència. c) Ha de garantir la participació de tots els estaments en la presa de decisions. d) Ha de propiciar la necessària avaluació del funcionament del centre.

El Projecte Educatiu del Centre ha de ser un instrument per a la presa de decisions col·legiades, la formació i el treball en equip.

II. ANÀLISI DEL CONTEXT

Definim quines són les circumstàncies legals, socioculturals, organitzatives que componen el nostre entorn perquè el PEC siga un instrument real i útil. 1.-Preceptes Legals El nostre projecte s'ajustarà en tot moment a les prescripcions que emanen de les lleis, disposicions i reglaments: ·

Constitució.

·

Estatut d'Autonomia.

·

Lleis Orgàniques: LODE: que desenrotlla l'exercici dels drets i llibertats l'educació.

relacionats amb

LOGSE: per la qual s'estructura la reforma del sistema educatiu. ·

Llei d'ús i ensenyament del Valencià.

·

Ordre d'atenció de la Diversitat.

·

Ordres i resolucions que dicten instruccions de funcionament i organització dels centres docents.

2.-Situació socioeconòmica i cultural de la zona L'estudi del context sociocultural i econòmic que proporciona el perfil de l'alumnat de l'Institut es fonamenta en les enquestes passades als alumnes matriculats en el curs. D'aquesta mostra extraiem les següents conclusions: •







Quant al lloc de naixement, ens vam trobar que la gran majoria són de Xàtiva i de la seua comarca, la Costera. Però també vam rebre alumnes de les comarques veïnes: la Ribera Alta i la Vall d'Albaida. Els alumnes del centre pertanyen a una classe social mitja i mitja-baixa i tenen poca tendència a l'associacionisme; només participen, en alguns casos, en associacions esportives, musicals o religioses. El nivell d'estudis dels pares en el 75% dels casos i de les mares en el 85% dels casos és de primària; hi ha pocs casos d'estudis secundaris i molt pocs d'universitaris. Per tant, no poden tindre a casa molta ajuda acadèmica. L'adquisició de periòdics és diària només en un 50% aproximadament. Destaquen els diaris Levante i Marca com els més comprats i les revistes Hola, Superpop, Lecturas, i Muy Interesante.

Respecte a l'ús de la llengua, els estudiants parlen generalment en valencià en àmbits privats –casa, bar, amb els amics- però es reduïx el seu ús quan les relacions són públiques. Pel que fa a l'ús escrit, els percentatges canvien: en l'àmbit acadèmic quasi la meitat usen el valencià com a llengua escrita, però, per exemple, en la seua relació amb l'Administració només un 15% la utilitzen.

3.-Tipologia escolar. • Ubicació geogràfica: suburbana. • Titularitat Pública: El centre depén de la Conselleria de Cultura i Educació de la Generalitat Valenciana. • Nivells educatius: Secundària i Batxillerat LOGSE. • Finançament: Conselleria. Hi ha aportacions importants de l'Associació de Pares-Mares i subvenció de l'Ajuntament de la ciutat.

4.-Indicadors de l'estructura i funcionament del Centre. a) Els edificis i espais escolars El nostre centre està construït per a albergar els antics estudis de Batxillerat, per la qual cosa s'ha quedat antiquat per a l'ensenyança secundària i del nou batxillerat. Té 16 unitats. L'edifici, dividit en dues ales que naixen d'un rebedor central, té planta baixa i dues altures sense ascensor. (No té accés per a minusvalids) Annex a l'edifici es troba un gimnàs i les pistes esportives. El centre posseïx laboratoris de Ciències Naturals i de Física i Química, aula d'Informàtica, saló d'actes, biblioteca i cafeteria. Manca de l'Aula de Plàstica, de Tecnologia i de Música (actualment en aules prefabricades). Falta la sala de visita de pares, sala per a l'AMPA i falten també Seminaris i Arxiu. b) Ratio professors alumnes. La plantilla del Centre és de 40 professors, un psicopedagog i una professora de PT. El centre funciona en un torn de matí de 8 a 14:35 hores i està obert les vesprades del dimarts i el dijous. Tenim 430 alumnes matriculats en 16 grups i un més de Diversificació. La ratio per grup és de 30 en Secundària i una mitjana de 25 en Batxillerat.

III. NOTES D'IDENTITAT DE L'INSTITUT DR. LLUÍS SIMARRO DE XÀTIVA Les notes d'identitat del Centre volen constituir la “Carta d'Identitat del Centre”, el resultat de la interacció entre l'anàlisi del context i els propòsits que ens vam plantejar.

El Centre Dr. Lluís Simarro és aconfessional, laic i respectuós amb totes les creences. També es manifesta respectuós amb el pluralisme ideològic i polític, sempre que es mantinga dins de l'ordre constitucional i, per tant, renuncia a qualsevol tipus d'adoctrinament. El Centre es proposa una educació completa i personal de cada alumne/a, segons les següents notes d'identitat que pretenen educar en: I.- La maduresa personal com a autonomia del pensament i de la conducta, per mitjà de la construcció d'una cosmovisió pròpia que permeta a l'alumne/a posicionar-se davant dels reptes de l'existència humana i de la naturalesa i assumir, per decisió lliure, un comportament honrat, solidari i responsable. II.- L'excel·lència acadèmica que pretén desenrotllar, per mitjà de l'esforç personal i una disciplina lliurement autoimposada, totes les potencialitats de cada alumne/a, posant en joc tots els seus recursos. III.- L'altruisme com a actitud ètica de serveii als altres per fer creïble i fecunda la solidaritat. L'altruisme ha de ser també praxi en els àmbits familiar, acadèmic i social. IV.- La tolerància com a natural conseqüència del respecte als altres, en un marc de convivència lliure i democràtic pautat per l'ordre constitucional i estatutari. V.- La defensa, ensenyança i utilització dels valors culturals del País Valencià, particularment en l'ús de la llengua. VI.- El sentit ecològic, és a dir, l'estima profunda i el consegüent respecte a la naturalesa, respecte que adquirix concreció pròxima en l'atenció del marc comarcal, local, i inclús del propi Centre o domesticofamiliar. VII.- Coneixement, domini i ús de les noves tecnologies com adequada preparació de tot exercici professional qualificat o com propedèutica d'estudis superiors.

IV. PROJECTE CURRICULAR 1.- Objectius Generals de l’ESO L'objectiu final serà aconseguir un alumne que siga madur, és a dir, que sàpia llegir i comprendre els diferents textos, que sàpia plantejar i raonar els diferents problemes que es presenten. Que estiga integrat en la societat, és a dir, que conega les tradicions de la nostra societat i respecte les seues institucions, els seus valors i mostre valors cívics com la responsabilitat, solidaritat i tolerància i que mostre una independència personal per a la presa de decisions, per a la cooperació en el treball.

1.2.- Criteris d'Avaluació i Promoció. Informes d'Avaluació. L'avaluació de l'alumnat en l'Educació Secundària serà contínua i en cada àrea tindrà com a referent comú els objectius generals de l'etapa (Conceptes, procediments i actituds). L'avaluació de l'alumnat tindrà les següents característiques: 1.Inicial. Avaluació que ens permet saber des d'on partim per a mesurar el procés. 2.Contínua. Entenem que l'avaluació contínua no ha d'avaluar únicament els resultats, els exàmens, sinó tot el procés d'ensenyança, tota l'avaluació de l'alumne. 3.Personalitzada. 4.Global. L'avaluació es referirà al conjunt de conceptes, procediments i actituds. 5.Integradora.

Els instruments d'avaluació seran com a mínim els següents: Coneixements, Procediments i Actitud. La qualificació de l'alumne tindrà en compte totes aquestes dades, de tal forma que l'apartat de conceptes tindrà com a mínim un 15% de la nota, un altre 15% per als procediments i un altre 15% per a l'actitud. Per a prendre la decisió de promocionar es tindrà en compte: a)

La maduresa de l'alumne. Entenem que aquesta maduresa es manifestarà en l'adquisició de procediments bàsics (comprensió, expressió, anàlisi i raonament de problemes), adquisició d'hàbits positius cap a l'aprenentatge (atenció, constància, regularitat en el treball), avaluació en l'adquisició de valors cívics (responsabilitat, solidaritat, tolerància), adquisició de capacitats d'interacció social.

b) Possibilitat de progrés en els seus estudis. Per a la decisió de la proposta d'expedició del Títol de Secundària per a aquells alumnes que no hagen sigut avaluats positivament en totes les matèries es tindrà en compte: 1.-L'assistència a classe.

2.-L'interés mostrat per l'assignatura independentment del seu resultat.

en

les

activitats

i

treballs

realitzats,

3.-L'avaluació positiva en l'aprenentatge de l'alumne. En cap cas es proposarà a l'alumne que abandone l'assignatura i el professor tindrà dret a vet, a pesar de ser una avaluació conjunta. En qualsevol cas es prendran mesures (parlar amb l'alumne, investigar-ne les causes, resoldre el problema que dóna origen a l'abandó, comunicar als pares l'abandó) per a evitar aquesta situació. 4.-Possibilitat d'estudis posteriors o incorporació al món del treball.

2.-Objectius Generals de Batxillerat El currículum de batxillerat tindrà com a objectius tant de continuar els assenyalats en secundària (el desenrotllament de la personalitat i la integració en societat) com d’aconseguir les capacitats necessàries que permeten el seu ingrés en la universitat, és a dir els objectius procedimentals i conceptuals següents: a) Domini de les llengües i els fonaments matemàtics per ser la base dels coneixements científics humanístics i tecnològics. b) Coneixements humanístics i científics bàsics i específics de cada modalitat.

I els objectius actitudinals: a) Desenrotllament de la personalitat. b) Integració en la societat.

I hem de destacar també com a objectius prioritaris generals: -

La maduresa intel·lectual. La consolidació i ampliació de la competència comunicativa de l'alumne. El desenrotllament i raonament lògic. L'apropiació de tècniques per a l'aprenentatge de nous sabers. L'adequat tractament de la informació i l'anàlisi crítica de la societat actual.

2.1.-Avaluació i criteris de promoció de batxillerat L'avaluació en batxillerat serà contínua i els referents de l'avaluació seran els objectius generals de batxillerat i els de cada una de les matèries.

En l'avaluació dels alumnes es tindrà en compte els coneixements, procediments i actituds. El tant per cent serà d'un mínim d'un 10% per a cada un dels apartats: Els criteris d'avaluació, estratègia i instruments de l'avaluació seran fets públics als alumnes i han de ser coneguts pels tutors. Cada professor haurà de complir els criteris establits en la programació del seu departament. En el cas que els/les alumnes no superen alguna de les matèries durant les diverses avaluacions, s'acorda que el/la professor/a prendrà les mesures oportunes per a la recuperació. En el cas que els/les alumnes no superen totes les àrees, les decisions de promoció es prendran de la següent manera: 1.-El/la Professor/a arribarà a l'avaluació amb una nota clara i objectiva, producte dels criteris abans mencionats,. La rectificació de la nota es decidirà després del diàleg i la discussió de la Junta Avaluadora que tindra en compte: a) La repercussió que la nostra decisió puga tindre amb els projectes de l’alumne/a. b) Que l’alumne/a manifieste una maduresa personal, social i moral que li permeta actuar de forma responsable i autònoma. c) Que almenys conega els fonaments científics i tècnics mínims i les habilitats bàsiques pròpies de la modalitat de batxillerat triada. 2.-Si l'alumne/a abandona l'assignatura, el/la professor/a intentarà durant les dues primeres avaluacions que l'alumne/a canvie d'actitud, reunint-se amb ell/ella, amb el/la tutor/a i, si fóra necessari el cap d'estudis convocarà també els pares per a informarlos. Si a pesar de totes aquestes mesures l'abandó de l'assignatura persistix, la decisió sobre la nota final i la promoció de l'alumne/a serà presa individualment per part del/la mencionat/da professor/a. Però no es pot arribar a l'avaluació final sense haver informat del possible abandó de l'alumne/a i sense intentar solucionar-lo. En qualsevol cas, i a pesar de la decisió que s'haja pres de forma coordinada, el/la professor/a té dret a sentir-se recolzat en la decisió final. 3.-Per als/les alumnes que, a pesar d'haver-se esforçat, no superen els objectius de les assignatures s'haurà de tindre en compte per a estudiar la seua promoció: 1

Una sola assignatura suspesa amb una nota no inferior a un 4 serà automàticament compensada i l'alumne obtindrà el titol de batxillerat.

2

Dues assignatures suspeses amb notes no inferiors a un 4 donaran necessàriament pas a un debat sobre si l'alumne haurà de promocionar o no. El procediment serà: a) Obtindre la nota mitjana de les assignatures aprovades sense tindre en compte si són comunes o optatives. Aquesta nota mitjana ens

donarà una visió global de les capacitats, esforç i maduresa de l'alumne en el conjunt de les matèries ja que: -Si la mitjana és igual a 5 estem davant d'un tipus d'alumne que ha anat al límit en la majoria de les assignatures. Cabria plantejar-se si no convindria que repetira. -Si la mitjana obtinguda és igual o major a 6 convindria analitzar amb més deteniment aspectes que ens donen una idea de la maduresa de l'alumne com: nivell de comprensió i expressió, hàbits de treball i autonomia en l'estudi. b) Valorar la seua actitud (lliurament d'activitats i treballs en la data acordada, assistència, interés etc). c) Valorar la influència de la nostra decisió en els seus projectes de futur. d) Que l'alumne manifeste una maduresa personal social i moral que li permeta actuar de forma responsable i autònoma. Si no s'arriba a un acord per unanimitat es procedirà a una votació entre els membres de la Junta d'Avaluació i serà necessari un 80% de vots favorables perquè l'alumne promocione. 3. En el cas dels alumnes que tinguen tres assignatures suspeses es tindran en compte: a) Que siga repetidor. b) Que una de les tres haja sigut qualificada amb un 4.

4. Dues assignatures suspeses amb una nota inferior a quatre donarà pas a un debat sobre si l'alumne haurà de promocionar o no seguint el procediment anteriorment mencionat. Tots aquests casos assenyalats en els punts 2, 3 i 4 es plantejaran en una sessió conjunta de tots els professors de segon de batxillerat on es resoldran amb el mateix criteri, igualment en esta sessió s'adjudicaran les matricules d'honor

3.-Programacions didàctiques. Programacions d'Aula Les programacions didàctiques seran redactades de comú acord de tots els membres del seminari i s'entregaran al començament de curs. La programació d'aula s'ajustarà amb els criteris manifestats pel Seminari en la seua programació.

V. PLA D'ATENCIÓ A LA DIVERSITAT El pla està pensat per a poder atendre a cada un dels alumnes segons les seues necessitats i atenent a la pluralitat d'interessos de l'alumnat. Estarà format pels següents punts: 1.Temes transversals. La gran rapidesa amb què es produïxen els canvis -conceptuals, ideològics, socials, etc.- en la nostra societat no permet que siguen contemplats en la seua totalitat dins del currículum de cada matèria. Els temes transversals estan encaminats a pal·liar alguns dels efectes perversos que la societat ha realitzat sobre la consciència i a posar en coneixement de l'alumne tot allò que necessita saber del present: el valor de la Pau, la igualtat dels drets entre l'home i la dona, la millora i conservació del medi ambient, viure d'una manera saludable, el desenrotllament de l'afectivitat, la sexualitat per a millorar les relacions interpersonals, la necessitat de la crítica, la defensa dels drets i llibertats, i el respecte a l'opinió dels altres. Per a afavorir aquest canvi de perspectiva es proposa un tractament dels temes transversals tant per part de tots els departaments com des de la pròpia organització del Centre (a través de celebracions, conferencies….) I des de la nostra pròpia activitat diària. 2. Activitats extraescolars i complementàries. Es desenrotllaran activitats que seran fixes per a tots els cursos i obligatòries per a tots els alumnes. La seua finalitat serà completar els objectius de les pròpies matèries. 3r de Secundària: Visita a un museu de pintura (Seminari d'Història). Visita a un paratge protegit (Seminari de Ciències Naturals). Assistència a una representació teatral (Seminari de Valencià i Castellà). Assistència a un concert de música clàssica (Seminari de Música). 4t de Secundària: Visita al Museu de la Ciència (Seminari de Física i Tecnologia). Visita a la ciutat de València (Seminari d'Història i Religió). Visita al Planetari. 1r Batxillerat:

Assistència a conferències. 2n Batxillerat: Visita a la Universitat. Altres activitats fixes seran: Novembre: El dia contra la SIDA. Gener: Dia de la Pau i de l'Arbre. Març: Dia de la dona treballadora. Abril: La setmana del Llibre. La seua finalitat serà acostar el món dels llibres als alumnes d'una forma lúdica (tallers, conferències, vídeos, contacontes, teatre, fira del llibre). 3.-Opcionalidad i Activitats de Reforç. Les distintes matèries opcionals s'oferiran d’acord amb el professorat que puga impartir-les i de l'interés de l'alumnat. Cada un dels departaments organitzarà independentment les activitats de reforç. 4.-Pla d'Acció Tutorial. El Pla d'Acció Tutorial estructura la tutoria de manera que siga un instrument de treball inherent a la funció docent. Aquesta intervenció tutorial pretén oferir a l'alumne una educació individualitzada incorporant a l'oferta curricular temes tan rellevants com l'educació en valors, aprendre a aprendre, els temes transversals, la capacitació en l'autoconeixement i l'orientació per a la presa de decisions. 5.-Programa de diversificació Curricular. L'objectiu d'aquest programa és aconseguir que aquells alumnes que tenen dificultats en el seu aprenentatge puguen superar-les. Els requisits per a entrar en el grup de diversificació serán els següents: *Alumnes matriculats al centre. *Majors de 16 anys o que els cumplisquen a l’any natural del començament de curs. *Alumnes amb dificultats generalitzades d’aprenentatge. *Estar en situació de rics evident de no aconseguir els objectius de l’ESO. *Haver demostrat interés i actitud positiva.(Preferentment)

*Mantindre l’espectativa d’aconseguir el títol i consentir voluntariament entrar a formar part del programa. *Estar autorizats pels pares o tutors de l’alumne. 6.-Pla de Normalització Lingüística. El pla de Normalització lingüística té com a objectiu fonamental que la llengua siga utilitzada en tots els àmbits de relació del centre ( acadèmic, administratiu…). En cada curs acadèmic el centre actualitzarà aquest pla a les circumstàncies concretes.

ANNEXOS SOL·LICITUD D'ACTIVITAT EXTRAESCOLAR.CURS

A l'atenció del responsable d'activitats extraescolars

Tipus d'Activitat:

Objectius:

Nombre d'alumnes que hi participarien:

Data:

Duració prevista:

Mitjans de locomoció:

Mesures de Seguretat:

Professors que la sol·liciten:

Òrgans als quals es dóna coneixement del Projecte:

Xàtiva, de

de 200

Vist i plau LA VICEDIRECTORA

Signat……………………………

MEMÒRIA D'ACTIVITATS EXTRAESCOLARS

Curs:

-

Descripció de l'activitat:

-

Professors que hi participen:

-

Grups implicats:

-

Nombre d'alumnes:

-

Objectius que es perseguixen:

-

Observacions:

Xàtiva a

de

de 200

AUTORITZACIÓ ACTIVITATS EXTRAESCOLARS

EN/NA _______________________________________________ Pare/Mare de l’alumne/a__________________________________ Matriculat en el curs______________________________________

Autoritza la seu fill/a a fer un desplaçament fora de l'Institut per a participar en la següent activitat: __________________________________________________ que es realitzarà el dia ____ d’_____________ del 200___ acompanyat-ada del professorat.

Xàtiva ,____de____________de 200___

Signat: El pare o la mare

(Nom i DNI)  

Related Documents


More Documents from ""

Ltextos0910ng
May 2020 2
Ex Sept 2
May 2020 10
Extraordinarias
May 2020 10
Textos090720
May 2020 4
Exam Sept
May 2020 4